You are here: Home Вести Вести от България Почина първият български президент д-р Желю Желев

Почина първият български президент д-р Желю Желев

Оценка на читателите: / 2
Слаба статияОтлична статия 

На 30 януари 2015 година на 79 години почина първият български президент д-р Желю ЖелевНа 30 януари 2015 година на 79 години почина първият български президент д-р Желю Желев

На 30 януари 2015 година на 79 годишна възраст  почина първият демократично избран президент на България д-р Желю Желев.

Желю Митев Желев е роден на 3 март 1935 г. в с. Веселиново, Шуменско. Има 3 братя - Йордан, Христо и Стоян.Завършва средно образование във 2-ра мъжка гимназия в Шумен, след това „Философия“ в Софийския университет „Климент Охридски“ през 1958 г.
Постъпва на работа като щатен секретар на Общинския комитет на ДКМС в родното си село, където през 1960 г. е приет за член на БКП.

В периода 1961–1964 г., след издържан конкурс, е редовен аспирант във философския факултет към катедра „Диалектически и исторически материализъм“ на СУ „Климент Охридски“. Защитава дисертации за научните степени кандидат на науките (1974) и доктор на науките (1988).

През 1975 г. започва работа в Института по култура. От 1977 до 1982 г. е завеждащ секцията „Култура и личност“ в същия институт. Като философ работи в областта на онтологията.

През 1982 г. излиза книгата му "Фашизмът", която е забранена и спряна от разпространение, но е преведена на 10 езика. 
Д-р Желю Желев е основен инициатор и съосновател на Клуба за гласност и преустройство.Той е един от основателите на Съюза на демократичните сили (СДС) и пръв председател на неговия Координационен съвет. 

На 1 август 1990 г. д-р Желев е избран от ВНС за председател - президент на тогава все още съществуващата до 15 ноември 1990 г.Народна република България. През януари 1992 г. д-р Желю Желев става първият президент на Република България, избран демократично след свободни избори. Заема този пост до 1997 г.

През януари 1997 г. основава фондация „Д-р Желю Желев“. Тя събира и публикува документалното наследство от най-новата политическа история на България.

Председател е на Балканския политически клуб, основан на 26 май 2001 година по негова идея. В учредителното събрание под мотото "Да европеизираме Балканите" тогава участват президентите Йон Илиеску, Сюлейман Демирел, Емил Константинеску, Киро Глигоров, политически лидери от Босна и Херцеговина, Гърция, Албания, Македония, Турция.

Освен на "Фашизмът" д-р Желев е автор и на книгите: “Самодейното изкуство в условията на научно-техническата революция” (1976 г.), “Модалните категории” (1978 г.), “Физическата култура и спорта в урбанизираното общество” (1979 г.), “Човекът и неговите личности” (1991г.), “Релационна теория за личността” (1993 г.), “Интелигенция и политика. Статии, есета, речи, интервюта” (1995 г.), “Реалното физическо пространство” (1996 г.), “Новата висша политика на България и НАТО” (1995 г.), “Обръщения на Президента към народа и Парламента” (1996 г.), “В голямата политика” (1998 г.), “Политически речи 1962-2002 г.” (2003 г.).

Д-р Желев е доктор хонорис кауза на: Грейсланд колидж в щата Айова, САЩ (1992 г); Университета в гр.Мейн - САЩ (1993 г.); Университета в Тел Авив (1993 г.); Университета Хатидже в Анкара (1994 г.); Университета в Сеул (1995 г.); Университада Модерна в Лисабон (1995 г.), Американския университет в България (1996 г.) Славянския университет в Баку, Азербайджан (2002 г.); Югозападния университет “Неофит Рилски” (2004 г.).

Носител е на наградата “Катерина Медичи”, присъдена му от Международната Академия “Медичи” (1991 г.); на международната награда с медал “За заслуги към Европа” (1993 г.) и на наградата “Преход”, разделена с Ицхак Рабин /посмъртно/, връчена в Кранс Монтана (1996 г.). 

