You are here: Home Вести Вести от света Центриста Еманюел Макрон е новият президент на Франция

Центриста Еманюел Макрон е новият президент на Франция

Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 

39 годишният центрист Еманюел Макрон беше избарн на вторият тур на президентските избори във Франция провели се на 7 май 2017 година за президент на Френската република39 годишният центрист Еманюел Макрон беше избарн на вторият тур на президентските избори във Франция провели се на 7 май 2017 година за президент на Френската републикаПроевропейският центрист Еманюел Макрон спечели на 7 май 2017 година балотажа на  президентските избори във Франция, като победи на днешния втори тур с между 65,5 и 66,1 % от гласовете според първите прогнозни резултати.

Опонентката му от френската десница Марин Льо Пен получи между 33,9 и 34,5% съобщи  Франс прес.

Въпреки тежкото поражение, 48-годишната кандидатка, противничка на имиграцията и на еврото, постигна исторически резултат за крайната френска десница.

"Нова страница в нашата дълга история се отваря тази вечер. Искам тази страница да бъде една страница на преоткритата надежда и доверие", това заяви новоизбраният френски президент  Макрон пред Франс прес.

Със своите 39 години политикът, който се самоопределя като "и ляв, и десен", става най-младият президент, избран начело на страната.

Макрон е разговарял за кратко по телефона с опонентката си лидер на френската десница Марин льо Пен, предаде Франс прес, като се позова на антуража на Макрон. Разговорът е бил сърдечен и се е състоял десет минути преди обявяването на резултатите от вота, от които стана ясно, че той е избран за президент.

По-късно лидерът на  дясното националистическо движение "Национален фронт" във Франция Марин льо Пен поздрави новоизбраният президент на Франция  Макрон.

От щаба на Льо Пен не смятат резултатите от балотажа във Франция за поражение на партията, предаде Дарик позовавйки се на ТАСС като цитира представител на екипа на Марин льо Пен. На балотажа за Льо Пен гласуваха над 10 милиона французи. "Това е два пъти повече, отколкото на изборите през 2012 година", заяви представител на предизборния щаб. "Това ни дава нов старт за успех на парламентарните избори през лятото следващия месец", каза той.

Между 25,3 и 27 процента е делът на негласувалите по данни на Френския институт за изследване на общественото мнение и на социологическата агенция "Харис интерактив".Негласувалите или пуснали бяла бюлетина са най-много от 1969 година насам, пишат още френските сайтове. Те обясняват обаче, че това е, тъй като гласувалите на предните избори за Фийон и Меланшон, не са поискали да пуснат бюлетина за нито един от двамата сегашни кандидати за президент на Франция. Това обаче означава, че във Франция се оформя сериозен републикански фронт, който ще има сериозни отражения в следващите парламентарни избори.

В първата си реч като президент на Франция Еманюел Макрон каза: "Ще вложа цялата си енергия, за да оправдая гласуваното доверие". Новият френски президент уточни, че е чул гнева, страховете и съмненията на французите и че е наясно с разделенията сред френския народ, накарали хората да гласува и за крайната десница. Той обеща , че ще възстанови връзките между Европа и гражданите й.

Макрон увери, че Франция ще продължи борбата с тероризма у дома и зад граница. Той подчерта, че ще защитава Франция и Европа.

Новоизбраният президент на Франция Еманюел Макрон

Бъдещият президента на Франция Еманюел Макрон е роден на 27 декември 1977 година във френският град Амиен.

Майка му  Франсоаз Ногес-Макрон е  съветващ лекар в системата за социално осигуряване, а баща му  Жан-Мишел Макрон е професор по неврология. На шестнайсет години Еманюел печели награда по френски език, а по-късно трета награда от конкурс по пиано на консерваторията в Амиен.

Завършва средното си образование с матура в парижката елитна гимназия Анри IV в Париж.  Макрон първоначално следва Философия във Висшето училище по политически науки в Париж, където пише дипломната си работа за Макиавели и дисертацията си за Хегел. По това време, в годините 1999 до 2001, работи и като асистент на френския филисоф Пол Рикьор.

След като завършва докторската си степен се записва и изкарва допълнително обучение във Висшето училище по администраци, където е след отличниците в класа си.

Завършил  Висшето училище по администрация с много висок успех, през 2005 Макрон започва работа в публичната администрация като финансов директор в Инспекцията по финансите към Министерството на икономиката и финансите.

Като такъв, често представя работата на инспекцията пред президентската администрация. Така се запознава с Жак Атали, професор по икономика, публицист и дългогодишен съветник на президента Франсоа Митеран. Атали по-късно го препоръчва като съветник на президента Франсоа Оланд.

