You are here: Home

Вести от света

Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 

Едуард Шевардзнадзе /снимка-архив/Едуард Шевардзнадзе /снимка-архив/

На 7 юли 2014 година , понеделник на 86 годишна възраст след продължително боледуване почина бившият президент на Република Грузия /1995-2003 г./ Едуард Авросиевич Шевардзнадзе.

Освен президент на Грузия той беше в миналото и председател на грузинският парламент през периода 1992-1995 година и за кратко през 1992 г. председател на Държавния съвет на Грузия - първоначалният висш ръководен орган на държавата след обявяването на независимостта й през 1991 година.

От 1985 до 1990 година Шевардзнадзе беше външен министър на СССР, член на Политбюрото на ЦК на КПСС и депутат на Върховният съвет на Съветският съюз.

Едуард Шевардзнадзе е носител на най-голямото съветско отличие връчвано за невоенни заслуги "Герой на социалистическият труд". Петкратно награждаван с най - висшият съветски орден "Ленин". Носител е на ордените "Октомврийска революция", "Отечествена война Първа степен", "Червено знаме на труда", на висшият британски орден "Свети Михаил и Свети Георги", на украинският орден "Ярослав Мъдри", кавалер на "Орден на Турската република Първи клас", почетен доктор на Харвардския университет и на университетите в Бостън, Атланта, Лос Анджелис и Триест.

Съболезнования за кончината на Едуард Шевардзнадзе изказаха настоящият държавен глава на Руската федерация Владимир Путин и бившият генерален секретар н ЦК на КПСС, председател на Върховният съвет на Съветският съюз и първи президент на Руската федерация Михаил Горбачов.

Продължение...

След приключването на евроизборите на 25 май днес, 1 юли, вторник новият Европейския парламент се събра на първата си учредителна сесия в Страсбург. Първата задача на новите 751 евродепутати беше да изберат свой председател.

Лидерът на групата на социалистите и демократите в Европейския парламент, германецът Мартин Шулц отново беше избран за председател на европарламента още на първия тур от гласуването с абсолютно мнозинство.

Кандидати за позицията бяха още Пабло Иглесиас (Европейска обединена левица, Испания), Саджад Карим (ЕКР, Великобритания), Улрике Луначек (Зелените/ЕСА, Австрия). Най-голямата група в парламента - Европейската народна партия, не излъчи свой кандидат, тъй като предварително бяха постигнали споразумение със социалистите досегашният председател на Европейския парламент Мартин Шулц да бъде преизбран. От своя страна социалистическите лидери подкрепиха кандидата на ЕНП - Жан-Клод Юнкер за председател на Европейската комисия.

В речта след избирането си Мартин Шулц приветства новите евродепутати и ги предупреди, че ще бъдат изправени пред нови и стари предизвикателства по време на мандата си. Той заяви, че Европейския апарламент  съвместно трябва да се бори за това да се справи с тези предизвикателства

Социалистическите лидери подкрепиха кандидата на Европейската народна партия Жан Клод Юнкер за председател на Европейската комисия.

Продължение...

Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 

Сирийският президент Башар Хафез ал - АсадСирийският президент Башар Хафез ал - Асад

Сирийският президент Башар Хафез ал-Асад спечели президентските избори с повече от 88,7% от гласовете на 3 юни вторник. Резултатите от изборите бяха обявен ден след приключването им и обработка на резултатите от гласуването от председателят на Народния съвет на Сирия /сирийският парламент/ доктор Мохамад ал-Лахам.

Гласуването се състоя в контролирани от правителството райони на Сирия, но не и в големи части от Северна и Източна Сирия, които са контролирани от бунтовниците, отбелязва Ройтерс. За Асад са гласували 88,7 процента, което се равнява на 10,2 милиона от 11,6 милиона сирийски избиратели, предаде ИТАР-ТАСС, също позовавайки се на Лахам.

Двамата съперници на действащия президент остават далеч назад. За бизнесмена и бивш министър Хасан Ан Нури са гласували 4,3 процента (500 279 избиратели), за комуниста от Алепо Махер Хаджар - 3,2 процента (372 301 избиратели).

Сирийските власти освободиха стотици затворници от затворите в Алепо и Адра след преизбирането на Башар Асад за президент, съобщи Сирийският център за наблюдение правата на човека, цитиран от Франс прес.

Няколко души в Дамаск бяха ранени при интензивната стрелба с автоматично оръжие във въздуха от привърженици на Башар ал Асад, които така изразиха своята радост от преизбирането му.

Държавния глава на Сирия по-рано призова хората да се въздържат от такива прояви на радост "Нашият израз на радост и ентусиазъм, идващи от нашия патриотизъм, не оправдава стрелбата във въздуха, която заплашва живота на гражданите", каза той в комюнике, разпространено от държавната телевизия .

Продължение...

Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 

кръст-медальон с вградена скрита камеракръст-медальон с вградена скрита камера

Европейският съд за човешки права /ЕСЧП/ в Страсбург разреши официално използването на скрити камери и микрофони при събирането на доказателства за престъпления. Записите на човек на обществено място без негово знание могат да се използват като доказателства по съдебни дела, постанови Европейският съд по човешките права в Страсбург съобщи БЛИЦ.

Според този съд използването на подобни кадри не е незаконно и не нарушава правото на личен живот на заснетите лица. В същото време съдът направи уточнението, че предназначението на записите е да служат като доказателства, а не да бъдат разпространявани публично.

Решението беше взето по делото на Хосе Луис де Ла Флор Кабрера - испански гражданин, който живее в Севиля. През 1997 г . лек автомобил блъска Кабрера, докато той кара колело. Испанецът повдига обвинение срещу шофьора на колата и застрахователната си компания, твърдейки, че страда от посттравматична невроза и е неспособен да управлява каквото и да е моторно превозно средство след инцидента. Застрахователната компания обаче наема частна детективска агенция, която заснема Кабрера, докато той кара мотоциклет.

Съдът в Севиля приема доказателството за лъжливия иск на испанеца и отхвърля претенциите му. Кабрера обжалва решението с мотива, че заснемането му без негово съгласие е нарушение на правото му на личен живот и неприкосновеност по чл. 8 от Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи. ЕСПЧ постановява обаче, че в случая правото на личен живот на испанеца не е нарушено, тъй като извършеното му заснемане не е систематично, а е извършено с цел да служи като доказателство пред съда за лъжливите му твърдения.

Това решение на Европейският съд за човешки права в Страсбург не означава, че всеки гражданин трябва да тръгне да шпионира по своя преценка ближните си, дори и да ги подозира в закононарушение.

Но, уви по цял свят  а и от десетина години и у нас, част от доскоро използваната само от специалните служби техника за подслушване, скрито заснемане и видеонаблюдение, която вече се продава свободно в многобройните български и чужди електронни магазини за шпионска техника  се използва с малки изключения за користни цели целящи лично облагодетелстване и тормоз на ближният.

Продължение...

Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 

Главнокомандващият тайландската армия генерал Прают Чан Оча пое днес ролята на премиер на страната ден след като обяви държавен преврат, предаде ДПА.

"През времето, през което ние няма да имаме друг човек за премиер, правомощията на премиера ще се поемат от ръководителя на Националния съвет за поддръжка на мира и на реда / военната структура, поела властта в Тайланд вчера /", се казва в разпореждане на армията, в което се визира генерал Прают.

 

 

 

 

Продължение...

Back to top

Copyright © Вселена нюз 2019

joomla templates by Free Joomla Templates & Projektowanie stron Szczecin.