You are here: Home Вести Вести от света „Нормадската четворка“: Русия, Украйна, Германия, Франция постигна споразумение в Минск за прекратяване на огъня в Украйна

„Нормадската четворка“: Русия, Украйна, Германия, Франция постигна споразумение в Минск за прекратяване на огъня в Украйна

Оценка на читателите: / 2
Слаба статияОтлична статия 

Лидерите на "Нормадската четворка": руският президент Владимир Путин, герамнският канцлер Ангела Меркел, френският президент Франсоа Оланд и украинският президент Петро Порошенко се договориха на 12 февруари 2015 година в белоруската столица Минск за прекратяване на огъня в Източна Украйна между украинските правителствени войски и проруски настроените опълченци от 00:00 часа на 15 февруари, вляво на снимката домакинът на срещата белоруският президент Александар ЛукашенкоЛидерите на "Нормадската четворка": руският президент Владимир Путин, герамнският канцлер Ангела Меркел, френският президент Франсоа Оланд и украинският президент Петро Порошенко се договориха на 12 февруари 2015 година в белоруската столица Минск за прекратяване на огъня в Източна Украйна между украинските правителствени войски и проруски настроените опълченци от 00:00 часа на 15 февруари, вляво на снимката домакинът на срещата белоруският президент Александар Лукашенко

След интензивни среднощни дипломатически преговори в белорустката столица Минск започнали вечерта на 11 февруари между  руският президент  Владимир Путин, украинският Петро Порошенко, германският канцлер Ангела Меркел,френският президент Франсоа Оланд наричани от медиите лидерите на „Нормандската четворка“ беше постигнато споразумение за прекратяване на огъня в Източна Украйна от 00:00 часа на 15 февруари 2015 година , предаде  offnews.bg, позовавайки се на руският президент Владимир Путин огласил новината пред представителите на средствата за масово осведомяване отрязаващи историческата среща след приключването  й  на 12 февруари.

Постигнато е споразумение  за оттегляне на тежкото въоръжение от днешната линия на съприкосновение за украинските войски и от линията, обозначена на 19 септември миналата година в рамките на Минските споразумения – за проруските бунтовници в Донбас.

Дългосрочното урегулиране в Донбас предполага промени в Конституцията на Украйна, които ще отчитат правата на жителите на региона.

Постигнати са споразумения за пограничните въпроси по съгласуване с бунтовниците, хуманитарните въпроси, въвеждане в действие на приетия закон за специалния статут на Донецка и Луганска области, както и по различни въпроси от икономически и хуманитарен характер.

В рамките на преговорите бяха подписани два документа.

Единият от тях е комплекс от мерки за привеждане в действие на мирното споразумение подписано  в Минск ,септември миналата година. То предвиждаше прекратяването на огъня от двете страни, изтегляне на тежкото въоръжение от фронтовата линия и размяна пленници.

Участниците в тристранната Контактна група за украинската криза са подписали документа, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Подписи са положили специалната пратеничка на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа  Хайди Талявини, бившият президент на Украйна Леонид Кучма, посланикът на Русия в Киев Михаил Зурабов и ръководителите на самообявилите се Донецка  и Луганска народна република Александър Захарченко и Игор Плотницки. Длъжностите на Захарченко и Плотницки не са посочени в документа.

По непотвърдена информация в постигнатото споразумение е предвидена зона за сигурност между 50 и 140 км., в която да няма тежка артилерия.

Вторият документ е заявление от президентите на Франция, Русия, Украйна и Германия за това, че ще подкрепят този процес.

Облекчението, което породи постигнатото споразумение в края на безсънната нощ на преговори в Минск обаче беше попарено от нови обвинения на Киев срещу Москва. Според говорителя на украинската армия Андрий Лисенко по времето, когато лидерите са преговаряли в Минск, 50 танка, 40 бронетранспортьора и друга тежка техника са преминали на украинска територия от Русия.

