You are here: Home

Welcome to the Frontpage

Велики християнски светци -лечители: Светия великомъченик и целител Пантелеймон

Печат PDF

Свети Великомъченик ПантелеймонСвети Великомъченик Пантелеймон

На 27 юли Българската православна църква  почита  паметта на Свети Великомъченик Пантелеймон Никомедийски.

Той живял през 3 и 4 век, бил роден като езичник и носел името Пантолеон (от гръцки: "лъв във всичко"). Учил се на медицина при известния за времето си лекар Ефросин и станал придворен лекар. Впоследствие приел християнството и новото си име Пантелеймон ("всемилостив").

Отказал да се кланя на езическите богове, заради което след нечовешки изтезания на които той устоял благодарение на вярата си в нашият Господ и Спасител Исус Христос Пантелеймон бил посечен с меч на 27 юли  305 година в околностите на град Никомидия по заповед на римският император гонител  на християните Максимиан Херкулий.

Според преданието, вместо кръв след отсичането на главата на светият мъченик от раната получена при обезглавяването му потекло мляко.

Ден преди посичането на христовият страдалец се сдобиват с мъченически венец и християнският свещенник разпространител на свовото божие  Ермолай, от който Пантелеймон приел светото кръщение и неговите сподвижници в разпространението на християнската вяра Ермил и Ермократ.

Заради дейността му  приживе, като лекар Свети Великомъченик  Пантелеймон е почитан и като  закрилник на лекарите и акушерките.

Римо-католическата църква почита Свети Пантелеймон, като един  от Четиринадесетте светци-помощници от времето на чумната епидемия (1346-1349) в Западна Европа.

В месецослова на Василий се казва, че изтеклите при посичането на светеца кръв и мляко се съхранявали до Х век и давали изцеления на вярващите; за това се споменава и в гръцкия пролог в стихове от ХII век.

Паметта на свети Пантелеймон още от древност особено се почита на Изток: църквите в Севастия арменска и в Константинопол, построени в негова чест, датират към IV век.

Мощите му били пренесени в Цариград; оттам по-голямата част са пренесени в Париж - в Сен Дени, а главата - уж в Лион, през 802 г., но руският поклонник Антоний видял главата му в църквата “Света София” в Цариград през 1200 г., а според свидетелството на Стефан Новгородски (1350 г.) през ХIV век мощите на свети Пантелеймон почивали във Влахернската църква в Цариград. Днес част от мощите му се намират в Светогорския руски манастир “Свети Пантелеймон”.

Продължение...

Отново е Петък 13- ти

Печат PDF

Петък 13-ти, наричан още "черен петък", от незапомнени времена и до днес продължава да предизвиква у много хора неясното усещане на първичен страх.

Изследователи все още търсят корените на суеверията за този ден. Психолози са установили, че хората, които се считат за нещастни, е по-вероятно да вярват в суеверия, свързани с лошият късмет.

На тази дата мнозина са така парализирани от страх, че дори не стават от леглото. Други отказват да летят със самолет, да пътуват въобще, трети отлагат покупката на жилище. Ресторанти и увеселителни заведения остават полупразни в САЩ.

През 2016 година „черният петък „ е на 13 -ти май.

Продължение...

Лидерът на „Ислямска държава“ Абу Бакр ал Багдади тежко ранен при въздушен удар

Печат PDF

 

Самообявилият се за халиф лидер на радикланта ислямска терористична групировка "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади беше тежко ране при бомбардировка на авиацията на Коалицията в Западен Ирак /снимка:архив/Самообявилият се за халиф лидер на радикланта ислямска терористична групировка "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади беше тежко ране при бомбардировка на авиацията на Коалицията в Западен Ирак /снимка:архив/

Лидерът на групировката "Ислямска държава"Абу Бакр ал Багдади е бил тежко ранен при въздушно нападение в Западен Ирак, предаде на 21 април Дарик позовавйки се на  британския вестник "Гардиън", който се позова на източник свързан с групировката на Багдади в Ирак.

Според източника, Багдади е бил тежко ранен от атака на водената от САЩ коалиция още през март. Първоначално раните му са били животозастрашаващи, но в последствие той е започнал да се възстановява. Въпреки това обаче Багдади все още не е поел ежедневния контрол над организацията.

Инцидентът е довел до спешна среща на ръководството на групировката, което смятало, ,че Багдади ще умре и ще трябва да бъде избран негов наследник.

По информация на Дарик, два независими официални източника - западен дипломат и съветник от Ирак, са потвърдили, че на 18 март е било проведено нападение в областта Нинава, близо до сирийската граница.

