You are here: Home

Вести от България

 

 

Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 

Със 184 гласа „за”, 34 -”против” и 8 - „въздържали се” от общо гласували 226 днес депутатите от 43 –то Народно събрание приеха на 9 декември 2015 година на второ четене  промените в Конституцията на България PHOTO BTVСъс 184 гласа „за”, 34 -”против” и 8 - „въздържали се” от общо гласували 226 днес депутатите от 43 –то Народно събрание приеха на 9 декември 2015 година на второ четене промените в Конституцията на България PHOTO BTV

Със 184 гласа - „за”, 34 -”против” и 8 - „въздържали се” от общо гласували 226 депутатите от 43 –то Народно събрание приеха на 9 декември 2015 година на второ четене  промените в Конституцията на България, съобщи btvnovinite.bg.

Голямата изненада обаче дойде от "Атака", които по традиция изиграха ролята на "златния пръст" и дадоха цели 9 гласа за реформата. Явор Нотев от "Атака" коментира след гласуването, че парламентарната група е гласувала "за", за да спести време и да може да се гледат промените по кратката процедура. Той отрече да има сделка между неговата партия и управляващите.

При изказванията в пленарната зала по-рано днес, повечето политически партии се обявиха за конституционните промени.

Единствената партия, която твърдо се изказа против е БСП. АБВ отново направиха уговорки, че не са съгласни с някои от постановките, но въпреки това ще дадат един глас на своя председател на парламентарна група, за да демонстрират своята воля за промени.

Законопроектът беше внесен от председателя на Народното събрание Цецка Цачева и група народни представители.

След краят на гласуването Цачева обяви, че текстовете са подкрепени при гласуването в пленарна зала от над 180 народни представители и с това законопроектът е приет на второ четене?

Промените свързани с петата поправка на Конституцията на Република България, касаещи съдебната власт гласувани на днешното заседание на Народното събрание  - обобщение публикувани в dir.bg:

-Професионалните квоти ще имат превес в двете колегии на  Висшият съдебен съвет /ВСС/
Депутатите подложиха на гласуване и приеха предвиденото функционално разделение на ВСС на две колегии – съдийска и прокурорска.
Съдийската колегия ще се състои от 14 членове. Тя ще включва председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд, 6-ма членове се избират пряко от съдиите и 6-ма членове се избират от парламента.

Прокурорската колегия на ВСС ще се състои от 11 членове. В нейния състав влизат главният прокурор, 4-ма членове, избрани пряко от прокурорите, 1 член, избран пряко от следователите и 5-ма членове, избрани от Народното събрание.

Депутатите приеха и предложението общо 11-те членове на ВСС, които се излъчват от парламентарната квота на НС, да бъдат избирани с квалифицирано мнозинство от 2/3. Пленумът на ВСС ще урежда управлението на недвижимите имоти на съдебната власт.

-Висшият съдебен съвет няма да гласува тайно

Парламентът прие на второ четене да отпадне текстът от Конституцията, според който решенията на ВСС за съдии, прокурори и следователи се взимат с таен вот.

Предложението тайното гласуване да бъде заменено с явно беше отхвърлено. Така явното гласуване няма да се запише в Конституцията, но може да се регламентира със съдебния закон.

-Инспекторатът ще проверява лично магистратите

Според промените Инспекторатът към ВСС освен че ще проверява дейността на органите на съдебната власт, ще извършва и проверки за почтеност и конфликт на интереси на съдии, прокурори и следователи, на имуществените им декларации, както и за установяване на действия, които накърняват престижа на съдебната власт, и такива, свързани с нарушаване на независимостта на съдиите, прокурорите и следователите.

-Висшият адвокатски съвет ще сезира Конституционният съд

С приетите промени се даде възможност на Висшия адвокатски съвет да сезира Конституционния съд с искане за установяване на противоконституционност на закон, с който се нарушават права и свободи на гражданите.

