You are here: Home

Вести от България

 

 

Оценка на читателите: / 4
Слаба статияОтлична статия 

Класическата българска мартеница с фигурите на Пижо и Пенда, която българите окачват на връхните си дрехи на 1 март всяка годинаКласическата българска мартеница с фигурите на Пижо и Пенда, която българите окачват на връхните си дрехи на 1 март всяка година

На 1 март всички българи закичваме на ревера, ръката или шията си мартеница. Тя е символ на здраве, дълъг живот, плодовитост и изобилие. Изработва се от усукан памучен или вълнен конец. Основните цветове са бял и червен.

Белият цвят е символ на чистота, невинност и радост. Бели са празничните дрехи на булката, светците и ангелите също са облечени в бели дрехи. Червеното е цвят на жизненост, здраве и любовен огън. Червеното е светлината на изгряващото и залязващото слънце, на течащата кръв, на огъня.

В традиционната българска сватба булото на булката е в червен цвят. Червен конец се връзва на плодни дръвчета, на детска ръчичка, за да предпазва от зло и да носи здраве. Такава е магическата му сила в мартеницата.

От векове на хората е известно, че енергийното поле на Земята през месец март е силно, защото: природните сили се събуждат, настъпва пролетното равноденствие и същевременно започва следващият зодиакален цикъл. Хората от древността се мъчат да умилостивят природата и създават свои талисмани. Такава е и мартеницата по нашите земи. На 1-ви март българите слагат мартеници на дрехите или китките си и си пожелават здраве и щастие с думите "Честита Баба Марта ".

Обичаят за връзване на Мартеница (усукани бяла и червена вълнени нишки) е познат в България, Румъния, Молдова, Албания, Гърция, Република Македония и Сърбия. В Румъния мартеници се връзват на ръцете само на жените и малките деца, а мъжете могат да носят мартеница само на скришно място, например в обувката. В Гърция мартеници се връзват само на ръцете на децата. В България мартеници се връзват още на млади животни и дървета, също и на мъжете.

На мартениците се приписвала магическата сила да предпазва от "лошотията", най-вече от болести и уроки. Свалят се чак тогава, когато се види първият щъркел и се закачват на разцъфнало или зелено дръвче.

Продължение...

Авария на съоръжения на "Топлофикация София" доведе до спиране на топлоподаването в няколко столични квартала на  6 февруари ,неделя остави през следващите дни без парно десетки хиляди столичани. Снимка: АрхивАвария на съоръжения на "Топлофикация София" доведе до спиране на топлоподаването в няколко столични квартала на 6 февруари ,неделя остави през следващите дни без парно десетки хиляди столичани. Снимка: Архив

Заради авария на съоражeние на "Топлофикация София" станала в петък вечерта на 4 февруари  беше спряно първоначално в събота частично, а в неделя напълно топлоподаването  към кварталите „Младост“ - 1, 1А, 2, 3 и 4, „Студентски град“, „Дървеница“, „Гео Милев”, „Дианабад”, „Изток” и „Изгрев”. ,„Слатина” и част „Дружба”-1, бул. „Цветан Лазаров“, бул. „Брюксел“ и няколко блока в „Дружба”-2.

В събота и неделя освен без парно и топла вода без електричество бяха жителите на няколко квартала в София сред които „Горна баня“, части от „Люлин“, „Княжево“, „Овча купел“1, „Лозенец“, „Витоша“. В неделния следобед над 1000 абонати в столицата бяха без ток заради обилното снеготопене.

В понеделник се получи нова авария на съоръжение на "Топлофикация София", беше повреден топлопровод в района на булевард "Цариградско шосе", което доведе през сдващите няколко дни до редуване на спиране и пускане на топлодаването към кварталите „Младост“ 1, 2, 3 и 4, „Студентски град“ и „Мусагеница“.

Следващите няколко дена, когато в загенатите от аварията столични квартали парното беше спряно напълно или пък едва се усещаше последваха редица обяснения, оправдания за причините за спиранeте на топлоподаването от експерти на  "Топлофикация София" пред омбудсмана Мая Манолова, журналистите от електронните и печатни медии и в социалните мрежи пред засегнатите от спирането на парното софиянци.

След близо седмица мъки за голяма част от столичани лишени от парно и топла вода на 9 февруари, четвъртък вечерта започна възстановяване на топлоподаването в засегвнатите от аварията квартали.

Продължение...

Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 

На 2 февруари 2017 година българският президент Румен Радев  наложи първото си президентско вето върху Закона за концесиите Снимка: Олег Попов, Dnes.bg На 2 февруари 2017 година българският президент Румен Радев наложи първото си президентско вето върху Закона за концесиите Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

На 2 февруари 2017 година, четвъртък само  десет дни след като встъпи в длъжност президентът Румен Радев наложи и първото си вето – върху Закона за концесиите приет от 43-то Народно събрание в последният му работен ден преди прекратяването на дейността му.

"Днес наложих вето върху закона за концесиите." Това каза в свое изявление пред медиите президентът  Радев.

По думите му, Законът за концесиите приет в последните часове на работата на 43-то Народно събрание с минимално мнозинство съдържал разпоредби, които поставяли под въпрос принципите на правовата държава и местното самоуправление. Въвеждали се  широки граници на субективизъм и и възможности за корупционни практики.  Освен това Законът за обществените поръчки предвиждал и промени в 29 други закони, с което навлизал дълбоко в икономическите отношения.

"Считам, че подобни ключови промени следва да се извършват след широк обществен дебат и с грижа за обществения интерес и националната сигурност.", уточни Радев.

