You are here: Home

Welcome to the Frontpage

Каталуния обяви независимост от Кралство Испания, Мадрид в отговор отне досегашната й автономия и наложи пряко управление на провинцията

Печат PDF

Регионалният парламент на автономната испанска област Каталуния след тайно гласуване  на 27 октомври 2017 година  обявяви  независимостта си  от Кралство Испания и провъзгласяването на Каталунска република.

По информация на Дарик преди гласуването  каталунските законодатели взеха друго решение - за започване на "учредителен процес" за отделяне на областта от Испания. Тази резолюция предвижда изработване на конституция и започване на преговори "на равна нога" с правителството в Мадрид за сътрудничество.

Повечето опозиционни депутати - социалистите, от Народната партия и "Гражданите" - бойкотираха вота и напуснаха залата

Предложението, внесено от партиите "Заедно За" и "Кандидатура за народно единство", бе подкрепено с гласовете на 70 депутати. Десет се обявиха "против", двама се въздържаха

Каталунският премиер Карлес Пучдемон и вицепремиерът Ориол Жункерас се поздравиха, като се прегърнаха и ръкуваха след гласуването.

След като автономната област обяви независимост от Испания, Горната камара на испанския парламент Сената упълномощи правителството на министър-председателя Мариано Рахой да задейства на член 155 от конституцията на Кралство Испания, да  поеме прякото управление на Каталуния.

Преди гласуването в испанският парламент  Рахой поиска от депутатите да одобрят предложените от кабинета му мерки за намиране на изход. Сред тях са отстраняване на каталунския премиер Пучдемон от поста и регионални избори в рамките на шест месеца.

"Ако Сенатът реши, отговорността за разпускането на каталунския парламент ще е на министър-председателя на Испания, който трябва да свика избори в рамките на шест месеца. Волята ми е тези избори да са възможно най-скоро. Освен това искаме да отстраним председателя на каталунското правителство", каза Рахой в сената.

Депутатите  гласуваха  с 214 гласа "за" при 47 "против" и един "въздържал се" Испания да опоеме пряко управлението на семообявилата се за независима държава досегашна автономна испанска провинция Каталуния.

Припомняме, че на 1 октомври 2017 година в автономната област от Кралство Испания Каталуния беше проведен въпреки забраната на Мадрин референдум за нагласата на каталунците за независимост  от Испания. В него участваха 2,26 милиона души от общо 5,34 милиона избиратели в областа. От тях  2,02 милиона гласуваха  за независимост на Каталуния от Испания.

Продължение...

Потоп заля Бургаско и остави под вода селища, земеделски земи пътища, има и човешки жертви

Печат PDF

След проливните дъждове в Бургаско, на 25 октомври  приливна   вълна висока над 2 метра  тръгнала от язовир "Трояново" в Бургаска област потопи редица селища воколноста и отне живота на 4 човекаСлед проливните дъждове в Бургаско, на 25 октомври приливна вълна висока над 2 метра тръгнала от язовир "Трояново" в Бургаска област потопи редица селища воколноста и отне живота на 4 човекаНай -малко 3 са жертвите на потопа в Бургаско на 25 октомври, сряда след проливният дъжд излял се за денонощие над областта.

Стихията доведе до скъсване на язовирни стени, след което се образуваха високи приливни вълни над 2 метра заляли в Бургаска област селища, пътища, земеделски земи, рибарници. Високите  вълни от авариралите язовири доведоха и до покачването на водите на местните малки реки в района с над 2 метра.

Седем са скъсаните язовирни стени в региона- четири са на територията на община Бургас, две в Камено и една в Айтос, съобщи на извънреден брифинг Милуш Кунчев, главен директор на Държавната агенция за контрол на язовирите.

Пострадали от водната стихия  са  селата Трояново, Желязово, Русокастро, Тръстиково и Константиново.

Бедствено положение беше обявено в община Камено, а частично бедствено положение има в самия Бургас, където наводнения има в отделни квартали.

В общината на града най-сериозно е засегнато село Равнец. Толяма част от селата в общините Камено, Айтос и Средец остават без ток. Затворени са пътища от третокласната пътна мрежа.

