You are here: Home

Welcome to the Frontpage

Маскиран като Дядо Коледа атентатор разстреля с автомат 39 човека и рани десетки в новогодишната нощ в истанбулската дискотека "Рейна"

Печат PDF

Най-малко 39 души, включително и поне 16 чужденци, са загинали при атентат в нощен клуб в Истанбул в 01:15 българско време  на 2017 година

Около 1,30 часа местно време/Истанбулско/ в новогодишната нощ стрелец е открил огън в заведението. Нападателят, за когото властите съобщават, че по първоначални данни е действал сам, е избягал и все още се издирва.Местни медии твърдят, че атентаторът е носил костюм на Дядо Коледа.

По информация на Bloomberg.tvbg позовавайки се на  валията на Истанбул Васип Шахин нападателят е застрелял и полицай на входа на клуб Reina, на брега на Босфора, преди да влезе вътре и да открие огън на посоки срещу празнуващите 500-600 души.

Хюриет съобщава, че нападателят е стрелял с автомат Калашников.

Загиналите са 25 мъже и 14 жени. Част от ранените са в критично състояние. Единадесет от жертвите са турски граждани и телата им са предадени на близките им. Някои дори бяха погребани съгласно ислямската традиция. 24 от жертвите са чужденци, а на четирима от загиналите самоличността още не е установена, съобщи Селина Доган, депутатка от основната опозиционна партия, след посещения по болници и морги.

По думите й седмина са саудитци, трима са иракчани, убити са по двама граждани на Ливан, Тунис и Индия и има загинал кувейтец, сириец и израелска гражданка. Сред жертвите са белгиец с турски произход и канадец от иракски произход. Париж потвърди, че е загинала тунизийка с френско гражданство, както и че четирима от ранените са французи.

69 души са приети в болница, като четирима от тях са с опасност за живота, съобщава министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу.

Сред десетките пострадали, има и българка, предаде Дарик позовавайки се на посланикът на България в Турция Надежда Неински. Пострадалата живее в Норвегия. Тя решила да празнува Нова година в града на Босфора. В момента тя е настанена в болница и е била оперирана.Българката е в съзнание, но остава в критично състояние, съобщи за Дарик посланик  Нейнски.

Нощният бар „Рейна” се намира в района Ортакьой в Истанбул, изискано място на бреговете на Босфора. По време на атаката в клуба е имало около 700 души. Свидетели разказват, че част от хората са скачали във водата в опит да се спасят.

Продължение...

ЧЕСТИТА НОВА 2017 ГОДИНА!

Печат PDF

Нека новата 2017 година  ни донесе много здраве, щастие, късмет и любов.

Нека с настъпването й да забравим лошите моменти от старата година, да запомним само хубавите.

А началото на новата година да я изживеем с приятели, семейство и роднини! Да бъде весела и засмяна...

Да няма тъга по света... Нека всички се обединим в едно цяло, без вражда...

Честита Нова Година!!!

 

Продължение...

На 6 декември почитаме Свети Николай Мирликийски, според народните традиции християнският празник посветен на светеца се празнува, като Никулден

Печат PDF

 

Свети Николай Мирликий ски -православна икона Свети Николай Мирликий ски -православна икона

На 6 декември всяка година Българската православна църква почита паметтта на един от най- великите християнски .светци Николай архиепископ Мирликийски по волята на Бога Чудотворец почитан, както от православни християни, така и от католици.  Свети Николай Мирликийски се представил пред Бога на 6 декември 342 г.

Деня на кончината на Свети Николай Мирликийски е празнуван също като нареден празник известен под името  Никулден. Той е последният голям християнски празник преди Рождество Христово.

Паметта на Свети Николай честваме два пъти през годината :. На 6 декември, когато светителят се представил на Господа, и на 9 май / 22 май - денят на пренасяне светите му мощ от град Мир (Древна Лигия) в Бари (Италия)

Всеки четвъртък през годината е също посветен на неговата памет, като в православните молитвеници  от дните на седмицата в четвъртък има молитва отравяна към Свети Николай.