По информация на Дарик преговорите в Минск на „Нормандската четворка“ са били повече от сложни. Първо в географски план, защото те се състоели  на две места в беларуската столица. На едно място преговаряли лидерите в нормандски формат, а на друго - контактната група за Украйна. Срещата на върха в Минск беше окачествена от медиите и като  непрестанна совалка на съветници, на отворени и затворени врати, на разговори по тройки - Оланд и Меркел с Путин, Оланд и Меркел с Порошенко - на разговори около. До днес сутринта, два часа преди края на преговорите украинският президент ПетроПорошенко демонстрираше песимизъм. Срещата в Беларус беше организирана след седмица на интензивни дипломатически консултации, в които лидерите на Франция иГермания посетиха Киев и Москва, поемайки инициативата за нов план за изход от украинската криза, посочва Франс прес.

Първият от документите приет от лидерите на „Нормандската четворка“ след постигане на споразумение за прекратяване на огъня в Източна Украйна от нула часа на 15 февруари се нарича "Комплекс от мерки за изпълнение на минските споразумения" /през месец септември 2014 г. в Минск беше подписано първото споразумение за прекратяване на огъня/. Документът съдържа 13 точки, първата от които гласи  "Незабавно и всеобхватно спиране на огъня в някои райони от Донецка и Луганска области на Украйна, което строго да се изпълнява от 00.00 ч. киевско време на 15 февруари 2015 г.

Кои са 13-те точки публикувани от руската осведомителна агенция ИТАРТААС?

1. Незабавно и всеобхватно прекратяване на огъня от нула часа на 15 февруари 2015 година.

2.раздалечаване на тежките въоръжения на равни разстояния с цел създаване в двуседмичен срок на "зона за сигурност" с ширина минимум 50 км (изброени са конкретните видове артилерийски и ракетни установки) .

3.Създаването на ефективна система за мониторинг от страна на ОССЕ (вкл. с използването на спътникови и радиолокационни средства).

4.Започване на  диалог за начина на провеждене на местни избори в териториите в Донецката и Луганската област с "временен режим на местно самоуправление", като парламентът в Киев трябва до 30 дни да определи кои са тези територии;

5.Приемането на закон за помилване и амнистия на всички лица, свързани със събития "в отделни райони на Донецката и Луганската област".

6.Освобождаване и размяна на всички "заложници и незаконно задържани лица" по принципа "всички срещу всички". Размяната на тези лица трябва да приключи до петия ден след раздалечаването на тежките въоръжения.

7.Осигуряването на безопасен достъп, доставка, съхраняване и разпределяне на хуманитарните помощи.

8. пълно възстановяване на системата за социални и икономически връзки, вкл. изплащане на пенсии, и на      системата за данъчно облагане съгласно украинското законодателство. За тази цел Украйна се ангажира да възстанови управлението на сегмента от банковата си система, засегнат от конфликта, при евентуално използване на международни механизми за банкови преводи

9. възстановяване на пълния контрол върху държавната граница от правителството на Украйна в цялата зона на конфликта, което трябва да започне от първия ден след местните избори и да завърши след всеобхватното политическо уреждане (местни избори в отделни региони на Донецката и Луганската област въз основа на закона за временния режим на местно самоуправление и конституционната реформа) до края на 2015 г., при условие че бъде изпълнена точка 11. и в консултации и съгласуване с представители на отделни райони в Донецката и Луганската област в рамките на Тристранната контактна група.

10. изтегляне на "всички чуждестранни въоръжени формирования, военна техника, а също наемници" от територията на Украйна под наблюдението на ОССЕ, както и разоръжаването на "всички незаконни групи". 

11. до края на тази година трябва да влезе в сила нова конституция на Украйна, съдържаща като ключов елемент децентрализацията, "при отчитане на особеностите на отделни райони в Донецката и Луганската област". 
До края на 2015 г. трябва да бъдат приети и закони за "особения статут" на тези райони. 

В съответствие със закона, определящ "временния режим на местно управление в отделни райони" в Донбас, тези мерки включват амнистия за участниците в събитията, право на езиково самоопределение, участие на местните власти в назначаването на прокурори и съдии в отделните райони, възможност за централните власти да сключват с местните власти споразумения за икономическото, социалното и културното развитие на регионите.

