You are here: Home

Welcome to the Frontpage

Френските власти публикуваха пълният списък на жертвите на вчерашното терористично нападение на "Шарли ебдо", радикалните ислямисти от "Ислямска държава" изразиха задоволство на следващият ден от нападението на френското хумористично списание

Печат PDF

47-годишният Стефан Шарбоние, който  бе директор на редакцията на френското седмично хумористично списание "Шарли ебдо" от май 2009 г.  беше един от 12-те жертви на вчерашното терористично нападение над редакцията47-годишният Стефан Шарбоние, който бе директор на редакцията на френското седмично хумористично списание "Шарли ебдо" от май 2009 г. беше един от 12-те жертви на вчерашното терористично нападение над редакцията

Френските власти публикеваха пълният списък на 12-те жертвите на терористичното нападение в Париж на редакцията на френското хумористично списание "Шарли ебдо" извършено от братята -ислямисти френски граждани от алжирски произход Саид и Шериф Кауши, цитиран от българските медии.

Кои са жертвите?

47-годишният Стефан Шарбоние бе директор на редакцията от май 2009 г.

76-годишният Жан Кабю и 80-годишният Жорж Волински са били карикатуристи в емблематичното списание „Хара-кири”, предшественик на „Шарли ебдо”. Те са съоснователи на сатиричния вестник.

47-годишният Бернар Верлак е известен с левичарските си възгледи и критика на пазарния капитализъм. Последната му сатирична книга „Пет години под управлението на Саркози“ включва колекция от карикатурите му на бившия френски президент.

73-годишният карикатурист Филип Оноре, известен само като Оноре, което в превод от френски означава "почитан" или "уважаван". Неговите карикатури са черно-бели и той ги публикува от 16-годишна възраст в различни издания.

Терористите ликвидираха и 68-годишният Бернар Марис, известен с прякора Чичо Бернар. Той е икономист и икономически анализатор, изявявал се по радиото, телевизията и в различни печатни издания. Всяка седмица той е водил икономическа рубрика в "Шарли ебдо".

Животът си загуби и 54-годишната Елза Кая, психиатър и психоаналитик, автор на рубриката "Диванът на Шарли".

Сред убитите има и двама французи от арабски произход - коректорът Мустафа Урад и 42-годишният полицай Ахмед Мерабет, застрелян от упор от един от нападателите на улицата пред издателството на "Шарли ебдо".

Другият застрелян полицай е 49-годишният Франк Бренсоларо. Той е отговарял за охраната на редакцията на "Шарли ебдо".

Сред жертвите са и двама души, озовали се в редакцията по случайност. Това са 42-годишният Фредерик Бойсо, служител на фирмата за поддръжка "Содексо", който бил във фоайето на сградата за извършване на дейности по поддръжката, когато вътре нахлули нападателите. Мишел Рено, основател на фестивал в град Клермон-Феран, пък бил поканен да гостува на оперативката на редакцията на "Шарли Ебдо".

Терористите, братята Саид и Шериф Куаши бяха засечени сутринта на 8 януари  в Северна Франция. Френски спецчасти са разположени в градчето Вилер-Котре, където е открит автомобилът, използван от двамата атентатори.

  Час преди атаката от списанието " Шарли ебдо" публикуват в Туитър карикатура на лидера на "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади. На нея Багдади отправя най-добри пожелания, най-вече за много здраве Час преди атаката от списанието " Шарли ебдо" публикуват в Туитър карикатура на лидера на "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади. На нея Багдади отправя най-добри пожелания, най-вече за много здраве

Междувременно на 8 януари 2015 г. първият ден на национален траур във Франция в памет на жертвите на вчерашното терористично нападение  радиото на групировката „Ислямска държава” обяви за герои извършителите на разстрела в  редакцията на френското сатирично списание „Шарли ебдо”.

„Герои-джихадисти убиха 12 журналисти, работили за френското списание „Шарли ебдо” и раниха 10 други, като отмъщение за пророка (Мохамед)”, се казва в прочетено по радио Al Bayan изявление, цитирано от АФП, публикувано от dir.bg.

Продължение...

Франция потъна на 8 януари 2015 г.в национален траур в памет на жертвите на варварското терористично нападение на "Ал-Кайда" в Париж на редакцията на хумористичното списание "Шарли ебдо"предният ден, при което загинаха 10 журналисти от списанието и двама

Печат PDF

Французите запазиха минута мълчание на 8 януари 2015 година  в 12,00 ч. в памет на жертвите на атентата срещу редакцията в Париж на френският хумористичен седмичник "Шарли ебдо", при който  бяха разстреляни от терористи от "Ал-Кайда" двама френски полицаи охраняващи редакцията и 10 френски журналисти от списанието, сред които 4-ма от  най- известните карикатуристи във Франция.