- Преходни и заключителни разпоредби

Според одобрените преходни и заключителни разпоредби на законопроекта изборните членове на ВСС към датата на влизането в сила на този закон ще довършват мандата си.

Продължение...

Политическа партия „Граждани за европейско развитие на България „ /ГЕРБ/  спечели на първи тур местните избори  в 10 областни града и затвърди позицията си на първа политическа сила с 31.5% електорална подкрепа на национално ниво.

Това стана ясно след  приключилото  паралелно преброяване на бюлетините. след краят  на изборният ден на 25 октомври 2015 година , неделя, когато българските граждани на територията на Република България и в избирателните секции зад граница гласуваха за кметове на големи, по- малки, малки градове и селища, както и за районин кметове в по- големите градове и за общински съветници.

На национално ниво избирателната активност е била 52 на сто, което е с 2 процента по-малко от предишния вот.

В проведения едновременно в деня на местните избори  национален референдум, на който българите трябваше да дадат своят в глас в подкрепа или да отхвърлят предложението на българският държавен глава Росен Плевнелиев свързано с възможността да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?".

Според първоначалният замисъл на прездиента  Плевнелиев  на Националният референдум провеждаш се в деня на местните избори на 25 октомври българите трябваше да отговорят на три въпроса:

1. "Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?";

2. "Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?";

3. "Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?".

На 28 юли 2015 година парламентът отхвърли два и прие един от общо трите въпроса за допитването, предложени от президента: "Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?".

От участвалите в референдума на 25 октомври  71, 3.процента са гласували с  „Да”. С „Не”. 27 на сто. За дистанционно гласуване по електронен път са гласували 35 на сто. Това е с 14 и половина процента по-малко от активността на последните парламентарни избори. А условието референдумът да е валиден е на него да са гласували повече, отколкото на последните избори. В референдума  участваха  37.5% от избирателите, което не е достатъчно, за да стане резултатът му закон, но влиза за обсъждане в парламента


Резултатите от първият тур

В  София досегашният кмет   Йорданка Фандъкова издигната от ГЕРБ  постигна безапелационна победа още на първият сочат данните от екзитпол на агенция "Алфа Рисърч". За нея са гласували впечатляващите 60 процента от столичани. Тя  е начело на столицата от 2009-а и ще остане още четири години.

Фандъкова е следвана на голяма дистанция от кандидата на Реформаторския блок (РБ) Вили Лилков – с 10 процента подкрепа. Михаил Мирчев от БСП остава трети със 7.8%, със съвсем лека преднина пред бившия му съпартиец Георги Кадиев от коалиция "Сердика" -7%, показват данните на "Алфа рисърч", съобщени по БНТ след приключването на изборния ден.

ГЕРБ печели 45.5% от местата в Столичния общински съвет, където РБ ще е втора политическа сила с близо 18%, а БСП остава трета с около 11%. Интересна подробност е, че общинската листа на РБ получава два пъти по-голяма подкрепа от тази на Лилков, кандидата на блока на столичен кмет.

В София избирателната активност е била доста ниска – 33.10%.

Окончателните резултати от паралелното преброяване дават смазваща победа и на настоящия кмет на Бургас Димитър Николов  издигнат от ГЕРБ, подкрепен от Рефорамторският блок , с рекорден резултат от 84.2%. Втори е кандидатът на Националният фронт за спасение на България /НФСБ/ Бойко Миразчийски.

Кметът на Варна Иван Портних  издигнат от ГЕРБ полуечи  над 57.3% от гласовете  и е преизбран на първия тур. Втори е кандидатът на коалиция "Реформатори и Патриоти“ Чавдар Трифонов – 9.9%, а кандидатът на БСП Анелия Клисарова е трета.

В Стара Загора Живко Тодоров издигнат от ГЕРБ печели кметският стол с  75.1% , втори е кандидатът на ДСБ Стефан Шишков с 10.5%.

Досегашният кмет  на Добрич Детелина Николова издигната от ГЕРБ печели трети мандат с подкрепата на първи тур с 64% от гласовете на избиратели. Кандидатът на БСП Мая Димитрова получава 16% от вота на добричлии, а претендентът на Реформаторския блок Йордан Йорданов е с изборен резултат от 4%.

