You are here: Home

Актуални вести от България и света

Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 

Антитерористи от Специализираният отряд за борба с тероризма на МВР Снимка: АрхивАнтитерористи от Специализираният отряд за борба с тероризма на МВР Снимка: Архив

Депутатите от 43-то Народно събрание приеха на 15 декември 2016 г., четвъртък на второ четене окончателно първият в България „Закон за противодейстгвие на тероризма“ внесен от ГЕРБ за първо четене в пленарна зала на 28 юли тази година.

За“ гласуваха 86 народни представители, а двама се въздържаха, с което предложението бе прието.

Новият Закон дава повече права на армията и ДАНС. В приетите текстове се предвижда ограничаване на гражданските права и даване на полицейски правомощия на ДАНС и военнослужещите. Народните представители приеха окончателно промените, а част от тях стават задължителни веднага след обнародването им в „Държавен вестник“.

По информация на Дарик според новият Закон военнослужещите ще имат право да задържат лица до пристигане на органите на МВР в дейността си по противодействие на тероризма.

Военните ще имат право да извършват личен обиск, да проверяват вещи, багаж, както и да извършват проверки на превозни средства. Освен това ще могат да използват физическа сила и помощни средства, когато е налице отказ да се изпълни законно разпореждане; при задържане на лице, което оказва съпротива, лице, което застрашава живота и здравето на други лица, освобождаване на заложници и др.

При определени условия те ще могат да ползват белезници, електрошокови палки и прибори, химически вещества, утвърдени от министъра на здравеопазването, служебни кучета, халосни патрони и патрони с гумени, пластмасови и шокови куршуми.

Като крайна мярка те ще имат право да използват служебното си оръжие и други бойни средства, но в изрично упоменати в закона случаи.

Това ще бе възможно само в няколко случая. Ако е налице въоръжено нападение или заплаха с огнестрелно оръжие, при освобождаване на заложници и отвлечени лица, при неизбежна отбрана или след предупреждение срещу лице, което е извършило терористичен акт и оказва съпротива при задържане, или се опитва да избяга.

От друга страна Законът постановява и при установяване на интернет страници, чието съдържание подбужда към тероризъм или чрез което се разпространяват познания за извършване на тероризъм, МВР и ДАНС да могат да подадат искане до председателя на Специализирания съд да постанови всички предприятия, предоставящи електронни съобщителни мрежи и/или услуги, да спрат достъпа до тези интернет страници.

Военни, служители на МВР, агенти на ДАНС ще могат да влизат в домовете без съгласието на собственика и дори в негово отсъствие.

А като крайна мярка, ще имат право да използват физическа сила, помощни средства и оръжие. В помощните средства влизат различни видове палки, химически вещества, служебни кучета, небойни патрони, бронирани машини.

Използването на физическа сила и помощни средства ще бъде на принципа "при абсолютна необходимост" - при отказ да се изпълни разпореждане, оказана съпротива, опит за бягство, нападения срещу граждани и др.

Тези правомощия ще действат при предотвратяване или преодоляване на последствията от терористичен акт.

За проверките ще се разчита не само на лични документи, но и на "сведения на граждани с установена самоличност, които познават лицето, или по друг начин, годен за събиране на достоверни данни".

Задържани ще бъдат не само хора, за които има данни, че подготвят или са извършили терористичен акт. В ареста ще бъдат вкарвани и онези, които "съзнателно пречат" на държавните служители да изпълняват задълженията си по този закон, дори след "надлежно предупреждение", както и хора, които нарушават обществения ред или излагат други "на явна опасност“, уточнява dir.bg

Новият закон предвижда спиране и отклоняване на превозни средства от пътя на операцията, отстраняване на частна охрана, спиране на занятията в училища, детски градини и университети, прекратяване на митинги, спортни състезания и др. Мероприятия.

Мобилните оператори вече няма да могат да регистрират и активират повече от 10 телефонни номера, чрез които се предоставят предплатени телефонни услуги.

Ограничаването на брой СИМ карти, които могат да бъдат регистрирани на името на един човек, се въвежда, тъй като такива често се използват при организиране на престъпления, обосноваха се вносителите от ГЕРБ.

Според тях има лица с регистрирани над 2000 карти. Това най-често са нискообразовани хора от малцинствата, на чието име са записани картите, които по късно се ползват от престъпници.