В православната вяра на българите светецът Николай, чието име означава "Побеждаващ", се почита и като патрон на рибарите. В народните вярвания той плава на златен кораб, който винаги пристига там, където имат нужда от чудотворната му десница. На него Бог е отредил силата.

Според народдно-християнския мит за подялбата на света, на Свети Николай се паднали моретата, реките, езерата. Той е господар на целия подводен свят -. рибите И водните демони На този ден се украсяват коледните елхи, а на трапезата се поднася риба, чието тяло е покрито с люспи (най-често това е пълнен шаран).

В католическите страни на този ден вечерта на децата се правят малки подаръци, които се скриват в обувки или чорапи, за да ги намерят на сутринта. Този обичай води началото си от славата на светеца като дарител на бедните.

Свети Николай се почита, като избавител на пленниците и покровител на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите.

На 6 декември  имен ден празнуват: Никола, Николай, Николина, Николета, Ненка, Нина, Нино, Кольо

Продължение...

Парламента прие окончателно първият български Закон за противодействие на тероризма

Печат PDF

Антитерористи от Специализираният отряд за борба с тероризма на МВР Снимка: АрхивАнтитерористи от Специализираният отряд за борба с тероризма на МВР Снимка: Архив

Депутатите от 43-то Народно събрание приеха на 15 декември 2016 г., четвъртък на второ четене окончателно първият в България „Закон за противодейстгвие на тероризма“ внесен от ГЕРБ за първо четене в пленарна зала на 28 юли тази година.

За“ гласуваха 86 народни представители, а двама се въздържаха, с което предложението бе прието.

Новият Закон дава повече права на армията и ДАНС. В приетите текстове се предвижда ограничаване на гражданските права и даване на полицейски правомощия на ДАНС и военнослужещите. Народните представители приеха окончателно промените, а част от тях стават задължителни веднага след обнародването им в „Държавен вестник“.

По информация на Дарик според новият Закон военнослужещите ще имат право да задържат лица до пристигане на органите на МВР в дейността си по противодействие на тероризма.

Военните ще имат право да извършват личен обиск, да проверяват вещи, багаж, както и да извършват проверки на превозни средства. Освен това ще могат да използват физическа сила и помощни средства, когато е налице отказ да се изпълни законно разпореждане; при задържане на лице, което оказва съпротива, лице, което застрашава живота и здравето на други лица, освобождаване на заложници и др.

При определени условия те ще могат да ползват белезници, електрошокови палки и прибори, химически вещества, утвърдени от министъра на здравеопазването, служебни кучета, халосни патрони и патрони с гумени, пластмасови и шокови куршуми.

Като крайна мярка те ще имат право да използват служебното си оръжие и други бойни средства, но в изрично упоменати в закона случаи.

Това ще бе възможно само в няколко случая. Ако е налице въоръжено нападение или заплаха с огнестрелно оръжие, при освобождаване на заложници и отвлечени лица, при неизбежна отбрана или след предупреждение срещу лице, което е извършило терористичен акт и оказва съпротива при задържане, или се опитва да избяга.

От друга страна Законът постановява и при установяване на интернет страници, чието съдържание подбужда към тероризъм или чрез което се разпространяват познания за извършване на тероризъм, МВР и ДАНС да могат да подадат искане до председателя на Специализирания съд да постанови всички предприятия, предоставящи електронни съобщителни мрежи и/или услуги, да спрат достъпа до тези интернет страници.

Военни, служители на МВР, агенти на ДАНС ще могат да влизат в домовете без съгласието на собственика и дори в негово отсъствие.

А като крайна мярка, ще имат право да използват физическа сила, помощни средства и оръжие. В помощните средства влизат различни видове палки, химически вещества, служебни кучета, небойни патрони, бронирани машини.

Използването на физическа сила и помощни средства ще бъде на принципа "при абсолютна необходимост" - при отказ да се изпълни разпореждане, оказана съпротива, опит за бягство, нападения срещу граждани и др.

Тези правомощия ще действат при предотвратяване или преодоляване на последствията от терористичен акт.

За проверките ще се разчита не само на лични документи, но и на "сведения на граждани с установена самоличност, които познават лицето, или по друг начин, годен за събиране на достоверни данни".

