You are here: Home

Welcome to the Frontpage

Никулден - празника посветен на Свети Николай Чудотворец

Печат PDF

Свети Николай Мирликийски, православна икона Свети Николай Мирликийски, православна икона

На 6 декември всяка година Българската православна църква почита паметтта на един от най- великите християнски .светци Николай архиепископ Мирликийски по волята на Бога Чудотворец почитан, както от православни християни, така и от католици.

Името Николай има гръцки произход и произлиза от гръцките думи побеждавам (niko) и народ (laos).  Светеца се назовава още Мирликийски (още Мир Ликийски) по името на града Мир, на който бил архиепископ, който се намирал в област Ликия.

Свети Николай Мирликийски се представил пред Бога на 6 декември 342 г.

Прозвището на Свети Николай Чудотворец идва от множеството чудеса, с които е известен приживе. Всичките му дела имали за цел да умиротворяват, закрилят и дават изцеление. Постигал го с чудна лекота, заради което го наричали Чудотворец. Той е единственият светец некромант – притежава силата да възкресява мъртвите със силата на молитвата си към Бога.

Всеки четвъртък през годината е също посветен на неговата памет, като в православните молитвеници  от дните на седмицата на този ден има молитва отравяна към Свети Николай. Единственият светец удостояван с такава чест да има специална молитва към него освен Свети Николай Мирликий е Предтечата Христов Свети Йоан Кръстител ,на който има посветена молитва във вторник.

Свети Николай се почита, като покровител на семейството и рода, пазител на дома, имота и стоката, покровител на моряците, рибарите, пътешествениците, банкерите,  търговците, пивоварите, затворниците, кираджиите, воденичарите, ловджиите, избавител на пленниците.

Той е най-популярният светец в Източноправославната църква и често се изобразява редом до Христос и Дева Мария.

Свети Николай Чуотворец е първообраз на известния у нас като Дядо Коледа белобрад старец, който раздава подаръци, а по света като Санта Клаус в Съединените щати  и Западна Европа, Пер Ноел във Франция, Дядо Мраз в Русия, до 90-те години на миналият век и в България и др.

В католическите страни на този ден вечерта на децата се правят малки подаръци, които се скриват в обувки или чорапи, за да ги намерят на сутринта. Този обичай води началото си от славата на светеца като дарител на бедните.

Паметта на Свети Николай честваме два пъти през годината :. На 6 декември, когато светителят се представил на Господа, и на 9 май / 22 май - денят на пренасяне светите му мощ от град Мир (Древна Ликия) в Бари (Италия)

Деня на кончината на Свети Николай Мирликийски е празнуван също като нареден празник известен под името  Никулден. Той е последният голям християнски празник преди Рождество Христово.

Отново жестоко убийство в столицата:Намерeн труп на мъж прострелян и с прерязано гърло в гараж в софийският квартал "Хиподрума"

Печат PDF

Тялото на 45 годищен мъж прострелян в главата и с прерязано гърло беше намерено  в столичният квартал "Хиподрума" на 21 ноември вечерта. Снимка: АрихивТялото на 45 годищен мъж прострелян в главата и с прерязано гърло беше намерено в столичният квартал "Хиподрума" на 21 ноември вечерта. Снимка: АрихивТрупа на 46-годишният tампион по авиомоделизъм Борислав Бърдаров беше  намерен   в гараж  в столичния квартал „Хиподрума“, където той е поправял ключалки и аларми на автомобили. на 21 ноември, вторник,предаде dir.bg.

Сигналът за убийството бил подаден около 19.30 часа на същият ден от братовчед на Бърдаров.

На място веднага са били изпратени екипи на полицията. При извършения оглед на трупа е установено,  че жертвата била простреляна с пистолет в корема и гърлото, като след това  гърлото й било прерязано.

По случая е образувано досъдебно производство. Огледите на място продължават. Предприети са оперативно- издирвателни и процесуално-следствени действия за установяване и задържане на извършителя на зверското  убийство.

За жестокото престъпление часове след откриването на тялото на жертвата  беше задържан 46-годишният Ясен Хедеяр, от смен брак между българка и иракчанин. Убиецът имал заложни къщи в квартал "Хиподрума"в столицата, където живеел.

