You are here: Home

Welcome to the Frontpage

Испанският премиер Мариано Рахой уволни каталунското правителство начело с Пучдемон, разпусна местният парламент и насрочи нови местни избори

Печат PDF

След краят на заседанието на испанското правителство премиерът на Кралство Испания Мариано Рахой обяви рестриктивните мерки спрямо саомобявилата се днес за самостоятелна държава област Каталуния: Уволнение на местното правителство начело с Карлес Пучдемон, освобождаване на директора на  каталунската полиция, разпускане на местния парламент в Каталуния и насрочване  на нови местни избори на 21 декемвриСлед краят на заседанието на испанското правителство премиерът на Кралство Испания Мариано Рахой обяви рестриктивните мерки спрямо саомобявилата се днес за самостоятелна държава област Каталуния: Уволнение на местното правителство начело с Карлес Пучдемон, освобождаване на директора на каталунската полиция, разпускане на местния парламент в Каталуния и насрочване на нови местни избори на 21 декември

Испанският  премиер Мариано Рахой свали от поста му каталунското правителство начело с неговият преммиер Карлес Пучедемон, като пълномощията му ще бъда поети временно от правителството в Мадрид, предаде Ройтерс.

След заседанието на своя кабинета Рахой каза още, че разпуска каталунския парламент и че началникът на каталунската полиция ще бъде отстранен.

Премиерът на Испания добави, че ще инициира процедура по признаването за незаконна на приетата днес от каталунския парламент декларация за независимост на испанската автономна област Каталуния  и насрочи предсрочни избори в областа на 21 декември 2017 година.

Това стана възможно, след като депутатите от горната камара на испанският парламент Сенатът гласуваха днес испанското правителство да   активира чл. 155 от Конституцията на Испания позволяващ   отнемането на автономията на Каталуния и поставянето и под контрола на централната власт в Мадрид.

По- рано днес местният каталунски парламент гласува отделянето на автономната област Каталуния от Кралство Испания  и нейното трансформиране в самостоятелна държава с републиканска форма на управление под името Каталунска република.

Рахой гарантира в обръщение към нацията, излъчено по Euronews, че изборите на 21 декември щели да  бъдат "свободни и демократични". "Испанците преживяха тежък ден - демокрацията в Каталуния беше разрушена. Каталунската власт иска да открадне една от нашите провинции, но трябва да вярваме на Испания", каза още испанският премиер.

Той припомни, че каталунският премиер Карлес Пучдемон е имал възможност да насрочи предсрочни избори, "каквото са искали повечето каталунци", но не го е направил.

"Всички сме тъжни, защото случващото се в Каталуния е базирано на лъжи. Не искахме да стигаме до този момент и не става въпрос за това да свалим каталунското правителство, а да възстановим закона", уточни Рахой.

Продължение...

Каталуния обяви независимост от Кралство Испания, Мадрид в отговор отне досегашната й автономия и наложи пряко управление на провинцията

Печат PDF

Регионалният парламент на автономната испанска област Каталуния след тайно гласуване  на 27 октомври 2017 година  обявяви  независимостта си  от Кралство Испания и провъзгласяването на Каталунска република.

По информация на Дарик преди гласуването  каталунските законодатели взеха друго решение - за започване на "учредителен процес" за отделяне на областта от Испания. Тази резолюция предвижда изработване на конституция и започване на преговори "на равна нога" с правителството в Мадрид за сътрудничество.

Повечето опозиционни депутати - социалистите, от Народната партия и "Гражданите" - бойкотираха вота и напуснаха залата

Предложението, внесено от партиите "Заедно За" и "Кандидатура за народно единство", бе подкрепено с гласовете на 70 депутати. Десет се обявиха "против", двама се въздържаха

Каталунският премиер Карлес Пучдемон и вицепремиерът Ориол Жункерас се поздравиха, като се прегърнаха и ръкуваха след гласуването.

След като автономната област обяви независимост от Испания, Горната камара на испанския парламент Сената упълномощи правителството на министър-председателя Мариано Рахой да задейства на член 155 от конституцията на Кралство Испания, да  поеме прякото управление на Каталуния.

Преди гласуването в испанският парламент  Рахой поиска от депутатите да одобрят предложените от кабинета му мерки за намиране на изход. Сред тях са отстраняване на каталунския премиер Пучдемон от поста и регионални избори в рамките на шест месеца.

"Ако Сенатът реши, отговорността за разпускането на каталунския парламент ще е на министър-председателя на Испания, който трябва да свика избори в рамките на шест месеца. Волята ми е тези избори да са възможно най-скоро. Освен това искаме да отстраним председателя на каталунското правителство", каза Рахой в сената.

Депутатите  гласуваха  с 214 гласа "за" при 47 "против" и един "въздържал се" Испания да опоеме пряко управлението на семообявилата се за независима държава досегашна автономна испанска провинция Каталуния.