Награден е с най-високото държавно отличие на Република България орден "Стара планина" -първа степен, както и с множество академични и държавни награди.Заедно с това д-р Желев е удостоен с най-високите държавни отличия на Франция, Испания, Португалия и Венецуела. Той е почетен член е на Ротъри клуб - Ню Йорк.

На 3 март д-р Желев трябваше да навърши 80 години. Само преди три дни той участва в Съвета на президентите заедно с Росен Плевнелиев, Петър Стоянов и Георги Първанов.

 

Депутати почетоха с едноминутно мълчани в началото на парламентарното заседание от 30 януари, петък паметта на починалият първи български президент д-р Желю Желев.

Председателят на 43-то Народно събрание Цецка Цачева /снимка-архив/Председателят на 43-то Народно събрание Цецка Цачева /снимка-архив/

Напусна ни президентът Желю Желев, чиято държавническа дейност винаги ще свързваме с началото на демократичните процеси в България, съобщи от парламентарната трибуна председателят на Народното събрание Цецка Цачева, предаде Дарик.

„Желю Желев беше образец за гражданско и интелектуално достойнство, безкомпромисно предан на свободата и демокрацията. Приносът му за демократичния напредък и европейския път на България винаги ще бъде помнен и почитан от обществото ни”, посочи още Цачева.

Лидерите, съпредседателите на парламентарните групи в 43-то Народно събрание също изразиха своето мнение за приноса в политиката на демократична България на д-р Желю Желев поел управлението на българската държава в едно сложно и трудно време, когато започваше прехода от комунизъм към демокрация.

Председателят на Българската социалистическа партия Михаил МиковПредседателят на Българската социалистическа партия Михаил Миков

Михаил Миков, председател на БСП:

Една изключителна личност, силно обществено ангажирана, която участва в прехода. Въпреки политическите му позиции, които не винаги можеха да бъдат споделяни, той беше почтен човек, който искаше добро бъдеще за България. Вечна му памет!

Лютви Местан, председател на ДПС:

Мисля, че ако има български политик, символ на демокрацията, това е точно д-р Желев, него загубихме днес, България загуби един от най-ярките си дисиденти. Истински обединител на нацията.

Лютви Местан, председател на Движението за права и свободи Лютви Местан, председател на Движението за права и свободи

Членовете и симпатизантите на ДПС искрено обичаха д-р Желев, защото, макар да бе основател и първи председател на СДС, по-късно, вече избран за президент, се издигна до висотата да бъде държавен глава на всички български граждани. Поклон пред светлата му памет, искрени съболезнования от името на ръководството на ДПС, членовете и симпатизантите на Движението.

Радан Кънев, председател на ДСБ и съпредседател на ПГ на Реформаторския блок:

За всеки човек от моето поколение д-р Желев ще остане символ и на отхвърлянето на комунистическия режим, (символ) на дисидентството.

Радан Кънев, председател на "Демократи за силна България" и съпредседател на Парламентарната група на "Реформаторски блок" в 43-то Народно събрание /снимка: архив/Радан Кънев, председател на "Демократи за силна България" и съпредседател на Парламентарната група на "Реформаторски блок" в 43-то Народно събрание /снимка: архив/

Впоследствие първият лидер на опозицията, първият демократично избран български президент, той ще остане в българската история като един от хората, благодарение на които, с всички неудачи по пътя, които сме имали, провали, не сме се отклонили от гражданския мир - неговата роля за това е определяща. Той е символ на това, че промените у нас не се изродиха в напрежение.


Красимир Каракачанов, съпредседател на Патриотичния фронт:

Умерен човек в политиката, първият демократично избран български президент с всички особености на времето, в което живееше и работеше. Като историк мога да кажа, че като човек който бе на власт в трудно време, се опитваше да търси компромиса и разумното действие.

За всеки, който се занимава с политика, може да се каже всичко - редно, нормално е да си спомняме полезните неща, които се случиха по негово време, опитите да се успокои обществото.

