You are here: Home

Welcome to the Frontpage

Най- великият измежду всички родени на земята християнски светец -Предтечата Господен и негов кръстител, последният от старозаветните пророци Свети Йоан

Печат PDF

Православна икона на Свети Йоан КръстителПравославна икона на Свети Йоан Кръстител

На 7 януари Българската православна църква почита паметта на последният от старозаветните пророци Свети Йоан Кръстител извършил свето кръщение във водите на река Йордан нашият Господ и Спасител Исус Христос /празника известен, като Богоявление или Кръщение Господне се празнува на 6 януари/.

От този момент, от извършването на акта на светото кръщение от Свети Йоан Кръстител Христос бива осенен с благодатта на Светият дух и започва през оставащият му кратък земен път, който му остава да извърви до неговото разпятие своите проповеди съчетани с редица чудеса за прослава на Бога.

Църквата още от най-първите си времена извършва празника на събора на честния и славния пророк Йоан, Предтечата и Кръстителя на Господа. И напълно подобаващо е да се почете със специален празник този, който послужил на тайнството на Божественото кръщение, като възложи ръката си върху главата на Владиката на всички.

Свети Иоан Предтеча възпоменаваме няколко пъти в годината:

На 7 януари - Събор на св. пророк Йоан Кръстител (Ивановден) - денят след Кръщение Господне (Богоявление), 24 февруари първото и второто намиране на  честната глава на свети Йоан Кръстител, 25 май - Третото намиране главата на Предтечата господен, 23 септември - Зачатие на св. Иоан Предтеча, 24 юни - Рождение на св. Иоан Кръстител (Еньовден), 29 август - Отсичане главата на св. Иоан Кръстител.

Всеки вторник през годината е също посветен на неговата памет и има специална молитва в молитвеника,която се чете на този ден. Единствено той и Свети Николай Мирликийски ,за който има специална молитва, която се чете всеки четвъртък са удостоени с тази чест да има специални молитви за тях в молитвеника в дните от седмицата.

Църковният празник посветен на Свети Йоан Кръстител се празнува , и като народен такъв известен под името Ивановден.

Според народното вярване Св. Йоан Кръстител е покровител на кумството и побратимството. Обредното къпане за здраве на Йордановден продължава и на Ивановден. В някои райони на страната то дори е по-характерно за този празник. Навсякъде обредът е за младоженците, като действието се извършва от кума или девера.

Народните традиции и обичаи повеляват на Ивановден кума или девера да "къпят" младоженците, сключили брак преди една година, пръскайки ги с вода. Младото семейство от своя страна носи на кума вино, кравай и месо, тъй като този ден е посветен на кумството и побратимството, чийто покровител е Св. Йоан Кръстител. Обредното къпане завършва с размяна на подаръци.

Обредите и обичаите, които се изпълняват на Ивановден, се свързват с очистителната сила на осветената вода на Йордановден. "Мръсните дни" вече са отминали и хората обръщат поглед към сбъдването на предвещанията за здраве, щастие и берекет.

На трапезата на Ивановден присъстват: фасул, варено жито, ошав, баница, кървавица, свински ребра със зеле и печена луканка.

Ивановден поставя край на периода, в който бродят маскираните новогодишни дружини.

Продължение...

Свети Василий Велики архиепископ на Кесария Кападокийска

Печат PDF

Свети Василий Велики,православна икона Свети Василий Велики,православна икона

На 1 януари Българската православна църква почита паметта на Свети Василий Велики /330 -379г./ , известен също и като Василий Кесарийски християнски светец, архиепископ на Кесария Кападокийска, църковен писател и богослов.

Един от тримата светители - отци на Църквата / ранните християнски теолози и писатели на Църквата, които оказват голямо влияние върху по-късното богословие. Почитаните в православието отци на Църквата са Светите Три Светители: Василий Велики, Григорий Богослов, Йоан Златоуст, като и Атанасий Велики./ заедно с Григорий Богослов и Йоан Златоуст.

