You are here: Home Миналото Българското минало

Интересни страници от българското минало

Оценка на читателите: / 2
Слаба статияОтлична статия 

Независимостта на България от Османската империя е провъзгласена с Манифест на 22 септември 1908 г. в църквата "Св. Четиридесет мъченици" в старопрестолния град Търново, от българския владетел княз Фердинанд Сакскобургготски.

Избраното място за прочитане на царския манифест било символично. В Търново било обявено възстановяването на българската независимост от Византийската империя от Асеневци на 26 октомври 1185 година,в църквата "Свети Четиридесет мъченици". Търново известен през средновековието още, като Търновград или Царевград Търнов бил до османското завладяване на българските земи столицата на Втората българска държава.

С обявяването на Независимостта се подчертавала приемствеността със средновековната българска държава. Тогавашното Княжество България било обявено за царство, а княз Фердинанд приел титлата „цар на българите“.

Датата 22 септември е обявена за официален празник в Република България с решение на Народното събрание от 10 септември 1998 г.

Продължение...

Оценка на читателите: / 6
Слаба статияОтлична статия 

Сръбско-българската война започва на 14 ноември (2 ноември ст. ст.) 1885 г., когато Сърбия, недоволна от осъщественото на 6 септември 1885г. съединение на Княжество България с Източна Румелия, което според нея се нарушавало "равновесието" на Балканския полуостров, установено от Берлинския конгрес 1878 г., обявява война на България. Българската победа в тази кратка война, наричана „капитаните побеждават генералите“ довежда до международното признаване на Съединението на България.

 

 

 

 

 

Продължение...

Оценка на читателите: / 6
Слаба статияОтлична статия 

Съединението на България е актът на обединение на Княжество България и Източна Румелия, извършен на 6 септември 1885 г. То е подготвено и осъществено от Българския таен централен революционен комитет /БТЦРК/ и подкрепено от българското княжество и неговия владетел - княз Александър Първи Батенберг.

 

 

 

 

 

 

Продължение...

Оценка на читателите: / 13
Слаба статияОтлична статия 

Емблематичната партизанка Митка Гръбчева на митинг на 9 септемеври 1944 година в СофияЕмблематичната партизанка Митка Гръбчева на митинг на 9 септемеври 1944 година в София

Извършената насилствена промяна в държавната власт в България,през нощта на 8 срещу 9 септември 1944 година води до свалянето на правителството на Константин Муравиев и идването на власт на правителство на Отечествения фронт, начело с Кимон Георгиев.

Отечественият фронт взема властта в България с помощта на окупиращите страната сили на Трети Украински фронт на Червената армия. След тази дата настъпва мащабна политическа, икономическа и социална промяна в българското общество. България излиза от Оста и попада в съветската сфера на влияние

Продължение...

Оценка на читателите: / 7
Слаба статияОтлична статия 

Няма по-драматичен епизод в Освободителната Руско-турска война през 1877-1878 г. от боевете за Шипка от 20 до 26 август 1877 година. В народната памет името на този старопланински връх се е превърнал в символ на саможертвата за Отечеството.

 

 

 

 

 

 

 

 

Продължение...

Back to top

Copyright © Вселена нюз 2019

joomla templates by Free Joomla Templates & Projektowanie stron Szczecin.