You are here: Home

Welcome to the Frontpage

„Нормадската четворка“: Русия, Украйна, Германия, Франция постигна споразумение в Минск за прекратяване на огъня в Украйна

Печат PDF

Лидерите на "Нормадската четворка": руският президент Владимир Путин, герамнският канцлер Ангела Меркел, френският президент Франсоа Оланд и украинският президент Петро Порошенко се договориха на 12 февруари 2015 година в белоруската столица Минск за прекратяване на огъня в Източна Украйна между украинските правителствени войски и проруски настроените опълченци от 00:00 часа на 15 февруари, вляво на снимката домакинът на срещата белоруският президент Александар ЛукашенкоЛидерите на "Нормадската четворка": руският президент Владимир Путин, герамнският канцлер Ангела Меркел, френският президент Франсоа Оланд и украинският президент Петро Порошенко се договориха на 12 февруари 2015 година в белоруската столица Минск за прекратяване на огъня в Източна Украйна между украинските правителствени войски и проруски настроените опълченци от 00:00 часа на 15 февруари, вляво на снимката домакинът на срещата белоруският президент Александар Лукашенко

След интензивни среднощни дипломатически преговори в белорустката столица Минск започнали вечерта на 11 февруари между  руският президент  Владимир Путин, украинският Петро Порошенко, германският канцлер Ангела Меркел,френският президент Франсоа Оланд наричани от медиите лидерите на „Нормандската четворка“ беше постигнато споразумение за прекратяване на огъня в Източна Украйна от 00:00 часа на 15 февруари 2015 година , предаде  offnews.bg, позовавайки се на руският президент Владимир Путин огласил новината пред представителите на средствата за масово осведомяване отрязаващи историческата среща след приключването  й  на 12 февруари.

Постигнато е споразумение  за оттегляне на тежкото въоръжение от днешната линия на съприкосновение за украинските войски и от линията, обозначена на 19 септември миналата година в рамките на Минските споразумения – за проруските бунтовници в Донбас.

Дългосрочното урегулиране в Донбас предполага промени в Конституцията на Украйна, които ще отчитат правата на жителите на региона.

Постигнати са споразумения за пограничните въпроси по съгласуване с бунтовниците, хуманитарните въпроси, въвеждане в действие на приетия закон за специалния статут на Донецка и Луганска области, както и по различни въпроси от икономически и хуманитарен характер.

В рамките на преговорите бяха подписани два документа.

Единият от тях е комплекс от мерки за привеждане в действие на мирното споразумение подписано  в Минск ,септември миналата година. То предвиждаше прекратяването на огъня от двете страни, изтегляне на тежкото въоръжение от фронтовата линия и размяна пленници.

Участниците в тристранната Контактна група за украинската криза са подписали документа, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Подписи са положили специалната пратеничка на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа  Хайди Талявини, бившият президент на Украйна Леонид Кучма, посланикът на Русия в Киев Михаил Зурабов и ръководителите на самообявилите се Донецка  и Луганска народна република Александър Захарченко и Игор Плотницки. Длъжностите на Захарченко и Плотницки не са посочени в документа.

По непотвърдена информация в постигнатото споразумение е предвидена зона за сигурност между 50 и 140 км., в която да няма тежка артилерия.

Вторият документ е заявление от президентите на Франция, Русия, Украйна и Германия за това, че ще подкрепят този процес.

Облекчението, което породи постигнатото споразумение в края на безсънната нощ на преговори в Минск обаче беше попарено от нови обвинения на Киев срещу Москва. Според говорителя на украинската армия Андрий Лисенко по времето, когато лидерите са преговаряли в Минск, 50 танка, 40 бронетранспортьора и друга тежка техника са преминали на украинска територия от Русия.

Продължение...

Почина първият български президент д-р Желю Желев

Печат PDF

На 30 януари 2015 година на 79 години почина първият български президент д-р Желю ЖелевНа 30 януари 2015 година на 79 години почина първият български президент д-р Желю Желев

На 30 януари 2015 година на 79 годишна възраст  почина първият демократично избран президент на България д-р Желю Желев.