Част от живота си Свети Василий Велики бил епископ на град Кесария в днешна Мала Азия.

Там, под ръководството на Свети Василий Велики е бил построен благотворителен град известен, като Василиада, в който монасите се грижели за болни, прокажени, сираци и други нещастни хора. Този град на милосърдието и днес е най-добрият пример за организирана социално-благотворителна дейност.

В Римокатолическата църква Свети Василий Велико  е наричан също доктор на църквата.

Автор на многочислени проповеди и писма на богословска тематика (от тях са съхранени до наши дни над 300).

Основните му творби са "За Светия Дух" (On the Holy Spirit), три книги срещу арианеца Евномий, проповеди върху шестте дни на сътворението на света. Неговият „Шестоднев“ е преведен на редица езици, а на български – от Йоан Екзарх в годините на Златния век по време на Първото българско царство при управлението на цар Симеон Велики.

Василий Велики е най-известен с правилата за монашески живот, които създава, съсредоточени върху живота в монашеската общност, литургичните молитви и труда.

Той особено се погрижил за благолепието на богослужението, като установил строг ред и въвел всенощни бдения с антифонно пение на паслми, а като паметник на дейността му за реформиране на богослужебното наследство винаги ще служи и съставената от него Василиева св. Литургия, която се изпълнява десет пъти през църковната година и се запазила в Цариградска, Сирийска и Александрийска редакции. Това свидетелства, че употребяваният днес текст е претърпял през вековете някои промени допълнения на св. Василиевия оригинал.

Василий Велики се представя пред Бога на 1 януари 379 година.

Почитан е като светец от Православната, Римокатолическата, Епископалната, Англиканската и Лутеранската църкви.

Свети Василий Велики е смятан за покровител на епископите,  миньорите, ораторите и проповедниците.

Лекува епилептиците, Помага за успех в работата и бизнеса, Помага срещу завист, Помага за приемане в желано учебно заведение, Помага при започване на ново начинание, Помага при работа свързана с тежък труд

Свети Василий помага срещу магии, уроки, зли сили и душевни заболявания. Той пречиства мислите и грешните желания, дава надежда при униние и отчаяние. При всяка скръб и изкушение добре е да се помолим на този светец.

Продължение...

Свети великомъченик Мина Котуански

Печат PDF

Икона на христовият войн Свети великомъченик Мина възседнал жребец държащ в дясната си ръка кръст – символ на вярата му в Христос Икона на христовият войн Свети великомъченик Мина възседнал жребец държащ в дясната си ръка кръст – символ на вярата му в Христос

На 11-ти ноември Българската православна църква и всички православни християни по света почитат Свети великомъченик Мина /името на когото означава "месечиан, луна"/ бърз помощник в беди, светец на спрведливостта и възмездието, помощник  за откриването на  нещо изгубено, пазител на сираците и семейството.

На неговият празник всички православни християнки се молят пред иконата му  за благополучие и радост в дома, както и за здравето на децата си.

Светецът също  е покровител на самотните жени, пътниците, бездомните, сираците, жените които не могат да заченат, знахарите и лечителите, войните, пътешествениците и охранителите.

Мина бил египтянин, роден в Александрия носел в сърцето си вярата си в Христа. Той служил известно време, като  войник във войскова част на римската армия дислоцирана в Котуанската област в Египет под командата  от военноначалника Фирмилиан.

В краят на 3 век римските императори Диоклетиан /244-311г./, и Максимиан /250-310 г./, които упрвлявали съвместно Рим започнали поредното гонение срещу християните, като издали  указ да се предават на мъчения и да се убиват всички християни, които не се покланят на идолите обявени от римляните за божества.