Досега е имало две други съобщения за нападение над Багдади - от ноември и декември, но те не са били потвърдени. "Да, той (Багдади) беше ранен в Ал Бааж, близо до селото Ум ал Рус на 18 март заедно с група, която беше с него", потвърдил пред „Гардиън“ Хишам ал Хашими, съветник на правителството в Багдад.


Дарик припомня, че преди последното му раняване Багдади е имал поне още една среща със смъртта когато американски изтребител е нападнал конвой от две коли в покрайнините на Мосул на 14 декември 2014 година. Тогава неговият приближен Ауф Абдул Рахман ал Ефери е убит след като ракета уцелва конвоя. Предполага се, че Багдади е бил в другата кола.

Какъв беше животът на самообявилият се за халиф на митичната радикална ислямистка терористична организация "Ислямска държава" кървав лидер Ибрахим ал Бедри,  известен повече, като  Абу Бакр Ал Багдади

Германски журналисти са успели да се доберат до първата лична карта на Ал Багдади. Тя е с номер 23450. В документа е записано, че той е роден на 1 юли 1971 г. в иракския град Самара, северно от Багдад.

Ибрахим ал Бедри  се ражда в семейство на бедни земеделски стопани от плмети бедри, които  обитавали скромна къща.

Той ходи на училище, но науките не му вървят, повтаря. Въпреки това през 1991 г. успява да вземе матура, но от втори път. Изпитната комисия оценява знанията му на 481 точки от възможни 600. Само че абитуриентът получава бонус и така стига до въпросните 481 точки. Според тогавашната иракска образователна система всеки зрелостник получава определен брой точки допълнително, ако някой от семейството има особени заслуги към родината. Братът на Ибрахим ал Бедри е загинал като войник от иракската армия по времето на Саддам Хюсеин и е обявен за мъченик.

Самият Ибрахим също иска да отбие военния си дълг, но е негоден за казарма – има силно късогледство.

Младежът е решен да завърши висше образование. Той подава документи в университета в Багдад, като посочва желанието си да следва правни науки. Дипломата му обаче е слаба за юридическия факултет. Не се осъществяват и другите две желания на кандидат студента – филология и педагогика. И за тях не му достига успехът от дипломата на зрелостник.

Така Ибрахим ал Бедри се записва в Университета по ислямски науки в Багдад. Първо учи във факултета по ислямско право, но после се прехвърля в друг – изучаване на Корана. Багдади  завършва бакалавърска и магистърска степен по ислямски науки в Ислямския университет. През 2000 г. получава докторска степен по ислямски шериат.

Дактарйт по ислямски шериат Ибрахим ал БедриДактарйт по ислямски шериат Ибрахим ал Бедри

До 2004 г. живее в Багдад в квартира близо до кварталната джамия, в която е служил като имам 14 г. Напуска я след скандал с човека, дал парите за построяване на джамията, и жителите на квартала. Според един от богомолците Ал Багдади бил най-добрият футболист в отбора на джамията. Футболът е бил единственият спорт, който го е увличал. Според излизащия в Лондон арабски вестник “Ал Хаят” учителят му твърди, че тогава Ал Багдади не е бил привърженик на салафизма.

Салафизъм (от арабски салаф — предтеча, предшественик), наричано исалафитско движение, или салафитско течение, е сунитско  течение в исляма, чиито последователи се обявяват срещу елементите  привнесени в исляма от други религии или философски системи. Салафитите проповядват изначалното разбиране на исляма — чист ислям, и търсене на смисъла, изначално заложен от Аллах в Корана.

Салафия означава разбиране на религията такава, каквато са я проповядвали пророкът Мохамед и неговите сподвижници (сахабета). Салафитите имат за идеал патриархален, ранен период на исляма.

В ислямското богословие с този термин се обозначават често три мюсюлмански поколения: шахабах — „сподвижниците“, таби'ин— „последователите“, таба' ат-таби'ин — „тези след последователите“.

Основите на салафизма

Да се настоява на "таухид" – монотеизъм, божието единосъщие и единственост.

Салафистите отграничават 3 значения в това понятие.

1. Тавкид рубубийа единственост на Аллах като творец, владетел и управляващ своето творение. Tawhid uluhiya единственост на неговото обожание, вярващият трябва да посвещава всички свои действия на обожание към Аллах и единствено на него. Основната задача на пророците е да призове хората към монотеизъм – тавхид.

2."Тавхид асма вас сифьт" – единственост на божиите имена и атрибути – приемането на привидния смисъл на атрибутите и божии действия, описани в Корана и автентичната сура, без метафорична интерпретация и без да се свързват с човешките атрибути.