Разрешение за използване на СРС ще дава председателят на Специализирания наказателен съд или оправомощен от него зам.-председател. Удължени бяха и сроковете за прилагане на СРС.

До 3 години става максималният срок за подслушване, ако има данни за тероризъм.

Средствата за масово осведомяване при поискване от ръководителя на операцията ще трябва да предават незабавно и без изменение информация, необходима за осведомяването на обществеността.

Информацията, която ще се разпространява чрез средствата за масово осведомяване по време на антитерористична операция, не трябва да съдържа данни, разкриващи специални техники и тактики на операцията, самоличността на лицата, участващи в операцията, както и други данни, които могат да попречат на провеждането на операцията или да застрашат живота и здравето на хората и на лицата, които подпомагат извършването на операцията.

При терористичен акт с много жертви парламентът ще обявява извънредно положение. Това ще става чрез средствата за масова информация.

По време на извънредно положение правителството, държавните органи и въоръжените сили могат да спрат преминаването през границите, да ограничават полети, движението по основни пътни артерии, на жп транспорта.

При непосредствена заплаха от терористичен акт премиерът ще създава Национален оперативен щаб за управление на силите и средствата за противодействие на тероризма.

При терористичен акт, от който са настъпили смърт или увреждане, е предвидено право на обезщетение на пострадалите.

Новият Закон за противодействие на тероризма предвижда и санкции при нарушаване на разпоредбите му.

С глоба от 500 до 2000 лв. или с имуществена санкция от 3000 до 10 000 лв. ще се наказват лица, които нарушават закона.

Длъжностно лице, което не изпълни задължение, възложено му с този закон или с издаден въз основа на него подзаконов нормативен акт, ще се наказва с глоба от 1000 до 5000 лв.

 

Продължение...

Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 

 

Свети Николай Мирликий ски -православна икона Свети Николай Мирликий ски -православна икона

На 6 декември всяка година Българската православна църква почита паметтта на един от най- великите християнски .светци Николай архиепископ Мирликийски по волята на Бога Чудотворец почитан, както от православни християни, така и от католици.  Свети Николай Мирликийски се представил пред Бога на 6 декември 342 г.

Деня на кончината на Свети Николай Мирликийски е празнуван също като нареден празник известен под името  Никулден. Той е последният голям християнски празник преди Рождество Христово.

Паметта на Свети Николай честваме два пъти през годината :. На 6 декември, когато светителят се представил на Господа, и на 9 май / 22 май - денят на пренасяне светите му мощ от град Мир (Древна Лигия) в Бари (Италия)

Всеки четвъртък през годината е също посветен на неговата памет, като в православните молитвеници  от дните на седмицата в четвъртък има молитва отравяна към Свети Николай.

В православната вяра на българите светецът Николай, чието име означава "Побеждаващ", се почита и като патрон на рибарите. В народните вярвания той плава на златен кораб, който винаги пристига там, където имат нужда от чудотворната му десница. На него Бог е отредил силата.

Според народдно-християнския мит за подялбата на света, на Свети Николай се паднали моретата, реките, езерата. Той е господар на целия подводен свят -. рибите И водните демони На този ден се украсяват коледните елхи, а на трапезата се поднася риба, чието тяло е покрито с люспи (най-често това е пълнен шаран).

В католическите страни на този ден вечерта на децата се правят малки подаръци, които се скриват в обувки или чорапи, за да ги намерят на сутринта. Този обичай води началото си от славата на светеца като дарител на бедните.

Свети Николай се почита, като избавител на пленниците и покровител на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите.

На 6 декември  имен ден празнуват: Никола, Николай, Николина, Николета, Ненка, Нина, Нино, Кольо

Продължение...

Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 

Депутатите от 43-то Народно събрание приеха 18 ноември, петък Бюджет 2017 на първо четене в пленарна зала. 102 депутати от  ГЕРБ, "Реформаторски блок", "Атака" и "Български демократичен център"/БДЦ/ подкрепиха бюджета, 58 народните представители от БСП, ДПС и АБВ се обявиха против а депутатите от Патриотичният фронт присъстващи в залата е се въздържаха.

Законопроекта за държавния бюджет на Република България, който беше  представен вчера в Народно събрание предвижда.