Жак Атали е роден на 1 ноември 1943 година  е в Алжир в еврейско семейство, преселило се в Париж през 1963 г. Завършва Политехническо училище (1963), а по-късно получава диплома от Института за политически изследвания и постъпва в Националното училище по администрация.

Придобива известност през 1981 г. благодарение на високото си положение, което заема в обкръжението на президента на Франция Франсоа Митеран. През 1991 г. става основател и първи ръководител на новата Европейска банка за възстановяване и развитие, която напуска след корупционен скандал. Автор е на романи, есета и монографии, сред които се откроява книгата „Евреите, светът и парите“, блестящ, макар и закъснял отговор на „Моята борба“ на Адолф Хитлер.

За Жак Атали демокрацията е най-добрата политическа система, системата за търговия - двигател на прогреса, а всевластието на парите - най-добрият и справедлив порядък на обществените отношения.

Атали осъществява връзката между финансовите капитали и елита на управляващата Социалистическа партия, която подкрепя. Той се отличава със способността си сръчно да опакова хищническите планове на банкерите с красиви леви лозунги.

През 2008 г. Комисията на Атали представя на президента Никола Саркози „300 предложения за промяна на Франция“ – план за модернизация на икономиката, предназначен да я изведе от дългите години на стагнация. Основната му идея може да се формулира по следния начин: за да не губи конкурентоспособността си на световния пазар, държавата трябва драстично да намали себестойността на труда. Един от начините това да се случи е да се увеличи имиграцията във Франция – нископлатените новодошли имигранти изместват местните работници от производството и услугите, като при това не са в състояние да се организират в профсъюзи. Също така, планът се запомня с предложението за драстично намаляване на държавните разходи за здравеопазване, образование и пенсионно обезпечаване. Саркози не посмя да приеме този толкова радикален план.

Еманюел Макрон преди да се кандиатира за президент на ФранцияЕманюел Макрон преди да се кандиатира за президент на Франция

След работата си в Министерството на икомониката и финансите Макрон работи за парижкия институт Монтенe, мозъчен тръст с либерална икономическа насока. След препоръки от Серж Вайнберг (по това време един от председателите на Санофи) и Жак Атали започва през 2008 година работа като инвестиционнен банкер в парижката банка Ротшилд & Сие.

Между 2006 и 2009 година Макрон е член на Социалистическата партия. Назначен като заместник главен секретар в кабинета на президента от Франсоа Оланд през 2012 г. , а две години по-късно става министър на икономиката, индустрията и цифровизацията във второто правителство на Манюел Валс.

По време на министерския си мандат Макрон прокарва закон, съдържащ редица мерки за либерализиране на транспортния отрасъл и въвеждащ работа в неделя за някои професии, което бе посрещнато с яростна съпротива. Подкрепата на Макрон за либерализацията на трудовия пазар му навлече враждебност отляво и на синдикатите.

През април 2016 г. Еманюел Макрон създава свое политическо движение, наречено „Ан марш!“  и четири месеца по-късно напуска министерския си пост. Като кандидат на изборите за президент на Франция на 23 април 2017 г. спечелва 24,01% от гласовете и се класира за втори тур, в който ще участва заедно с Марин льо Пен, получила 21,30%

Идеите на Еманюел Макрон

Новият френски президент Еманюел Макрон е проевропейски настроен, и според него Франция трябва да работи с Германия за Европа, която дава по-голяма социална защита за своите граждани, отбелязва dir.bg позовавйки се на ДПА, цитирана от БТА.

За Европейският съюз Макрон предлага още след парламентарните избори в Германия тази есен да бъдат създадени в целия съюз демократични конвенти, които да доведат до един европейски проект, който да бъде приет от всички желаещи страни, информира Франс прес.

Според Макрон еврозоната трябва да има собствен бюджет, парламент и министър на финансите, което би наложило обаче промяна на европейските договори, отбелязва Асошиейтед прес.

Макрон иска ЕС да бъде в състояние да разположи 5000 европейски граничари по външните граници на Шенген и предлага европейски фонд за финансиране и разработване на европейско военно оборудване, което страните членки ще споделят.

В борбата с тероризма Макрон иска засилване на капацитета на полицията и армията, както и на разузнавателните служби. В борбата срещу международния тероризъм Макрон предлага френските операции срещу екстремистите в Сирия и Ирак и в африканския Сахел да продължат. Той е за увеличаване на бюджета за френската отбрана до най-малко 2 процента от БВП до 2025 г. спрямо сегашните 1,78 процента. Това се вписва и в целите, поставени от НАТО. Макрон иска въоръжените сили да запазят числеността си на 200 000 души.

