You are here: Home

Вести от България

 

 

Оценка на читателите: / 3
Слаба статияОтлична статия 

 

Първият измежду светлите божии ангели, бореца срещу злото, победителят над Сатаната и неговите демони Светият архистратег МихаилПървият измежду светлите божии ангели, бореца срещу злото, победителят над Сатаната и неговите демони Светият архистратег Михаил

На 8 ноември Българската православна църква чества Събора на Свети архангел Михаил и на небесните безплътни сили.

Според християнската религия, седем са първенствуващите ангели, наречени Архангели, които стоят край Бога и всеки един от тях има своя мисия.Това са  Михаил, Гавраил, Рафаил, Уриил, Салатиил, Йехудиил, Варахиил

Свети архангел  Михаина, мието име на еврейски  означава "кой е като Бога", е  архангела с най-висш чин  от първенсвуващи 7 архангели, които винаги стоят пред престола на Господа. Михаил е наречен наречен още  Архистратег-Първи военначалник на светлото небесно ангелско войнство представя Божието слово,  Светият архангел Гавраил е носител на Божиите  Рафаил-лечител на недъзите, Светият архангел Уриил-просветител на душите, Салатиил е молител и застъпник пред Бога, Иехудиил е прославящ Господа, а Варахиил е подател на Божиите благословения.

Ангелите са пазители на човешкия род и всеки човек получава с рождението си по един ангел-пазител, който го предпазва от опасности, беди и скърби, а когато човек съгреши, ангелът е този, който му посочва праведния път. Но трябва да внимаваме, този ангел не прощава всички наши грехове, той не е принуден да бди над нас вечно.

Затова църквата се обръща с молитва към ангелите да ни закрилят и избавят от изкушенията на лукавия и неговите зли духове. В молитвата си към своя ангел–хранител молещият изрича думите: "Свети ангеле, който си ми даден от Бога, добри мой пазителю, моля ти се, избави ме от всякакви напасти, спаси ме от скърби!", а при всяка служба на просителното молебствие се обръща към Бога с надеждата да бъде благословен с "мирен ангел, верен наставник, пазител на нашите души и тела". В църковната молитва пък присъстват думите: "Да ни ограждат с покрова на крилете на невеществената си слава и ни избавят от беди".

Свети архангел Михаил е „пазител на душите и борец против злото“ затова често е рисуван с огнен меч и копие, с което пробожда дявола. В православната именна традиция няма друг божи хранител с толкова много длъжности: „вожд на небесните сили“, „борец против духовете на тъмнината“, „защитник на християните от дявола“, „предводител на христовите армии срещу езичниците“, „пазител на нашите души“ и „душевадец“. Ето тази, последната, като че ли е една от най-важните му мисии — Архангел Михаил е пратеник на Бога, който прекъсва земния ни път, той прибира душата на човека.

Колкото по-праведен е бил човек през времето на земния си път, толкова по-чиста отива душата му при Архангел Михаил. Ето защо, той се изобразява като ангел, който се спуска при умиращия и с нож или сабя изважда душата му.

Архангел Михаил отвежда изтръгнатата от тленното тяло душа в отвъдния свят, където заедно със своя събрат Свети Петър я отправя в райската градина или във врящия казан на пъкъла, според това дали е праведна или греховна. По тази причина в християнската иконографска традиция Архангел Михаил се изобразява или с окървавен нож в ръце, или държащ везни, с които измерва човешките грехове.

Църковният празник посветен на Свети архангел Михаил и небесните безплътни сили на 8 ноември се празнува и като народен известен под името Архангеловден или Рангеловден.

Според българските народни вярвания Архангел Михаил бил един от братята светци-юнаци, на когото при подялбата на света се паднали мъртвите души. Той взима душата на умиращия, подавайки му обикновено ябълка (китка). По тази причина той бива възприеман от населението като ангел на смъртта и оттук идват народните му названия – душовадник. Народният фолклор го представя и като красив, млад момък, който изважда душата с нож или сабя от тялото на човек. Макар да е нарамен с тежка задача, народните вярвания представят светията като състрадателен и справедлив - смята се, че е глух - за да не чува жалбите на осиротелите. Казват, че, ако мъртвият си отива с усмивка, значи свети Рангел му е дал ябълка, а ако умира в конвулсии, светията му е подал да изпие горчива чаша.