Пътят Бургас – Средец остава затворен. Блокирано е и движението в района на река Велека по основната отсечка Бургас – Царево.

Към краят на деня информацията е за 3 човешки жертви на водната стихия в Бургаско. от селата Полски извор, Черни връх и Ливада. Те са  били възрастни и трудноподвижн. Това са и местата, в които щетите, причинени от приливните вълни, са най-големи.

Първо бил открит трупът на 70-годишния Димитър от каменското село Полски извор, съобщи "Флагман". На ужасяващата находка се натъкнали рано сутринта синовете на възрастния мъж, които го заварили мъртъв в наводнената фамилна къща. Потопът убил и 87-годишната Иванка в с. Ливада. Опитала се да излезе от дома си, но не успяла. Много тежко бе положението и в с. Равнец. Там стихията погуби 80-годишната Донка. Тялото на жената е открито от съседи в двора на къщата й.

На телефон 112 на 25 октомври са постъпили общо 77 сигнала за бедстващи хора от засегнатите от наводнението селища  поискали евакуация.

Управителят на Бургаска област Вълчо Чолаков даде в деня на потопа  пресконференция за журналисти съвместно с  областното ръководство на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" за да ги информира за щетите от него в неговата област

На брифинга присъства и директора на  Дирекцията главен  комисар Николай Николов, който уточни че е дошъл по  разпореждане на премиера Бойко Борисов за да окажа съдействие на кметовете на общини и на управителя на Бургаска област .

Борисов изпрати в Бургаска област същият ден и министрите  на вътрешните работи Валентин Радев, на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и на околната среда и водите Нено Димов в засегнатите от наводненията места в Бургаска област. Те трябва да предложат и допълнителни мерки за овладяване на последиците от бедствието.

Проблеми с язовир "Трояново" са причината за водната стихия, която потопи днес Бургаска област. Водоемът или е прелял, или има отворена стена, която е предизвикала огромна приливна вълна, смята кметът на Бургас Димитър Николов, цитиран от Флагман.бг.

Според бургаският градоначалник, за да стане потоп са допринесли и 60 л/кв. м дъжд, които се излели за много кратко време над Бургас и областта.

26 октомври ще бъде ден за траур в община Камено, където до този момент в невиждания порой загинаха трима възрастни, а пенсионерка се издирва и най-вероятно също е намерила смъртта си във водния ад.

Със заповед на кмета на община Камено Желю Вардунски в деня на траура  се забранява провеждането на увеселителни мероприятия, тържества и весели ритуали за периода от 8 до 24 часа. При невъзможност за отмяната им, мероприятията да започват с едноминутно мълчание, се казва в заповедта му. На територията на общината националните и общинските знамена ще бъдат спуснати наполовина.

Продължение...

Велики християнски светции: Свети великомъченик Димитър Солунски

Печат PDF

 

СВЕТИ ВЕЛИКОМЪЧЕНИК ДИМИТЪР СОЛУНСКИСВЕТИ ВЕЛИКОМЪЧЕНИК ДИМИТЪР СОЛУНСКИ

На 26 октомври Българската православна църква почита паметта на един от най- великите православни християнски светци-мъченици Димитър Солунски Чудотворец /среща се и като Свети Димитрий Солунски/ убит по заповед на римският император Галерий заради вярата му в Христа на същата дата през 306 година.

Димитър бил роден в Солун през 3 век. Баща му бил управител на града, а по религиозни убеждения - християнин. Управителят на Солун не изповядвал открито християнската си вяра заради силните гонения срещу християните цялата римска империя.

Когато родителите на Димитър умират, император Максимиан Херкулий го назначава за управител на Солун със заповедта да преследва християните. Покръстеният като дете Димитър обаче ги покровителствал и започнал да насърчава разпространението на Христовата вяра.

При  връщането си от поход от източната част на Империята, новият римски император Галерий спрял в Солун и поискал от Димитър да се откаже от вярата си, но никакви увещания не помогнали. Димитър бил хвърлен в тъмница, а прочутият борец Лий предизвикал на борба осъдените християни и ги убивал, като ги хвърлял в пропаст върху копия, забити с острието нагоре. Оръженосецът на Димитър, Нестор, измолил разрешение от господаря си да премери сили с Лий и успял да го победи, хвърляйки го в пропастта. Затова по нареждане на императора Нестор бил обезглавен, а Димитър — прободен с копие в 306 година.