В областта на външната политика Макрон иска да се упражнява международен натиск върху сирийския президент Башар Асад и да се запазят санкциите срещу Русия, наложени й заради Украйна.

По въпросите на имиграцията Макрон обещава молбите за предоставяне на убежище, включително и обжалванията на решенията на властите, да бъдат разглеждани за по-малко от 6 месеца.

В социалната и икономическата сфера Макрон предвижда обединяване на режимите на пенсиониране и прехвърляне на осигуряването срещу безработица (сега управлявано от социалните партньори) към държавата. Центристът планира да премахне 120 000 работни места в държавната администрация, но това няма да засегне болничния сектор. Той ще създаде 10 000 нови работни места за полицаи и между 4000 и 5000 работни места за учители.

Макрон предлага през идните три години да освободи 80 процента от домакинствата от жилищните данъци и да превърне данъка върху богатството в данък върху недвижимото имущество, от който ще бъде изключено финансовото състояние. Той предвижда като цяло намаляване на данъците за физически лица и за компании с по 10 милиарда евро. Това ще бъде съпътства от съкращаване на разходите на администрацията с 60 милиарда евро, като това пък ще стане основно чрез промени в програмите за социално осигуряване и за здравеопазване.

Инициативи в областта на заетостта и инвестиции от 50 милиарда евро, насочени основно към обучаване на работна ръка и върху зелената енергия. В областта на енергетиката Макрон обещава да намали до 2025 г. дела на ядрената енергетика с 50 процента в производството на електричество, допълва Франс прес.

За френските институции Макрон планира да изиска от народните си избраници чисто съдебно досие и да ограничи до три броя на последователните мандати.

Макрон водеше своята предизборна кампания в американски стил. Като страстен почитател на френската литература той често пъти цитира френски творци.

Личният живот на Макрон също поражда интерес

Той е женен от 10 години за Брижит Макрон, която е с 24 години по-възрастна от него. Двамата се срещат в гимназията в Амиен, където той учи, а тя преподава френска литература и води театрален кръжок.Бриджит е най-малкото от шест деца в семейството на Симон и Жан Трьоно. Родена е на 13 април 1953 година в Амиен, университетски град на около 140 километра северно от Париж. Семейството ? е заможно - притежава известна фабрика за шоколадови изделия, създадена още през 1872 година.

Бриджит е на 20 години, когато се омъжва за банкера Андре Луи Озиер. В началото на 1980-те години вече е майка на три деца - един син и две дъщери. А междувременно има седем внуци. Бриджит е работила цял живот като учителка - допреди две години, когато се отказва от професията си, за да подпомага политическата кариера на съпруга си Еманюел Макрон.

Двамата се запознават в театралния кръжок на Бриджит в частния йезуитски лицей "Провиданс". 17-годишният ученик и 41-годишната преподавателка подготвят заедно сценична адаптация на пиесата "Изкуството на комедията" от Едуардо де Филипо. "Постепенно се оказах изцяло завладяна от неговата интелигентност. Усещах, че излизам от равновесие. Той също", разказва Бриджит Макрон пред списание "Пари мач".

Родителите на Макрон не са възхитени от увлечението на сина си. По тяхно настояване Еманюел Макрон напуска училището в Амиен и довършва средното си образование в престижната гимназия "Анри IV" в Париж. Сбогува се с учителката си с думите: "Каквото и да правите, един ден ще се оженя за Вас". И наистина: двамата поддържат постоянен контакт, а през 2007 година Бриджит подава молба за развод и се премества в Париж при Еманюел Макрон.

Новият президент на Франция Еманюел Макрон и съпругата му Бриджит  Снимка: АрхивНовият президент на Франция Еманюел Макрон и съпругата му Бриджит Снимка: АрхивКогато Макрон стъпва на политическата сцена, мнозина французи гледат с подозрение на личния му живот - преди всичко заради голямата възрастова разлика. Но тези нагласи отдавна се промениха. Нещо повече: в изборната борба двамата използваха възрастовата си разлика, за да разчупят представите за идеалния кандидат-президент. А иначе Еманюел Макрон може да се похвали с блестяща кариера: бил е инвестиционен банкер, икономически съветник на президента Франсоа Оланд, а след това и министър на икономиката.

Необикновената му любов с неговата много по-възрастна съпруга вече почти не среща критики сред френската общественост. Точно обратното дори: най-вече жените оценяват високо смелостта му да показва съвсем открито любовта си към своята 64-годишна съпруга.

