You are here: Home

Актуални вести от България и света

Оценка на читателите: / 2
Слаба статияОтлична статия 

На 15 август Българската православна църква почита  успението на Божията майкаНа 15 август Българската православна църква почита успението на Божията майка

Успение на Пресвета Богородица, Успение Богородично или Голяма Богородица честван на по стар стил от Българската православна църква на 15 август всяка година е един от най-големите християнски празници, отбелязван еднакво и от православни, католици и от други християнски деноминации.

Този ден е посветен на успението /смъртта/ на Божията майка.

Според преданието на този ден апостолите се събрали от местата, където проповядвали, за да се простят със Света Богородица и да погребат пречистото й тяло.

Празникът се нарича Голяма Богородица, за разлика от Малката Богородица, когато се чества рождението на Христовата майка. На Голяма Богородица, след тържествена литургия в църквата, се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за починалите близки.

Смята се, че празникът "Успение на Пресветата Богородица" е установен от Апостолите. Разказите за чудесното възнасяне в плът на Божията Майка на небето се отнасят към IV век; за него споменават блаж. Августин и Йероним, а Иерусалимският патриарх Ювеналий (420-458) утвърждава пред император Маркиан достоверността на тези разкази. Денят на празнуване на успение е установен от император Маврикий (592-602). Блажената кончина на Света Богородица е прославена в каноните на св. Козма Маюмски и св. Йоан Дамаскин.

От далечни времена празникът се предшества от пост, който съединява в себе си два древни поста: някога едни християни са постили преди празника Преображение Господне, а други - преди Успение на Пресветата Богородица. Константинополският събор, свикан през XII век, по времето на патриарх Лука, определя, всички християни да спазват Успенски пост - от първи до петнадесети август. Празникът продължава девет дни; неговото отдаяние се извършва на 23 август.

Най-старото място, свързано с култа към Св. Богородица, е храмът "Успение Богородично" в Йерусалим. Той е издигнат през IV век върху мястото, където според преданието е било положено тялото на Божията майка в Гетсиманската градина. Запазеният и до наши дни каменен градеж обаче е от ХI век - тогава кръстоносците обновяват стария храм.

Продължение...

Оценка на читателите: / 2
Слаба статияОтлична статия 

Автоцистерна превозваща газ се обърна на 13 август на автомагистрала "Хемус" в участъка на прохода Витиня , като кабината автоцистерната заедно с шофьора в нея  увисна над пропаста от височина 128 метра /Снимка: btv.bg/Автоцистерна превозваща газ се обърна на 13 август на автомагистрала "Хемус" в участъка на прохода Витиня , като кабината автоцистерната заедно с шофьора в нея увисна над пропаста от височина 128 метра /Снимка: btv.bg/

Автоцистерна превозваща газ се преобърна на 13 август, четвъртък малко преди  18 :00 часа  на  36 км между първия и втория тунел на автомагистрала  „Хемус”, навлизайки в насрещното платно.

Част от цистерната висеше през моста над пропастта от височина 128 метра  с кабината надолу, в която беше и щофьорът  подал се през отвореният й прозорец викайки за помощ, задържан само от колана на шофьорската седалка.

В цистерната според първоначална информация на 24 chasa.bg имало 30 тона газ. Рискът от мощен взрив затова бил  напълно реален.

Специалисти източили част от горивото. 20-тонен кран вече се намираше на мястото на инцидента, за да се опита да изтегли цистерната.

Полицията затвори за движение платното от София към Варна. Патрули на "Пътна полиция" спираха автомобилния поток в двете посоки по магистралата – в района на с. Яна и в района на Ябланица.

Трафикът в посока Варна се спираше при с. Яна; в обратната посока – към София превозните средства се спират в района на Ябланица. Към мястото на произшествието бяхя  насочени специализирани екипи от пожарникари и спасители, както и на "Пътна полиция". В района беше организирана спасителна операция. Ръководителите на екипите от спасителната операция апилараха   към пътуващите за търпение и разбиране, докато траят  техните действия.

Продължение...

Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 

Дизелов магистрален локомотив от серията 07 00 при маневраза прикачване към композицията на бързият международен влак София - Истанбул на гара Пловдив вечерта на 10 август удари  първият вагон на комопозицията. При инцидента са рарени 9 човека.Локомотивите серия 07 и до днес остават най-мощните дизелови локомотиви на БДЖ. Те са производство на Ворошиловградския завод – СССР и имат съветско означение ТЭ109. Локомотивите са шестосни, едносекционни с мощност 3000 hp (2205 kW), конструктивна скорост 100 км/ч и променливо-постояннотокова електрическа предавателна система. Предназначени са за магистрална пътническа и товарна служба / Снимка: архив от  "Български локомотивен форум"/Дизелов магистрален локомотив от серията 07 00 при маневраза прикачване към композицията на бързият международен влак София - Истанбул на гара Пловдив вечерта на 10 август удари първият вагон на комопозицията. При инцидента са рарени 9 човека.Локомотивите серия 07 и до днес остават най-мощните дизелови локомотиви на БДЖ. Те са производство на Ворошиловградския завод – СССР и имат съветско означение ТЭ109. Локомотивите са шестосни, едносекционни с мощност 3000 hp (2205 kW), конструктивна скорост 100 км/ч и променливо-постояннотокова електрическа предавателна система. Предназначени са за магистрална пътническа и товарна служба / Снимка: архив от "Български локомотивен форум"/

На 10 август, около 21:40 часа  на  гара Пловдив при прекачването на дизелов локомотив към международния бърз влак София - Истанбул, дизеловият локомотив се удря в първия вагон на влака с около 15 - 20 км/ч, съобщи btvnovinite.bg

Общо деветима пътници от международния влак София-Истанбул пострадали при удара на локомотива в композицията. Ранените при инцидента   са постъпили за преглед в пловдивската университетска болница "Свети Георги ", съобщиха от болничното заведение за bTV. Сред пострадалите са португалец, испанец, германец, румънци и българка. Осем от тях вече са освободени от болничното заведение.

