You are here: Home

Вести от България

 

 

Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 

Кандидат -президентската двойка издигната от БСП генерал Румен Радев и Илияна Йотова печели на първият тур на изборите на президентските избори провел се на 6 ноември 2016 годинаКандидат -президентската двойка издигната от БСП генерал Румен Радев и Илияна Йотова печели на първият тур на изборите на президентските избори провел се на 6 ноември 2016 годинаКандидат -президентската двойка издигната от Българската социалистическа партия генерала от ВВС Румен Радев и Илияна Йотова печелят на първият тур на президентските избори провел се на 6 ноември 2016 година с 24,8% .

Втори по резултат се класира кандидат-президентската двойка на ГЕРБ Цецка Цачева и вицеадмирала от резерва от българските военноморски сили  Пламен Манушев с 23,5 %.

Данните са на независимата агенция за маркетингови и социални проучвания  "Алфа Рисърч" отчетени след първото преброяване на резултатите от вота след приключването на изборният ден публикувани на сайта на Дарик.

Трети в класирането след приключването на първият тур на президентският вот според Агенцията остава кандидатът на Обединените патриоти Красимир Каракачанов. На четвърто място се подрежда варненският бизнесмен Веселин Марешки, а пети кандидатът на Реформаторския блок Трайчо Трайков.

Кандидатът на коалицията "Обединени патриоти" Красимир Каракачанов печели 13,6%от гласовете. Независимият кандидат Веселин Марешки, издигнат от Инициативен комитет, получава 8,3% от гласовете на днешните избори. Кандидатът на Реформаторския блок Трайчо Трайков събира 7,1% от гласовете. Пламен Орешарски, издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от ДПС, е получил подкрепата на 6,9% от избирателите.

Според данни на друга агенция за маркетингови и социални проучвания „Галъп Интернешънъл“, оповестени по БНТ, кандидата за президент на БСП генерал Румен Радев води пред този на ГЕРБ Цецка Цачева с повече от 4 процентни пункта. За генерал Радев според "Галъп"са гласували 26,7 на сто за избирателите, а за неговата опонентка от ГЕРБ – 22,5%.

По информация на dnevnik.bg избирателната активност на президентския вот е 52. 4 на сто от имащите право на глас, което го прави валиден, тъй като изпълнява конституционното изискване до урните да са отишли над половината от българите с право на глас.

Избирателната активност в референдума за или против мажоритарен вот, задължително гласуване и намаляване на държавните субсидии за партиите, е 45.3%, сочат прогнозите на "Алфа Рисърч". Това означава, че е премината 20-процентната бариера, която (при повече от половината отговори "Да") задължава Народното събрание да обсъди предложенията. Ако избирателите достигнат броя гласували в предишните парламентарни избори - 3 500 585 души, решенията, за които има над 50% положителен отговор, стават задължителни.

По информация на ЦИК правото си на глас на 6 ноември, неделя са упражнили 3 083 243 български гласоподаватели - за президент и вицепрезидент дали своят вот  у нас и в чужбина , и 2 694 262 -  са участвали  в националният  референдум иницииран от Слави Трифонов.


 

 

На 6 ноември 2016 година, неделя в 7:00 часа избирателните секции в България и чужбина отвориха врати и започна гласуването на българските граждани у нас и зад граница за петите по ред в най-новата ни политическа история президент и вицепрезидент на Република България.

На тези избори броят на кандидат-президентските двойки е 22 издигнати от политически сили, коалиции, инициативни комитети. По традиция не липсват и независими кандидати за български държавен глава.

Вота за нов български държавен глава е съчетан с частични местни избори. в столичния район Младост, за кмет на кметство Грохотно, община Девин, както и за кмет на кметство Друмево, община Шумен.

Българите ще гласуват на 6 ноември и на паралелно провеждащият се с президентските избори референдум иницииран от Слави Трифонов, в който са включени въпроси за задължителното и мажоритарното гласуване, както и за намаляване субсидиите на партиите.

Въпросите на референдума:

1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна

система с абсолютно мнозинство в два тура?

2. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?

3. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

6 834 278 българи могат да гласуват на изборите за президент и вицепрезидент у нас и в чужбина .

По последна информация от ЦИК свързана с окончателният брой на изборните сексции в България и в чужбина, избирателите ще упражнят правото си на глас в 12 418 избирателни секции в страната.

В 500 секции в България ще може да се гласува и машинно.

Общият брой на секциите в чужбина са 325 в 71 държави.

