You are here: Home Вести Вести от света Каталуния обяви независимост от Кралство Испания, Мадрид в отговор отне досегашната й автономия и наложи пряко управление на провинцията

Каталуния обяви независимост от Кралство Испания, Мадрид в отговор отне досегашната й автономия и наложи пряко управление на провинцията

Оценка на читателите: / 2
Слаба статияОтлична статия 

Регионалният парламент на автономната испанска област Каталуния след тайно гласуване  на 27 октомври 2017 година  обявяви  независимостта си  от Кралство Испания и провъзгласяването на Каталунска република.

По информация на Дарик преди гласуването  каталунските законодатели взеха друго решение - за започване на "учредителен процес" за отделяне на областта от Испания. Тази резолюция предвижда изработване на конституция и започване на преговори "на равна нога" с правителството в Мадрид за сътрудничество.

Повечето опозиционни депутати - социалистите, от Народната партия и "Гражданите" - бойкотираха вота и напуснаха залата

Предложението, внесено от партиите "Заедно За" и "Кандидатура за народно единство", бе подкрепено с гласовете на 70 депутати. Десет се обявиха "против", двама се въздържаха

Каталунският премиер Карлес Пучдемон и вицепремиерът Ориол Жункерас се поздравиха, като се прегърнаха и ръкуваха след гласуването.

След като автономната област обяви независимост от Испания, Горната камара на испанския парламент Сената упълномощи правителството на министър-председателя Мариано Рахой да задейства на член 155 от конституцията на Кралство Испания, да  поеме прякото управление на Каталуния.

Преди гласуването в испанският парламент  Рахой поиска от депутатите да одобрят предложените от кабинета му мерки за намиране на изход. Сред тях са отстраняване на каталунския премиер Пучдемон от поста и регионални избори в рамките на шест месеца.

"Ако Сенатът реши, отговорността за разпускането на каталунския парламент ще е на министър-председателя на Испания, който трябва да свика избори в рамките на шест месеца. Волята ми е тези избори да са възможно най-скоро. Освен това искаме да отстраним председателя на каталунското правителство", каза Рахой в сената.

Депутатите  гласуваха  с 214 гласа "за" при 47 "против" и един "въздържал се" Испания да опоеме пряко управлението на семообявилата се за независима държава досегашна автономна испанска провинция Каталуния.

Припомняме, че на 1 октомври 2017 година в автономната област от Кралство Испания Каталуния беше проведен въпреки забраната на Мадрин референдум за нагласата на каталунците за независимост  от Испания. В него участваха 2,26 милиона души от общо 5,34 милиона избиратели в областа. От тях  2,02 милиона гласуваха  за независимост на Каталуния от Испания.

Преди вота в Барселона на 27 октомври премиерът на Испания  Мариано Рахой призова в "Туитър" към спокойствие "всички испанци" и обеща, че "върховенството на закона в Каталуния ще бъде възстановено". По-рано Рахой бе казал, че задействането на член 155 поемнает от страна на Мадрит на прекият контрол на автомоната в момента провинция Каталуния  било "без алтернатива" при създалата се ситуация.

Парламентът на Каталуния в отговор на заканите на испанският премиер  прие на 27 октомври 2017 година  резолюция за отделянето на Каталуния от Испания и обявяването й за суверенна република в отговор на решението на Мадрид да активира член 155 от конституцията, който дава възможност за пряко управление от центъра на автономните области.

В преамбюла на резолюцията се казва, че се създава "каталунска република като независима и суверенна държава на демократичното и социалното право", който текст не беше подложен на гласуване. Вместо това депутатите гласуваха за стъпките, които произтичат от обявяването на независимост - упълномощаване на правителството да създаде централна банка, да започне учредителен процес за написването на конституция, да търси международна подкрепа

В деня ,когато парламента на Каталуния гласува своята независимост от Мадрид испанският премиер  призова отново за спокойствие цялятя страня с думите:

"Призовавам всички испанци за спокойствие. Върховенството на закона ще възстанови законността в Каталуния", написа Рахой в Туитър минути след спорното гласуване в каталунския парламент, което вероятно ще бъде обявено за незаконно от централните власти.