Кметът на Благоевград Атанас Камбитов  издигнат  от ГЕРБ печели 59.2 на сто от гласовете. Кандидатът на социалистите  Милан Богдански е втори с 10.9%.

Настоящият кмет на Кюстендил Петър Паунов, който е съвместно издигнат от ГЕРБ и Реформаторският блок , остава на поста  за втори мандат над 60 на сто подкрепа.

Кандидатът за кмет на  ГЕРБ в Русе Пламен Стоилов също победи на първия тур с 52.5 на сто. Любопитното е, че трима души са гласували за обявеният за национално издирване кандидат Венцислав Ангелов - Чикагото, за който стана ясно, че има влязла в сила присъда, но тъй като не е в затвора е ефективен участник във вота.

В Смолян също печели кандидатът на ГЕРБ - Николай Мелемов.

За нов мандат е избран кметът на Велико Търново Даниел Панов издигнат от ГЕРБ.

Кметът на Кърджали Хасан Азис  издигнат от ДПС, който от 12 години е на този пост, също е преизбран на първи тур с 55.2% от гласовете, кандидатът на ГЕРБ за кмет на Кърджали  Илия Илиев получи 29.1% от гласовете

Балотажите за кметове на втори тур на 1 ноември

Новият кмет на Пловдив ще бъде избран другата неделя, когато ще се преиграе балотажът от предишните кметски избори между кандидата на ГЕРБ Иван Тотев (38.9%) и предшественикът му Славчо Атанасов (НФСБ) – 20.3%. Кандидатът на БСП Георги Гергов (12.40%) е трети.

В Хасково убедително води представителят на ГЕРБ Добри Беливанов, на когото не достига малко да спечели на първи тур  с 47.5% от гласовете. Дългогодишният кмет на града Георги Иванов, подкрепен от Реформаторският блок получи 29.3 процента от гласовете. Мюмюн Мюмюн кандидат за кмет на Хасково издигнат от ДПС е трети с 11.50%.

Балотажът  за кмет на  Плевен ще е между Димитър Стойков издигнат  ГЕРБ и Георг Спартански от Реформаторският блок.

Кандидатът на реформаторите  в Монтана Златко Живков събра 38% на първият тур, следван от кандидата на ГЕРБ Дилян Димитров с 35%.

В Пазарджик независимият кандидат за кмет на тракийсдкият град  Тодор Попов, който се бори за трети мандат, печели 37.03% от гласовете, а Найден Шопов издигнат от ГЕРБ е втори с 18.43%.

Първият тур на кметските избори във Видин приключи с лека преднина на кандидатката за кмет на дунавският град на коалиция "Единни за промяна" Росица Кирова – 29.25%. Кандидатът  за кмет на Видин издигнат от ГЕРБ Огнян Цанков получи  21.04 %, а Людмил Любенов  издигнат от БСП 12.17%.

Втори тур ще има и в Шумен, където кандидата за кмет Любомир Христов от ГЕРБ взе 35.6 процента и така отива срещу социалиста Иван Иванов, който получи на първият тур  18.7%.

В Ямбол балотажът за кмет ще бъде  между кандита на ГЕРБ  за кмет Георги Славков, който на първият тур получи  35% от гласовете срещу претендентката за кмет издигната от БСП Мариета Сивкова, която получи 17% от гласовете.

Кандидатът за кмет на Сливен Кольо Милев издигнат от БСП води в първия тур с 36%, втори е претендентът за кмет на града издигнат от  ГЕРБ Стефан Радев с 33%.

Балотажът в Разград ще е между Денчо Бояджиев от БСП – 31% и д-р Валентин Василев – ГЕРБ - също 31%.

Двамата кандидати за втория тур в Перник също са близки резултати - Ерик Рангелов от БСП - 35% и Вяра Церовска (ГЕРБ) – 34%.