от смесен брак между българка и иракчанин,

Прочети още на: https://www.dnes.bg/temida/2017/11/24/obvineniiat-za-klaneto-v-hipodruma-plashil-i-bivshata-si.360354
от София, бивш съпруг на жената на убитият Бърдаров.
Бивша съпруга на убиеца и настояща на убития стои в основата на кървавата саморазправа, завършила в ключарско ателие, помещаващо се в гараж, съобщи Bulgaria ON AIR.

В него Борислав Вардаров правел ключалки и аларми на автомобили. Преди години въртял бизнес със заложни къщи, но се преориентирал.
Още по темата
Официално: Килърът от "Хиподрума" не е задържан! Убийството е битово!
Убийството в Хиподрума – от любов! Убитият – прострелян и обезглавен
Откриха застрелян мъж в кв. "Хиподрума". Кой е?

Във вторник килърът дошъл в гаража и двамата се скарали за жена, в която били вклюбени, но ключарят се оженил за нея.

Тогава съперникът му извадил законен пистолет и прострелял майстора 2 пъти в корема и веднъж в гърлото.

Изстрелите не се оказали смъртоносни и затова мъжът извадил нож и прерязал гърлото на опонента си, като го оставил да се дави в собствената си кръв.

Ключарят е починал в страшни мъки и е агонизирал 20 минути, докато не умрял от кръвозагуба, твърдят разследващи пред "24 часа".

Трупът му бил намерен от негов братовчед, който му звънил няколко пъти и се пристеснил защо не отговаря. Тогава отишъл в гаража и намерил 46-годишния ключар мъртъв.

Убиецът е задържан. Той е с психични отклонения. От Софийската градска прокуратура съобщиха, че е повдигнато обвинение на Я.Х. за извършено от него убийство.

С постановление на прокурор той е задържан за 72 часа с оглед осигуряване явяването му пред съда за определяне на мярка за неотклонение "задържане под стража".

На пресконференция днес прокуратура и разследващи ще оповестят повече подробности за жестокото убийство.

Убийството е 89-ото от началото на годината у нас, но до момента всички други 88 са разкрити.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/temida/2017/11/23/obshta-jena-kliuchyt-kym-ubiistvoto-na-kliucharia-v-hipodruma.360125

Прокуратурата вече повдигна на извършителя на жестокото убийство обвинение и го остави в ареста за 72 часа. След това от държавното обвинение ще поискат от съда определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Продължение...

На 8 ноември празнуваме Архангеловден /Събора на св. Архангел Михаил и небесните безплътни сили /

Печат PDF

 

Първият измежду светлите божии ангели, бореца срещу злото, победителят над Сатаната и неговите демони Светият архистратег МихаилПървият измежду светлите божии ангели, бореца срещу злото, победителят над Сатаната и неговите демони Светият архистратег Михаил

На 8 ноември Българската православна църква чества Събора на Свети архангел Михаил и на небесните безплътни сили.

Според християнската религия, седем са първенствуващите ангели, наречени Архангели, които стоят край Бога и всеки един от тях има своя мисия.Това са  Михаил, Гавраил, Рафаил, Уриил, Салатиил, Йехудиил, Варахиил

Свети архангел  Михаина, мието име на еврейски  означава "кой е като Бога", е  архангела с най-висш чин  от първенсвуващи 7 архангели, които винаги стоят пред престола на Господа. Михаил е наречен наречен още  Архистратег-Първи военначалник на светлото небесно ангелско войнство представя Божието слово,  Светият архангел Гавраил е носител на Божиите  Рафаил-лечител на недъзите, Светият архангел Уриил-просветител на душите, Салатиил е молител и застъпник пред Бога, Иехудиил е прославящ Господа, а Варахиил е подател на Божиите благословения.

Ангелите са пазители на човешкия род и всеки човек получава с рождението си по един ангел-пазител, който го предпазва от опасности, беди и скърби, а когато човек съгреши, ангелът е този, който му посочва праведния път. Но трябва да внимаваме, този ангел не прощава всички наши грехове, той не е принуден да бди над нас вечно.