Според легендата, преди да се яви пред жестокият гонител на християните император Галерий, Димитър предал имането си на роба си Луп, който след смъртта на господаря си прибрал и пръстена и дрехите му, напоени с кръв, които церяли вярващите солунчани.

Минали години. Гонението се прекратило. Вярващите построили малък храм върху гроба на св. Димитър.

Един илирийски велможа, на име Леонтий, получил изцеление при гроба на светеца и в знак на благодарност построил голям храм. При събарянето на малкия храм намерили мощите на св. Димитър. Положили ги в сребърен ковчег и ги поставили в новата църква. От мощите му текло миро. Затова Църквата е нарекла светеца – мъченик св. Димитър Мироточиви.

Свети Димитър, който бил роден в Солун и получил мъченически венец в родният си град на 26 октомври 306 година  много пъти е спасявал града  от вражески нападения поради , което се смята за светец-закрилник на Солун.

Датата 26 октомври, когато  православните християни почитат паметта на Свети Димитър Солунски се празнува от българите и като народен празник бележещ краят на лятото и началото на зимата  известен, като  Димитровден.

Народна поговорка гласи: "Георги носи лято, Димитър - зима". Според легендата св. Димитър е покровител на зимата и студа и е по-голям брат на св. Георги. Той язди на червен кон, а от дългата му бяла брада се изсипват първите снежинки.

Продължение...

Северна Корея обяви, че е направила успешен тест на водородна бомба

Печат PDF

Взрив на водородна бомбал Снимка: АрхивВзрив на водородна бомбал Снимка: АрхивКорейската народнодемократична република  е направила успешно изпитание на водородна бомба взривена в специален тунел на подземен полигон в североизточната част на страната. Новината беше оповестена  на 3 септември 2017 година, неделя в ефира на севернокорейската национална телевизия. Тестът е направен на най-големия полигон за ядрени изпитания в Северна Корея.

Изпитанието е било проведено в 10:00 часа местно време и според изявлението не е оказало негативно влияние върху околната среда.

Заради силата на експлозията се е получило земетресение, вероятно предизвикано от разпадането на голяма подземна структура– 6,3 по скалата на Рихтер и 4,6 по скалата на Рихтер.

Тези трусове показват, че тестваното оръжие обявено за водородна бомба  е най-мощното досега, четири до пет пъти по-голям от бомбата, хвърлена над японския град Нагасаки на 9 август 1945 година, когато загиват между 60 000 и 80 000.

Говорителката съобщила новината за успешният опит на Северна Корея с водородната бомба направи уточнението, че тя  може да бъде качена на междуконтинентална балистична ракета.

Мощността на водородната бомба е еквивалентна на стотици килотонове, тя може да бъде детонирана на голяма височина, а нейните компоненти са собствено производство на страната, което й позволява да построи толкова ядрени оръжия, колкото иска, се посочва  в съобще на националната информационнна агенция на КНДР КЦТА. Бомбата е била представена по време на инспекция от лидера Ким Чен Ун в Института за ядрени разработки.

Водородната бомба освобождава енергия от сливането на атомните ядра. В този синтез водородните изотопи обединяват деутерий и тритий, за да образуват хелий. За взривяването на сместа са необходими повече от 100 милиона градуса. Поради тази причина водородните бомби съдържат по една атомна, която служи като "спусък". Задействането на устройството протича на два етапа - първо се взривява детонаторът – атомната бомба,който отделя достатъчно енергия, за да започне неконтрилируема синтезна реакция, която предизвиква същинската експлозия.

