You are here: Home Вести Вести от света Турският президент Ердоган призова сънародниците си живеещи в Европа да имат минимум по 5 деца защото те, турците били бъдещето на Старият континент

Турският президент Ердоган призова сънародниците си живеещи в Европа да имат минимум по 5 деца защото те, турците били бъдещето на Старият континент

Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се обърна  на 18 март на  митинг в град Искишехир в рамките на кампанията за референдума на 16 април за въвеждане на президентска система на управление огромния процент турски мигранти на Старият континент с думите: "Идете да живеете в по-добри квартали. Карайте най-хубавите коли. Живейте в най-добрите къщи. Създавайте не три, а пет деца. Защото вие сте бъдещето на Европа. Това ще е най-добрият отговор на несправедливостите срещу вас".

На 20 януари турският парламент одобри пакета от конституционни реформи, с който де факто в страната се въвежда президентска република. Крайното гласуване на пакета реформи мина с 339 гласа "за" и 142 "против". Това са точно девет гласа повече от необходимото мнозинство от 3/5 от гласовете или 330 гласа.

Промените трябва да бъдат одобрени на референдум, който  ще се проведе на 16 април.

Референдумът изисква обикновено мнозинство, за да бъде успешен.

Приетите поправки позволяват на президента да запази връзките си с дадена политическа партия, докато е на власт. Той ще получи право да управлява с укази, прескачайки парламента и правителството. Турският президент ще може директно да назначава и уволнява министри. Специално за сегашния президент Реджеп Ердоган бе включена поправка, която ще му позволи да управлява до 2029 година.

Президентът и хората от неговата партия твърдят, че поправките са нужни, за да може Турция да влезе в период на политическа стабилснот.

Управляващата партия на Ердоган - Партията на справедливостта и развитието, има 316 гласа в 550-членния парламент. Промените минаха с помощта на повечето членове от крайнодясната партия на Националното движение в парламента.


 

 

Печат PDF

Back to top

Copyright © Вселена нюз 2019

joomla templates by Free Joomla Templates & Projektowanie stron Szczecin.