You are here: Home Вести Вести от света Американският конгресмен Дейна Рорабейкър призова по албански телевизионен канал за подялба на Македония между България и Косово

Американският конгресмен Дейна Рорабейкър призова по албански телевизионен канал за подялба на Македония между България и Косово

Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 

Карта на Република Македония, която американският конгресмен Дейна Рорабекър предлага да бъде разделена между България и КосовоКарта на Република Македония, която американският конгресмен Дейна Рорабекър предлага да бъде разделена между България и Косово

Американският конгресмен отРепубликанската партия Дейна Рорабейкър заяви на 7 февруари, сряда в интервю за албанската телевизия "Визион Плус", че създаването на македонска държава било провалил се проект и сега са създадени всички условия нейните съставни части да се дадат на съседните държави, включително Косово и България, предаде ofnews.bg.

 

"Моята позиция е, че Македония не е държава. Съжалявам, но не е държава. Те са толкова разделени, че никога няма да могат да вървят добре заедно. Затова косоварите и албанците в Македония трябва да са част от Косово, а другата част на Македония трябва да стане част от България или която и да е друга страна, с която те твърдят, че са свързани. Идеята е, че ние искаме да поддържаме Македония жива, тъй като някой преди 30 години е решил, че това е конфигурация, която трябва да произтече от разпадането на Югославия. Това обаче няма да доведе до обосноваване, че тази идея все още се крепи ", аргументира тезата си за разделянето на Македония Рорабейкър.

На въпроса дали новата администрация на президента Доналд Тръмп подкрепя подобна идея Рорабейкър каза: "Аз имам влияние върху външната политика и на следващите заседания на Комитета по външна политика ще обсъдим въпроса за промяната на границите на Балканите, с цел те да имат смисъл и да доведат до мир".

Конгресменът подчерта, че не е притеснен от намесата на Русия на Балканите, въпреки че има индикации за такава.

По информация на dnes.bg Министерството на външните работи на Македония вече е съобщило, че чрез посолството на страната си във Вашингтон по дипломатически път ще поиска позицията на Държавния департамент за изявлението на Рорабейкър в интервюто му по албанската телевизия.

"Конгресменът е член на Комисията по външни работи и председател на подкомисията по европейските въпроси. Изразените от него позиции предизвикват силна тревога около Македония и в региона. Те разпалват националистическа реторика в съседните страни, с което ни връщат в миналото. Вярваме, че Държавният департамент ще премахне всякакви дилеми около изразените позиции, както и че ще потвърди своята политика към Македония и Балканите", уточнява македонското външно министерство.

Преди време Рорабейкър изпрати писмо до сръбския президент Томислав Николич, в което направи друго нестандартно предложение - за размяна на територии в Южна Сърбия за Северно Косово и Метохия като решение за намаляване на напрежението в тази част на региона. 


 

 

Печат PDF

Back to top

Copyright © Вселена нюз 2019

joomla templates by Free Joomla Templates & Projektowanie stron Szczecin.