You are here: Home

Вести от България

 

 

Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 

Кръщението на нашият Господ и Спасител Исус Христос във водите на река Йорда извършено от последният от старозаветните пророци Свети Йоан Кръстител: православна иконаКръщението на нашият Господ и Спасител Исус Христос във водите на река Йорда извършено от последният от старозаветните пророци Свети Йоан Кръстител: православна икона

На 6 януари по Грегорианският календар всяка година Българската православна църква чества Богоявление (от старобългарски – явление на Бог)  един от най-древните християнски празници, известен още, като Кръщение Господне отбелязващ кръщението на Иисус Христос в река Йордан от последният от старозаветните пророци Свети Йоан Предтеча, наречен впоследствие заради извършеният акт на кръщение на Спасителя и Свети Иоан Кръстител.

Празникът носи името „Богоявление“, защото при кръщението си във водите на река Йордан Иисус Христос се явил на света за обществено служение, провъзгласен от Бог Отец като Негов Син. На Богоявление Бог се явил за първи път като Божествена Троица.

Той се нарича още Просвещение, защото Йорданското събитие показва Бога в непостижимата тайна на единосъщната и неразделна Троица. Всеки човек чрез Светото Кръщение бива осиновен от Отеца на Светлината чрез заслугата на Сина и чрез силата на Светия Дух.

За това просвещение славослови и богоявленския кондак: „Явил си се днес на вселената и Твоята светлина, Господи, се отрази върху нас, които разумно Те възпяваме: дошъл си и си се явил, Светлина непристъпна.“

Богоявленският празник е свързан с великото водосвещение, което напомня, че при бреговете на река Йордан Бог е обновил чрез вода и Дух овехтяла от греха човешка природа.

Православната традиция обединява празника Богоявление с празника Кръщение Господне, приемайки, че при кръщението на Иисус на река Йордан се появява Бог в своята триединна същност: Синът – Христос, Свети дух – във вид на гълъб, който каца върху Христос и Гласът на Небесния Отец (Глас Божи), който оповестява, че Христос е Негов Син.

На Богоявление арменците пък посрещат Нова Година. Арменската църква е единствената у нас, която отбелязва едновременно Рождество Христово и Кръщение Господне, а празникът наричат Богоявление.

Богоявление се празнува и като народен празник носещ названието Йордановден или Водици. Според народното вярване през нощта срещу Йордановден „небето се отваря“. Който види това, всичко, което си пожелае се сбъдва. Затова някога хората не са спели през тази нощ.

На Богоявление  се извършва освещаване на водата.

След водосвета свещеникът хвърля кръста във водата, а мъжете го изваждат. Този, който пръв стигне до кръста и го извади, ще бъде здрав и щастлив. Вярва се, че ако кръстът замръзне, годината ще бъде здрава и плодовита.

Там, където е хвърлен кръстът, болните се изкъпват (напръскват), за да оздравеят. Също така и всички останали се измиват лицето и ръцете си „за здраве“. Рано сутринта момите измиват домашната икона и палешника от каденето на реката или чешмата. Това се прави, за да е бяло житото, което ще се роди.

Продължение...

Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 

Събор на Вси български светииСъбор на Вси български светии

"Владико Господи Боже наш, извор на живота и безсмъртието, Създател на всички видими и невидими твари! Ти положи времената и годините в Твоя власт и с премъдрия и всеблагия Твой промисъл управляваш всичко. Милостиво приеми тая наша благодарност и молба от нас, Твоите недостойни раби, в Твоя небесен жертвеник и добросърдечно ни помилвай.

Благодарим Ти за Твоите щедрости, които прояви към нас през миналото време на нашия живот и те молим, премилосърдни Господи, благослови настъпващата година с Твоята благост и с благодатта на Твоето човеколюбие.

Отвърни от нас всеки Твой гняв заради нашите грехове. Не си спомняй и прости на нас и на всички Твои люде безбройните наши беззакония и всичките ни волни и неволни прегрешения, които сторихме през изтеклата година. Не ни въздавай според нашите дела, но спомни си за нас с благост и милосърдие.

Прогони от нас всички душевредни страсти и гибелни навици и насади божествения Твой страх в сърцата ни, за да изпълняваме всички Твои заповеди. Обнови правия дух в нашите сърца. Укрепи ни в православната вяра и направи да успяваме във вършенето на добри дела. Прекрати всички ереси, секти и отстъпничества, като насадиш навсякъде правоверие и благочестие. Обърни всички отстъпили от правата вяра да познаят Твоята истина и ги присъедини към Твоята света православна Църква, която утвърди, разшири и умири во веки.