Трапезата в чест на Архангел Михаил е празнична — коли се курбан и се пекат така наречените рангеловски хлябове, които са два вида: боговица и рангелово блюдо. Освен това, в задължителните ястия на софрата се включват и овнешко или шилешко, варено жито, фасул и червено вино.

Деня на Събора на Свети архангел Михаил и небесните безплътни сили се празнува и като професионален празник на Българската полиция.

Честването на 8 ноември като професионален празник на българските полицаи е въведено през 1924 г. по инициатива на софийския градоначалник - о. з. подполковник Георги Кисьов. За определяне на светеца-патрон на полицията е потърсена консултация от Светия Синод на Българската православна църква.

Софийският митрополит Стефан дава писмено мнение, с което изяснява: “Всички ангели, които са отредени да се борят за мира и правдата, за реда и справедливостта, се намират под началството на великия Архистратиг Михаил. Този празник, който олицетворява и на небето ред, власт и дисциплина и царуване на истината, правдата и любовта, много подхожда за патронен празник на полицията, която има за цел да се грижи за реда, спокойствието, сигурността и спазване на законите в страната, чрез които се гарантират животът, имотът и свободата на гражданите”. Вследствие на това църковно мнение, през септември 1924 г. вътрешният  министър Русев нарежда на столичния градоначалник и окръжните управители да се чества Св. архангел Михаил като патронен празник. Така 8-ми ноември е честван като професионален празник на полицията от 1924 до 1943 г. Честването на 8 ноември деня на Събора на Свети архангел Михаил и небесните безплътни сили е преустановено след 9.09.1944 г. След 55-годишно прекъсване, с решение на Министерския съвет, традицията е възстановена през 1998 г.

На Архангеловден 8 ноември повод да почерпят за именният си ден имат: Ангел, Ангела, Алина, Ангелина, Ангелинка, Анжело, Анжела, Архангел, Гавраил, Гаврил, Мила, Милко, Милка, Милан, Милен, Милена, Миленка, Михаил, Михаел, Михаела, Михаила, Огнян, Огняна, Пламен, Пламена, Рада, Ради, Радивой, Радина, Радка, Радко, Радул, Радмила, Радослав, Радослава, Ростислав, Ростислава, Радостин, Радостина, Райко, Райна, Райчо, Рангел, Рая, Раян, Руси, Серафим.


 

Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 

Всяка година в съботата предшестваща големия християнски празник, посветен на водача на небесното войнство св. архангел Михаил празнуван още, като Архангеловден, Българската православна  църква отдава почитта си към нашите покойници чрез една от трите най-големи задушници за годината - Архангелова задушница.

По този повод във всички епархии на Българската православна църква се правят помени за отишлите си от този свят наши близки.

Арханегеловата задушница е  "Велика задушница". напомняща за грижите на божиите ангели за покойниците и е специално посветена и на загиналите воини, затова  се нарича още  и "мъжка задушница".

По традиция върху гроба на починалите наши близки на този ден палим свещ, която е символ на нашата вяра, а пламъкът напомня за безсмъртието на душите. Тамянът пък символизира чистата молитва, цветята - добродетелите на починалия.

За разлика от Рождество Христово и други християнски празници, като тези , на които се почита паметта на светците на фиксирани дати Архангеловата задушница спада към така наречените подвижни християнски празници, които всяка година се празнуват на различни дати макар и в един и същи месец ноември. През 2017 почитаме паметта на мъртвите на Архангелова задушница на 4 ноември.

На Архангеловата задушница българският държавен глава и върховен главнокомандващ на въоръжените сили на Република България  Румен Радев ще почете паметта на  падналите на бойното поле в защита на родината български войни пред Военния мавзолей-костница на Централните софийски гробища, където ще бъда отслужена панахида в тяхна памет.

На церемонията  ще присъстват  и министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, командирите на Сухопътните войски и Военновъздушните сили генерал-майор Михаил Попов и генерал-майор Цанко Стойков, представители на ръководството на Министерството на отбраната, висши офицери, членове на военнопатриотичните съюзи.

По-късно същия ден министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще участва във военния ритуал в памет на загиналите герои от Първи и Шести софийски пехотен полк на Първа Софийска желязна дивизия. Той ще се проведе от 14.00 ч. пред реставрираната скулптурна фигура на лъва от Мемориала на загиналите войници от Първи и Шести софийски пехотен полк в градината пред Националния дворец на културата в София.

