You are here: Home

Вести от България

 

 

Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 

Температурни рекорди в цяла България в първият ден на месец юли . В Северна България живакът надхвърляше 40 градуса на сянка. В столицата въпреки че температурите не надхвърляше 37 градуса 5 човека умряха само на 1 юли от слънчев ударТемпературни рекорди в цяла България в първият ден на месец юли . В Северна България живакът надхвърляше 40 градуса на сянка. В столицата въпреки че температурите не надхвърляше 37 градуса 5 човека умряха само на 1 юли от слънчев ударНепоносима жега и температурни рекорди бяха отчетени в много български градове в първият ден на месец юли 2017 година, събота.

Червен код за екстремно високи температури - най-висока степен на предупреждение за опасни температури е обявен в 17 области на страната за 1 юли, предаде dir.bg позовавйки се на справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Кодът е в сила за областите Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Сливен, Ямбол, Хасково, Стара Загора, Пловдив и Пазарджик.

От 08.00 часа до краят на деня на 1 юли  в Центъра за спешна медицинска помощ-София са постъпили бповече от 180 сигнала за хора пострадали от жегата.

5-ма от пострадалите са починали само в столицата, съобщиха за "Фокус" от пресцентъра на Центъра за спешна медицинска помощ  - София във връзка с летните горещини.

18 души са колабирали вследствие на високите температури, сред които има деца между 13 и 17 години, 30-40-годишни и възрастни.

Сред най-фрапиращите случаи е 75-годишен мъж, който решил да тича в парка. Той е починал на място.В столицата през последните два дни 18 души са потърсили помощ в УМБАЛСМ „Пирогов“ заради жегите, като най-честите оплаквания са заради хипертония, хипотония и колапс. Имало е и случай на инфаркт.

От спешния център съветват хората със здравословни проблеми да избягват излизания навън по време на горещините, да пият много течности, да ядат по-лека храна и да избягват консумацията на алкохол.

Постъпили са и множество повиквания за сърдечно-съдови проблеми.В повечето населени места в страната се отчитат многобройни сигнали за колабирали хора и почувствали се зле заради жегата. В Русе те са около 30% повече от нормалните за деня сигнали - общо 30 потърсили помощ и 10 припаднали.

В Пловдив спешните екипи са се отзовали на над 30 сигнала, в Ловеч - над над 50, в Добрич - на 15. Над 40 човека са потърсили помощ също в Спешното отделение на болницата в Пазарджик, и над 70 в това на Ловеч.

С около 30 процента повече от нормалните за деня сигнали са регистрирани в Спешна помощ в Русе свързани с жегата. Това коментираха от Центъра за спешна медицинска помощ в крайдунавския град. Сигналите са за припаднали и за колабирали от горещините русенци - както възрастни, така и млади. Екипите са реагирали и на хора, получили хипертонични кризи

Продължение...

В телефонен разговор на 11 май 2017 година, четвъртък българският премиер Бойко Борисов и руският президент Владимир Путин обсъдиха енергийни проекти касаещи интересите на двете държави. Снимка: АрихвВ телефонен разговор на 11 май 2017 година, четвъртък българският премиер Бойко Борисов и руският президент Владимир Путин обсъдиха енергийни проекти касаещи интересите на двете държави. Снимка: АрихвРуският президент Владимир Путин пожела успешен трети мандат на българският премиер Бойко Борисов в телефонен разговор, състоял се на 11 май 2017 година, четвъртък, предаде Дарик позовавйки се на  правителствената пресслужба.

Тема на разговора между двамата държавници  беше  реализацията на големите енергийни проекти у нас.

И двете страни подчертаха взаимния си интерес от изграждането на европейския газовия хъб „Балкан” на българска територия. Обсъден беше и проектът за АЕЦ – Белене.Премиерът  Борисов уточни, че правителството търси стратегически частен инвеститор за развитие на проекта.

Борисов и Путин  отбелязаха доброто развитие на търговско-икономическите отношения между България и Русия като подчертаха 20-процентното увеличение на руските туристи в страната ни и ръста от 18% на двустранния стокообмен.

Продължение...

Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 

Метостанция "Европейски съюз" Снимка: АрхивМетостанция "Европейски съюз" Снимка: АрхивПореден инцидент в столичният метропорлитен стана на 11 май 2017 година, четвъртък.

Жена на възраст 39 години падна на релсите пред пристигащ метровлак на станция "Европейски съюз".

Тя не е пострадала, тъй като бързо е била изведена от релсите преди влака, на който машинистът видял падналата на релсите жена и започнал аварийно спиране да стигне до нея.

Според очевидци инцидентът с падналата жена пред метровлака на станция "Европейски съюз" не се дължи на опит за самоубийства а на залитане и последвало го падане на релсите пред пистигащата мотриса на станцията.

Първоначално сред част от пътниците на метростанцията настанала паника и много от тях избягали навън на искайки да станат очевидци на покъртителната гледка на жена разчленана от колелата метровлак.

Според иноформация на Центъра за градска мобилност произшествието е станало  около 18:50.

Продължение...

Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 

Вход Господен в Йерусалим, мозайка от Капела Палатина в Палермо Вход Господен в Йерусалим, мозайка от Капела Палатина в Палермо

Цветница е подвижен християнски, религиозен и народен празник, който се празнува както в православната, така и в католическата и протестантската църква една седмица преди Великден, в неделята след Лазаровден християнски празник, който носи името на Свети Лазар. Лазар е бил приятел на Иисус Христос. Когато умира, четири дни след неговата смърт той е възкресен. Бог казва „Лазаре, излез вън!“, и съживява Лазар, който излиза от гробницата си.

На този ден християнската църква празнува влизането на Иисус Христос в Йерусалим в дните преди еврейската Пасха. Според новозаветните евангелия, Христос пристига в града, яздейки магаре, а вярващите го посрещат, като разстилат пред него дрехите си и маслинови клонки.

Цветница е един от най-хубавите пролетни празници. Той се нарича още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя), Куклинден или (в западните църкви) Палмова неделя. Пада се в шестата неделя на Великия пост.

На Цветница всички християни отиват на празничната църковна литургия с върбови клонки, китки от здравец и други пролетни цветя. След като свещеникът освети върбовите венчета, те се отнасят вкъщи и се поставят пред домашната икона.От църквата освен върба се взимат и цветя, които след като свещеникът е благословил, се носят у дома и се закачат пред иконата, а върбовите клонки се оформят на венец и се слага на входната врата, за да пази хората от злото.

През 2017 г. Цветница е на 9 април.

Продължение...

Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 

НА 28 март 2017 година ГЕРБ спечели предсрочните парламентарн избори: Снимка BTV.BGНА 28 март 2017 година ГЕРБ спечели предсрочните парламентарн избори: Снимка BTV.BG

ГЕРБ спечели предсрочните парламентарни избори за 44-то по ред Народно събрание  провели се на 26 март 2017 година.

Правото да гласуват имаха 6,8 милиона българи.

На предсрочните парламентарни избори в надпреварата за място в Народното събрание участваха 12 партии, 9 коалиции и 9 независими кандидати, сочат регистрите на ЦИК.

Общо 4680 бяха регистрираните кандидати за народни представители във всичките 31 изборни райони.

Общият брой на избирателните секции в страната беше 12 081,  а в чужбина 371 секции в 70 страни. Общият брой на избирателите по избирателни списъци  6 810 336.

Първоначалните резултати след приключването на изборният ден са 31.82 ГЕРБ ,а 28.95 е резултатът на БСП. Обединени патриоти 8.49 ,ДПС 7.72 % Воля -4.89 Реформаторски блок - 4.20%, това са партиите, които прехвърлиха 4 процентовата бариера. Данните не са окончателни,предстои броене на всички бюлетини. ГЕРБ обаче е първа политическа сила ,каква ще бъде разликата с БСП ще стане ясно по-късно.

 

 

 

Данните от екзит половете  публикувани от dir.bg

Според данните от екзит пола на Галъп: ГЕРБ получава 32.8%; БСП – 28.4%; Обединени патриоти – 8.8%; ДПС 7.8%; ВОЛЯ – 4.6%. Под бариерата от 4% към 19.00 часа са Реформаторски блок – 3.8%; Да, България – 3.6%; Нова република – 3.0%; ДОСТ – 2.8%; АБВ – Движение 21 – 2.6%; Други – 1.8%.
Според данните от екзит пола на „Алфа рисърч“: ГЕРБ получава 32.2%, БСП - 28 %, ДПС - 9.7%, Обединени патриоти - 9.5%, ВОЛЯ - 5.1%, Реформаторски блок - 4% . Ивън парламента остават: Да, България получава 2.9%, ДОСТ - 2.7%, Нова република - 2.6%, АБВ - Движение 21 – 2.4%.

 

Според данните от екзитпола на „Маркет линкс“: ГЕРБ получава 31.82%, БСП – 28.95%, Обединени патриоти – 8.49%, ДПС – 7.72%, ВОЛЯ – 4.89%, Реформаторски блок – 4.19% Извън парламента остават: Да, Българияполучава - 3,49%, а ДОСТ - 2,75%.

Според данните от екзитпола на "Екзакта" на базата на 88 процента изпълнение на извадката: за ГЕРБ са гласували 33,5 на сто, а за "БСП за България" - 27,1 на сто.

"Обединените патриоти" са трети с 9,5 на сто, следват ДПС - 7,2 процента, "ВОЛЯ" - 5,4 на сто, "РБ-Глас народен" - 3,9 на сто, "Нова Република - 3,3 на сто, "Да България" - 3 процента, ДОСТ - 2,5 на сто, "АБВ-Движение 21" - 2,4 на сто. Разликата с втората партия БСП е 4 пр. пункта, а водената от Корнелия Нинова партия взе 28.4%. Предварителните очаквания на много социолози бе за победа на социалистите, макар и с малко.

Нито една от двете партии  спечелили най- много гласове ГЕРБ и БСП няма да могат да съставят самостоятелен кабинет и ще се наложи да търсят коалиционни партньори.
Очаква се ГЕРБ да започнат разговори за съставянето на правителство през следващата седмица. От партията не посочиха официално темите и решенията на провелото се заседание на Изпълнителната комисия. Официално от ГЕРБ обясняват, че преди да започнат разговорите, трябва да са ясни и окончателните резултати от изборите.

Продължение...

Back to top

Copyright © Вселена нюз 2019

joomla templates by Free Joomla Templates & Projektowanie stron Szczecin.