Затова църквата се обръща с молитва към ангелите да ни закрилят и избавят от изкушенията на лукавия и неговите зли духове. В молитвата си към своя ангел–хранител молещият изрича думите: "Свети ангеле, който си ми даден от Бога, добри мой пазителю, моля ти се, избави ме от всякакви напасти, спаси ме от скърби!", а при всяка служба на просителното молебствие се обръща към Бога с надеждата да бъде благословен с "мирен ангел, верен наставник, пазител на нашите души и тела". В църковната молитва пък присъстват думите: "Да ни ограждат с покрова на крилете на невеществената си слава и ни избавят от беди".

Свети архангел Михаил е „пазител на душите и борец против злото“ затова често е рисуван с огнен меч и копие, с което пробожда дявола. В православната именна традиция няма друг божи хранител с толкова много длъжности: „вожд на небесните сили“, „борец против духовете на тъмнината“, „защитник на християните от дявола“, „предводител на христовите армии срещу езичниците“, „пазител на нашите души“ и „душевадец“. Ето тази, последната, като че ли е една от най-важните му мисии — Архангел Михаил е пратеник на Бога, който прекъсва земния ни път, той прибира душата на човека.

Колкото по-праведен е бил човек през времето на земния си път, толкова по-чиста отива душата му при Архангел Михаил. Ето защо, той се изобразява като ангел, който се спуска при умиращия и с нож или сабя изважда душата му.

Архангел Михаил отвежда изтръгнатата от тленното тяло душа в отвъдния свят, където заедно със своя събрат Свети Петър я отправя в райската градина или във врящия казан на пъкъла, според това дали е праведна или греховна. По тази причина в християнската иконографска традиция Архангел Михаил се изобразява или с окървавен нож в ръце, или държащ везни, с които измерва човешките грехове.

Църковният празник посветен на Свети архангел Михаил и небесните безплътни сили на 8 ноември се празнува и като народен известен под името Архангеловден или Рангеловден.

Според българските народни вярвания Архангел Михаил бил един от братята светци-юнаци, на когото при подялбата на света се паднали мъртвите души. Той взима душата на умиращия, подавайки му обикновено ябълка (китка). По тази причина той бива възприеман от населението като ангел на смъртта и оттук идват народните му названия – душовадник. Народният фолклор го представя и като красив, млад момък, който изважда душата с нож или сабя от тялото на човек. Макар да е нарамен с тежка задача, народните вярвания представят светията като състрадателен и справедлив - смята се, че е глух - за да не чува жалбите на осиротелите. Казват, че, ако мъртвият си отива с усмивка, значи свети Рангел му е дал ябълка, а ако умира в конвулсии, светията му е подал да изпие горчива чаша.

Трапезата в чест на Архангел Михаил е празнична — коли се курбан и се пекат така наречените рангеловски хлябове, които са два вида: боговица и рангелово блюдо. Освен това, в задължителните ястия на софрата се включват и овнешко или шилешко, варено жито, фасул и червено вино.

Деня на Събора на Свети архангел Михаил и небесните безплътни сили се празнува и като професионален празник на Българската полиция.

Честването на 8 ноември като професионален празник на българските полицаи е въведено през 1924 г. по инициатива на софийския градоначалник - о. з. подполковник Георги Кисьов. За определяне на светеца-патрон на полицията е потърсена консултация от Светия Синод на Българската православна църква.

Софийският митрополит Стефан дава писмено мнение, с което изяснява: “Всички ангели, които са отредени да се борят за мира и правдата, за реда и справедливостта, се намират под началството на великия Архистратиг Михаил. Този празник, който олицетворява и на небето ред, власт и дисциплина и царуване на истината, правдата и любовта, много подхожда за патронен празник на полицията, която има за цел да се грижи за реда, спокойствието, сигурността и спазване на законите в страната, чрез които се гарантират животът, имотът и свободата на гражданите”. Вследствие на това църковно мнение, през септември 1924 г. вътрешният  министър Русев нарежда на столичния градоначалник и окръжните управители да се чества Св. архангел Михаил като патронен празник. Така 8-ми ноември е честван като професионален празник на полицията от 1924 до 1943 г. Честването на 8 ноември деня на Събора на Свети архангел Михаил и небесните безплътни сили е преустановено след 9.09.1944 г. След 55-годишно прекъсване, с решение на Министерския съвет, традицията е възстановена през 1998 г.