Тишината, обхванала цяла Франция, беше нарушена само от ударите на камбаните, чийто звън отекна в памет на жертвите, Общественият транспорт в Париж и в цяла Франция преустанови движение по време на тази минута мълчание. В училищата в цяла Франция също беше запазено едноминутно мълчание. В много френски фирми работниците преустановиха работа за една минута.

Националният траур в памет на жертвите на терористите ще продължи до 11 януари. Знамето на Френската република, което се вее над държавни институции, обществени сгради и места през тези три дена на траур ще бъде наполовина спуснато.

Вечерта на 8 януари светлините на Айфеловата кула в Париж-символът на Франция ще бъдат загасени за 1 минута в памет на жертвите на терористичното нападение

На 8 януари 2015 г. президентът на Франция Франсоа Оланд свиква председателите на двете камари на парламента, както и лидерите на представените в парламента сили.

В съвместно изявление седем френски мюсюлмански организации призоваха  в петък /почивният ден от седмицата в мюсюлманските държави еквивалент на неделята, като почивен ден/ джамиите в цяла Франция имамите да проповядват срещу тероризма

Намериха останки от изчезналият на 28 декември еърбус на "Еър Ейша" край остров Борнео

Печат PDF

Останки от разбилият се самолет "Еърбус / А-320 200 /" на базираната ва Малайзия авиокомпания "Еър Ейша", който изчезна от радарите на 28 декември бяха намерени два дена по-късно в Яванско море близо до остров БорнеоОстанки от разбилият се самолет "Еърбус / А-320 200 /" на базираната ва Малайзия авиокомпания "Еър Ейша", който изчезна от радарите на 28 декември бяха намерени два дена по-късно в Яванско море близо до остров Борнео

Откритите останки в Яванско море са от изчезналия в неделя самолет на авиокомпания "Еърбус А-320 200" на "Еър Ейша". Това съобщи на 30 декември, вторник в Джакарта изпълнителният директор на авиопревозвачът Тони Фернандес, предаде БНР.

Повече от 40 тела са извадени от морето в района на катастрофата на самолета на авиокомпания "Еър Ейша" край Калимантан, индонезийската част на остров Борнео.

Останките от еърбуса бяха открити на 10 км от мястото, където самолетът последно е бил засечен от радар, на дълбочина около 25-30 метра.

Предполага се, че причината за катастрофата са лошите атмосферни условия.

При обявяване на новината за намерените тела роднините на пътниците, чакащи на летището в Сурабая, избухнаха в ридания. Няколко души припаднаха и бяха изнесени на ръце. "Сърцето ми е изпълнено с мъка за всички семейства на пътниците", написа в туитър шефът на " Еър Ейша "Тони Фернандес.

Според очевидци телата на загиналите пасажери, които са били без спасителни жилетки са били подути но са били непокътнати, а не разкъсани от акули и морски крокодили, които се срещат в Яванско море. В тази част морето е сравнително плитко и спасителите се надяват да намерят по- бързо останалите тела на жертвите и черните кутии на самолета.

Самолетът на базираната в Малайзия авиокомпания "Еър Ейша" "Еърбус А-320 200" изчезна от радарите със 162-ма души на борда по време на полет на 28 декември от Сурабая до Сингапур.

Продължение...

НАЙ КЪРВАВАТА ТЕРОРИСТИЧНА АТАКА ОТ ДЕСЕТИЛЕТИЯ ВЪВ ФРАНЦИЯ: 12 ЧОВЕКА, СРЕД КОИТО ДВАМА ПОЛИЦАИ ЗАГИНАХА СЛЕД НАПАДЕНИЕ В ПАРИЖ НА РЕДАКЦИЯТА НА ФРЕНСКОТО ХУМОРИСТИЧНО СПИСАНИЕ "ШАРЛИ ЕБДО" ОТ ТЕРОРИСТИ ОТ "АЛ-КАЙДА",

Печат PDF

Трима маскирани, въоръжени с автомати "Калашников", нападатели, са нахлули около 11:30  часа местно време  на 7 януари, сряда  в сградата на редакцията на френското хумористично списание "Шарли ебдо" намиращо се в центъра на Париж и открили огън по намиращите се там журналисти. Преди нападението на редакцията терористите застреляли двамата постови полицаи охраняващи списанието.

Според очевидци, журналисти от "Шарли ебдо" нападателите крещели "Отмъстихме за пророка (Мохамед)" и "Аллах е велик".