Избави и през настъпващата година нашето Отечество, всеки наш град и село и всички страни от зли обстоятелства, от глад, мор, земетръс, потоп, градушка, огън, меч, нападение на друговерци, от междуособни войни и от всякакви смъртоносни рани, болести, скърби и беди. Премахни от нашата страна всички вражди, безредия и междуособни войни. Дай на всички ни мир, твърда и нелицемерна любов, благоустройство, добродотелен, безгрешен и дългоденствен живот със здраве и с успех във всяко добро. Прати ни своевременни дъждове - ранни и късни, роса плодоносна, умерени и благоразтворени ветрове, животворна слънчева топлина и изобилни земни плодове.

Дай, щедродарителю Боже, на всички нас и на всеки благопотребния дар: запази вярата, закрепи Отечеството, умири света, утеши скърбящите, изцери болните, повдигни падналите, възвърни в пътя на истината и спасението заблудените, подкрепи трудещите се, вразуми невежите и закриляй сираците и вдовиците.

Сподоби ни винаги – на Тебе, безначалния Отец, с Твоя Единороден Син и с Пресветия и животворящ Твой Дух, в едно същество славения Бог, да принасяме благодарност и да възпяваме Твоето пресвято име: слава на Тебе, Боже, Благодетелю наш, във вечни векове. Амин!"

НА МНОГАЯ ЛЕТА!

Продължение...

Оценка на читателите: / 3
Слаба статияОтлична статия 

Нека новата 2017 година  ни донесе много здраве, щастие, късмет и любов.

Нека с настъпването й да забравим лошите моменти от старата година, да запомним само хубавите.

А началото на новата година да я изживеем с приятели, семейство и роднини! Да бъде весела и засмяна...

Да няма тъга по света... Нека всички се обединим в едно цяло, без вражда...

Честита Нова Година!!!

 

Продължение...

Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 

На 1 януари 2007 година България става пълноправен член на Европейският съюзНа 1 януари 2007 година България става пълноправен член на Европейският съюзНа 1 януари 2017 година се навършват 10 години от влизането в сила на Договора за присъединяването на България към Европейският съюз.

Това паметно за страната ни събитие става при управлението на кабинета на Тройната коалиция: БСП, НДСВ, ДПС с премиер Сергей Станишев, който по това време е и лидер на Българската социалистическа партия.

Държавен глава на България при влизането и в Европейският съюз избраният за втори мандат с подкрепата на социалистите бивш лидер на Столетницата Георги Първанов.

Датата на присъединяването на България към ЕС е една от най-важните дати в новата история на нашата родина. Една дата, която крие желанието на хората за промяна, мечтите на хиляди Българи и обединението на нацията.

Продължение...

Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 

Антитерористи от Специализираният отряд за борба с тероризма на МВР Снимка: АрхивАнтитерористи от Специализираният отряд за борба с тероризма на МВР Снимка: Архив

Депутатите от 43-то Народно събрание приеха на 15 декември 2016 г., четвъртък на второ четене окончателно първият в България „Закон за противодейстгвие на тероризма“ внесен от ГЕРБ за първо четене в пленарна зала на 28 юли тази година.

За“ гласуваха 86 народни представители, а двама се въздържаха, с което предложението бе прието.

Новият Закон дава повече права на армията и ДАНС. В приетите текстове се предвижда ограничаване на гражданските права и даване на полицейски правомощия на ДАНС и военнослужещите. Народните представители приеха окончателно промените, а част от тях стават задължителни веднага след обнародването им в „Държавен вестник“.

По информация на Дарик според новият Закон военнослужещите ще имат право да задържат лица до пристигане на органите на МВР в дейността си по противодействие на тероризма.

Военните ще имат право да извършват личен обиск, да проверяват вещи, багаж, както и да извършват проверки на превозни средства. Освен това ще могат да използват физическа сила и помощни средства, когато е налице отказ да се изпълни законно разпореждане; при задържане на лице, което оказва съпротива, лице, което застрашава живота и здравето на други лица, освобождаване на заложници и др.

При определени условия те ще могат да ползват белезници, електрошокови палки и прибори, химически вещества, утвърдени от министъра на здравеопазването, служебни кучета, халосни патрони и патрони с гумени, пластмасови и шокови куршуми.

Като крайна мярка те ще имат право да използват служебното си оръжие и други бойни средства, но в изрично упоменати в закона случаи.