Войнът Мина не можел да преследва своите братя християни, да ги изтезава и убива. Но в същото време бил само един обикновен войник и осъзнавал, че няма никаква власт да спре тези жестоки безчинства.  Примирен пред своята човешка безпомощност той напуснал армията и се оттеглил в пустинята Котуан. Предпочел да живее сам в компанията на зверовете, отколкото сред злите човеци. От името на пустинята днес Свети великомъченик Мина е познат и като Мина Котуански. През цялото време той постил и отправял непрестанни молитви към Господ, в които искал да има справедливост.

Веднъж на тържество в чест на езическите божества, гражданите на Котуан устроили шумни зрелища и жертвоприношения. Като научил за това, отшелникът Мина влязъл в града и започнал да изобличава самозабравилите се езичници.

Градоначалиникът наредил да бъде арестуван смутителят на тържеството. Мина бил  жестоко измъчван – бит с волски жили, тялото му стъргано с железни куки, обесен с главата надолу. Накрая бил посечен с меч на 11-ти ноември 296 година в оклоностите на град Котуан, Египет.

На празника на Свети великомъченик Мина Българската православна църква почита също паметта на Светите великомъченици Виктор, Викентий и  Светата мъченица Стефанида Дамаска.

Светият великомъченик Виктор, който също бил войник като Свети Мина, бил посечен с меч при император Антонин в Италия през 161 г. Една млада християнка на име Стефанида, която присъствала на неговите страдания, започнала да слави подвига му и сама заедно с него се удостоила с мъченическа смърт.

Светият великомъченик Викентий бил дякон. Той пострадал за вярата в Христа в испанския град Валенсия също при управлението на император Диоклетиан.

Продължение...

Отново жестоко убийство в столицата:Намерeн труп на мъж прострелян и с прерязано гърло в гараж в софийският квартал "Хиподрума"

Печат PDF

Тялото на 45 годищен мъж прострелян в главата и с прерязано гърло беше намерено  в столичният квартал "Хиподрума" на 21 ноември вечерта. Снимка: АрихивТялото на 45 годищен мъж прострелян в главата и с прерязано гърло беше намерено в столичният квартал "Хиподрума" на 21 ноември вечерта. Снимка: АрихивТрупа на 46-годишният tампион по авиомоделизъм Борислав Бърдаров беше  намерен   в гараж  в столичния квартал „Хиподрума“, където той е поправял ключалки и аларми на автомобили. на 21 ноември, вторник,предаде dir.bg.

Сигналът за убийството бил подаден около 19.30 часа на същият ден от братовчед на Бърдаров.

На място веднага са били изпратени екипи на полицията. При извършения оглед на трупа е установено,  че жертвата била простреляна с пистолет в корема и гърлото, като след това  гърлото й било прерязано.

По случая е образувано досъдебно производство. Огледите на място продължават. Предприети са оперативно- издирвателни и процесуално-следствени действия за установяване и задържане на извършителя на зверското  убийство.

За жестокото престъпление часове след откриването на тялото на жертвата  беше задържан 46-годишният Ясен Хедеяр, от смен брак между българка и иракчанин. Убиецът имал заложни къщи в квартал "Хиподрума"в столицата, където живеел.

от смесен брак между българка и иракчанин,

Прочети още на: https://www.dnes.bg/temida/2017/11/24/obvineniiat-za-klaneto-v-hipodruma-plashil-i-bivshata-si.360354
от София, бивш съпруг на жената на убитият Бърдаров.
Бивша съпруга на убиеца и настояща на убития стои в основата на кървавата саморазправа, завършила в ключарско ателие, помещаващо се в гараж, съобщи Bulgaria ON AIR.

В него Борислав Вардаров правел ключалки и аларми на автомобили. Преди години въртял бизнес със заложни къщи, но се преориентирал.
Още по темата
Официално: Килърът от "Хиподрума" не е задържан! Убийството е битово!
Убийството в Хиподрума – от любов! Убитият – прострелян и обезглавен
Откриха застрелян мъж в кв. "Хиподрума". Кой е?