Красимир Каракачанов, съпредесдтател на Парламентарната група на коалицията "Патриотичен фронт" и лидер на ВМРОКрасимир Каракачанов, съпредесдтател на Парламентарната група на коалицията "Патриотичен фронт" и лидер на ВМРО

По негова инициатива България влезе активно в балканската политика с признаването на Македония, показахме амбиция за роля на Балканите. Човек, който беше спокоен, без излишна идеологизация, въпреки , че времето беше на противопоставяне.

Волен Сидеров, председател на „Атака”:

Хората имаха надежди в него много повече, отколкото той оправда. Не се разви като политик, не направи това, което трябваше да поведе България, не излезе от клишето „Западът е добър демократичен, всичко друго е лошо, недемократично”. Т.е. не можа да се развие като български национален политик и това, според мен, доведе до щети за България.

Волен Сидеров, председател на партия "Атака" и на нейната парламентарна група в 43-то Народно събраниеВолен Сидеров, председател на партия "Атака" и на нейната парламентарна група в 43-то Народно събраниеРосен Петров, ПГ на Български демократичен център:

Книгата му „Фашизмът” даде много ясен отговор за пръв път на това колко си приличат диктатурите, дори когато изповядват различни идеологии. Вечна му памет, той е патронът на нашата демокрация.

Своите съболезнования към близките над-р Желю Желев изразиха още и премиерът Бойко Борисов, настоящият държавен глава  глава Росен Плевнелиев, визепрезидентът Маргарита Попова, президентите на България Петър Стоянов /1997-2002 г./ и Георги Първанов /2002-2012г./.

Българският премиер Бойко БорисовБългарският премиер Бойко Борисов„Позволете ми да се присъединя към скръбта за Жельо Желев. Старите хора казват, че Господ прибира първо добрите хора. Министерски съвет и Президентството ще подготвят държавно погребение", с тези думи изради съболезнованията си към близките на починалият първи български президен д-р Желю Желев министър-председателят Бойко Борисов.

С дълбока покруса научих за кончината на големия българин, политик, държавник и човек д-р Желю Желев - тежка загуба за България и за световната демократична общност“, каза в съболезнователно писмо държавния глава Росен Плевнелиев до близките на президента на България д-р Желю Желев (1990-1997 г.), който почина внезапно на 30 януари тази година, публикувана на страницата на novanews.bg

Държавният глава Росен ПлевнелиевДържавният глава Росен Плевнелиев

„С живота си и с делото си д-р Желю Желев зададе посоката, която продължаваме да следваме и днес - на държава и народ, които вървят все по-уверено по единствения възможен път на българите – за изграждане на демокрация от европейски тип, за човешки права и свободи. Ще помним д-р Желев с несломимия му и борбен дух в защита на ценностите на демокрацията и хуманизма. Първият демократично избран президент на България е символ на мирния преход, на толерантността и на търсенето на национално съгласие, за да имаме всички ние, като българи и европейци, своето достойно бъдеще", се казва още в писмото.

"Като съзнавам, че не могат да бъдат намерени думи, които да облекчат болката от неописуемата Ви загуба, от името на българския народ и от свое име поднасям искрени съболезнования! Поклон пред светлата му памет!“, написа още Плевнелиев.

Маргарита Попова, вицепрезидент на Република БългарияМаргарита Попова, вицепрезидент на Република България

С президента Желев се познавахме отдавна, били сме много пъти заедно, говорили сме за България, за демокрацията, за човещината в политиката. Многото думи са излишни, каза пред журналисти вицепрезидентът Маргарита Попова по повод на кончината на президента Желю Желев, предаде Дарик.


Тя добави, че днешният ден е тъжен и тъгата ще продължи много дълго време, защото той ще ни липсва. Винаги един човек, който е надраснал времето си, обществото, човек - пример, липсва и мястото остава празно. Нищо повече не мога да кажа, защото ми е тъжно, каза Попова.

"Загубата на д-р Желю Желев е огромна и съм сигурен, че покрусата сред българските граждани е голяма", заяви президентът в периода 1997-2002 г. Петър Стоянов по повод кончината на първия демократично избран президент на България, предаде bpost.bg Преди промените д-р Желев, независимо от комунистическата цензура, написа своята книга "Фашизмът", с която вдъхна надежди и на българската интелигенция и на цялото българско общество. А след промените - през 1989 г., той беше естественият лидер на новосформираната българска опозиция", каза Петър Стоянов. Той припомни, че д-р Желев е първият демократично избран президент на България.