Хиляди каталунци ликуват по улиците и площадите на Барселона след решението местният парламент на 27 октомври 2017 година за обявяване на независимостта на областтта от Кралство ИспанияХиляди каталунци ликуват по улиците и площадите на Барселона след решението местният парламент на 27 октомври 2017 година за обявяване на независимостта на областтта от Кралство Испания

Междувременно хиляди хора, събрали се пред парламента на Каталуния в Барселона на 27 октомври, за да подкрепят стремежа на автономната област за отцепване от Испания, вече танцуват и се радват. Множеството наблюдаваше процеса на гласуването и броенето на живо на големи екрани.

По данни на градската полиция в Барселона около 17 000 души са се събрали само на площада, на който се намира централата на регионалното правителство.

Според информация на dir.bg позовавйки се на кореспондент на ТАСС привържениците на независимостта на Каталуния няма да приемат мерките на Рахой спокойно. Част от тях вече се заканиха, че ще следва гражданско неподчинение.

Пред хиляди свои съмишленици, настоящият лидер на Каталуния Карлес Пучдемон, който продължава да бъде и премиер на регионалното правителство на до днес каталунска автономна област на Испания  призова да няма размирици.

„Граждани на Каталуния, в следващите часове трябва да запазим пулса на нашата страна, но преди всичко трябва да запазим спокойствието, мирното съжителство и своето достойнство, както правехте и досега. Ще трябва да поддържате инерцията на тази страна в следващите часове, особено що се отнася до мира, гражданската отговорност и достойнството”, заяви Пучдемон.

Междувременно около 400 привърженици на единството на Испания излязоха  на протест в Барселона срещу решението на каталунския парламент да обяви автономната област за независима, съобщи вестник "Вангуардия", цитиран от ТАСС. Шествието премина по един от булевардите на каталунската столица в посока центъра на града.

Кмета на Барселона Ада Колау не сподели общият възторг на съгражданите си след, като местният парламент на Каталуния гласува за отделянето на областта от Испания в самостоятелна държава с републиканска форма на управление под името Каталунска република.

В пост във „Facebook“ кмета на Барселона  Колау изрази опозицията си срещу обявената каталунска независимост и прилагането на член 155 от Конститутцията на Кралство Испания от  испанския сенат.

„Не и в моето име. Не на член 155 и директното управление“, написа тя.

Испанският премиер е взел решение да свика извънредно заседание на правителството довечера. .То  трябва да реши как и кога да приложи мерките, които  са временни и имат за цел да възстановят законността в Каталуния, отбелязва Асошиейтед прес

Испанското правителство най- вероятно ще обжалва в Конституционния съд декларацията за независимост, приет от каталунския парламент.

Конституционният съд на Испания започна процедура срещу обявяването на независимостта на Каталуния. Прокуратурата и другите заинтересувани страни имат три дни, за да представят своите становища по въпроса.

Испанският генерален прокурор възнамерява да повдигне обвинения в бунт срещу отговорните за гласуването в подкрепа на обявяването на независимост на Каталуния, предаде Асошиейтед прес, като се позова на прокуратурата.

Генералният прокурор проучва в момента  дали обвиненията да бъдат отправени само срещу каталунското правителство, включително премиера на автономната област Карлес Пучдемон и вицепремиера Ориол Жункерас, или да засягат също така членове на ръководството на каталунския парламент и депутати, заяви говорител на прокуратурата.

По думите му обвиненията може да бъдат повдигнати още в понеделник. Испанското законодателство предвижда наказание до 25 години затвор за бунт, с по-леки присъди, ако бунтът не е довел до насилие.

Знамето на привържениците на независимостта на областа Каталуния от Кралство Испания Знамето на привържениците на независимостта на областа Каталуния от Кралство Испания

За четиридесетте години испанска демокрация нито едно правителство не е уволнявало регионална администрация, така че е под съмнение дали правителството на Рахой ще съумее действително да отстрани разбунтувалите са каталунски институции, предаде dir.bg позовайки се на ДПА.

Съмнителна е и готовността на каталунската регионална полиция да изпълнява заповедите на Мадрид. Агенцията цитира експерт от барселонския университет "Помпеу Фабра", според койото присъствието на испанската държава в Каталуния е "съвсем остатъчно и номинално".