Първата водородна бомба е създадена под ръководството на Едуард Телър в САЩ и през 1952 година е взривена в атол в Тихия океан. Нейната взривна сила е 800 пъти по-голяма от тази на конвенционалната атомна бомба. Най-мощната подобна бомба е 58-мегатонната "Цар бомба" на СССР, взривена на 30 октомври 1961 г. над съветските острови Нова Земя. Първоначално е замислена експлозия с мощност 100 мегатона тротил, но впоследствие е намалена на 60 мегатона (чрез замяна на урановата обвивка на бомбата с оловна), поради изключително голямото радиоактивно замърсяване, което би се получило при използване на уран. Бомбата е била около 1500 пъти по-мощна от атомната бомба, хвърлена над Хирошима. Нейния облак достигнал 67 km височина, като буквално издухал дъждовните облаци. Сеизмолозите по света засекли земен трус, който обиколил 3 пъти планетата, преди да затихне. Бомбата е пусната от самолет и взривена на около 4 km от земната повърхност.

Припомняме, че това е шестият  ядрен тест на КНДР. Първият такъв в Северна Кжрея целящ създаването на ядрено оръжие беше на 9 октомври 2006 година.

На 29 август тази година КНДР изстреля балистична ракета от полигон лизо до нейната столица  Пхенян, която прелетя над Япония. Ракетата е летяла близо 3 хиляди километра  на височина до около 550 километра. След това е паднала в Тихия океан.


Службата за геоложки наблюдения на САЩ съобщи, че е регистрирала земетресение с магнитуд 6,3 и дълбочина 0 км в КНДР-свидетелство за възможен силен взрив.

Липсват засега данни за жертви или нанесени щети. Причина за предишни трусове в региона бяха ядрените тестове, провеждани от Пхенян. Затова и от американския геофизичен институт смятат, че земетресението се дължи на експлозия, предизвикана от човешка намеса.

Китайските власти също съобщиха, че са засекли земетресение с магнитуд 6,3 в Северна Корея, като го определиха като "предполагаема експлозия", предизвикана от човешка дейност.

Епицентърът му е бил усетен на 55 километра северозападно от град Кимчхък, разположен на територията на провинция Северен Хамгьон. Китайската сеизмологична служба съобщи малко по-късно за второ земетресение в Северна Корея с магнитуд 4,6 на дълбочина нула силометра, осем минути след първия трус, и го определи като "колапс".

Според Сеул и Токио Северна Корея вероятно е извършила нов, шести ядрен опит. Епицентърът на труса е бил фиксиран близо до полигона, където Пхенян вече е извършвал ядрени опити.

Малко по-късно японското правителство потвърди, че КНДР е извършила нов ядрен опит.
"Правителството потвърждава, че Северна Корея е извършила ядрен опит, след като проучи информациите от метеорологичната агенция и други институции", заяви пред журналисти министърът на външните работи на Япония Таро Коно.Той определи опита като "пораждащ изключително силно съжаление".

Самолетите на силите за самоотбрана на Япония са били изпратени към района на Японско море, където са измерили равнището на радиоактивните частици в атмосферата.

Според председателя на парламентарната комисия по отбраната на Южна Корея земетресението вероятно е било резултат от взривяването на 100-килотен заряд, който е четири до пет пъти по-голям от бомбата, хвърлена над японския град Нагасаки през 1945 година.

Лека кола „Ауди А-3 се вряза в минувачи в испанският курортен град Камбрилс ранявайки 6 човека, испанските сили за сигурност ликвидираха 5-ма от терористите пътуващи в автомобила-убиец

Печат PDF

Броени часове след първото нападение в Испания на 17 август, четвъртък, когато миниван се вряза в пешеходци движеши се по централният крайбрежен булевард „Лас Рамблас“ в Барселона ,при което по първоначални данни загинаха 13 човека а над 100 бяха ранени около 1 часа местно време на 18 август, петък испанската полиция предотврати опит за втори терористичен акт.

Нападателите  пътували с черно Ауди А3, с което пробили контролен полицейски пост в намиращия се на 100 км югозападно от Барселона град Камбрилс, блъскайки и полицейска кола, като намиращата се в нея полицайка пострадала получавайки  фрактура на крака и силен удар в главата.

Преди това терористите ударили още четирима минувачи, един от които е в тежко състояние. При сблъсъка с патрулката Аудито се обърнало на покрив, а пътуващите в него изпълзели и атакували околните с хладно оръжие - ножове, мачетета и брадви. Тогава един от полицаите ги разстрелял с автомата си. Пети атентатор се изплъзнал към парка Пи Родо. По пътя си ранил с нож един минувач в лицето, преди да бъде ликвидиран от местен полицай с автомат.

