You are here: Home

Актуални вести от България и света

На 6 ноември 2016 година, неделя в 7:00 часа избирателните секции в България и чужбина отвориха врати и започна гласуването на българските граждани у нас и зад граница за петите по ред в най-новата ни политическа история президент и вицепрезидент на Република България.

На тези избори броят на кандидат-президентските двойки е 22 издигнати от политически сили, коалиции, инициативни комитети. По традиция не липсват и независими кандидати за български държавен глава.

Вота за нов български държавен глава е съчетан с частични местни избори. в столичния район Младост, за кмет на кметство Грохотно, община Девин, както и за кмет на кметство Друмево, община Шумен.

Българите ще гласуват на 6 ноември и на паралелно провеждащият се с президентските избори референдум иницииран от Слави Трифонов, в който са включени въпроси за задължителното и мажоритарното гласуване, както и за намаляване субсидиите на партиите.

Въпросите на референдума:

1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна

система с абсолютно мнозинство в два тура?

2. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?

3. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

6 834 278 българи могат да гласуват на изборите за президент и вицепрезидент у нас и в чужбина .

По последна информация от ЦИК свързана с окончателният брой на изборните сексции в България и в чужбина, избирателите ще упражнят правото си на глас в 12 418 избирателни секции в страната.

В 500 секции в България ще може да се гласува и машинно.

Общият брой на секциите в чужбина са 325 в 71 държави.

Гласуването в страната и в чужбина започна нормално. Няма регистрирани сериозни нарушения на обществения ред преди началото на изборите.

 

Продължение...

Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 

 

5-ти ноември събота е денят за размисъл преди провеждането на изборите за президент и вицепрезидент, на национален референдум и на частични местни избори на 6-ти ноември 2016 година,неделя.

В Деня за размисъл е забранена предизборната агитация. Недопустимо е разпространяването на нови агитационни материали, както и унищожаването на материали, поставени в съответствие със законовите изисквания на местата, определени от кмета на съответната община.

Съществува забрана и за използването на общинския и държавния транспорт за агитация както в течение на цялата 30-дневна информационна кампания, така и в съботата, определена за размисъл.

Не се разрешава  разпространяването на агитационни материали на разстояние по-малко от 50 метра от изборните секции, а поставените в близост до секциите трябва да бъдат премахнати от общинската администрация или от районните избирателни комисии.

Въвеждането на забрана за продажбата на алкохол в деня на размисъл се прави по преценка със заповед на кмета на съответната община. В София продажбата на алкохол e забранена само около секциите.

Продължение...

Оценка на читателите: / 2
Слаба статияОтлична статия 

Петък 13-ти, наричан още "черен петък", от незапомнени времена и до днес продължава да предизвиква у много хора неясното усещане на първичен страх.

Изследователи все още търсят корените на суеверията за този ден. Психолози са установили, че хората, които се считат за нещастни, е по-вероятно да вярват в суеверия, свързани с лошият късмет.

На тази дата мнозина са така парализирани от страх, че дори не стават от леглото. Други отказват да летят със самолет, да пътуват въобще, трети отлагат покупката на жилище. Ресторанти и увеселителни заведения остават полупразни в САЩ.

През 2016 година „черният петък „ е на 13 -ти май.

Продължение...

Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 

Президентските избори от 2016 година са избори за президент и вицепрезидент на Република България. Тези избори за български държавен глава са пети по ред от 1990 година насам и ще се проведат на 6 ноември 2016 година.като Евентуалният втори тур се предвижда да бъде на 13 ноември 2016 г.

Заедно с президентските избори на 6 ноември ще се проведат и частични избори за кметове, както и национален референдум за промяна на политическата система в България, по идея на Инициативен комитет с председател Слави Трифонов.

На този референдум гражданите трябва да отговорят с „Да“ или „Не“ на всеки от следните 3 въпроса:

„1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

2. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?

3. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

За първи път в новата българска история депутатите от 43-то Народно събрание гласуваха промяна в Изборният кодекс, според която избора на президент и вицепрезидент на Република България на 6 ноември 2016 година трябва да стане „граждански дълг“, тоест да бъде задължително.

Освен когато избирателят не може да гласува заради "уважителни причини" - отсъствие от страната по време на изборите, заболяване, учебна/служебна заетост и други непредвидени обстоятелства. Задължението не важи за възрастни хора над 70 години и лица с увреждания.

ЦИК възложи на ГРАО да изготви списъците с гласувалите на вота граждани. Базата данни е нужна, защото за първи път вотът е задължителен и избирателите, които не са гласували на два последователни избора от един и същ вид, ще бъдат заличени от избирателните списъци.

Първият казус на заличаване от изборните списъци за избор на президент и вицепрезидент практически ще възникне през 2026 г. Но и това лесно може да бъде избегнато, доколкото се оказва, че задължителното гласуване, така както е уредено, е по-скоро по желание.