Задържани ще бъдат не само хора, за които има данни, че подготвят или са извършили терористичен акт. В ареста ще бъдат вкарвани и онези, които "съзнателно пречат" на държавните служители да изпълняват задълженията си по този закон, дори след "надлежно предупреждение", както и хора, които нарушават обществения ред или излагат други "на явна опасност“, уточнява dir.bg

Новият закон предвижда спиране и отклоняване на превозни средства от пътя на операцията, отстраняване на частна охрана, спиране на занятията в училища, детски градини и университети, прекратяване на митинги, спортни състезания и др. Мероприятия.

Мобилните оператори вече няма да могат да регистрират и активират повече от 10 телефонни номера, чрез които се предоставят предплатени телефонни услуги.

Ограничаването на брой СИМ карти, които могат да бъдат регистрирани на името на един човек, се въвежда, тъй като такива често се използват при организиране на престъпления, обосноваха се вносителите от ГЕРБ.

Според тях има лица с регистрирани над 2000 карти. Това най-често са нискообразовани хора от малцинствата, на чието име са записани картите, които по късно се ползват от престъпници.

Разрешение за използване на СРС ще дава председателят на Специализирания наказателен съд или оправомощен от него зам.-председател. Удължени бяха и сроковете за прилагане на СРС.

До 3 години става максималният срок за подслушване, ако има данни за тероризъм.

Средствата за масово осведомяване при поискване от ръководителя на операцията ще трябва да предават незабавно и без изменение информация, необходима за осведомяването на обществеността.

Информацията, която ще се разпространява чрез средствата за масово осведомяване по време на антитерористична операция, не трябва да съдържа данни, разкриващи специални техники и тактики на операцията, самоличността на лицата, участващи в операцията, както и други данни, които могат да попречат на провеждането на операцията или да застрашат живота и здравето на хората и на лицата, които подпомагат извършването на операцията.

При терористичен акт с много жертви парламентът ще обявява извънредно положение. Това ще става чрез средствата за масова информация.

По време на извънредно положение правителството, държавните органи и въоръжените сили могат да спрат преминаването през границите, да ограничават полети, движението по основни пътни артерии, на жп транспорта.

При непосредствена заплаха от терористичен акт премиерът ще създава Национален оперативен щаб за управление на силите и средствата за противодействие на тероризма.

При терористичен акт, от който са настъпили смърт или увреждане, е предвидено право на обезщетение на пострадалите.

Новият Закон за противодействие на тероризма предвижда и санкции при нарушаване на разпоредбите му.

С глоба от 500 до 2000 лв. или с имуществена санкция от 3000 до 10 000 лв. ще се наказват лица, които нарушават закона.

Длъжностно лице, което не изпълни задължение, възложено му с този закон или с издаден въз основа на него подзаконов нормативен акт, ще се наказва с глоба от 1000 до 5000 лв.

 

Продължение...

Почина Фидел Кастро

Печат PDF

Фидел Кастро. Ще остане в историята като човекът, преживял 638 покушения. Влиза в Книгата на Гинес с най-дългата реч, произнасяна в историята на ООН. Наричаха го Ел Команданте, "железният Фидел" и El Caballo ("Жребец"), ненавиждан от едни и обожаван от други Снимка: АрхивФидел Кастро. Ще остане в историята като човекът, преживял 638 покушения. Влиза в Книгата на Гинес с най-дългата реч, произнасяна в историята на ООН. Наричаха го Ел Команданте, "железният Фидел" и El Caballo ("Жребец"), ненавиждан от едни и обожаван от други Снимка: Архив

Емблематичният вожд на кубинската революция, държавен глава на Куба в продължение на 49 години /заемайки последователно от 1959 до до 1975г. постовете министър-председател на Република Куба  а след това до  2008г. Председател на Държавния съвет на Куба/президент/,Върховен главнокомандващ на кубинските въоръжени сили/, първи секретар на Кубинската комунистическа партия /1961-2011г./, Фидел Алехандро Кастро Рус почина на 25 ноември 2016 година, петък в 22:29 кубинско време в дома си в столицата Хавана на 90 годишна възраст, предадоха световните новинарски агенции.