На Архангеловден 8 ноември повод да почерпят за именният си ден имат: Ангел, Ангела, Алина, Ангелина, Ангелинка, Анжело, Анжела, Архангел, Гавраил, Гаврил, Мила, Милко, Милка, Милан, Милен, Милена, Миленка, Михаил, Михаел, Михаела, Михаила, Огнян, Огняна, Пламен, Пламена, Рада, Ради, Радивой, Радина, Радка, Радко, Радул, Радмила, Радослав, Радослава, Ростислав, Ростислава, Радостин, Радостина, Райко, Райна, Райчо, Рангел, Рая, Раян, Руси, Серафим.


 

Велики християнски светци: Свети великомъченик Мина Котуански

Печат PDF

Икона на христовият войн Свети великомъченик Мина възседнал жребец държащ в дясната си ръка кръст – символ на вярата му в Христос Икона на христовият войн Свети великомъченик Мина възседнал жребец държащ в дясната си ръка кръст – символ на вярата му в Христос

На 11-ти ноември Българската православна църква и всички православни християни по света почитат Свети великомъченик Мина /името на когото означава "месечиан, луна"/ бърз помощник в беди, светец на спрведливостта и възмездието, помощник  за откриването на  нещо изгубено, пазител на сираците и семейството.

На неговият празник всички православни християнки се молят пред иконата му  за благополучие и радост в дома, както и за здравето на децата си.

Светецът също  е покровител на самотните жени, пътниците, бездомните, сираците, жените които не могат да заченат, знахарите и лечителите, войните, пътешествениците и охранителите.

Мина бил египтянин, роден в Александрия носел в сърцето си вярата си в Христа. Той служил известно време, като  войник във войскова част на римската армия дислоцирана в Котуанската област в Египет под командата  от военноначалника Фирмилиан.

В краят на 3 век римските императори Диоклетиан /244-311г./, и Максимиан /250-310 г./, които упрвлявали съвместно Рим започнали поредното гонение срещу християните, като издали  указ да се предават на мъчения и да се убиват всички християни, които не се покланят на идолите обявени от римляните за божества.

Войнът Мина не можел да преследва своите братя християни, да ги изтезава и убива. Но в същото време бил само един обикновен войник и осъзнавал, че няма никаква власт да спре тези жестоки безчинства.  Примирен пред своята човешка безпомощност той напуснал армията и се оттеглил в пустинята Котуан. Предпочел да живее сам в компанията на зверовете, отколкото сред злите човеци. От името на пустинята днес Свети великомъченик Мина е познат и като Мина Котуански. През цялото време той постил и отправял непрестанни молитви към Господ, в които искал да има справедливост.

Веднъж на тържество в чест на езическите божества, гражданите на Котуан устроили шумни зрелища и жертвоприношения. Като научил за това, отшелникът Мина влязъл в града и започнал да изобличава самозабравилите се езичници.

Градоначалиникът наредил да бъде арестуван смутителят на тържеството. Мина бил  жестоко измъчван – бит с волски жили, тялото му стъргано с железни куки, обесен с главата надолу. Накрая бил посечен с меч на 11-ти ноември 296 година в оклоностите на град Котуан, Египет.

След екзекуцията изпълнявайки заповедта на градоначалника, войниците изпълнили присъдата над  Христовият мъченик Мина хвърлили   в огъня  многострадалното му тяло. Когато те си тръгнали вярващите християни дошли на лобното  място и събрали тайно останките на мъченика, които по чудоден начин не били унищожени от огъня, обвили ги с чисти повивки и ги помазали с благовония. След прекратяването на гоненията срещу християните в Римската империя при възкачването на престола на император Константин Велики официално признат за първият християнски римски император светите останки на Христовият мъченик Мина били пренесени тържествено от Котуан в родния му град Александрия, където били  погребани с почести. Впоследствие на това място била построена църква носеща името на Светеца  и в нея станали множество чудеса.

На празника на Свети великомъченик Мина Българската православна църква почита също паметта на Светите великомъченици Виктор, Викентий и  Светата мъченица Стефанида Дамаска.