Ритуалът в памет на загиналите български воини на Архангелова задушница се провежда от 1924 година. Прекъснат е през 1946 година. През 1992 година, Министерството на отбраната и Съюзът на военноинвалидите и пострадалите от войните възстановяват ритуала.

Продължение...

Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 

След проливните дъждове в Бургаско, на 25 октомври  приливна   вълна висока над 2 метра  тръгнала от язовир "Трояново" в Бургаска област потопи редица селища воколноста и отне живота на 4 човекаСлед проливните дъждове в Бургаско, на 25 октомври приливна вълна висока над 2 метра тръгнала от язовир "Трояново" в Бургаска област потопи редица селища воколноста и отне живота на 4 човекаНай -малко 3 са жертвите на потопа в Бургаско на 25 октомври, сряда след проливният дъжд излял се за денонощие над областта.

Стихията доведе до скъсване на язовирни стени, след което се образуваха високи приливни вълни над 2 метра заляли в Бургаска област селища, пътища, земеделски земи, рибарници. Високите  вълни от авариралите язовири доведоха и до покачването на водите на местните малки реки в района с над 2 метра.

Седем са скъсаните язовирни стени в региона- четири са на територията на община Бургас, две в Камено и една в Айтос, съобщи на извънреден брифинг Милуш Кунчев, главен директор на Държавната агенция за контрол на язовирите.

Пострадали от водната стихия  са  селата Трояново, Желязово, Русокастро, Тръстиково и Константиново.

Бедствено положение беше обявено в община Камено, а частично бедствено положение има в самия Бургас, където наводнения има в отделни квартали.

В общината на града най-сериозно е засегнато село Равнец. Толяма част от селата в общините Камено, Айтос и Средец остават без ток. Затворени са пътища от третокласната пътна мрежа.

Пътят Бургас – Средец остава затворен. Блокирано е и движението в района на река Велека по основната отсечка Бургас – Царево.

Към краят на деня информацията е за 3 човешки жертви на водната стихия в Бургаско. от селата Полски извор, Черни връх и Ливада. Те са  били възрастни и трудноподвижн. Това са и местата, в които щетите, причинени от приливните вълни, са най-големи.

Първо бил открит трупът на 70-годишния Димитър от каменското село Полски извор, съобщи "Флагман". На ужасяващата находка се натъкнали рано сутринта синовете на възрастния мъж, които го заварили мъртъв в наводнената фамилна къща. Потопът убил и 87-годишната Иванка в с. Ливада. Опитала се да излезе от дома си, но не успяла. Много тежко бе положението и в с. Равнец. Там стихията погуби 80-годишната Донка. Тялото на жената е открито от съседи в двора на къщата й.

На телефон 112 на 25 октомври са постъпили общо 77 сигнала за бедстващи хора от засегнатите от наводнението селища  поискали евакуация.

Управителят на Бургаска област Вълчо Чолаков даде в деня на потопа  пресконференция за журналисти съвместно с  областното ръководство на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" за да ги информира за щетите от него в неговата област

На брифинга присъства и директора на  Дирекцията главен  комисар Николай Николов, който уточни че е дошъл по  разпореждане на премиера Бойко Борисов за да окажа съдействие на кметовете на общини и на управителя на Бургаска област .

Борисов изпрати в Бургаска област същият ден и министрите  на вътрешните работи Валентин Радев, на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и на околната среда и водите Нено Димов в засегнатите от наводненията места в Бургаска област. Те трябва да предложат и допълнителни мерки за овладяване на последиците от бедствието.

Проблеми с язовир "Трояново" са причината за водната стихия, която потопи днес Бургаска област. Водоемът или е прелял, или има отворена стена, която е предизвикала огромна приливна вълна, смята кметът на Бургас Димитър Николов, цитиран от Флагман.бг.

Според бургаският градоначалник, за да стане потоп са допринесли и 60 л/кв. м дъжд, които се излели за много кратко време над Бургас и областта.

26 октомври ще бъде ден за траур в община Камено, където до този момент в невиждания порой загинаха трима възрастни, а пенсионерка се издирва и най-вероятно също е намерила смъртта си във водния ад.

Със заповед на кмета на община Камено Желю Вардунски в деня на траура  се забранява провеждането на увеселителни мероприятия, тържества и весели ритуали за периода от 8 до 24 часа. При невъзможност за отмяната им, мероприятията да започват с едноминутно мълчание, се казва в заповедта му. На територията на общината националните и общинските знамена ще бъдат спуснати наполовина.