В същото време всеки гражданин, който е пропуснал да гласува в някой от вече задължителните избори, може да удостовери с какъвто и да е "документ" някоя от "уважителните причини" да не гласува. Документът се представя в съответната община, а проверка на истинността на тези документи няма да се прави, защото няма такъв ред в закона.

Според решението на ЦИК при балотаж, ако избирател е гласувал само на единия тур, ще се брои, че е упражнил правото си на глас.

Другата промяна в Изборният кодекс гласувана от народните избраници беше въвеждане в интегралната бюлетина наред с имената на кандидат-президентските двойки и опцията „Не подкрепям никого“.Тази опция е напълно действителен глас и участва заедно с действителните гласове. Не се отразява на вота на останалите кандидати, но се отразява при изчисляването на избирателната активност.

Продължение...

Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 

Със 184 гласа „за”, 34 -”против” и 8 - „въздържали се” от общо гласували 226 днес депутатите от 43 –то Народно събрание приеха на 9 декември 2015 година на второ четене  промените в Конституцията на България PHOTO BTVСъс 184 гласа „за”, 34 -”против” и 8 - „въздържали се” от общо гласували 226 днес депутатите от 43 –то Народно събрание приеха на 9 декември 2015 година на второ четене промените в Конституцията на България PHOTO BTV

Със 184 гласа - „за”, 34 -”против” и 8 - „въздържали се” от общо гласували 226 депутатите от 43 –то Народно събрание приеха на 9 декември 2015 година на второ четене  промените в Конституцията на България, съобщи btvnovinite.bg.

Голямата изненада обаче дойде от "Атака", които по традиция изиграха ролята на "златния пръст" и дадоха цели 9 гласа за реформата. Явор Нотев от "Атака" коментира след гласуването, че парламентарната група е гласувала "за", за да спести време и да може да се гледат промените по кратката процедура. Той отрече да има сделка между неговата партия и управляващите.

При изказванията в пленарната зала по-рано днес, повечето политически партии се обявиха за конституционните промени.

Единствената партия, която твърдо се изказа против е БСП. АБВ отново направиха уговорки, че не са съгласни с някои от постановките, но въпреки това ще дадат един глас на своя председател на парламентарна група, за да демонстрират своята воля за промени.

Законопроектът беше внесен от председателя на Народното събрание Цецка Цачева и група народни представители.

След краят на гласуването Цачева обяви, че текстовете са подкрепени при гласуването в пленарна зала от над 180 народни представители и с това законопроектът е приет на второ четене?

Промените свързани с петата поправка на Конституцията на Република България, касаещи съдебната власт гласувани на днешното заседание на Народното събрание  - обобщение публикувани в dir.bg:

-Професионалните квоти ще имат превес в двете колегии на  Висшият съдебен съвет /ВСС/
Депутатите подложиха на гласуване и приеха предвиденото функционално разделение на ВСС на две колегии – съдийска и прокурорска.
Съдийската колегия ще се състои от 14 членове. Тя ще включва председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд, 6-ма членове се избират пряко от съдиите и 6-ма членове се избират от парламента.

Прокурорската колегия на ВСС ще се състои от 11 членове. В нейния състав влизат главният прокурор, 4-ма членове, избрани пряко от прокурорите, 1 член, избран пряко от следователите и 5-ма членове, избрани от Народното събрание.

Депутатите приеха и предложението общо 11-те членове на ВСС, които се излъчват от парламентарната квота на НС, да бъдат избирани с квалифицирано мнозинство от 2/3. Пленумът на ВСС ще урежда управлението на недвижимите имоти на съдебната власт.

-Висшият съдебен съвет няма да гласува тайно

Парламентът прие на второ четене да отпадне текстът от Конституцията, според който решенията на ВСС за съдии, прокурори и следователи се взимат с таен вот.

Предложението тайното гласуване да бъде заменено с явно беше отхвърлено. Така явното гласуване няма да се запише в Конституцията, но може да се регламентира със съдебния закон.

-Инспекторатът ще проверява лично магистратите

Според промените Инспекторатът към ВСС освен че ще проверява дейността на органите на съдебната власт, ще извършва и проверки за почтеност и конфликт на интереси на съдии, прокурори и следователи, на имуществените им декларации, както и за установяване на действия, които накърняват престижа на съдебната власт, и такива, свързани с нарушаване на независимостта на съдиите, прокурорите и следователите.

-Висшият адвокатски съвет ще сезира Конституционният съд

С приетите промени се даде възможност на Висшия адвокатски съвет да сезира Конституционния съд с искане за установяване на противоконституционност на закон, с който се нарушават права и свободи на гражданите.

- Преходни и заключителни разпоредби

Според одобрените преходни и заключителни разпоредби на законопроекта изборните членове на ВСС към датата на влизането в сила на този закон ще довършват мандата си.

Продължение...

Back to top

Copyright © Вселена нюз 2019

joomla templates by Free Joomla Templates & Projektowanie stron Szczecin.