За салафитите божиите атрибути "божията ръка", "божието око", "божието лице", "божията усмивка" и божиите действия не бива да бъдат схващани метафорично, но и не бива да се схващат като човешки атрибути и действия. За всеки атрибут салафитите казват, че смисъла е известен, но модалността е неизвестна. Така например божията ръка е действително ръка, но не в онзи смисъл, в който сме свикнали да я разбираме, не прилича на нито една от познатите ни ръце.

3. Никоя дума или мнение не бива да стои над текста на Корана и Сунната (делата и думите на Пророка Мохамед и не бива да се цени повече от тях. Салафитите често цитират имам Малик: "Мнението на всеки човек може да бъде приеме или да се отхвърли, освен думите на този, който лежи в този гроб", казва той и посочва гроба на Пророка Мохамед (С.А.С.) и продължава: "ако думите на Хз. Пророка са автентични, а противоречат на моите, запратете думите ми срещу стената".

Салафитите обосновават особеността на знанието с хадиси (свещени думи на Пророка Мохамед: "Евреите се разделиха на 71 секти, Християните на 63 секти, а моята общност (умма или уммет) на 63 секти". В друг вариант се добавя: "Всички ще отидат в Ада, ако не приемат моята традиция и традицията на моите другари."

Абу Бакр ал Багдади се присъединява към джихадистката организация под командването на последователя на “Ал Кайда” Абу Мусаб ал Заркауи от Йордания, която се сражава в провинция Анбар. В края на 2005 г. е заловен от американските войски и остава 4 г. в затвора Бука в град Басра, който бил предназначен за привържениците на “Ал Кайда”. Там се запознава с група членове на “Ал Кайда” и се присъединява към тяхното ядро.

Според иракското вътрешно министерство “Доктор Ибрахим Ауад ал Самараи е бил известен и с името Абу Бара и е възприел салафитското учение от джихадистките ръководители, които са лежали с него в затвора”. След освобождаването си Ал Багдади се сражава срещу американските сили в страната под ръководството на Ал Заркауи до ликвидирането му от американската армия през 2006 г. После той продължава да членува в организацията, която е под ръководството на наследника на Ал Заркауи, Абу Омар ал Багдади до 2010 г., когато и той е убит.

Това е и годината, в която Абу Бакр ал Багдади оглавява терористичната организация, известна като “Ал Кайда” в Ирак (Ислямска държава в Ирак). Според “Ню Йорк Таймс”, когато той бил освободен от затвора,

Според същото издание той не е бил в специализирания затвор №14 - предназначен за най-опасните джихадисти, а бил един от обикновените 26 хиляди затворници в Бука.

Ислямският теолог Ибрахим ал Бедри бърдо се издига в йерархията на  радикалната исламистка групировка "Ал Кайда" приемайки името Абу Бакр ал БагдадиИслямският теолог Ибрахим ал Бедри бърдо се издига в йерархията на радикалната исламистка групировка "Ал Кайда" приемайки името Абу Бакр ал Багдади

Ал-Багдади се възползва от началото на протестите срещу режима на Башар ал Асад в Сирия и изпраща помощника си Абу Мохамед ал Джаулани там със задачата да основе клон на “Ал Кайда”.

По-късно този клон на организацията се появява под името “Джебха ал-нусра”. Организацията започва дейността си с поредица от взривове, с които се прочу като една от най-опасните бунтовнически групировки. На 9 април 2011 г. в аудиообръщение Абу Бакр ал Багдади заявява, че “Джебха ал нусра” представлява сирийския клон на “Ислямската държава в Ирак” и съобщава, че двете структури се обединяват в “Ислямската държава в Ирак и Леванта” (ИДИЛ). След като Джаулани отказва да се подчини на общото командване на Абу Бакр и да приеме сливането на двете структури, последният му обяви война.

Самият Джаулани не признава Абу Бакр, а той на свой ред не се подчинява на призивите на ръководителя на “Ал Кайда” Айман ал Зауахири да остави Сирия на “Джебха ал нусра”. През следващите две години Абу Бакр разширява военните си действия, които обхващат области в североизточната част на Сирия. Според Ройтерс джихадист от Ислямската държава заявил, че Абу Бакр е бил единственият, който не е искал да признае лидерството на Зауахири след убийството на Осама бин Ладен.

Абу Бакр ал Багдади / Ибрахим ал Бедри/, като лидер на новооснованата от него радикална исламистка терористична групировка "Ислямска държава в Ирак и Леванта" Абу Бакр ал Багдади / Ибрахим ал Бедри/, като лидер на новооснованата от него радикална исламистка терористична групировка "Ислямска държава в Ирак и Леванта" На 29 юни 2014 Багдади обяви създаването на т.нар. “Ислямска държава”, провъзгласявайки се за неин халиф, т.е. повелител на правоверните навсякъде по света. Същевременно той призова всички джихадистки формации да му се закълнат във вярност и да се обявят за негови последователи.