Продължение...

Оценка на читателите: / 2
Слаба статияОтлична статия 

46-годишен мароканец се спречка с  български младеж и го зплаши с нож  във влак на столичното метро пътуващ между  станциите "Сердика" и "Опълченска" посока "Люлин", съобщиха от пресцентърана МВР. Инцидента стана на 1 септември, петък  около 13:00 часа.

По време на нападението мароканецът  крещял: "Малко са ви на българите 500 години турско робство".

Нападателят бил обезвреден от останалите пътници пътуващи във влака и предаден на полицейския патрул на метростанцията "Опълченска" и отведен в 3 РПУ.

Нападателят е задържан за 24 часа и предстои да му бъде повдигнато обвинение от прокуратурата.

Нападението с нож във влак на столичното метро на 1 септември 2017 година е първото от пускането му в експлоатация на 28 януари 1998 г. и дано да бъде единствено.

Продължение...

Френският президент Еманюел Макрон придружаван от съпругатаси Бриджит Макрон  кацна на летище "Варна" на 24 август, четвъртък около 23:00 часа българско време. Макрон е на посещение у нас по покана на българският държавен глава Румен Радев и българският прмеиер Бойко Борисов, който лично посрещна френският президент на летището.  Посещение на Макрон у нас е първата визита на френски държавен глава в страната ни от 10 години и е част от обиколката му  в в Централна и Източна ЕвропаФренският президент Еманюел Макрон придружаван от съпругатаси Бриджит Макрон кацна на летище "Варна" на 24 август, четвъртък около 23:00 часа българско време. Макрон е на посещение у нас по покана на българският държавен глава Румен Радев и българският прмеиер Бойко Борисов, който лично посрещна френският президент на летището. Посещение на Макрон у нас е първата визита на френски държавен глава в страната ни от 10 години и е част от обиколката му в в Централна и Източна Европа

Министър-председателят на България  Бойко Борисов посрещна вечерта на 24 август, четвъртък на летище "Варна" френският президент Еманюел Макрон придружаван от съпругата му Бриджит Макрон, заедно с френска правителствена делегация.

Президентът Макрон след, като слезе от стълбата на своят самолет премина заедно със съпругата си  придружаван от българският премиер Борисов през почетен шпалир от матроси от представителната рота на Военноморските сили на Република България.

Сред посрещачите на френският президент бяха вицепремиера и министър на външните работи на България Екатерина Захариева, посланикът ни във Франция Ангел Чолаков, Ерик Льобедел - посланик на Република Франция в България, контраадмирал Митко Петев - командир на ВМС, кмета на Варна Иван Портних и други официални лица.

Макрон, за който  България е последната спирка от първата му обиколката в Централна и Източна Европа като президент на Френската република. е на посещение у нас по покана българският си колега Румен Радев и българският премиер Бойко Борисов.

Събитията от официалната програма ще се провеждат в двореца „Евксиноград”. Макрон ще разговоря последователно с президента Радев и премиера борисов, но темите са предварително обсъдени и разпределени между държавните мъже. Те са свързани със сигурността на границите, бъдещето на ЕС, приоритетите на българското председателство, насочено към бъдещото на Западните балкани и влизането ни в Шенген и Еврозоната. Членството ни в Еврозоната зависи изцяло от Европейската централна банка, където се чува гласът на силните, така че френската подкрепа е много важна.

Визитата на Еманюел Макрон у нас е първото посещение на френски президент в страната за последните 10 години. Последният държавен глава на Франция, който е идвал в България, беше Никола Саркози през есента на 2007 г


"Бойко Борисов, благодаря за вашето посрещане!", написа на български в Twitter френският президент Еманюел Макрон, който пристигна на посещение в Българи, предаде Дарик.. Държавният глава на Франция публикува клип от посрещането на Летище Варна, където бе очакван от премиера, шпалир от матроси и редица официални гости.

Макрон уточнява, че това е първата визита френски президент в България от 10 години насам.

Отношенията ни в областта на индустрията, отбраната цифровизацията се задълбочават. Ние сме тук, за да насърчим това развитие. Нашето двустранно сътрудничество почива на добрите взаимоотношения, които съществуват между нашите администрации, експерти, които подготвят председателство“, допълни той.

Клипът предизвика многобройни коментари в социалната мрежа. Масово хората изразиха удовлетвореност от топлото посрещане, написа още Дарик.