"Командирът на кубинската революция почина в 22:29 тази вечер"/3.29 ч. по Гринуич в събота/ , заяви в ефира на Кубинската национална телевизия президентът на Куба, Върховен главнокомандващ на въоръжените й сили и първи секретар на Кубинската комунистическа партия брат на Фидел Кастро Раул Кастро.

Кубинският президент завърши краткото си изявление с възгласа: "До победата, винаги!" ("Аста ла виктория, сиемпре!"), с който се асоциираше с Ел Команданте.

"Според волята, изразена от команданте Фидел, тленните му останки ще бъдат кремирани през първите часове на съботния ден", обяви по Кубинската национална телевизия  Раул Кастро.

В Куба е обявен 9-дневен траур. Създаден е  организационен комитет по погребението на Фидел Кастро. Националните знамена ще бъдат свалени наполовина, планирани по-рано масови събития ще бъдат отложени, радиата и телевизиите ще излъчват "информационни, патриотични и исторически предавания". Празненствата са отменени, забранена е продажбата на алкохол, вестниците се печатат само в черен цвят. Огромни митинги са планирани на Площада на революцията в Хавана. В Хаванския университет, където е учил Кастро, студенти развяваха кубински знамена и скандираха „Да живее Фидел и да живее Раул“.

Поклонението пред тленните останки на вожда на Кубинската революция ще започне на 28 ноември, понеделник, от 9 ч. сутринта в Мемориала „Хосе Марти” в Хавана и ще продължи до 22 ч. При необходимост поклонението може да бъде удължено от 9 до 12 ч. на 29 ноември.

И през двата дни – 28 и 29 ноември – из цяла Куба ще преминават събрания и прояви в памет на  Ел Команданте .

На 29 ноември от 19 ч. е предвиден голям митинг възпоменание на Площада на революцията в Хавана.

На следващия ден, 30 ноември, ще започне превозването на праха на Фидел Кастро по обратния маршрут на неговата легендарна Колона на свободата. Става дума за онази колона от танкове и военни автомобили, водена от Фидел и другарите му от партизанската армия, която потегля от град Сантяго де Куба в източната част на острова към столицата Хавана на 2 януари 1959 г. Тогава вече се знае, че диктаторът Фулхенсио Батиста е избягал в новогодишната нощ и Кубинската революция е победила. Колоната триумфално преминава около 1000 км, спирайки във всички градове и села по пътя си, а народът приветства Фидел и „брадатите”. Тържественото влизане в Хавана е на 8 януари 1959 г.

Сега този маршрут ще бъде повторен в обратна посока от процесията с праха на Фидел, а народът така ще получи възможност да се прости със своя Команданте. Предвидено е сегашната колона да стигне в Сантяго де Куба на 3 декември. В същия ден от 19 ч. ще има голям траурен митинг на площад „Антонио Масео” в града. Погребението ще е в 7 ч. сутринта на следващата сутрин, 4 ноември, на гробището „Санта Ифихения”.

Продължение...

Back to top

Latest News


Warning: Creating default object from empty value in /home/vselena/public_html/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Warning: Creating default object from empty value in /home/vselena/public_html/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Warning: Creating default object from empty value in /home/vselena/public_html/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Warning: Creating default object from empty value in /home/vselena/public_html/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Warning: Creating default object from empty value in /home/vselena/public_html/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Popular


Warning: Creating default object from empty value in /home/vselena/public_html/modules/mod_mostread/helper.php on line 79

Warning: Creating default object from empty value in /home/vselena/public_html/modules/mod_mostread/helper.php on line 79

Warning: Creating default object from empty value in /home/vselena/public_html/modules/mod_mostread/helper.php on line 79

Warning: Creating default object from empty value in /home/vselena/public_html/modules/mod_mostread/helper.php on line 79

Warning: Creating default object from empty value in /home/vselena/public_html/modules/mod_mostread/helper.php on line 79

Copyright © Вселена нюз 2021

joomla templates by Free Joomla Templates & Projektowanie stron Szczecin.