Ислямска държава (на арабски:  ад-Даула ал-Ислямийя), до 29 юни 2014 г. „Ислямска държава в Ирак и Леванта“ (ИДИЛ) (на арабски:  ад-Даула ал-Ислямийя фи'л-Айраак уа аш-Шаам) е непризната държава и сунитскатерористична групировка, обхващаща територии в Североизточна Сирия, Западен и Северен Ирак, части от Либия и североизточна Нигерия. Ислямска държава претендира върху целите територии на четирите страни, както и върху тези на Палестина, Ливан,Израел, Йордания, Кипър и части от Турция (Хатай).

Ислямска държава води началото си от различни терористични групировки, възникнали в Ирак след войната от 2003 година, най-вече Ал-Каида в Ирак (АКИ), тогава водена отАбу Мусаб ал-Заркауи. Бруталното насилие на АКИ и опитите ? да разпалят религиозен конфликт между сунити и шиити са прекратени с елиминирането на ал-Заркауи от американските войски. След изтеглянето им обаче иракските служби за сигурност се оказват неспособни да спрат възраждането на групировката под формата на „Ислямска държава в Ирак“, но въпреки това тя остава сравнително слаба. Нарастващото възприятие на сунитите за изолация от иракския политически живот и избухването награжданската война в Сирия допринасят за увеличаването на влиянието на групировката.Това е най-мощната опозиционна групировка в Сирия.

Карта на митичният халифат на Ау Бакр ал БагдадиКарта на митичният халифат на Ау Бакр ал Багдади

ИДИ прониква в Сирия като част от въоръжената опозиция срещу правителството наБашар ал-Асад заедно с Джабхат ан-Нусра (сирийският клон на Ал-Каида), но идеологически различия предизвикват война между двете групировки. През 2013 групировката се преименува отново на „Ислямска държава в Ирак и Леванта“ и завладява сирийския град ар-Ракка, областен център на едноименната мухафаза.. В редиците на ИДИЛ се бият джихадисти от цял свят, които налагат контрол над завладените територии чрез репресии и издевателства като бичуване, разпъване на кръст, показни екзекуции и масови обезглавявания, включително на децае По сведения на правозащитни организации, при финансираната от кувейтски граждани офанзива на опозицията в мухафаза Латакия ИДИЛ и Джабхат ан-Нусра извършват масови убийства и изнасилвания на 200 или повече цивилни, а при офанзивата в северен Ирак през юни 2014 ИДИЛ организира масови екзекуции на над 1700 шиити.[16]Към 2014 година Ислямска държава е отлъчена от Ал-Каида и към юни 2014 разполага с активи от над $ 2 млрд.

Ислямска държава се управлява според фундаменталистко разбиране на шериата. Забранени са алкохолът, пушенето на цигари или шиша (наргиле), музиката и снимките на хора на обществени места. Жените са принудени да носят пълен никаб / никаб  е част от традиционното облекло на мюсюлманските жени, което покрива лицето изцяло и остава само тесен процеп за очите. Традиционният му цвят е черен. В различните течения на исляма той се разглежда различно — за някои е допустим, за други задължителен. Обикновено започва да се носи през пубертета/

Бойното знаме на "Ислямска държава" Бойното знаме на "Ислямска държава" На 4 юли 2014 година ал Багдади  се появил за пръв път на живо на катедрата на Голямата джамия в Мосул, което бе заснето на видео и разпространено чрез интернет.

Самообявилият се за халиф на митичната „Ислямска държава“ Абу Бакр ал Багдади си избрал 24 заместници, повечето от които иракчани на средна възраст, които през различни периоди са лежали в американските затвори. Според разузнавателни сведения една трета от тях са висши баасистки офицери, които отговарят за военните операции. Последните носят белега на професионализма и са част от военна стратегия, която не се ограничава с партизанската война.

Псевдохалифът Ал Багдади беше неизвестен за широката публика преди 2013 г., когато американските власти обявявиха награда за главата му от 10 млн. долара. Това е сумата, която ще получи всеки, който помогне за залавянето или убийството му. Тя е и втората по големина награда от този тип, обявявана от Държавния департамент на САЩ след тази за главата на шефа на “Ал Кайда” Айман ал Зауахири.

Логото на "Ислямска държава" с нейният девиз: "Оцелява и расте"Логото на "Ислямска държава" с нейният девиз: "Оцелява и расте"Според легендата неговият произход е от пророка Мохамед, което е важна подробност в конкуренцията му с Ал Зауахири, както и коз за затвърждаване на халифската му мисия.