В Ловеч сегашният кмет Минчо Казанджиев от БСП има шанс за запази поста си, първите пет обработени протоколи му дават 5.3 на сто от гласовете, но по-вероятно е да се стигне до балотаж.

Във Враца балотажът е между БСП и ГЕРБ - 30% Николай Иванов и 28% Калин Каменов.

 

 

 

 

 

 

 

 

Оценка на читателите: / 2
Слаба статияОтлична статия 

Тежка верижна кагастрофа с участието на 40 автомобила и 10 камиона стана на 8 октомври на 57 -ят километър на Автомагистрала "Хемус" в тунела Витиня, 3-ма човека бяха убити при тежкият пътен инцидент и 15 бяха ранени / Снимка: dir.bg/Тежка верижна кагастрофа с участието на 40 автомобила и 10 камиона стана на 8 октомври на 57 -ят километър на Автомагистрала "Хемус" в тунела Витиня, 3-ма човека бяха убити при тежкият пътен инцидент и 15 бяха ранени / Снимка: dir.bg/

Трима души са загинали, а най-малко 15 са ранени при верижна катастрофа станала на 8 октомври, четвъртък след 12 часа   на 57 –ят километър от Автомагистрала „Хемус“в тунела "Витиня" в посока София- Варна. Сред пострадалите има бременна жена и дете. Сигналът за катастрофата е подаден около 13 часа на телефон 112.

При инцидента са се ударили около 40 леки и 10 товарни автомобили, уточнява dir.bg позозвавайки се на пресцентъра  от МВР.

Според информация на пристигналият на мястото на инцидента главен секретар на МВР главен комисар Георги Костов,  причината за тежката верижна катастрофа в тунела Витиня е движение на ТИР с несъобразена скорост съчетана с неспазване на дистанция. Тирът не може да спре навреме за да избегне удара с микробус. Катастрофиралият камион  препречва тунела и отзад започва верижна катастрофа.

Първоначално се смяташе, според зрители на Нова телевизия, че разлято гориво върху пътната настилка в тунела Витиня е причината за поднасянето на причинилият катастрофата ТИР ,след което той се удря в движещият се пред него микробус, но тази версия беше опровергана по- късно от главният секретар на МВР, че течът от гориво на пътя в тунела се появил едва след сблъсъка на камиона с микробуса.

Главният секретар на МВР подчерта  също пред медиите, че тунелът в прохода Витиня е специфичен:

„Влизаш от едната страна на планината, излизаш от другата. Влизаш при относително добра видимост и излизаш в гъста мъгла и по веригата всеки като види мъгла, реагира като наближаваща стена, всеки натиска спирачка. И като натиска всеки спирачката, някой се е разконцентрирал, а се движи близо и с несъобразена скорост, реализира ПТП и така се получават верижните катастрофи", каза още той.

По информация на dir.bg девет линейки са изпратени на мястото на катастрофата. 10 от ранените са настанени в болници в София, а четирима в Ботевград. Сред пострадалите са бременна жена, която е настанена в УМБАЛ "Света Анна" в София с гръдна травма и дете, което е в "Пирогов" с тежка черепно-мозъчна травма, съобщи директорът на столичната Спешна помощ д-р Георги Гелев, цитиран от БТА.

Освен детето, трима възрастни са приети в "Пирогов". Има непосредствена опасност за живота им, съобщиха за Дир.бг от пресцентъра на лечебното заведение. В момента се извършва оценка на състоянието им и от болницата не могат да дадат повече информация

Останалите ранени са транспортирани и в болниците "Софиямед" и "Царица Йоанна - ИСУЛ".

На мястото на катастрофата има 8 реанимобила, каза още д-р Гелев и допълни, че е възм Движението в посока Варна е спряно, като автомобилният трафик е отклонен по стария път София - Ботевград. Тежкотоварните автомобили изчакват на място.

Часове наред, влекачи измъкваха катастрофиралите автомобили, а линейки извозваха ранените. Трафикът към столицата беше пуснат. Движението от София до Ботевград по АМ “Хемус” ще остане  затворено до утре.