Това ще бе възможно само в няколко случая. Ако е налице въоръжено нападение или заплаха с огнестрелно оръжие, при освобождаване на заложници и отвлечени лица, при неизбежна отбрана или след предупреждение срещу лице, което е извършило терористичен акт и оказва съпротива при задържане, или се опитва да избяга.

От друга страна Законът постановява и при установяване на интернет страници, чието съдържание подбужда към тероризъм или чрез което се разпространяват познания за извършване на тероризъм, МВР и ДАНС да могат да подадат искане до председателя на Специализирания съд да постанови всички предприятия, предоставящи електронни съобщителни мрежи и/или услуги, да спрат достъпа до тези интернет страници.

Военни, служители на МВР, агенти на ДАНС ще могат да влизат в домовете без съгласието на собственика и дори в негово отсъствие.

А като крайна мярка, ще имат право да използват физическа сила, помощни средства и оръжие. В помощните средства влизат различни видове палки, химически вещества, служебни кучета, небойни патрони, бронирани машини.

Използването на физическа сила и помощни средства ще бъде на принципа "при абсолютна необходимост" - при отказ да се изпълни разпореждане, оказана съпротива, опит за бягство, нападения срещу граждани и др.

Тези правомощия ще действат при предотвратяване или преодоляване на последствията от терористичен акт.

За проверките ще се разчита не само на лични документи, но и на "сведения на граждани с установена самоличност, които познават лицето, или по друг начин, годен за събиране на достоверни данни".

Задържани ще бъдат не само хора, за които има данни, че подготвят или са извършили терористичен акт. В ареста ще бъдат вкарвани и онези, които "съзнателно пречат" на държавните служители да изпълняват задълженията си по този закон, дори след "надлежно предупреждение", както и хора, които нарушават обществения ред или излагат други "на явна опасност“, уточнява dir.bg

Новият закон предвижда спиране и отклоняване на превозни средства от пътя на операцията, отстраняване на частна охрана, спиране на занятията в училища, детски градини и университети, прекратяване на митинги, спортни състезания и др. Мероприятия.

Мобилните оператори вече няма да могат да регистрират и активират повече от 10 телефонни номера, чрез които се предоставят предплатени телефонни услуги.

Ограничаването на брой СИМ карти, които могат да бъдат регистрирани на името на един човек, се въвежда, тъй като такива често се използват при организиране на престъпления, обосноваха се вносителите от ГЕРБ.

Според тях има лица с регистрирани над 2000 карти. Това най-често са нискообразовани хора от малцинствата, на чието име са записани картите, които по късно се ползват от престъпници.

Разрешение за използване на СРС ще дава председателят на Специализирания наказателен съд или оправомощен от него зам.-председател. Удължени бяха и сроковете за прилагане на СРС.

До 3 години става максималният срок за подслушване, ако има данни за тероризъм.

Средствата за масово осведомяване при поискване от ръководителя на операцията ще трябва да предават незабавно и без изменение информация, необходима за осведомяването на обществеността.

Информацията, която ще се разпространява чрез средствата за масово осведомяване по време на антитерористична операция, не трябва да съдържа данни, разкриващи специални техники и тактики на операцията, самоличността на лицата, участващи в операцията, както и други данни, които могат да попречат на провеждането на операцията или да застрашат живота и здравето на хората и на лицата, които подпомагат извършването на операцията.

При терористичен акт с много жертви парламентът ще обявява извънредно положение. Това ще става чрез средствата за масова информация.

По време на извънредно положение правителството, държавните органи и въоръжените сили могат да спрат преминаването през границите, да ограничават полети, движението по основни пътни артерии, на жп транспорта.

При непосредствена заплаха от терористичен акт премиерът ще създава Национален оперативен щаб за управление на силите и средствата за противодействие на тероризма.

При терористичен акт, от който са настъпили смърт или увреждане, е предвидено право на обезщетение на пострадалите.

Новият Закон за противодействие на тероризма предвижда и санкции при нарушаване на разпоредбите му.

С глоба от 500 до 2000 лв. или с имуществена санкция от 3000 до 10 000 лв. ще се наказват лица, които нарушават закона.

Длъжностно лице, което не изпълни задължение, възложено му с този закон или с издаден въз основа на него подзаконов нормативен акт, ще се наказва с глоба от 1000 до 5000 лв.

 

Продължение...

Back to top

Copyright © Вселена нюз 2019

joomla templates by Free Joomla Templates & Projektowanie stron Szczecin.