С прокламацията си за обявяването си за халиф Абу Бакр ал Багдади обяви война на всички светски власти в Ирак и извън страната.

Титлата “повелител на правоверните” означава обединяването на светската и религиозната власт в съответствие с традициите на ислямската религия, които го правят правоприемник на свещената мисия на Пророка. Това означава, че дълг на всички мюсюлмани е да му се закълнат във вярност въпреки различните тълкувания на съществуващите в рамките на тази религия секти. Това показва, че идеята не е възникнала случайно в еволюцията на Ислямската държава и че датира вероятно още от 2006 г. С обявяването си за халиф Абу Бакр ал Багдади прекъсва всякаква връзка със старата“Ал Кайда”под ръководството на Ал Зауахири. Според специалистите по исляма черната чалма, с която се появи в мосулската джамия, означава, че мисията му заличава различията между ислямските секти (защото такава чалма носят онези изтъкнати шиитски духовници, чиято генеалогия води началото си от пророка Мохамед).

Установяването на новата администрация на град Мосул след завладяването на града на 9 юни 2014 г. показва, че то е било предшествано от добре обмислена подготовка, която е продължила с месеци и дори години. Освен налагането на определен порядък във взаимоотношенията с местното население тактиката на “Ислямската държава” включва установяване на съюзнически отношения с баасистките структури и с различните племенни и религиозни групировки.

Приоритет стана и намирането на финансови източници чрез рекет, откупи и от износа на петрол от съществуващите петролни кладенци, както и ускоряване разработването на онези, които все още бяха на етапа на геоложките проучвания.

И докато “Ал Кайда” не успява да получи собствена територия и да обяви своя държава, принуждавайки се след войната в Афганистан да прехвърля бойците си от Афганистан и Пакистан, а след убийството на Бен Ладен, и към пустинните територии на Мали, Нигер и Сахара, Ал Багдади реализира тази идея в Ирак и Сирия.

Понастоящем неговата“Ислямска държава”се крепи на 3 стълба:

-Възприемане на съблазнителна религиозна доктрина, която привлича все повече последователи от цял свят.

-Нейното пропагандиране сред онези общности, които са готови да я възприемат и дори да загинат в името на новия халиф.

-Предоставянето на външна политическа и морална подкрепа с оглед укрепването на контрола върху окупираните територии и постепенното им разширяване с помощта на ислямските победи, които подражават на т.нар “ислямски завоевания” от зората на тази религия.

Проектът на Ал Багдади за установяване на халифат достигна нови висоти с въвеждането на паспорти за джихадистите и поданиците, както и с основаване на халифатски министерства.

Сред тях са Министерството на общуването с неверниците ( един вид МВнР), Министерството на доносниците на повелителя на правоверните (МВР-то на „Ислямаска държава“), Министерството срещу богохулниците и нарушителите (Министерството съчетаващо функциите на правосъдното ведомство и на служба грижеща се за тишината и спокойствието в „Ислямска държава“ еквивалент на служба за обществена безопасност, от сорта на иранската „Стражи на ислямската революция, известна ощ на държавата оглвавявана от халифа Багдади) Министерство на камилите, магаретата и други превозниасдар средства (своеобразен еквивалент на Министерство на транспорта), Министерство на отвъдния живот, Министерство на вакъфите, Министерство на секса (Министерство на туризма), Министерство на клеветите (Министерство на информацията) и т.н.

Новата държавна администрация - министерства, съдилища, училища и военни лагери и ислямска полиция - се настанява в общински и държавни учреждения. Освен това са създадени и местни административни съвети и администрации, които са отговорни за предоставяне на комунални услуги за жителите на тези територии, наложени са и данъци и митнически такси за търговците и индустриалците, които внасят стоки от съседни райони и държави, както и за други професии. Създадени са различни служби в сферата на здравеопазването, образованието, земеделието и индустрията - с други думи, цялата инфраструктура на една нормална държава.

Кака се финансира "Ислямска държава"?

Ислямска държава“ е най-богатата терористична организация в историята. Начело на колосално богатство, оценявано на няколко стотици милиони долари, организацията “Ислямска държава” (ИД) има възможността да продължи да напредва в Сирия и Ирак и да плаща на 30-те хил. джихадисти, присъединили се към нея. Откъде тя черпи това богатство? Погледите се насочват най-напред към Персийския залив, където богати дарители се възползваха от войната в Сирия, за да финансират най-екстремистките бунтовнически групи, водени от желанието си да видят падането на Башар ал Асад.