Той беше категоричен, че възможните санкции от необнародването на закона са неизмерими с потенциалните рискове и щети от неговото прилагане относно това, че приетите законови текстове въвеждат изискванията на европейски директиви, които ако не бъдат спазени, Брюксел ще започне наказателни процедури срещу страната ни.

"Вярвам, че при бъдещото обсъждане на закона, институциите ще подходят отговорно към обществото и бъдещите поколения, при спазване на европейското законодателство“, каза още държавният глава

Продължение...

На 10 януари 2017 година в резултат на продължилите няколко дена рекордно ниски  температури надхвърлящи -15 градуса северното българско ч„ерномоско крайбрежие до Каварна замръзна и  до брега се появиха участъци с плътен плаващ ледНа 10 януари 2017 година в резултат на продължилите няколко дена рекордно ниски температури надхвърлящи -15 градуса северното българско ч„ерномоско крайбрежие до Каварна замръзна и до брега се появиха участъци с плътен плаващ лед

Необичайно ниските за България в началото на 2017 година температури надхвърлящи в някои части на страната 20 градуса под нулата доведоха до замръзването напълно или  частично на язовири, езера, участъци от българските реки Дунав, Струма, Марица. Дори нещо повече, морето край Каварна  почти замръзна, съобщи dobrich.topnovini.bg.

Ниските температури от минус 15 градуса са сковали морето в залива под нос Чиракман в Каварна. На площ от десетина декара плуват ледени блокове. Екстремно ниските температури и морския прибой изваяха красиви ледени висулки и на брега на курорта "Св.св. Константин и Елена" край Варна. Студените водни пръски пък покриват с дебел лед камъните край морето на Каварна и Балчик. Риболовните кораби и останалите буни в Каварна също са обхванати от ледена прегръдка.

Ледоход се появи в река Марица край Димитровград, съобщи pd dir.bg кметът на общината Иво Димов. Той смята, че ситуацията по  никакъв начин не създава опасности или проблеми за населението на Димитровград.

По информация на dir.bg река Марица замръзна почти напълно при Свиленград. По думите на областния управител на Хасково Станислав Дечев през 1962 година край Свиленград за последен път р. Марица била замръзнала и се наложило да взривяват леда. Това не се е случвало от 1962 година.

Вчера заради рекордно ниските температури река Струма замръзна от бряг до бряг в участъка на град Сандански. Цялото й течение е в лед в района на пешеходния мост, който свързва града със село Струма.

Заради усложнената обстановка по река Дунав от 10 януари  забраниха корабоплаването в българо-румънския участък. Ледоходът в българския участък достига до 70 процента край Силистра, а при Русе е 60 процента. Ледените блокове продължават да се уголемяват. Фериботният комплекс "Свищов-Зимнич" е затворен, автомобилите които ползват линията се пренасочват към Русе и Видин., информира dir.bg.

Съществува опасност Дунав да замръзне напълн от бряг до бряг в някои участъци. За последен път това се случи през 1985 година.

Продължение...

Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 

За по-голямата част от страната Националният институт по метереология и хидрология на Българската академия на науките /НИМХ-БАН/ обявяв жълт код (първа степен на опасност), а за областите София, София-област, Перник и Кюстендил - оранжев код (втора степен).

Дебелината на снежната покривка в Западна и Северна България е между 25 и 40 см, най-голяма в района на Враца - 47 см. В Южна България снегът е между 5 и 18 см.

Температурите са между минус 13° - минус 8°, в София - минус 14°, Драгоман - минус 16°. Вятърът в по-голямата част от страната е умерен, на места силен, от север-северозапад, с пориви до 20-24 м/сек. Атмосферното налягане ще продължи да се повишава и ще стане малко по-високо от средното за януари.

През следващото денонощие времето ще се задържи почти без промяна - предимно облачно и студено. На отделни места, главно в Североизточна България, ще превалява слаб сняг. Ще духа до умерен, в Дунавската равнина и западните райони на Горнотракийската низина временно силен запад-северозападен вятър. Минимални температури между минус 11° и минус 16°, във високите полета на Западна България до минус 20°. Максимални между минус 7° и минус 12°. През нощта срещу понеделник на повече места ще превалява сняг.

Над планините ще бъде облачно, с превалявания от слаб сняг. Ще духа умерен до силен северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще около минус 13°, на 2000 метра - минус 17°.

Над Черноморието ще бъде облачно, с превалявания от слаб сняг, главно по северното крайбрежие. Ще духа умерен северозападен вятър. Ще е студено, с максимални температури между минус 10° и минус 7°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала. Температурата на морската вода е 3-4°.

Сняг вали в почти цялата страна, като обстановката по пътищата се усложнява и от силния вятър.

Към 15.30 ч. на 7 януари на територията на страната 144 населени места бяха без електрическо захранване.

На територията на „ЧЕЗ Електроразпределение“ нямаше населени места без електрическо захранване.

На територията на „EVN - Електроразпределение“ е прекъснато захранването в 8 населени места, в общините Пловдив, Пазарджик, Кърджали. За отстраняване на повредите работят 69 екипа.

На територията на „ЕНЕРГО-ПРО-Електроразпределение“ без електричество са клиентите в 136 населени места – в районите на Варна, Търговище, Шумен, Разград, Добрич и Силистра. Аварийните екипи на ЕНЕРГО-ПРО Мрежи продължават и след настъпване на нощта да възстановяват причинените от зимната буря аварии по електроразпределителната мрежа в Североизточна България. Това съобщиха от пресцентъра на дружеството, предаде "Труд". Към 20.30 часа днес без електрозахранване останаха по-малко от 60 населени места в областите Силистра, Добрич, Шумен и Варна.

Продължение...

Back to top

Copyright © Вселена нюз 2019

joomla templates by Free Joomla Templates & Projektowanie stron Szczecin.