Припомняме, че на 1 октомври 2017 година в автономната област от Кралство Испания Каталуния беше проведен въпреки забраната на Мадрин референдум за нагласата на каталунците за независимост  от Испания. В него участваха 2,26 милиона души от общо 5,34 милиона избиратели в областа. От тях  2,02 милиона гласуваха  за независимост на Каталуния от Испания.

Продължение...

Северна Корея обяви, че е направила успешен тест на водородна бомба

Печат PDF

Взрив на водородна бомбал Снимка: АрхивВзрив на водородна бомбал Снимка: АрхивКорейската народнодемократична република  е направила успешно изпитание на водородна бомба взривена в специален тунел на подземен полигон в североизточната част на страната. Новината беше оповестена  на 3 септември 2017 година, неделя в ефира на севернокорейската национална телевизия. Тестът е направен на най-големия полигон за ядрени изпитания в Северна Корея.

Изпитанието е било проведено в 10:00 часа местно време и според изявлението не е оказало негативно влияние върху околната среда.

Заради силата на експлозията се е получило земетресение, вероятно предизвикано от разпадането на голяма подземна структура– 6,3 по скалата на Рихтер и 4,6 по скалата на Рихтер.

Тези трусове показват, че тестваното оръжие обявено за водородна бомба  е най-мощното досега, четири до пет пъти по-голям от бомбата, хвърлена над японския град Нагасаки на 9 август 1945 година, когато загиват между 60 000 и 80 000.

Говорителката съобщила новината за успешният опит на Северна Корея с водородната бомба направи уточнението, че тя  може да бъде качена на междуконтинентална балистична ракета.

Мощността на водородната бомба е еквивалентна на стотици килотонове, тя може да бъде детонирана на голяма височина, а нейните компоненти са собствено производство на страната, което й позволява да построи толкова ядрени оръжия, колкото иска, се посочва  в съобще на националната информационнна агенция на КНДР КЦТА. Бомбата е била представена по време на инспекция от лидера Ким Чен Ун в Института за ядрени разработки.

Водородната бомба освобождава енергия от сливането на атомните ядра. В този синтез водородните изотопи обединяват деутерий и тритий, за да образуват хелий. За взривяването на сместа са необходими повече от 100 милиона градуса. Поради тази причина водородните бомби съдържат по една атомна, която служи като "спусък". Задействането на устройството протича на два етапа - първо се взривява детонаторът – атомната бомба,който отделя достатъчно енергия, за да започне неконтрилируема синтезна реакция, която предизвиква същинската експлозия.

Първата водородна бомба е създадена под ръководството на Едуард Телър в САЩ и през 1952 година е взривена в атол в Тихия океан. Нейната взривна сила е 800 пъти по-голяма от тази на конвенционалната атомна бомба. Най-мощната подобна бомба е 58-мегатонната "Цар бомба" на СССР, взривена на 30 октомври 1961 г. над съветските острови Нова Земя. Първоначално е замислена експлозия с мощност 100 мегатона тротил, но впоследствие е намалена на 60 мегатона (чрез замяна на урановата обвивка на бомбата с оловна), поради изключително голямото радиоактивно замърсяване, което би се получило при използване на уран. Бомбата е била около 1500 пъти по-мощна от атомната бомба, хвърлена над Хирошима. Нейния облак достигнал 67 km височина, като буквално издухал дъждовните облаци. Сеизмолозите по света засекли земен трус, който обиколил 3 пъти планетата, преди да затихне. Бомбата е пусната от самолет и взривена на около 4 km от земната повърхност.

Припомняме, че това е шестият  ядрен тест на КНДР. Първият такъв в Северна Кжрея целящ създаването на ядрено оръжие беше на 9 октомври 2006 година.

На 29 август тази година КНДР изстреля балистична ракета от полигон лизо до нейната столица  Пхенян, която прелетя над Япония. Ракетата е летяла близо 3 хиляди километра  на височина до около 550 километра. След това е паднала в Тихия океан.


Службата за геоложки наблюдения на САЩ съобщи, че е регистрирала земетресение с магнитуд 6,3 и дълбочина 0 км в КНДР-свидетелство за възможен силен взрив.

Липсват засега данни за жертви или нанесени щети. Причина за предишни трусове в региона бяха ядрените тестове, провеждани от Пхенян. Затова и от американския геофизичен институт смятат, че земетресението се дължи на експлозия, предизвикана от човешка намеса.

Китайските власти също съобщиха, че са засекли земетресение с магнитуд 6,3 в Северна Корея, като го определиха като "предполагаема експлозия", предизвикана от човешка дейност.