Впрочем тези дарения представляват нищожна част от приходите на “Ислямска държава”. “ИД получава минимални външни дарения, които представляват едва 2 на сто от нейните приходи годишно”, твърди Жан-Шарл Бризар, международен консултант, специалист по тероризма, който направи доклад за източниците на финансиране на “Ислямска държава”. “Днес тази организация си е самодостатъчна”.

 

Завладявайки широки част от териториите на Сирия и Ирак през 2013 и 2014 г., “Ислямска държава” сложи ръка върху десетина петролни полета, които започна веднага да експлоатира. Според американския експертен сайт Ай Ейч Ес (IHS) петролното производство й носи 2 млн. долара дневно, т.е. 800 млн. долара годишно. “Джихадистите накараха служителите във всяко поле да продължат работата си, като продължиха да им плащат”, обяснява Ромен Кайе, изследовател и консултант по ислямистките въпроси в NGC Consulting. “А не бива да се забравя, че “Ислямска държава” е съставена от бивши кадри на Саддам Хюсейн, към които се присъединиха хора от Персийския залив”.

 

Осъзнавайки, че суровият петрол, който най-лесно се проследява, не им носи никакъв приход, джихадистите създадоха малки занаятчийски рафинерии, за да произвеждат свое собствено гориво. Кои са купувачите? “Голяма част отива за техните нужди, десеторно по-големи заради войната, а останалото се продава”, отбелязва Франсис Перен, президент на Strat?gies et politiques ?nerg?tiques.

 

“Ислямска държава” не разполага със свои мрежи, тя потърси онези, които съществуваха вече в региона при иракското и иранското ембарго. Става дума за икономически интереси и престъпни групи, които си купуват съучастници и се възползват от пропускливостта на границите в региона, за да правят бизнес”.

Бeзскрупулни близкоизточни търговци, които забогатяха покрай програмата “Петрол срещу храна” по времето на Саддам Хюсейн, се възползват от пробива на “Ислямска държава”, за да реактивират своите мрежи. “Колкото по-рискована е търговията - какъвто е случаят с "Ислямска държава" -, толкова по-голям е отбивът от цената”, подчертава Франсис Перен. При цена на един барел, който се продава от 25 до 30 долара - мизерна сума в сравнение с 85-те долара по нормалния курс -, петролът на “Ислямска държава” е много по-търсен. Той преминава през иракски Кюрдистан, Турция или Йордания.

 

В Сирия, където извличат по-голямата част от черното си злато, джихадистите се опират на местните племена, които вече управляваха петролните полета по времето на Башар ал Асад. За да спре тази печеливша търговия, американската авиация се прицели в края на септември в рафинериите на “Ислямска държава” в Сирия. Необходима стъпка, за да бъде пресушено финансирането на организацията, което обаче в никакъв случай няма да е достатъчно, за да я унищожи. Защото извън петрола “Ислямска държава” се държи като истинска мултинационална компания.

 

Добив на природен газ или фосфат, на жито, ечемик или цимент, джихадистите подновиха производството в обширната територия, с която разполагат, и която е по-голяма от Обединеното кралство.

 

В Сирия те произвеждат достатъчно хляб, за да нахранят всеки ден един милион души”, подчертава Ромен Кайе. “Всъщност, дори и “Ислямска държава” да не е призната за държава, тя има силата на такава и днес е по-организирана, отколкото някои африкански страни”. Анализ на Жан-Шарл Бризар, според когото продажбата на продукти на тяхната производствена цена цели преди всичко “да привлече симпатията на местното население”.

 

В замяна на това, “на жителите на “Ислямска държава” са наложени безброй данъци - “джебая” (събирането на данъци в бившите халифати - б.а.), всеки от които отговаря на някакъв ислямски императив.

Данък върху заплатата, удръжки при теглене на пари, налог за защита на малцинствата, такса за преминаването на коли със стоки, десятък върху газа, електричеството, търговските транзакции, всичко е добре дошло за финансирането на новата самопровъзгласила се държава. Всичко това е контролирано от истинско финансово министерство, което има комитети във всеки район и публикува своите резултати с графики към тях. Общата сума е 360 млн. долара годишно, което според Жан-Шарл Бризар представлява около 12  на сто от годишните приходи на “Ислямска държава”. Дори и тези данъци, вземани с принуда, да остават по-ниски в сравнение с онези, които са в сила в Сирия и Ирак.

 

Истинска главоблъсканица за Запада, които има слаби възможности да санкционира тази неформална икономика, заобикаляща международната финансова система. Още повече, че към тази финансова манна се прибавят откупите за освобождаване на  заложници, кражбите (като 425-те милиона долара, откраднати от основната банка в Мосул през юни), рекета и вземането насила на собственост. Златна мина, която позволява на “Ислямска държава” да покрива засега всичките си разходи (най-добрите й оръжия са били взети от американския арсенал на разпадащата се иракска армия), но които рискуват скоро да не достигат, за да задоволява нуждите (електричество, заплати на служители) на своята “държава”, особено ако тя се разшири.