Приходите, помощите и даренията да са в размер на 21 932 005 400 лева.

От тях данъчните приходи са 19 221 600 000 лв., а неданъчните - 2 710 400 000 лева.

Разходите да са в размер на 11 092 124 100 лв. От тях за текущи разходи са предвидени 8 910 500 000 лв., за капиталови разходи - 2 076 900 000 лв., за прираст на държавния резерв /нето/ 19,2 млн. лв., за предоставени текущи и капиталови трансфери за чужбина - 14,4 млн. лв., и за резерв за непредвидени или неотложни разходи - 71,1 млн. лева.

Средствата за образование са изведени като приоритет в Бюджет 2017. Предвижда се те да са в размер на 3 350 000 000 лв., което е 3,6 на сто от БВП.

Разходите за икономически дейности и услуги се предвижда да са в размер на 5 717 800 000 лв. - 6,2 на сто от БВП.

Предвижда се разходите за жилищно строителство, благоустройство, комунално стопанство и опазване на околната среда да са в размер на 2 373 500 000 лв. - 2,6 на сто от БВП.

Предвидените разходи за отбрана и сигурност са в размер на 4 167 700 000 лв., вкл. резерв, което е 4,5 на сто от БВП.

Разходите за култура, почивно дело и религиозните дейности се предвижда да са в размер на 620,6 млн. лв. - 0,7 на сто от БВП.

Законопроектът предлага вноската в общия бюджет на Европейския съюз да е 992,6 млн. лева.

Бюджетното салдо по държавния бюджет се предлага да бъде дефицит в размер на 864,2 млн. лева.

В  бюджета за 2017 г. е планирано увеличение в размера на бюджетните взаимоотношения между общините и централния бюджет с 219,2 млн. лева.

Предвижда се през 2017 г. растежът на БВП слабо да се забави до 2,5 на сто (3.5% ръст за третото тримесечие на 2016 г. според НСИ).

Очаква се забавяне и в темпа на нарастване на заетите до 0,6 на сто.

Същевременно нивото на безработица се очаква да забави темпа си на намаление и да достигне средна стойност 7,3 на сто.

В проектобюджета е записано, че за 2017 г. се предвижда инфлация в размер 1,5 на сто.

Актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за периода 2017-2019 г. предвижда увеличаване на размера на минималната работна заплата от 1 януари 2017 г. на 460 лв. и запазване на този размер за 2018 и 2019 година.

Продължение...

Оценка на читателите: / 3
Слаба статияОтлична статия 

Фидел Кастро. Ще остане в историята като човекът, преживял 638 покушения. Влиза в Книгата на Гинес с най-дългата реч, произнасяна в историята на ООН. Наричаха го Ел Команданте, "железният Фидел" и El Caballo ("Жребец"), ненавиждан от едни и обожаван от други Снимка: АрхивФидел Кастро. Ще остане в историята като човекът, преживял 638 покушения. Влиза в Книгата на Гинес с най-дългата реч, произнасяна в историята на ООН. Наричаха го Ел Команданте, "железният Фидел" и El Caballo ("Жребец"), ненавиждан от едни и обожаван от други Снимка: Архив

Емблематичният вожд на кубинската революция, държавен глава на Куба в продължение на 49 години /заемайки последователно от 1959 до до 1975г. постовете министър-председател на Република Куба  а след това до  2008г. Председател на Държавния съвет на Куба/президент/,Върховен главнокомандващ на кубинските въоръжени сили/, първи секретар на Кубинската комунистическа партия /1961-2011г./, Фидел Алехандро Кастро Рус почина на 25 ноември 2016 година, петък в 22:29 кубинско време в дома си в столицата Хавана на 90 годишна възраст, предадоха световните новинарски агенции.

"Командирът на кубинската революция почина в 22:29 тази вечер"/3.29 ч. по Гринуич в събота/ , заяви в ефира на Кубинската национална телевизия президентът на Куба, Върховен главнокомандващ на въоръжените й сили и първи секретар на Кубинската комунистическа партия брат на Фидел Кастро Раул Кастро.

Кубинският президент завърши краткото си изявление с възгласа: "До победата, винаги!" ("Аста ла виктория, сиемпре!"), с който се асоциираше с Ел Команданте.