Епицентърът му е бил усетен на 55 километра северозападно от град Кимчхък, разположен на територията на провинция Северен Хамгьон. Китайската сеизмологична служба съобщи малко по-късно за второ земетресение в Северна Корея с магнитуд 4,6 на дълбочина нула силометра, осем минути след първия трус, и го определи като "колапс".

Според Сеул и Токио Северна Корея вероятно е извършила нов, шести ядрен опит. Епицентърът на труса е бил фиксиран близо до полигона, където Пхенян вече е извършвал ядрени опити.

Малко по-късно японското правителство потвърди, че КНДР е извършила нов ядрен опит.
"Правителството потвърждава, че Северна Корея е извършила ядрен опит, след като проучи информациите от метеорологичната агенция и други институции", заяви пред журналисти министърът на външните работи на Япония Таро Коно.Той определи опита като "пораждащ изключително силно съжаление".

Самолетите на силите за самоотбрана на Япония са били изпратени към района на Японско море, където са измерили равнището на радиоактивните частици в атмосферата.

Според председателя на парламентарната комисия по отбраната на Южна Корея земетресението вероятно е било резултат от взривяването на 100-килотен заряд, който е четири до пет пъти по-голям от бомбата, хвърлена над японския град Нагасаки през 1945 година.

Потоп заля Бургаско и остави под вода селища, земеделски земи пътища, има и човешки жертви

Печат PDF

След проливните дъждове в Бургаско, на 25 октомври  приливна   вълна висока над 2 метра  тръгнала от язовир "Трояново" в Бургаска област потопи редица селища воколноста и отне живота на 4 човекаСлед проливните дъждове в Бургаско, на 25 октомври приливна вълна висока над 2 метра тръгнала от язовир "Трояново" в Бургаска област потопи редица селища воколноста и отне живота на 4 човекаНай -малко 3 са жертвите на потопа в Бургаско на 25 октомври, сряда след проливният дъжд излял се за денонощие над областта.

Стихията доведе до скъсване на язовирни стени, след което се образуваха високи приливни вълни над 2 метра заляли в Бургаска област селища, пътища, земеделски земи, рибарници. Високите  вълни от авариралите язовири доведоха и до покачването на водите на местните малки реки в района с над 2 метра.

Седем са скъсаните язовирни стени в региона- четири са на територията на община Бургас, две в Камено и една в Айтос, съобщи на извънреден брифинг Милуш Кунчев, главен директор на Държавната агенция за контрол на язовирите.

Пострадали от водната стихия  са  селата Трояново, Желязово, Русокастро, Тръстиково и Константиново.

Бедствено положение беше обявено в община Камено, а частично бедствено положение има в самия Бургас, където наводнения има в отделни квартали.

В общината на града най-сериозно е засегнато село Равнец. Толяма част от селата в общините Камено, Айтос и Средец остават без ток. Затворени са пътища от третокласната пътна мрежа.

Пътят Бургас – Средец остава затворен. Блокирано е и движението в района на река Велека по основната отсечка Бургас – Царево.

Към краят на деня информацията е за 3 човешки жертви на водната стихия в Бургаско. от селата Полски извор, Черни връх и Ливада. Те са  били възрастни и трудноподвижн. Това са и местата, в които щетите, причинени от приливните вълни, са най-големи.

Първо бил открит трупът на 70-годишния Димитър от каменското село Полски извор, съобщи "Флагман". На ужасяващата находка се натъкнали рано сутринта синовете на възрастния мъж, които го заварили мъртъв в наводнената фамилна къща. Потопът убил и 87-годишната Иванка в с. Ливада. Опитала се да излезе от дома си, но не успяла. Много тежко бе положението и в с. Равнец. Там стихията погуби 80-годишната Донка. Тялото на жената е открито от съседи в двора на къщата й.

На телефон 112 на 25 октомври са постъпили общо 77 сигнала за бедстващи хора от засегнатите от наводнението селища  поискали евакуация.

Управителят на Бургаска област Вълчо Чолаков даде в деня на потопа  пресконференция за журналисти съвместно с  областното ръководство на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" за да ги информира за щетите от него в неговата област

На брифинга присъства и директора на  Дирекцията главен  комисар Николай Николов, който уточни че е дошъл по  разпореждане на премиера Бойко Борисов за да окажа съдействие на кметовете на общини и на управителя на Бургаска област .

Борисов изпрати в Бургаска област същият ден и министрите  на вътрешните работи Валентин Радев, на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и на околната среда и водите Нено Димов в засегнатите от наводненията места в Бургаска област. Те трябва да предложат и допълнителни мерки за овладяване на последиците от бедствието.

Проблеми с язовир "Трояново" са причината за водната стихия, която потопи днес Бургаска област. Водоемът или е прелял, или има отворена стена, която е предизвикала огромна приливна вълна, смята кметът на Бургас Димитър Николов, цитиран от Флагман.бг.