“Ислямска държава” напразно се държи като държава, тя със сигурност няма достатъчно ресурси, за да установи трайно функциониране на всички обществени услуги в своите територии”, изтъква Жан-Шарл Бризар. Защото, след като провъзгласи своя “халифат” през юли, организацията “Ислямска държава” трябва сега да се залови със съвсем друга мисия: да ръководи всекидневието на своите 8 млн. жители.

В поредната си закана срещу САЩ в периода на подготовката на сегашните атаки срещу “Ислямската държава” Абу Бакр ал Багдади разпространи в интернет видеофилм, озаглавен “Пламъкът на войната” с продължителност 55 минути. Според експертите това е най-амбициозната продукция на джихадистите, в която са заснети последните победи на “Ислямската държава” и установяването на джихадистки контрол върху територии в Ирак и Сирия. В посланието САЩ и НАТО се заплашват, че ги чака поражение и разрушения. Според телевизия “Ал-Арабия” американските експерти проучват кадрите във видеозаписа, за да намерят ключа към личността на Абу Бакр ал Багдади, превърнал се в плашилото на целия свят.

По последна информация раните получени от лидерът на "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади  при въздушното нападение на съюзнициницете воюващи срещу радикалната ислямистка групировка на 18 март са много  тежки и е възможно да се случи с него най- лошото и логично възниква въпросът, кой ще наследи кървавият халиф?

Използвани източници: http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4333619, http://glasove.com/komentari/43302-islqmska-dyrjava-naj-bogatata-teroristichna-organizaciq-v-istoriqta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Велики православни христянски български светци:: Свети Йоан Рилски-Великият закрилник на българският народ и неговият Застъпник пред Бога

Печат PDF

Най- великият български светец роден в българските земи и застъпник пред Бога за българският народ Свети  Йоан/Иван/ Рилски Най- великият български светец роден в българските земи и застъпник пред Бога за българският народ Свети Йоан/Иван/ Рилски

Свети Йоан Рилски е най-великия български  светец, пустинник и отшелник, небесен закрилник и покровител на българския народ, патрон и основател на най-големия ставропигиален манастир в България –Рилският, още преживе наричан от съвременниците си  „земен ангел“ и „небесен жител“.

Бъдещият велик рилски светец  Йоан се родил около 876 година в село Скрино намиращо се в гънките на Оосоговската планина край река Струма.

Бил съвременник на княз Борис (852-889) и на неговия син Владимир-Расате, на цар Симеон Велики и на Симеоновия син цар Петър.

До 25-годишната си възраст бил пастир. От крехка възраст в душата на Иван започнала да се развива и крепне религиозната вяра.  Желанието на юношата било да се посвети напълно в служение на Бога и в някоя света обител да се отдаде на монашески живот. Отначало Иоан постъпил в близкия манастир "Св. Димитрий" под самия връх Руен. Тук той не само развил своите заложби към духовно съзерцание, но и получил образование и придобил знания от свещените, богослужебни и религиозни книги. Приел монашеството, но не останал задълго в обителта, а се отдал на живот в пълна самота, молитви, пост и лишения.

Йоан Рилски се подвизавал на много места, докато най-после се установил в прекрасната рилска планинска пустиня, където останал до края на живота си. Извършил много чудеса през живота си: нахранил овчари, излекувал с молитвата си един побъркан, изцерил и изцерява от разни болести благочестиви люде.

Славата му се разнася далеч от Рила планина из пределите не само на Бэлгария, но и на Европа. Българският цар Петър I изминава цялото разстояние от 450 km от столицата Велики Преслав до Рила, за да се срещне с него. Монахът обаче не пожелал да се срещне с владетеля поради смирение и двамата общували чрез писма носени от нарочен куриер изпратен от българският цар Петър Първи

Преподобният Йоан приел плодовете, но не и златото, което царят му предложил, като само му се покланил отдалеч на хълма на който стоял, царят сторил същото.

Това още повече увеличило  славата му и към него заприиждат ученици от цяла България.

В пълно уединение великият рилски светец съставил своето „завещание“. известно ,като "Завета на Свети Йоан Рилски". Този Завет той оставил на учениците си на 25 март Благовещение през 941 година.

Свети Йоан Рилски умира  на 18 август 946 година. на около 70-годишна възраст. На тази дата църквата чества неговото успение. Погребан е в притвора на църквицата в каменна гробница, запазена и до днес.