"Според волята, изразена от команданте Фидел, тленните му останки ще бъдат кремирани през първите часове на съботния ден", обяви по Кубинската национална телевизия  Раул Кастро.

В Куба е обявен 9-дневен траур. Създаден е  организационен комитет по погребението на Фидел Кастро. Националните знамена ще бъдат свалени наполовина, планирани по-рано масови събития ще бъдат отложени, радиата и телевизиите ще излъчват "информационни, патриотични и исторически предавания". Празненствата са отменени, забранена е продажбата на алкохол, вестниците се печатат само в черен цвят. Огромни митинги са планирани на Площада на революцията в Хавана. В Хаванския университет, където е учил Кастро, студенти развяваха кубински знамена и скандираха „Да живее Фидел и да живее Раул“.

Поклонението пред тленните останки на вожда на Кубинската революция ще започне на 28 ноември, понеделник, от 9 ч. сутринта в Мемориала „Хосе Марти” в Хавана и ще продължи до 22 ч. При необходимост поклонението може да бъде удължено от 9 до 12 ч. на 29 ноември.

И през двата дни – 28 и 29 ноември – из цяла Куба ще преминават събрания и прояви в памет на  Ел Команданте .

На 29 ноември от 19 ч. е предвиден голям митинг възпоменание на Площада на революцията в Хавана.

На следващия ден, 30 ноември, ще започне превозването на праха на Фидел Кастро по обратния маршрут на неговата легендарна Колона на свободата. Става дума за онази колона от танкове и военни автомобили, водена от Фидел и другарите му от партизанската армия, която потегля от град Сантяго де Куба в източната част на острова към столицата Хавана на 2 януари 1959 г. Тогава вече се знае, че диктаторът Фулхенсио Батиста е избягал в новогодишната нощ и Кубинската революция е победила. Колоната триумфално преминава около 1000 км, спирайки във всички градове и села по пътя си, а народът приветства Фидел и „брадатите”. Тържественото влизане в Хавана е на 8 януари 1959 г.

Сега този маршрут ще бъде повторен в обратна посока от процесията с праха на Фидел, а народът така ще получи възможност да се прости със своя Команданте. Предвидено е сегашната колона да стигне в Сантяго де Куба на 3 декември. В същия ден от 19 ч. ще има голям траурен митинг на площад „Антонио Масео” в града. Погребението ще е в 7 ч. сутринта на следващата сутрин, 4 ноември, на гробището „Санта Ифихения”.

Продължение...

Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 

Със 77 гласа "за", 37 - "против", 19 "въздържал се" депутати от 43-то Народно събрание гласуваха на първо четене на 17 ноември, четвъртък проектобюджета за Държавното обществено осигуряване /ДОО/ за 2017 година.

Проектобюджета  бе подкрепен основно от ГЕРБ и Реформаторския блок, както и от един депутат от Парламентарната група  на "БДЦ-Народен съюз".

"Атака" не участва в гласуването, против бяха БСП, ДПС, АБВ, повечето народни представители от Патриотичният фронт се въздържаха.

По информация на dir.bg проектобюджета за Държавно обществено осигуряване за 2017 година  предвижда минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст да нарасне с 2,4 на сто от 1 юли 2017 г. - от 161,38 лв. на 165,25 лв.

Сред най-важните промени е заложеното от 1 януари 2017 г. увеличение на тежестта за всяка година осигурителен стаж в пенсионната формула от 1,1 на 1,126 . По този начин пенсиите за трудова дейност не се осъвременяват от 1 юли 2017 г., а се преизчисляват с новата формула.

Размерът на обезщетението за отглеждане на дете от една до двегодишна възраст да остане 340 лева. Минималното обезщетение за безработица - 7, 20 лв. на ден. Въвежда се нов вид социална помощ за децата с трайни увреждания, която ще замести досегашните добавки. Размерът на подпомагането ще варира от 930 до 350 лева, в зависимост от степента на увреждане на детето.

Минималните осигурителни доходи се увеличават средно с 2,6%, основно заради ръста на минималната заплата с 40 лв. на 460 лв. Максималният осигурителен доход остава 2600 лв., а таванът на пенсиите - 910 лв. Разходите за пенсии ще са 8 млрд. и 935 млн. лв.

Продължение...

Copyright © Вселена нюз 2019

joomla templates by Free Joomla Templates & Projektowanie stron Szczecin.