„Ислямска държава“ пое отговорност за поредното терористично нападение с така нареченият автомобил -убиец в Испания в град Камбрилс възхвалявайки подвига на извършителите и тяхната героична смърт.

Трима от четиримата заподозрени за участие в терористичния акт в Барселона от 17 август, при който бяха убити 13 и ранени още 130 човека туристи и минувачи  движещи се по булевард "Лас Рамблас"са били ликвидирани в хода на операцията в Камбрилс. Това .съобщи Дарик, поздвижещи се по централният овайки се на вестник "Мундо", цитиран от ТАСС.

Имената на ликвидираните терористи са Муса  Уакабир брат  Дрис Уакабир издирван защото белият миниван превърнали в автомобил убиец ,който се врязал в движещите се по булевард "Лас Рамблас" минувачи е бил нает с неговите документи.

Другите терористи, които бяха ликвидирани от каталунската полиция в Камбрилс са Саид Алия, Мохамед Хушами. На свобода продължава да бъде Юнес Абуякуб, който испански власти смятат за организатор на нападенията с авотомобили -убийци в Барселона и Камбрилс.

Каталунската полиция, която неутрализира петимата  нападатели по време на престрелка, разкри, че някои от тях са носили жилетки с фалшиви взривни устройства. Тази практика за симулиране на опасност от самовзривяване на терористите се повтаря в няколко от последните атаки, за които "Ислямска държава" пое отговорност.


Колата, използвана при нападението срещу пешеходци в испанския курорт Камбрилс, при което загина една жена, е била засечена за превишена скорост от камера седмица преди това в района на Париж, съобщи в. "Паризиен", цитиран от Ройтерс.

Според испански медии автомобилът "Ауди А-3" е бил собственост на Мохамед Ааля, арестуван след атаката в Барселона. Един от неговите братя, Саид Ааля, е бил убит в Камбрилс, а друг брат, също заподозрян в принадлежност към групата, е в неизвестност.

Междувременно стана ясно още, че така наремените шахидски пояси с взрив на ликвидираните в Камбрилс петима терористи са били фалшиви. В тях е нямало взривни вещества и съответно нападателите не са можели да предизвикат по-голямо кръвопролитие. След като нападателите са били ликвидирани, сапьори са проверили поясите, които са се оказали фалшиви.

Каталунската полиция свърза взирива в къща в град Алканар в сряда с нападенията с колите -убийци в Барселона и Камбрилс.

Първоначално полицията предполагаше, че става дума за газов инцидент. При експлозията загина една жена, а един мъж бе открит под развалините в тежко състояние. Ранени бяха няколко жители на околните къщи. В четвъртък там е имало и втори взрив. Вече след терористичното нападение в Барселона стана ясно, че в тази къща терористите най-вероятно са правили експлозиви, независимо, че според първоначалната версия става дума за нарколаборатория – на място полицията е открила около 20 бутилки с пропан бутан. А взривът е станал заради небрежна работа с материалите.

Междувременно полицията продължава да търси шофьора на микробуса, който се вряза в тълпа, като уби 13 души и рани десетки други в Барселона. След атаката шофьорът избягал пеша. Свидетел го описва като много млад мъж, на около 20 години, с тясно лице.

По информация на inews.bg трима са вече задържаните за снощния атентат в Барселона.

Информацията потвърдиха и органите на реда. Третият човек е бил задържан тази сутрин в градчето Рипол. Именно там бе задържан и първият заподозрян Дрис Укабир, за който впоследствие стана ясно, че не е свързан с терористичните атаки, но това засега не може да се каже, че важи за брат му Муса. ".

В Рипол, в рамките на полицейската операция във връзка с терористичните нападения в Барселона и Камбрилс, бе задържан и трети човек", съобщи чрез акаунта си в Twitter полицията на Каталуния.

По-рано полицията в град Алканар арестува още един човек по подозрение за връзка с терористичните атаки. За него бе съобщено, че мъжът е родом от Мароко, но се е преселил в Испания.