След няколко десетки години Божият угодник се явил на учениците си и поискал от тях да пренесат мощите му в град Средец (София). Като отворили гроба му, те видели нетленно и благоуханно  неговото тяло. Прославяйки Бога, с почести го пренесли в София. Това станало на 19 октомври. Оттогава на този ден тържествено се чества неговата памет.Светите мощи били положени най-напред в църквата "Св. великомъченик Георги Победоносец". После били пренесени в църквата "Св. апостол и евангелист Лука".

През 1183 г. унгарците на крал Белла ІІІ превзели град София и отнесли мощите на преподобни Йоан Рилски в своята столица Гран (Естергом). И тук, на унгарска земя, станали редица чудеса, някои от които дали възможност на унгарците да разберат, че мощите на светеца трябва да пребивават в неговата родна земя. След тригодишен престой в Унгария светите мощи били върнати обратно в София с много дарове. Кралят украсил ковчега със злато.

В дванадесети век един благочестив и богат българин построил в чест на св. Йоан Рилски хубава каменна църква, в която били пренесени мощите му и при която се образувал манастир. Страдалци от всякакъв род тук получавали здраве, утеха и подкрепа.

През 1195 г. българският цар Асен І тържествено пренесъл мощите от София в Търново - тогавашната столица на България.През 1496 година, след като получили разрешение от султана, монасите от Рилската обител върнали мощите на светеца от Търново в  Рилският манастир. Това станало на 1 юли.

Продължение...

Мартеницата - магическият символ на пролетта и новото начало

Печат PDF

Класическата българска мартеница с фигурите на Пижо и Пенда, която българите окачват на връхните си дрехи на 1 март всяка годинаКласическата българска мартеница с фигурите на Пижо и Пенда, която българите окачват на връхните си дрехи на 1 март всяка година

На 1 март всички българи закичваме на ревера, ръката или шията си мартеница. Тя е символ на здраве, дълъг живот, плодовитост и изобилие. Изработва се от усукан памучен или вълнен конец. Основните цветове са бял и червен.

Белият цвят е символ на чистота, невинност и радост. Бели са празничните дрехи на булката, светците и ангелите също са облечени в бели дрехи. Червеното е цвят на жизненост, здраве и любовен огън. Червеното е светлината на изгряващото и залязващото слънце, на течащата кръв, на огъня.

В традиционната българска сватба булото на булката е в червен цвят. Червен конец се връзва на плодни дръвчета, на детска ръчичка, за да предпазва от зло и да носи здраве. Такава е магическата му сила в мартеницата.

От векове на хората е известно, че енергийното поле на Земята през месец март е силно, защото: природните сили се събуждат, настъпва пролетното равноденствие и същевременно започва следващият зодиакален цикъл. Хората от древността се мъчат да умилостивят природата и създават свои талисмани. Такава е и мартеницата по нашите земи. На 1-ви март българите слагат мартеници на дрехите или китките си и си пожелават здраве и щастие с думите "Честита Баба Марта ".

Обичаят за връзване на Мартеница (усукани бяла и червена вълнени нишки) е познат в България, Румъния, Молдова, Албания, Гърция, Република Македония и Сърбия. В Румъния мартеници се връзват на ръцете само на жените и малките деца, а мъжете могат да носят мартеница само на скришно място, например в обувката. В Гърция мартеници се връзват само на ръцете на децата. В България мартеници се връзват още на млади животни и дървета, също и на мъжете.

На мартениците се приписвала магическата сила да предпазва от "лошотията", най-вече от болести и уроки. Свалят се чак тогава, когато се види първият щъркел и се закачват на разцъфнало или зелено дръвче.

Продължение...

Back to top

Latest News


Warning: Creating default object from empty value in /home/vselena/public_html/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Warning: Creating default object from empty value in /home/vselena/public_html/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Warning: Creating default object from empty value in /home/vselena/public_html/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Warning: Creating default object from empty value in /home/vselena/public_html/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Warning: Creating default object from empty value in /home/vselena/public_html/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Popular


Warning: Creating default object from empty value in /home/vselena/public_html/modules/mod_mostread/helper.php on line 79

Warning: Creating default object from empty value in /home/vselena/public_html/modules/mod_mostread/helper.php on line 79

Warning: Creating default object from empty value in /home/vselena/public_html/modules/mod_mostread/helper.php on line 79

Warning: Creating default object from empty value in /home/vselena/public_html/modules/mod_mostread/helper.php on line 79

Warning: Creating default object from empty value in /home/vselena/public_html/modules/mod_mostread/helper.php on line 79

Copyright © Вселена нюз 2019

joomla templates by Free Joomla Templates & Projektowanie stron Szczecin.