Гласуването в страната и в чужбина започна нормално. Няма регистрирани сериозни нарушения на обществения ред преди началото на изборите.

 

Продължение...

Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 

 

5-ти ноември събота е денят за размисъл преди провеждането на изборите за президент и вицепрезидент, на национален референдум и на частични местни избори на 6-ти ноември 2016 година,неделя.

В Деня за размисъл е забранена предизборната агитация. Недопустимо е разпространяването на нови агитационни материали, както и унищожаването на материали, поставени в съответствие със законовите изисквания на местата, определени от кмета на съответната община.

Съществува забрана и за използването на общинския и държавния транспорт за агитация както в течение на цялата 30-дневна информационна кампания, така и в съботата, определена за размисъл.

Не се разрешава  разпространяването на агитационни материали на разстояние по-малко от 50 метра от изборните секции, а поставените в близост до секциите трябва да бъдат премахнати от общинската администрация или от районните избирателни комисии.

Въвеждането на забрана за продажбата на алкохол в деня на размисъл се прави по преценка със заповед на кмета на съответната община. В София продажбата на алкохол e забранена само около секциите.

Продължение...

Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 

Президентските избори от 2016 година са избори за президент и вицепрезидент на Република България. Тези избори за български държавен глава са пети по ред от 1990 година насам и ще се проведат на 6 ноември 2016 година.като Евентуалният втори тур се предвижда да бъде на 13 ноември 2016 г.

Заедно с президентските избори на 6 ноември ще се проведат и частични избори за кметове, както и национален референдум за промяна на политическата система в България, по идея на Инициативен комитет с председател Слави Трифонов.

На този референдум гражданите трябва да отговорят с „Да“ или „Не“ на всеки от следните 3 въпроса:

„1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

2. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?

3. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

За първи път в новата българска история депутатите от 43-то Народно събрание гласуваха промяна в Изборният кодекс, според която избора на президент и вицепрезидент на Република България на 6 ноември 2016 година трябва да стане „граждански дълг“, тоест да бъде задължително.

Освен когато избирателят не може да гласува заради "уважителни причини" - отсъствие от страната по време на изборите, заболяване, учебна/служебна заетост и други непредвидени обстоятелства. Задължението не важи за възрастни хора над 70 години и лица с увреждания.

ЦИК възложи на ГРАО да изготви списъците с гласувалите на вота граждани. Базата данни е нужна, защото за първи път вотът е задължителен и избирателите, които не са гласували на два последователни избора от един и същ вид, ще бъдат заличени от избирателните списъци.

Първият казус на заличаване от изборните списъци за избор на президент и вицепрезидент практически ще възникне през 2026 г. Но и това лесно може да бъде избегнато, доколкото се оказва, че задължителното гласуване, така както е уредено, е по-скоро по желание.

В същото време всеки гражданин, който е пропуснал да гласува в някой от вече задължителните избори, може да удостовери с какъвто и да е "документ" някоя от "уважителните причини" да не гласува. Документът се представя в съответната община, а проверка на истинността на тези документи няма да се прави, защото няма такъв ред в закона.

Според решението на ЦИК при балотаж, ако избирател е гласувал само на единия тур, ще се брои, че е упражнил правото си на глас.

Другата промяна в Изборният кодекс гласувана от народните избраници беше въвеждане в интегралната бюлетина наред с имената на кандидат-президентските двойки и опцията „Не подкрепям никого“.Тази опция е напълно действителен глас и участва заедно с действителните гласове. Не се отразява на вота на останалите кандидати, но се отразява при изчисляването на избирателната активност.

Продължение...

Оценка на читателите: / 2
Слаба статияОтлична статия 

Петък 13-ти, наричан още "черен петък", от незапомнени времена и до днес продължава да предизвиква у много хора неясното усещане на първичен страх.

Изследователи все още търсят корените на суеверията за този ден. Психолози са установили, че хората, които се считат за нещастни, е по-вероятно да вярват в суеверия, свързани с лошият късмет.

На тази дата мнозина са така парализирани от страх, че дори не стават от леглото. Други отказват да летят със самолет, да пътуват въобще, трети отлагат покупката на жилище. Ресторанти и увеселителни заведения остават полупразни в САЩ.

През 2016 година „черният петък „ е на 13 -ти май.

Продължение...

Back to top

Copyright © Вселена нюз 2019

joomla templates by Free Joomla Templates & Projektowanie stron Szczecin.