Желю Митев Желев е роден на 3 март 1935 г. в с. Веселиново, Шуменско. Има 3 братя - Йордан, Христо и Стоян.Завършва средно образование във 2-ра мъжка гимназия в Шумен, след това „Философия“ в Софийския университет „Климент Охридски“ през 1958 г.
Постъпва на работа като щатен секретар на Общинския комитет на ДКМС в родното си село, където през 1960 г. е приет за член на БКП.

В периода 1961–1964 г., след издържан конкурс, е редовен аспирант във философския факултет към катедра „Диалектически и исторически материализъм“ на СУ „Климент Охридски“. Защитава дисертации за научните степени кандидат на науките (1974) и доктор на науките (1988).

През 1975 г. започва работа в Института по култура. От 1977 до 1982 г. е завеждащ секцията „Култура и личност“ в същия институт. Като философ работи в областта на онтологията.

През 1982 г. излиза книгата му "Фашизмът", която е забранена и спряна от разпространение, но е преведена на 10 езика. 
Д-р Желю Желев е основен инициатор и съосновател на Клуба за гласност и преустройство.Той е един от основателите на Съюза на демократичните сили (СДС) и пръв председател на неговия Координационен съвет. 

На 1 август 1990 г. д-р Желев е избран от ВНС за председател - президент на тогава все още съществуващата до 15 ноември 1990 г.Народна република България. През януари 1992 г. д-р Желю Желев става първият президент на Република България, избран демократично след свободни избори. Заема този пост до 1997 г.

През януари 1997 г. основава фондация „Д-р Желю Желев“. Тя събира и публикува документалното наследство от най-новата политическа история на България.

Председател е на Балканския политически клуб, основан на 26 май 2001 година по негова идея. В учредителното събрание под мотото "Да европеизираме Балканите" тогава участват президентите Йон Илиеску, Сюлейман Демирел, Емил Константинеску, Киро Глигоров, политически лидери от Босна и Херцеговина, Гърция, Албания, Македония, Турция.

Освен на "Фашизмът" д-р Желев е автор и на книгите: “Самодейното изкуство в условията на научно-техническата революция” (1976 г.), “Модалните категории” (1978 г.), “Физическата култура и спорта в урбанизираното общество” (1979 г.), “Човекът и неговите личности” (1991г.), “Релационна теория за личността” (1993 г.), “Интелигенция и политика. Статии, есета, речи, интервюта” (1995 г.), “Реалното физическо пространство” (1996 г.), “Новата висша политика на България и НАТО” (1995 г.), “Обръщения на Президента към народа и Парламента” (1996 г.), “В голямата политика” (1998 г.), “Политически речи 1962-2002 г.” (2003 г.).

Д-р Желев е доктор хонорис кауза на: Грейсланд колидж в щата Айова, САЩ (1992 г); Университета в гр.Мейн - САЩ (1993 г.); Университета в Тел Авив (1993 г.); Университета Хатидже в Анкара (1994 г.); Университета в Сеул (1995 г.); Университада Модерна в Лисабон (1995 г.), Американския университет в България (1996 г.) Славянския университет в Баку, Азербайджан (2002 г.); Югозападния университет “Неофит Рилски” (2004 г.).

Носител е на наградата “Катерина Медичи”, присъдена му от Международната Академия “Медичи” (1991 г.); на международната награда с медал “За заслуги към Европа” (1993 г.) и на наградата “Преход”, разделена с Ицхак Рабин /посмъртно/, връчена в Кранс Монтана (1996 г.). 

Награден е с най-високото държавно отличие на Република България орден "Стара планина" -първа степен, както и с множество академични и държавни награди.Заедно с това д-р Желев е удостоен с най-високите държавни отличия на Франция, Испания, Португалия и Венецуела. Той е почетен член е на Ротъри клуб - Ню Йорк.

На 3 март д-р Желев трябваше да навърши 80 години. Само преди три дни той участва в Съвета на президентите заедно с Росен Плевнелиев, Петър Стоянов и Георги Първанов.

