You are here: Home Вести Вести от света 88 000 френски полицаи, жандармеристи, командоси и войници от френската армия издирват двамата братя терористи Шериф и Саид Куаши- екзекуторите на 10 френски журналисти и двама полицаи при нападението на хумористичното списание "Шарли ебдо" на 7 януари

88 000 френски полицаи, жандармеристи, командоси и войници от френската армия издирват двамата братя терористи Шериф и Саид Куаши- екзекуторите на 10 френски журналисти и двама полицаи при нападението на хумористичното списание "Шарли ебдо" на 7 януари

Оценка на читателите: / 3
Слаба статияОтлична статия 

50 000 полицаи, 5000 служители на специалните части на полицията, 32 000 служители на жандармерията, сред които и специалната част за борба с тероризма на френската жандармерия и 1150 войници от френската армия издирват нападателите на редакцията на френското сатирично списание „Шарли ебдо”ден след разстрела, при който бяха убити от терористите 12 човека, 10 френски журналисти и 2 полицаи .

Общо 88 000 души са включени в акцията по издирването на терористите. Такава широкомащабна операция с ангажирането на толкова сили никога до този момент не беше провеждана във Франция, предаде на 8 януари френската телевизиья "France 24", като цитира Министерството на вътрешните работи на Франция.

Двамата терористи  бяха засечени в четвъртък в Северна Франция, в департамента Ен, район Пикардия.

Експерти предупреждават, че братята Куаши са много опасни, защото нямат какво да губят и могат да предприемат самоубийствена акция, при която да загинат още хора. Терористите  са добре  въоръжени.

 

Френският премиер Манюел Валс разпореди най-високото ниво на тревога, което вече е в сила за Париж, и за северния регион Пикардия, където полицията е фокусирала издирването на двамата заподозрени за нападението над списание „Шарли ебдо”, пише Le Figaro. „Премиерът реши да разшири нивото на тревога и за Пикардия”, се казва в съобщение от кабинета на Валс.

Тази реакция се дължи на факта, че двамата издирвани братя за нападението са били забелязани в региона, което доведе до това районът да бъде отцепен от френските спецчасти.

Под засилена охрана са поставени редакциите на медии, големите магазини, метрото, градският транспорт, гари, автогари и местата, където парижани се събират да отдадат почит на жертвите.

От Министерството на вътрешните работи във Франция заявиха, че 9650 от полицаите са мобилизирани в региона на Ил дьо Франс. Длъжностните лица се опасяват, че двамата братя Шериф и Хамид Кауаши отново могат да опитат да влязат във френската столица.

Най-високата степен на тревога - "Повишено внимание за терористични атентати", беше обявена в Париж веднага след нападението над сатиричното издание "Шарли Ебдо", при което загинаха 12 души.

Френският премиер Валс потвърди на 8 януари новината, че вече са арестувани няколко души при издирването на двамата заподозрени терористи за стрелбата в офиса на ференското хумористично списание "Шарли ебдо"

По информация на Агенция Франс Прес най-малко седем души за задържани до момента в разследването. Неофициално се твърди, че те са приближени мъже и жени на двамата братя от алжирски произход Шериф и Саид Куаши.

Премиерът потвърди още, че двамата заподозрени, които все още са на свобода са били известни на френските служби за сигурност и без съмнение са били наблюдавани преди инцидента.

По информация на politikata.net обявените за издирване след терористичното нападение на редакцията „Шарли ебдо“ братя Саид и Шериф Куаши са били разкрити сравнително бързо от френската полиция, благодарение на това, че в суматохата единият от тях си забравил личната карта в колата, в която избягаха.

Двамата братя терористи Шериф и Саид КуашиДвамата братя терористи Шериф и Саид Куаши

Но френските медии вече задават въпроси как така те са действали толкова нагло и въоръжени до зъби, след като не от вчера са били в полезрението на полицията. Саид Куаши на 34 години и Шериф Куаши на 32 години са родени в Париж в семейство от алжирски произход. Двамата владеят перфектно френски, за което свидетелстваха очевидци на кървавото нападение.

Шериф Куаши вече е бил съден по обвинение в тероризъм през 2008 г. за помощ на бунтовниците в Ирак. Той е лежал година и половина в затвора, информира Би Би Си.

По предварителна информация нападателите може би са част от групировки, свързани с „Ал Кайда“ и „Ислямска държава“, посочва ТАСС. По думите на очевидци терористите са крещели „Аллах Акбар“ и че са отишли „да отмъстят за унижението на пророка /Мохамед/“.

Полицията подозира, че стрелците са имали връзки с йеменските терористи.

 

Печат PDF

Back to top

Copyright © Вселена нюз 2021

joomla templates by Free Joomla Templates & Projektowanie stron Szczecin.