Убити при стрелбата са  10-ма служители на изданието, сред които 4-ма известни френски карикатуристи работещи там. Други 11 служители на списанието получиха огнестрелни рани, петима от които са в критично състояние.
Очевидец, цитиран от френските медии, твърди, че един от нападателите е изкрещял: "Кажете на медиите, че това е Ал Каида в Йемен"!

Напускайки местопрестъплението, терористите прострелват трети полицай, отнемат колата на шофьор бяло "Рено Клио", който който, виждайки автомата "Калашников", излиза от колата си и побягва панически. Терористоите бягат с нея. При бягството блъскат пешеходец. По-късно автомобилът е открит изоставен.

Тримата нападатели вече са идентифицирани, само часове след кървавия разстрел в Париж, при който загинаха 12 души, а 11 по последни данни бяха тежко ранени.

Двата терористи - ислямисти братята Шериф и Саид Куаши разстреляли 12 човека при нападението на редакцията на френското хумористично списание "Шарли ебдо" на 7 януари са френски граждани от алжирски произходДвата терористи - ислямисти братята Шериф и Саид Куаши разстреляли 12 човека при нападението на редакцията на френското хумористично списание "Шарли ебдо" на 7 януари са френски граждани от алжирски произход

Двама от терористите са братята Саид и Шериф Куаши френски граждани от алжирски произход. Според властите те са участвали в мрежа за набиране на джихадисти. Предполагаемият трети участник в атаката срещу редакцията на "Шарли ебдо" се предаде на полицията. 18-годишният Хамид Мурад обаче има алиби, според което е бил извън пределите на Париж по време на разстрела.

80 000 служители на френските сили за сигурност издирват терористите.

Продължение...

Самолет на "Еър Ейша" с 162- ма човека на борда изчезна от радарите 40 минути след излитането от летището в Сурбая

Печат PDF

 

Самолет "Еърбъс А320-200", полет QZ8501 на нискобюджетната малайзийска компания "Еър Ейша" с 162. ма човека на борда пътуващ от Сурбая за Сингапур изчезна в неделя на 28 декември от радарите 40 минути след излитането от град Сурабая намиращ се в източната част на остров Ява. Самолет "Еърбъс А320-200", полет QZ8501 на нискобюджетната малайзийска компания "Еър Ейша" с 162. ма човека на борда пътуващ от Сурбая за Сингапур изчезна в неделя на 28 декември от радарите 40 минути след излитането от град Сурабая намиращ се в източната част на остров Ява.

Самолет "Еърбъс А320-200", полет QZ8501 на нискобюджетната малайзийска компания "Еър Ейша" с 162. ма човека на борда пътуващ от Сурбая за Сингапур изчезна в неделя на 28 декември от радарите 40 минути след излитането от град Сурабая намиращ се в източната част на остров Ява.

Минути се преди да изчезне от радарите командирът на самолета е съобщил за лоши метреологични условия: тъста мъгла, бурни ветрове и мълнии и затова му е било наредено да издигне машината на по-голяма височина за да се издигне над бурята.

След този последен контакт на екипаяжа на полет QZ8501 с летище Сурбая връзката била изгубена. Това вероятно е станало в района на остров Борнео над Яванско море.

По информация на БНР авиокомпанията "Еър Ейша" е публикувала списък на пътниците, от които 149 са граждани на Индонезия, трима на Южна Корея, един на Сингапур, един на Малайзия и един на Великобритания. Сред тях има и 17 деца. Екипажът на самолета е бил съставен от 6 индонезийци и един французин.

 

Продължение...

Back to top

Latest News


Warning: Creating default object from empty value in /home/vselena/public_html/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Warning: Creating default object from empty value in /home/vselena/public_html/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Warning: Creating default object from empty value in /home/vselena/public_html/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Warning: Creating default object from empty value in /home/vselena/public_html/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Warning: Creating default object from empty value in /home/vselena/public_html/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Popular


Warning: Creating default object from empty value in /home/vselena/public_html/modules/mod_mostread/helper.php on line 79

Warning: Creating default object from empty value in /home/vselena/public_html/modules/mod_mostread/helper.php on line 79

Warning: Creating default object from empty value in /home/vselena/public_html/modules/mod_mostread/helper.php on line 79

Warning: Creating default object from empty value in /home/vselena/public_html/modules/mod_mostread/helper.php on line 79

Warning: Creating default object from empty value in /home/vselena/public_html/modules/mod_mostread/helper.php on line 79

Copyright © Вселена нюз 2021

joomla templates by Free Joomla Templates & Projektowanie stron Szczecin.