За всички арестувани до момента властите не са имали никакви данни, стана ясно от изявление на Хавиер Сарагоса, съветник на главния прокурор на Испания за борба с тероризма. Той обясни, че при предишни разследвания нито едно от задържаните лица не е попадало в полезрението на органите на реда. Имената им също не са били засичани никъде. Въпреки осъществените снощи атентати, Сарагоса отбеляза, че испанските антитерористични служби са работили много добре през последните години и са предотвратили редица нападения, предаде "РИА Новости".

Междувременно стана ясно, че първият арестуван за атентата – Дрис Укабир, не е дошъл сам в полицейския участък, а е бил арестуван, когато е отивал натам. Според думите на кмета на град Рипол Жорди Мануел, Укабир е видял снимката си по телевизията, след което е тръгнал към полицейския участък в града. Докато се е придвижвал натам пеша, е бил забелязан от униформените, които са го арестували.

Джихадистка клетка от 8 членове стои зад организирането на атентата в Барселона, твърди източник на Reuters сред испанските съдебни власти. Според думите му в момента властите имат данни и че същите са подготвяли и друга атака. При нея са планирали да взривят газови бутилки.

Испания е по-застрашена от ислямистки тероризъм в сравнение с други европейски страни. Историята и географията катализират тази опасност. А "Ислямска държава" /ИД/ си е присвоила целта да възстанови арабското господство в "Ал Андалус",

Прочети още на: http://www.dnes.bg/redakcia/2017/08/18/ispaniia-e-po-zastrashena-id-iska-arabsko-gospodstvo-v-al-andalus.350795

При двете нападения с превозни средства в Испания в Барселона и Камбрилс загинаха 14 души и бяха ранени над 130. Радикалната ислямска терористична организация "Ислямска държава" официално пое отговорност за двете нападения. По информация на dir.bg според неокончателни данни сред загиналите и ранените  при атентатите в Барселона и Камбрилс има граждани на най-малко 34 държави. Това съобщи в Туитър каталунската служба за гражданска защита, цитирана от Франс прес и БТА.

Жертвите в двата каталунски града - убити и ранени - са от цял свят, както от Европа, така и от Азия, Латинска и Северна Америка, се отбелязва в комюникето.

ТАСС, която се позовава на същата служба, изрежда, че сред загиналите и ранените има граждани на Австрия, Австралия, Алжир, Аржентина, Мароко, Колумбия, Египет, Испания, Франция, Германия, Холандия, Венецуела, Белгия, Перу, Румъния, Ирландия, Унгария, Куба, Гърция, Македония, Хондурас, Мавритания, Италия, Доминиканската република, Великобритания, Пакистан, Канада, Еквадор, САЩ, Филипините, Кувейт, Турция, Тайван и Китай.

Органите на реда в Каталуния смятат, че ситуацията в Камбрилс, който е популярен морски курорт, намиращ се на югозапад от Барселона, е под контрол.

Испанската национална телевизия съобщи, че в петък Камбрилс, както  и Барселона е започнал да се връща към нормалния начин на живот след тежката нощ. 

 

 

 

  

 

 

  

Back to top

Latest News


Warning: Creating default object from empty value in /home/vselena/public_html/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Warning: Creating default object from empty value in /home/vselena/public_html/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Warning: Creating default object from empty value in /home/vselena/public_html/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Warning: Creating default object from empty value in /home/vselena/public_html/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Warning: Creating default object from empty value in /home/vselena/public_html/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Popular


Warning: Creating default object from empty value in /home/vselena/public_html/modules/mod_mostread/helper.php on line 79

Warning: Creating default object from empty value in /home/vselena/public_html/modules/mod_mostread/helper.php on line 79

Warning: Creating default object from empty value in /home/vselena/public_html/modules/mod_mostread/helper.php on line 79

Warning: Creating default object from empty value in /home/vselena/public_html/modules/mod_mostread/helper.php on line 79

Warning: Creating default object from empty value in /home/vselena/public_html/modules/mod_mostread/helper.php on line 79

Copyright © Вселена нюз 2019

joomla templates by Free Joomla Templates & Projektowanie stron Szczecin.