През всичките седмици на предизборната борба Бриджит Макрон е неизменно до съпруга си. Играе активна роля в предизборните му прояви и постепенно се превръща в част от цялостната му изборна стратегия. За разлика от съперничката си Марин льо Пен, Еманюел Макрон позволява на французите да се запознаят не само с политическия, но и с личния му живот. А жената, която след изборите на 7 май по всяка вероятност ще бъде новата Първа дама на Франция, печели все повече симпатии и радва медиите със своето чувство за хумор. На въпрос на журналист защо според нея съпругът ? трябва да спечели тазгодишните президентски избори, Бриджит отговаря: "Представете си само как ще изглеждам след пет години".

Жан-Клод Юнкер, председател на Европейската комисия, поздрави френските гласоподаватели, че избраха проевропейския кандидат за президент на страната Еманюел Макрон и „европейско бъдеще“.

Българскиет премиер Бойко Борисов поздрави Еманюел Макрон за победата на президентските избори във Франция.  Поздравления за френския народ. Поздравления за Макрон, написа премиерът в туитър.

Британският премиер Тереза Мей бе една от първите, която поздрави Еманюел Макрон за победата му на днешните президентски избори във Франция, предаде Франс прес.

Поздравления за успеха на днешния балотаж Макрон получи и от председателя на Европейския парламент Антонио Таяни.

Говорител на германския канцлер Ангела Меркел каза, че победата на Макрон е "победа за силна и обединена Европа". "Франция е била, е и ще остане в центъра и в сърцето на Европа", написа в "Туитър" германският външен министър Зигмар Габриел и допълни, че днес е хубав ден за Франция, за Германия и за Европа.

Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас приветства победата на Еманюел Макрон на президентските избори във Франция, коментирайки, че тя предлага отдих за Франция и Европа,
Той изрази убеденост, че ще работи в тясно сътрудничество с Макрон за промяна на курса на Европа и избягване на възход на крайната десница.

Досегашният държавен глава Франсоа Оланд също се е обадил на Макрон, за да го поздрави най-горещо за победата на изборите, съобщи Елисейският дворец. В изявление на Оланд се казва, че победата на Макрон е показала, че мнозинството от французите искат да живеят обединени около ценностите на републиката.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп също поздрави Еманюел Макрон за голямата му победа на президентските избори във Франция. "Поздравления на Еманюел Макрон за голямата му победа днес като следващ президент на Франция. Очаквам с нетърпение да работя с него", написа в Туитър Доналд Тръмп, цитиран от АФП.


Британският премиер Тереза Мей бе една от първите, която поздрави Еманюел Макрон за победата му на днешните президентски избори във Франция, предаде Франс прес.
Още по темата
Победителят Макрон: Днес се отваря нова страница за Франция
Еманюел Макрон – новият президент на Франция
"Министър-председателят приветства топло избрания за президент Макрон за изборния успех. Франция е един от най-близките ни съюзници и ние очакваме с нетърпение да работим с новия президент по редица общи приоритети", се казва в комюнике на Даунинг стрийт 10.

"Щастлив съм, че французите избраха европейско бъдеще", реагира в "Туитър" председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, а председателят на Европейския съвет Доналд Туск приветства решението на френските избиратели в полза на "Свободата, Равенството, Братството".

Поздравления за успеха на днешния балотаж Макрон получи и от председателя на Европейския парламент Антонио Таяни.

Говорител на германския канцлер Ангела Меркел каза, че победата на Макрон е "победа за силна и обединена Европа". "Франция е била, е и ще остане в центъра и в сърцето на Европа", написа в "Туитър" германският външен министър Зигмар Габриел и допълни, че днес е хубав ден за Франция, за Германия и за Европа.

Холандският десен популист Герт Вилдерс поздрави Марин льо Пен, въпреки загубата й на балотажа, предаде ДПА. "Добро представяне все пак. . . милиони патриоти гласуваха за Вас. Следващият път ще спечелите Вие, както и аз", написа той в "Туитър".

Досегашният държавен глава Франсоа Оланд също се е обадил на Макрон, за да го поздрави най-горещо за победата на изборите, съобщи Елисейският дворец. В изявление на Оланд се казва, че победата на Макрон е показала, че мнозинството от французите искат да живеят обединени около ценностите на републиката.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп също поздрави Еманюел Макрон за голямата му победа на президентските избори във Франция. "Поздравления на Еманюел Макрон за голямата му победа днес като следващ президент на Франция. Очаквам с нетърпение да работя с него", написа в Туитър Доналд Тръмп, цитиран от АФП.

Прочети още на: http://www.dnes.bg/eu/2017/05/07/evropeiski-lideri-pozdraviha-makron-za-izbora-mu.340373

 

 

 

 

Печат PDF

Back to top

Copyright © Вселена нюз 2019

joomla templates by Free Joomla Templates & Projektowanie stron Szczecin.