Във вторник килърът дошъл в гаража и двамата се скарали за жена, в която били вклюбени, но ключарят се оженил за нея.

Тогава съперникът му извадил законен пистолет и прострелял майстора 2 пъти в корема и веднъж в гърлото.

Изстрелите не се оказали смъртоносни и затова мъжът извадил нож и прерязал гърлото на опонента си, като го оставил да се дави в собствената си кръв.

Ключарят е починал в страшни мъки и е агонизирал 20 минути, докато не умрял от кръвозагуба, твърдят разследващи пред "24 часа".

Трупът му бил намерен от негов братовчед, който му звънил няколко пъти и се пристеснил защо не отговаря. Тогава отишъл в гаража и намерил 46-годишния ключар мъртъв.

Убиецът е задържан. Той е с психични отклонения. От Софийската градска прокуратура съобщиха, че е повдигнато обвинение на Я.Х. за извършено от него убийство.

С постановление на прокурор той е задържан за 72 часа с оглед осигуряване явяването му пред съда за определяне на мярка за неотклонение "задържане под стража".

На пресконференция днес прокуратура и разследващи ще оповестят повече подробности за жестокото убийство.

Убийството е 89-ото от началото на годината у нас, но до момента всички други 88 са разкрити.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/temida/2017/11/23/obshta-jena-kliuchyt-kym-ubiistvoto-na-kliucharia-v-hipodruma.360125

Прокуратурата вече повдигна на извършителя на жестокото убийство обвинение и го остави в ареста за 72 часа. След това от държавното обвинение ще поискат от съда определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Продължение...

Свети архангел Михаил - вожда на небесните безплътни сили

Печат PDF

 

Първият измежду светлите божии ангели, бореца срещу злото, победителят над Сатаната и неговите демони Светият архистратег МихаилПървият измежду светлите божии ангели, бореца срещу злото, победителят над Сатаната и неговите демони Светият архистратег Михаил

На 8 ноември Българската православна църква чества Събора на Свети архангел Михаил и на небесните безплътни сили.

Според християнската религия, седем са първенствуващите ангели, наречени Архангели, които стоят край Бога и всеки един от тях има своя мисия.Това са  Михаил, Гавраил, Рафаил, Уриил, Салатиил, Йехудиил, Варахиил

Свети архангел  Михаина, чието име на еврейски  означава "кой е като Бога", е  архангела с най-висш чин  от първенсвуващи 7 архангели, които винаги стоят пред престола на Господа. Михаил е наречен наречен още  Архистратег-Първи военначалник на светлото небесно ангелско войнство представя Божието слово,  Светият архангел Гавраил е носител на Божиите  Рафаил-лечител на недъзите, Светият архангел Уриил-просветител на душите, Салатиил е молител и застъпник пред Бога, Иехудиил е прославящ Господа, а Варахиил е подател на Божиите благословения.

Продължение...

Latest News


Warning: Creating default object from empty value in /home/vselena/public_html/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Warning: Creating default object from empty value in /home/vselena/public_html/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Warning: Creating default object from empty value in /home/vselena/public_html/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Warning: Creating default object from empty value in /home/vselena/public_html/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Warning: Creating default object from empty value in /home/vselena/public_html/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Popular


Warning: Creating default object from empty value in /home/vselena/public_html/modules/mod_mostread/helper.php on line 79

Warning: Creating default object from empty value in /home/vselena/public_html/modules/mod_mostread/helper.php on line 79

Warning: Creating default object from empty value in /home/vselena/public_html/modules/mod_mostread/helper.php on line 79

Warning: Creating default object from empty value in /home/vselena/public_html/modules/mod_mostread/helper.php on line 79

Warning: Creating default object from empty value in /home/vselena/public_html/modules/mod_mostread/helper.php on line 79

Copyright © Вселена нюз 2021

joomla templates by Free Joomla Templates & Projektowanie stron Szczecin.