 

Продължение...

88 000 френски полицаи, жандармеристи, командоси и войници от френската армия издирват двамата братя терористи Шериф и Саид Куаши- екзекуторите на 10 френски журналисти и двама полицаи при нападението на хумористичното списание "Шарли ебдо" на 7 януари

Печат PDF

50 000 полицаи, 5000 служители на специалните части на полицията, 32 000 служители на жандармерията, сред които и специалната част за борба с тероризма на френската жандармерия и 1150 войници от френската армия издирват нападателите на редакцията на френското сатирично списание „Шарли ебдо”ден след разстрела, при който бяха убити от терористите 12 човека, 10 френски журналисти и 2 полицаи .

Общо 88 000 души са включени в акцията по издирването на терористите. Такава широкомащабна операция с ангажирането на толкова сили никога до този момент не беше провеждана във Франция, предаде на 8 януари френската телевизиья "France 24", като цитира Министерството на вътрешните работи на Франция.

Двамата терористи  бяха засечени в четвъртък в Северна Франция, в департамента Ен, район Пикардия.

Експерти предупреждават, че братята Куаши са много опасни, защото нямат какво да губят и могат да предприемат самоубийствена акция, при която да загинат още хора. Терористите  са добре  въоръжени.

 

Продължение...

Опозиционаната коалиция на гръцката радикална левица СИРИЗА спечели убедителна победа в предсрочните парламентарни избори в Гърция

Печат PDF

 

 

Лидерът на коалицията на гръцката радикална левица СИРИЗА Алексис Ципрас ликува след победата на пресрочните парламентарни избори в Гърция на 25 януари. 40-тодишният Ципрас ще бъде най- младият премиер в 150 годишната политическа  история на Нова ГърцияЛидерът на коалицията на гръцката радикална левица СИРИЗА Алексис Ципрас ликува след победата на пресрочните парламентарни избори в Гърция на 25 януари. 40-тодишният Ципрас ще бъде най- младият премиер в 150 годишната политическа история на Нова Гърция

Опозиционната Коалиция на радикалната левица СИРИЗА спечели на предсрочните парламентарни избори в Гърция на 25 януари  мнозинство с 36.5% от гласовете, съобщи dir.bg позовавйки се на представител на министерството на вътрешните работи на Гърция.

СИРИЗА, получава 150 места в гръцкият парламент, уточни представителят на гръцкото вътрешно министерство, като се застрахова че посочените от него данни са предарителни и те може да се променят. 

Според тези данни „Нова демокрация” се класира на второ място след СИРИЗА и получава 76 депутатски места. Третото място се заема от крайно дясната „Златна зора”- 6.3% от гласовете и 17 места, след това е партия „Река” с 5.9% от гласовете и 16 места. Комунистическата партия на гърция получава 5.6% и 15 места, ПАСОК- 4.8% и 13 места, а партията „Независими гърци” (АНЕЛ) – 4.7% от гласовете и 13 места. 

В електронната система, отчитаща гласуването, са постъпили данните от 4 800 от общо 19 500 избирателни участъка в Гърция. Около десет милиона гърци имаха право да гласуват.

Гласуването в Гърция е задължително, а неявяването пред урните по закон се наказва със затвор до една година, отказ от издаване на паспорт или шофьорска книжка, както и отнемане на звания или длъжности. Извинени са само гласоподаватели над 70-годишна възраст, трудноподвижни хора или такива, оказали се на повече от 200 км от своята избирателна секция по уважителни причини. Задължителното гласуване е заложено в гръцката конституция още през 1952 г. От 2001 г. обаче неспазването на закона не се преследва. Затова днес санкциите са по-скоро символични.

Продължение...