Според бургаският градоначалник, за да стане потоп са допринесли и 60 л/кв. м дъжд, които се излели за много кратко време над Бургас и областта.

26 октомври ще бъде ден за траур в община Камено, където до този момент в невиждания порой загинаха трима възрастни, а пенсионерка се издирва и най-вероятно също е намерила смъртта си във водния ад.

Със заповед на кмета на община Камено Желю Вардунски в деня на траура  се забранява провеждането на увеселителни мероприятия, тържества и весели ритуали за периода от 8 до 24 часа. При невъзможност за отмяната им, мероприятията да започват с едноминутно мълчание, се казва в заповедта му. На територията на общината националните и общинските знамена ще бъдат спуснати наполовина.

Продължение...

Свети великомъченик Димитър Солунски

Печат PDF

 

СВЕТИ ВЕЛИКОМЪЧЕНИК ДИМИТЪР СОЛУНСКИСВЕТИ ВЕЛИКОМЪЧЕНИК ДИМИТЪР СОЛУНСКИ

На 26 октомври Българската православна църква почита паметта на един от най- великите православни християнски светци-мъченици Димитър Солунски Чудотворец /среща се и като Свети Димитрий Солунски/ убит по заповед на римският император Галерий заради вярата му в Христа на същата дата през 306 година.

Димитър бил роден в Солун през 3 век. Баща му бил управител на града, а по религиозни убеждения - християнин. Управителят на Солун не изповядвал открито християнската си вяра заради силните гонения срещу християните цялата римска империя.

Когато родителите на Димитър умират, император Максимиан Херкулий го назначава за управител на Солун със заповедта да преследва християните. Покръстеният като дете Димитър обаче ги покровителствал и започнал да насърчава разпространението на Христовата вяра.

При  връщането си от поход от източната част на Империята, новият римски император Галерий спрял в Солун и поискал от Димитър да се откаже от вярата си, но никакви увещания не помогнали. Димитър бил хвърлен в тъмница, а прочутият борец Лий предизвикал на борба осъдените християни и ги убивал, като ги хвърлял в пропаст върху копия, забити с острието нагоре. Оръженосецът на Димитър, Нестор, измолил разрешение от господаря си да премери сили с Лий и успял да го победи, хвърляйки го в пропастта. Затова по нареждане на императора Нестор бил обезглавен, а Димитър — прободен с копие в 306 година.

Според легендата, преди да се яви пред жестокият гонител на християните император Галерий, Димитър предал имането си на роба си Луп, който след смъртта на господаря си прибрал и пръстена и дрехите му, напоени с кръв, които церяли вярващите солунчани.

Минали години. Гонението се прекратило. Вярващите построили малък храм върху гроба на св. Димитър.

Един илирийски велможа, на име Леонтий, получил изцеление при гроба на светеца и в знак на благодарност построил голям храм. При събарянето на малкия храм намерили мощите на св. Димитър. Положили ги в сребърен ковчег и ги поставили в новата църква. От мощите му текло миро. Затова Църквата е нарекла светеца – мъченик св. Димитър Мироточиви.

Свети Димитър, който бил роден в Солун и получил мъченически венец в родният си град на 26 октомври 306 година  много пъти е спасявал града  от вражески нападения поради , което се смята за светец-закрилник на Солун.

Датата 26 октомври, когато  православните християни почитат паметта на Свети Димитър Солунски се празнува от българите и като народен празник бележещ краят на лятото и началото на зимата  известен, като  Димитровден.

Народна поговорка гласи: "Георги носи лято, Димитър - зима". Според легендата св. Димитър е покровител на зимата и студа и е по-голям брат на св. Георги. Той язди на червен кон, а от дългата му бяла брада се изсипват първите снежинки.

Продължение...

Back to top

Latest News


Warning: Creating default object from empty value in /home/vselena/public_html/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Warning: Creating default object from empty value in /home/vselena/public_html/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Warning: Creating default object from empty value in /home/vselena/public_html/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Warning: Creating default object from empty value in /home/vselena/public_html/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Warning: Creating default object from empty value in /home/vselena/public_html/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Popular


Warning: Creating default object from empty value in /home/vselena/public_html/modules/mod_mostread/helper.php on line 79

Warning: Creating default object from empty value in /home/vselena/public_html/modules/mod_mostread/helper.php on line 79

Warning: Creating default object from empty value in /home/vselena/public_html/modules/mod_mostread/helper.php on line 79

Warning: Creating default object from empty value in /home/vselena/public_html/modules/mod_mostread/helper.php on line 79

Warning: Creating default object from empty value in /home/vselena/public_html/modules/mod_mostread/helper.php on line 79

Copyright © Вселена нюз 2021

joomla templates by Free Joomla Templates & Projektowanie stron Szczecin.