Потребителите на социалната мрежа отбелязаха, че българският премиер поздрави Макрон и съпругата му с по три целувки.

Френският президент Еманюел Макрон и съпругата му Бриджит ще  отседнат по врме на престоя си у нас в така нареченото Слънчево бунгало в двореца "Евксиноград" построено през 1975-1976 година за нуждите на тогавашният български държавен глава Тодор Живков. Бунгалото е построено в основата на стръмен бряг, пред който има неголям плаж. Недалеч от бунгалото се намира голям слънчев часовник подарен от британската кралица Виктория на цар фердинанд  в знак на благодарност към българите спасили давещи се британски моряци след корабокрушение във Варненският залив.

Освен двете просторни спални бунгалото притежава и просторен хол, в който Тодор Живков посрещал своите гости. Има също   кухня и трапезария. След промените, първият български високопоставен политик, който се настанавя в слънчевото бунгало през 1998 године бил тогавашният български премиер Иван Костов. В наши дни в това бунгало  се настанявали, когато летуват в "Евксиновград" по време на президентските и премиерските си мандати Петър Стоянов, Георги Първанов, Росен Плевнелиев, Симеон Сакскобургготски, Сергей Станишев, Пламен Орешарски, Бойко Борисов.

Церемонията по посрещането в резиденцията в парка "Евксиноград" ще бъде на 25 август, петък от 10.00 часа пред двореца "Евксиновград", като след нея ще се състои официалната снимка на двамата президенти и техните съпруги.

След това президентите Радев и Макрон ще проведат среща „на четири очи“ и ще ръководят пленарните разговори между официалните делегации на двете президентски институции. В 11.15 часа двамата президенти ще дадат съвместна пресконференция за медиите.

От 11.35 часа е срещата на „четири очи“ между министър-председателя Борисов и президента Макрон, която ще бъде последвана от пленарни разговори. От българска страна в тях ще участват вицепремиерите Екатерина Захариева, Томислав Дончев и Красимир Каракачанов, както и финансовият министър Владислав Горанов. Сред обсъжданите теми ще бъдат перспективите за развитие на двустранните отношения между България и Франция, двустранното икономическо, инвестиционно и културно сътрудничество, охраната на външните граници на Европейския съюз, както и идеите за бъдещето на Европа.

Във фокуса на разговорите ще бъдат също така заложените в програмата на Българското председателство на Съвета на ЕС приоритети, европейската перспектива на Западните Балкани и присъединяването на страната ни към Шенген и към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Разговорът между българския министър-председател и френския президент е също продължение на тяхната среща от началото на юни в Париж, когато премиерът Борисов беше приет от президента Макрон в Елисейския дворец. На съвместната пресконференция в Париж Борисов и Макрон подчертаха значението на по-нататъшното развитие на двустранните отношения между България и Франция, както и възможността да бъдат реализирани съвместни проекти.

Пресконференцията на Борисов и Макрон ще е от 12.45 часа. БНТ ще излъчи медийните им изяви на живо.

Официалният обяд, който премиерът дава за Еманюел Макрон, ще бъде лек – славянска салата с българско сирене и вкусен калкан, полети с прочутите евксиноградска ракия и дъхав "Врачански мискет" от избата на резиденцията. Уникална царска винена колекция къта най-старата у нас държавна изба в резиденция "Евксиноград". Най-старият екземпляр е френско бордо от 1878 г. Отлежавалите десетилетия бутилки се пазят в енотеката. А в избата в половинвековни бъчви се пълнят гроздови еликсири от лозовите масиви на резиденцията, които се ширят на 104 дка. Персоналът сам прибира грижливо гроздето от сортовете траминер, немски ризлинг, червен мискет, шардоне, мускат отонел и любимият на Тодор Живков врачански мискет. Отвън се внася само малко димят за дестилат на прочутия коняк "Евксиняк". В продукцията й не се влага нито грам захар. Освен вина, се произвеждат и гроздови ракии – млада и отлежала резерва.

Първата дама Десислава Радева ще има паралелна програма заедно с Брижит Макрон - двете ще посетят Ботаническата градина и Двореча в Балчик, след което ще обядват в известен ресторант.

В късния петъчен следобед Бойко Борисов и френският му гост ще посетят Центъра с навигационни симулатори във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ във Варна.

Back to top

Copyright © Вселена нюз 2019

joomla templates by Free Joomla Templates & Projektowanie stron Szczecin.