Петър Стоянов, президент на България от 1997 до 2002 г. Петър Стоянов, президент на България от 1997 до 2002 г.

Президентът Стоянов изрази увереност, че всички граждани ще запомнят д-р Желев с непоколебимостта, с която отстояваше желанието на страната да се върне отново в голямото европейско семейство. Също така и с категоричността, с която отстояваше демократичните ценности в България, на върховенство на закона, на правата на български граждани. "Д-р Желев ще остане освен това и в спомените на своите съвременници като един почтен, честен човек, който никога не бе съблазнен от желание за лично облагодетелстване", добави Стоянов. Според него д-р Желев има своето запазено място в българската история, в историята на трансформиране на комунистическите общества и на Източна Европа, каза още бивщият държавен глава.

Президентът на България (2002-2012 г.) Георги Първанов заяви, че българският обществен и политически живот, българската държавност са загубили един от ярките свои радетели и лидери.

"Д-р Желев бе един от първите, дръзнали да се противопоставят на предишната система, авторът на книгата "Фашизмът", инициатор на Клуба за гласност и преустройство, и на Съюза на демократичните сили, негов пръв председател. Това му отреди заслужено място сред знаковите фигури на дисидентството в Източна Европа",коментира той.

Георги Първанов, експрезидент на Република България два мандата от 2002 до 2012 г.Георги Първанов, експрезидент на Република България два мандата от 2002 до 2012 г.

По думите му отличителна черта на Желев като политик и държавник била неговата принципност, политическа смелост и решимост да отстоява своите позиции, дори когато са в разрез с подкрепящото го политическо статукво. Не робувал на догми и авторитети, търсел диалог и съгласие по най-значимите цели и приоритети, и особено по европейския избор и бъдеще на страната.

"Остро бе неговото чувство за държавност, за отстояване на националните интереси. Той беше радушно и с уважение приет и на Запад, и на Изток, и тук, на Балканите. Макар че съдбата му поднесе не едно изпитание, в човешки план д-р Желев си остана в представата на мнозинството българи като честен и скромен човек. Беше земен, властта не го изкуши, не го съблазни. Живееше като всички хора – без лукс и привилегии. Запази авторитет и достойнство до края на своя живот. Това му извоюва може би най-ценния – моралният капитал", казва още Първанов.

Световните информационни агенции разпространиха вестта за смъртта на първия български демократично избран президент на България Желю Желев. Агенция Ройтерс и Асошиейтед прес съобщават, че Желев е бил известен и като философ и дисидент от времето на управлението на комунистическата партия в страната.

Ройтерс припомня, че той издава книга през 1982 г., наречена "Фашизмът", която само три седмици след издаването си е забранена и нейни копия са изтеглени от библиотеките и книжарниците. Причината е, че в нея Желев свързва комунистическата власт с фашистката администрация в България по време на Втората световна война. Агенцията допълва също, че президентът е бил член на Българската комунистическа партия в своята младост, но през 1965 г. е бил изключен от нейните редове заради дисидентски възгледи.

Агенция ТАСС припомня, че през 1992 г. той стана първият президент, избран с преки избори в страната.

·    Министерският съвет обяви 1 февруари 2015 г., неделя, за ден на национален траур по повод кончината на президента на Република България д-р Желю Желев (1990-1997 г.).


В негова памет националните флагове на държавните институции ще бъдат свалени наполовина, съобщиха от правителствената информационна служба.

Опелото на президента д-р Желю Желев ще бъде в 11 ч. в неделя в храма "Свети Александър Невски".Разрешение за това е дал Светият синод на Българската православна църква.


 

·

·

 

 
 

 

 

Печат PDF

Back to top

Copyright © Вселена нюз 2021

joomla templates by Free Joomla Templates & Projektowanie stron Szczecin.