Най-тежко пострадала е българката, която в момента все още е в спешното отделение. Жената е на 65 години и е от Димитровград. Тя е със счупен нос и травми по гърдите и корема. Няма опасност за живота й. Останалите пострадали пътници се разминали само с охлузвания и натъртвания.

През университетската болница за преглед е преминало и дете с румънски паспорт.

По комотива и вагона има нанесени щети.

Във влака е пътувала група от 60 чуждестранни туристи. За тях е осигурен транспорт с автобуси до Капъкуле.

Смяната на локомотива е била направена, защото линията до Свиленград не е електрифицирана. Вероятно пострадалите са щели да са повече и с по-сериозни наранявания, ако са пътували в спален вагон.

Причините за инцидента се разследват.

Продължение...

Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 

Заради появата на дим в електрическият локомотив теглещ композицията на бързият влак Варна-София, влакът престоя в участъка между гарите Мездра юг и Зверино над два часа, предаде Дарик

Инцидентът стана на 11 амгуст, около 12.15 часа. Тогава машинистите забелязват дим, излизащ от захранващите кабели между задвижващите локомотива тягови двигатели.

Локомотивната бригада предприема незабавни действия за предотвратяване евентуално запалване на елементи от двигателите на влака с наличните пожарогасителни средства.

От БДЖ уточняват, че животът на 170-те пътници във влака не е бил застрашен. Към композицията е прикачен нов локомотив и малко след 14.00 влакът е потеглил към София със 140 минути закъснение.

Магистралните електрически локомотиви които теглят бързите,  пътнически влакове и товарните такива  по електрифицираните жп участъци  у нас  в мнозинството са от типа "Шкода" прозведени в Чехословакия през 80-те години на миналият век.

До началото на 90-те години на миналият век авариите  и инцидентите с тях са били голямо изключение защото  е имало добра подръжка от българска и периодична профилактика от чехословашка страна, която често се е извършвала в завода, който е произвеждал локомотивите в Чехословакия в град Пилзен.

През последните 20 години зачестиха авариите с електровозите от типа "Шкода" особенно в летните месеци. Една от причините за тези аавари, която разбира се не беше единствена доскоро беше  източването на трансформаторното масло от електровоза  от железничарите за лични нужди-гориво за агрегати, селскостопански машини и други такива с  непретенциозни двигатели с вътрешно горене.

Продължение...

Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 

Голям пожар избухна на 10 август, неделя в землището на град ДрагоманГолям пожар избухна на 10 август, неделя в землището на град Драгоман

Пожар пламна на 10 август в землището на град Драгоман и се разпросдтранява към близките до Драгоман селища. Пожарът е погълнал десетки декара борова гора. За разпространението на пламъците спомага и силният вятър в района. Опасност за жителите на близките села няма, успокояват експертите.

За по- бързо овладяване на пожара е поискано съдействие на военното министерство , което от своя страна изпрати вертолет МИ-17, използван за гасене на пожари.

От Министерството на отбраната  съобщиха, че вертолета  е излетял в 17.40 часа на 10 август от авиобазата в Крумово със задача да загаси огъня от въздуха. Командир на екипажа е майор Йордан Йорданов. Действията на военнослужещите са координирани със структурите на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Най-вероятната причина за огнената стихия е човешка небрежност.

Пожар гори и край Брезник, където огънят е обхванал 80-годишна иглолистна гора

Заради сухото време и високите температури локални пожари избухнаха на много места   в горски масиви и землища със сухи треви в страната през последните 2 седмици.

Основните причини за инцидентите са горещото време и човешката небрежност при паленето на огън. Няма загинали или пострадали хора при пожарите в страната прзе последните две седмици, но са нанесени материални  щети.

Пожарите много често пламват заради пренебрегването на основните правила за пожарна безопасност. Огнеборците припомнят, че е недопустимо изхвърлянето на кибритени клечки и фасове в горима и лесностърнищазапалима среда. Всички моторни превозни средства, които навлизат в горите, трябва да са технически изправни, за да не изхвърлят искри. Експертите съветват, преди да запалите огън, да се уверете, че не е опасно ветровито и че имате достатъчно количество вода за загасяването му. Не бива да се изхвърлят стъклени бутилки, защото дефекти по тях могат да имат ефекта на лупа, което да доведе до запалване на сухи треви и растителни остатъци. Забранено е унищожаването на сухи клони и отпадъци чрез изгаряне на място в горски участъци и в земеделски земи, както и паленето на стърнища.

Продължение...

Back to top

Copyright © Вселена нюз 2019

joomla templates by Free Joomla Templates & Projektowanie stron Szczecin.