Нови двама полицаи простреляни в Париж, разгневени французи предприеха атаки срещу джамии и заведения за дюнери на араби във Франция, като реакция след вчерашният разстрел извършен от ислямисти в редакцията на "Шарли ебдо"

Печат PDF

Поредният разстрел в Париж: Двама френски полицаи бяха простреляни ва 8 януари в южното парижко предградие Монруж /Снимка:"Ройтерс"/Поредният разстрел в Париж: Двама френски полицаи бяха простреляни ва 8 януари в южното парижко предградие Монруж /Снимка:"Ройтерс"/

Мъж в бронежилетка и с автоматична пушка откри стрелба срещу  френски полицаи, мъж и жена  в южното парижко предградие Монруж на 8 януари, четвъртък, ранявайки един от тях, съобщи агенция Ройтерс.

Първата жертва на стрелбата е 25-годишна жена, общински полицай, отговарящ за трафика в Монруж, тя е простреляна в гърба. Час по-късно Би Би Си, позовавайки се на източници от полицията, съобщи, че жената е починала от раните си. Другият ранен е пътен полицай.

Пет линейки са пристигнали на мястото на инцидента.

Вестник “Льо Паризиен“ съобщи, че нападателите били двама мъже, които открили огън с автомати М5. Единият от нападателите, за който впоследствие беше установено, че е жена избягал към близката метростанция. Другият мъж, който според свидетели бил с бронежилетка, се качил в автомобил и избягал в посока към Париж.

По първоначални данни “няма установена връзка между вчерашната атака и нападението в редакцията на в. “Шарли ебдо”, твърдят източници на изданието, близки до разследването.

Междувременно , като реакция след варварският разстрел на 7 януари в Париж в редакцията на френското хумористично седмично списание "Шарли ебдо", при който загинаха 12 човека, 10 журналисти от редакцията и двама френски полицаи  взривове и стрелби бяха извършени във или около джамии във Франция в сряда вечерта и четвъртък сутринта, без да оставят жертви или ранени.

Рано вчера сутринта (6,00 ч. месно време) имаше взрив в заведение за дюнери близо до джамия в град Вилфранш сюр Сон, Източна Франция. Витрината на ресторанта е била разрушена, но няма пострадали, съобщава вестник "Льо Паризиен".

Районът веднага беше отцепен, а разследването е възложено на служителите на съдебна полиция.

“Опасявам се, че този инцидент е свързан с драматичното събитие, което се случи в Париж”, заяви кметът на града Бернар Перу, който визира атентата в редакцията на в. “Шарли ебдо”, при който загинаха 12 души.

В Льо Ман също е извършено нападение над джамия. Около полунощ са произведени изстрели срещу храма на улица „Бертниер”, намираща се в квартал в източната част на града.

Вчера сутринта следователите са открили, че срещу джамията е била хвърлена граната, която е попаднала в мястото за четене на молитва. Стъклата на храма са били счупени от взрива, а по време на обиска на мястото са намерени още три гранати.

Органите на реда са намерили и гилзи от куршуми, влезли в джамията през прозорец на първия етаж. За щастие няма пострадали. а районът е отцепен.

Изстрели е имало и по джамията в Порт ла Новел. Инцидентът е станал в сряда около 20 ч. местно време, един час след края на молитвата. Регионалният прокурор потвърждава, че е имало два отделни изстрела, стреляно е с оръжие от малък калибър.

Продължение...

Back to top

Latest News


Warning: Creating default object from empty value in /home/vselena/public_html/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Warning: Creating default object from empty value in /home/vselena/public_html/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Warning: Creating default object from empty value in /home/vselena/public_html/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Warning: Creating default object from empty value in /home/vselena/public_html/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Warning: Creating default object from empty value in /home/vselena/public_html/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Popular


Warning: Creating default object from empty value in /home/vselena/public_html/modules/mod_mostread/helper.php on line 79

Warning: Creating default object from empty value in /home/vselena/public_html/modules/mod_mostread/helper.php on line 79

Warning: Creating default object from empty value in /home/vselena/public_html/modules/mod_mostread/helper.php on line 79

Warning: Creating default object from empty value in /home/vselena/public_html/modules/mod_mostread/helper.php on line 79

Warning: Creating default object from empty value in /home/vselena/public_html/modules/mod_mostread/helper.php on line 79

Copyright © Вселена нюз 2021

joomla templates by Free Joomla Templates & Projektowanie stron Szczecin.