Държавата се задължава да помага за социалното и икономическото развитие на тези "отделни региони" и трябва да съдейства за "трансграничното сътрудничество" на тези отделни региони с регионите в Русия (тук не се уточнява за какво сътрудничество става дума). Освен това местните власти ще имат право да създават отряди на "народна милиция" с цел поддържане на реда. 

12. на основа на закона на Украйна "За временния ред на местно самоуправление в отделни райони на Донецка и Луганска област" въпросите за местните избори ще се обсъждат и съгласуват с представители на райони на Донецка и Луганска област в рамките на Тристранната контактна група. 
Изборите ще бъдат проведени при спазване на съответните стандарти на ОССЕ и при мониторинг на Бюрото по демократичните институти и правата на човека към ОССЕ.

13. засилване дейността на Тристранната контактна група, включително създаването на групи по изпълнение на съответните аспекти от Минските споразумения. Те ще отразяват състава на Тристранната контактна група.

Вторият документ приет на срещата представлява представлява своебразна Декларация на „Нормандската четворка“, декларация на Ангела Меркел, Франсоа Оланд, Владимир Путин и Петро Порошенко, с която те поемат ангажимент да спазват суверенитета и териториалната цялост на Украйна и да провеждат редовни срещи, за да се гарантира изпълнението на минските споразумения.

Пълният текст на Декларацията публикуван в infobalkani.com

"Декларация на „Нормандската четворка“ от 12 февруари 2015 за уреждане на ситуацията в Украйна.

„Президентът на Руската федерация Владимир Путин,президентът на Украйна Петро Порошенко, президентът на Френската република Франсоа Оланд и канцлерът на Федералната република Германия Ангела Меркел потвърждават пълното спазване на суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Те са твърдо
убедени, че изключително мирното уреждане няма алтернатива. Те са изцяло готови да предприемат с тази цел всякакви възможни мерки както всеки поотделно, така и съвместно.

В този контекст лидерите одобряват Комплекса от мерки за изпълнение на Минските споразумения, приет и подписан в Минск на 12 февруари 2015 г. от всички, подписали също така Минския протокол от 5 септември 2014 г. и Минския меморандум от 19 септември 2014 г.

Лидерите ще дават принос към този процес и ще използват влиянието си върху съответните страни, за да съдействат за изпълнение на този Комплекс от мерки. Германия и Франция ще осигурят техническа подкрепа за възстановяване на сегмента от банковата система в районите, засегнати от конфликта; възможно е това да стане чрез създаване на международен механизъм, съдействащ за извършване на социалните плащания.

Лидерите споделят убеждението, че укрепване на сътрудничеството между Европейския съюз, Украйна и Русия ще спомогне за уреждане на кризата. С тази цел те подкрепят
евентуално продължаване на тристранните преговори между Европейски съюз, Украйна и Русия по енергийните въпроси с оглед стъпки за развитието (на зимния газов пакет, бел. на ТАСС).

Те подкрепят също тристранни преговори между Европейския съюз, Украйна и Русия за разработване на практическо решение за въпросите, тревожещи Русия, във връзка с изпълнението на Споразумението за Дълбока и всеобхватна зона за свободна
търговия между Украйна и Европейския съюз.

Лидерите все така се обявяват за идеята да бъде създадено общо хуманитарно и икономическо пространство от Атлантика до Тихия океан въз основа на пълно спазване на международното право и принципите на ОССЕ.

Лидерите ще се обявяват и занапред за изпълнение на Минските споразумения. С тази цел те се споразумяха да бъде създаден контролен механизъм (в нормандски формат, бел. на ТАСС), който редовно да организира срещи, по принцип на равнище старши длъжностни лица, представляващи министерствата на външните работи.“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Печат PDF

Back to top

Copyright © Вселена нюз 2021

joomla templates by Free Joomla Templates & Projektowanie stron Szczecin.