Светият великомъченик Виктор, който също бил войник като Свети Мина, бил посечен с меч при император Антонин в Италия през 161 г. Една млада християнка на име Стефанида, която присъствала на неговите страдания, започнала да слави подвига му и сама заедно с него се удостоила с мъченическа смърт.

Светият великомъченик Викентий бил дякон. Той пострадал за вярата в Христа в испанския град Валенсия също при управлението на император Диоклетиан.

Продължение...

Испанският премиер Мариано Рахой уволни каталунското правителство начело с Пучдемон, разпусна местният парламент и насрочи нови местни избори

Печат PDF

След краят на заседанието на испанското правителство премиерът на Кралство Испания Мариано Рахой обяви рестриктивните мерки спрямо саомобявилата се днес за самостоятелна държава област Каталуния: Уволнение на местното правителство начело с Карлес Пучдемон, освобождаване на директора на  каталунската полиция, разпускане на местния парламент в Каталуния и насрочване  на нови местни избори на 21 декемвриСлед краят на заседанието на испанското правителство премиерът на Кралство Испания Мариано Рахой обяви рестриктивните мерки спрямо саомобявилата се днес за самостоятелна държава област Каталуния: Уволнение на местното правителство начело с Карлес Пучдемон, освобождаване на директора на каталунската полиция, разпускане на местния парламент в Каталуния и насрочване на нови местни избори на 21 декември

Испанският  премиер Мариано Рахой свали от поста му каталунското правителство начело с неговият преммиер Карлес Пучедемон, като пълномощията му ще бъда поети временно от правителството в Мадрид, предаде Ройтерс.

След заседанието на своя кабинета Рахой каза още, че разпуска каталунския парламент и че началникът на каталунската полиция ще бъде отстранен.

Премиерът на Испания добави, че ще инициира процедура по признаването за незаконна на приетата днес от каталунския парламент декларация за независимост на испанската автономна област Каталуния  и насрочи предсрочни избори в областа на 21 декември 2017 година.

Това стана възможно, след като депутатите от горната камара на испанският парламент Сенатът гласуваха днес испанското правителство да   активира чл. 155 от Конституцията на Испания позволяващ   отнемането на автономията на Каталуния и поставянето и под контрола на централната власт в Мадрид.

По- рано днес местният каталунски парламент гласува отделянето на автономната област Каталуния от Кралство Испания  и нейното трансформиране в самостоятелна държава с републиканска форма на управление под името Каталунска република.

Рахой гарантира в обръщение към нацията, излъчено по Euronews, че изборите на 21 декември щели да  бъдат "свободни и демократични". "Испанците преживяха тежък ден - демокрацията в Каталуния беше разрушена. Каталунската власт иска да открадне една от нашите провинции, но трябва да вярваме на Испания", каза още испанският премиер.

Той припомни, че каталунският премиер Карлес Пучдемон е имал възможност да насрочи предсрочни избори, "каквото са искали повечето каталунци", но не го е направил.

"Всички сме тъжни, защото случващото се в Каталуния е базирано на лъжи. Не искахме да стигаме до този момент и не става въпрос за това да свалим каталунското правителство, а да възстановим закона", уточни Рахой.

Продължение...

Latest News


Warning: Creating default object from empty value in /home/vselena/public_html/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Warning: Creating default object from empty value in /home/vselena/public_html/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Warning: Creating default object from empty value in /home/vselena/public_html/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Warning: Creating default object from empty value in /home/vselena/public_html/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Warning: Creating default object from empty value in /home/vselena/public_html/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Popular


Warning: Creating default object from empty value in /home/vselena/public_html/modules/mod_mostread/helper.php on line 79

Warning: Creating default object from empty value in /home/vselena/public_html/modules/mod_mostread/helper.php on line 79

Warning: Creating default object from empty value in /home/vselena/public_html/modules/mod_mostread/helper.php on line 79

Warning: Creating default object from empty value in /home/vselena/public_html/modules/mod_mostread/helper.php on line 79

Warning: Creating default object from empty value in /home/vselena/public_html/modules/mod_mostread/helper.php on line 79

Copyright © Вселена нюз 2019

joomla templates by Free Joomla Templates & Projektowanie stron Szczecin.