От Агенция "Пътна инфраструктура" призовават водачите да се движат с повишено внимание.

Продължение...

Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 

на 23 септмеври 2015 година 43-то Народно събрание прие на първо четене петата по ред попрвка в Конституцията на Република Българияна 23 септмеври 2015 година 43-то Народно събрание прие на първо четене петата по ред попрвка в Конституцията на Република България

184 народни представители  от 43 то Народно събрание от общо 226 гласували  приеха на 23 септември  2015 година, сряда петата по ред поправка  в Конституцията на Република България.

В подкрепа на промените гласуваха 83 народни представители от ГЕРБ, 23 от Реформаторският блок , 18 от патриотичният фронт, 9 от Българският демократичен център, 36 от ДПС.

От АБВ дадоха символично един глас, като подчертаха, че настояват за корекции преди второто четене.

Изненадваща подкрепа дойде от "Атака", чиито 9 присъстващи депутати също гласуваха "за", след като досега нито веднъж не са заявявали, че стоят зад промените.

4 гласа дадоха и независими народни представители.

Против бяха 34 (32 от БСП и 2-ма независими), а въздържалите се - 8 (АБВ).

Проектът за промените в Конституцията беше внесен в края на юли след тежки преговори между управляващите и ДПС.

Промените включват трите точки, около които повечето партии постигнаха съгласие:

разделяне на ВСС на две колегии - съдийска и прокурорска, чиито решения няма да зависят от пленума,

пряк избор на магистрати,

засилване на ролята на инспектората на съвета,

създава се възможност за внасяне на жалби от Висшия адвокатски съвет до Конституционния съд.

Продължение...

Оценка на читателите: / 2
Слаба статияОтлична статия 

На 15 август Българската православна църква почита  успението на Божията майкаНа 15 август Българската православна църква почита успението на Божията майка

Успение на Пресвета Богородица, Успение Богородично или Голяма Богородица честван на по стар стил от Българската православна църква на 15 август всяка година е един от най-големите християнски празници, отбелязван еднакво и от православни, католици и от други християнски деноминации.

Този ден е посветен на успението /смъртта/ на Божията майка.

Според преданието на този ден апостолите се събрали от местата, където проповядвали, за да се простят със Света Богородица и да погребат пречистото й тяло.

Празникът се нарича Голяма Богородица, за разлика от Малката Богородица, когато се чества рождението на Христовата майка. На Голяма Богородица, след тържествена литургия в църквата, се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за починалите близки.

Смята се, че празникът "Успение на Пресветата Богородица" е установен от Апостолите. Разказите за чудесното възнасяне в плът на Божията Майка на небето се отнасят към IV век; за него споменават блаж. Августин и Йероним, а Иерусалимският патриарх Ювеналий (420-458) утвърждава пред император Маркиан достоверността на тези разкази. Денят на празнуване на успение е установен от император Маврикий (592-602). Блажената кончина на Света Богородица е прославена в каноните на св. Козма Маюмски и св. Йоан Дамаскин.

От далечни времена празникът се предшества от пост, който съединява в себе си два древни поста: някога едни християни са постили преди празника Преображение Господне, а други - преди Успение на Пресветата Богородица. Константинополският събор, свикан през XII век, по времето на патриарх Лука, определя, всички християни да спазват Успенски пост - от първи до петнадесети август. Празникът продължава девет дни; неговото отдаяние се извършва на 23 август.

Най-старото място, свързано с култа към Св. Богородица, е храмът "Успение Богородично" в Йерусалим. Той е издигнат през IV век върху мястото, където според преданието е било положено тялото на Божията майка в Гетсиманската градина. Запазеният и до наши дни каменен градеж обаче е от ХI век - тогава кръстоносците обновяват стария храм.

Продължение...

Back to top

Copyright © Вселена нюз 2019

joomla templates by Free Joomla Templates & Projektowanie stron Szczecin.