You are here: Home

Интересни страници от българското минало

Оценка на читателите: / 9
Слаба статияОтлична статия 

 

Апостола на българската свобода Васил Левски /1837-1873/Апостола на българската свобода Васил Левски /1837-1873/

На 18 февруари 2017 година се навършват 144 годиин от обесването на Апостола на българската свобода, идеолога и организатора на българската национална революция, основателя на Вътрешната революционна организация и съоснователя на Българския революционен централен комитет Васил Левски. Най-емблематичната личност осветила, като ярка звезда макар и за кратко българският исторически небосклон през последните столетия.

Още приживе Васил Левски бе наречен от съвременниците си Апостол по подобие на Христовите ученици и последователи, но и на носителите и изповедниците на новата –  вяра през ХІХ в. за правата на човека за свобода, за стремежа на нациите за самостоятелност и равноправие, за независимост и национални държави.

Тази нова вяра роди и новите апостоли – Мацини и Гарибалди, Костюшко и Ригас Велестанлис, Кошут и Петьофи… Така по дълг и призвание, по идеи и дела, но и по прозвище и признание, Васил Левски не само се родее с борците за свободата – лична, национална, общочовешка, но има място и в Европейския пантеон на строителите на нова „млада” Европа.

Подготвяйки моралната и с оръжие Българска национална революция Левски мечтае за чиста и свята република, в която всички да имат равни права, независимо от своята народност и вероизповедание.

Продължение...

Оценка на читателите: / 4
Слаба статияОтлична статия 

 

Войските на генерал Гурко освобождават София от османска власт на 4 януари 1878 г. след ожесточени сражения в околностите на градаВойските на генерал Гурко освобождават София от османска власт на 4 януари 1878 г. след ожесточени сражения в околностите на града

На 4 януари 1878 г. София е освободена от османска власт от войските на генерал Гурко, след кръвопролитни сражения, започнали в края на декември в околностите на града.

Членът на френската масонска ложа "Велик Ориент", софийският равин Габриел Меркадо Алмоснино / масон - 33 степен / забранил на командващия османските войски маршал Сюлейман паша, също член на "Велик Ориент" / но с по- ниска степен в масонската йерархия / от името на ложата, да запали София преди изтеглянето на неговата армия от града, както е било планирано преди това.

Важна роля за запазването на града от опожаряване имали и френският вицеконсул Леандър льо Ге и италианският вицеконсул Виторио Позитано, които се противопоставили на планираното, породено от "военна необходимост" опожаряване на София, за да не бъде използван градът като база от руските войски. Дипломатите останали в града заедно със семействата си.

Стремителното настъпление на войските на Гурко към града ограничило до минимум възможността от организирането на локални палежи от изтеглящите се с османските войски черкези.

С водените от него воини генерал Гурко носи и копие на чудотворната икона на Света Богородица „Радост на всички скърбящи“. И днес, вдясно от централния вход на храма „Света Неделя“, тя утешава вярващите.

Продължение...

Back to top

Copyright © Вселена нюз 2019

joomla templates by Free Joomla Templates & Projektowanie stron Szczecin.