Междувременно организации и партии, привърженици на независимостта призовават за масова кампания за гражданско неподчинение, както и поредица от улични протести.

Самообявилата се Каталунска република  ще трябва да се бори за спечелването на международно признание и ще се озове извън Европейския съюз, с което нейната процъфтяваща ориентирана към износа икономика ще понесе тежък удар.

Вече над 1500 компании, вкл. две големи банки, изместиха седалищата си извън областта поради опасения от законовите неясноти при евентуална сецесия.

Каталунските власти ще трябва да убедят Испания да изтегли всички свои държавни служители, сред които съдии и полицаи.

Реакции след провъзгласяването на Независимостта на автономната област Каталуния от Кралство Испания от каталунският парламент  на 27 октомври публикувани от Дарик

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че гласуването за независимост не променя нищо и Европейският съюз ще поддържа отношения само с централното правителство в Мадрид.

Председателят на Европарламента Антонио Таяни написа в своя Twitter акаунт, че никой в Евросъюза не призна независимостта на Каталуния от Испания.

"Декларацията за независимостта, гласуването на която се проведе днес в парламента на Каталуния, е в противоречие с принципите на правовата държава, испанската конституция и устава на Каталуния, които са част от правната система на Европейския съюз. Никой в ЕС няма да признае декларацията. Сега повече от всякога е необходимо да се възстанови правото като основа за диалог и да се гарантират свободата и правата на всички граждани на Каталуния", написа Таяни.

 

Държавният департамент на САЩ заяви, че Каталуния е "неразделна част от Испания" и че подкрепя усилията на испанското правителство да запази страната "силна и единна", предаде Асошиейтед прес. Говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт посочи, че двете съюзнички в НАТО "си сътрудничат тясно, за да дадем тласък на нашите общи приоритети в областта на сигурността и икономиката".

Науърт заяви още: "Съединените щати подкрепят конституционните мерки на испанското правителство, целящи да запазят Испания силна и единна".

Същевременно официален представител на НАТО каза, че Испания остава важен член на алианса, а Каталуния е вътрешен въпрос, който трябва да бъде решен в рамките на институционалната рамка на Испания, предаде Ройтерс. "Испания е ангажиран съюзник, който има съществен принос за нашата обща сигурност. Каталуния е вътрешен въпрос, който трябва да бъде решен в рамките на конституционния ред на Испания", посочи цитираният представител на НАТО.

Британското правителство обяви, че няма да признае едностранно обявената независимост на Каталуния и изрази надежда, че единството на Испания ще бъде запазено, предадоха АФП и ТАСС. "Обединеното кралство не признава и няма да признае едностранната декларация за независимост от каталунския регионален парламент", се казва в изявлението на говорител на "Даунинг стрийт" 10. Той припомня, че решението на депутатите в Барселона се основава на референдум, обявен за незаконен от испански съдилища.

Френският президент Еманюел Макрон увери испанския премиер Мариано Рахой в своята "пълна подкрепа" в усилията му да направи така, че да бъде спазено върховенството на закона след обявяването на независимостта на Каталуния, предаде Франс прес. "Имам един събеседник в Испания, това е премиерът Мариано Рахой... Има правова държава в Испания, с конституционни правила. (Рахой) иска те да бъдат спазвани и той има пълната ми подкрепа", заяви Макрон по време на посещение във Френска Гвиана, отвъдморска територия на страната в Южна Америка.

Германия не признава независимостта на Каталуния, предаде Франс прес, като се позова на говорителя на канцлера Ангела Меркел Щефен Зайберт.

"Германското правителство следи влошаването на ситуацията в Каталуния с безпокойство. Суверенитетът и териториалната цялост на Испания са и остават ненарушими", подчерта Зайберт в Туитър. Той даде да се разбере, че германското правителство "не признава едно такова обявяване на независимост".

Германия се надява "всички (заинтересовани) страни да отдадат приоритет на диалога с цел успокояване на ситуацията", призова говорителят на Меркел.

Германският външен министър Зигмар Габриел пък каза, че създаването на нови разделителни линии и стени в Европа не отговаря на интересите на европейците, предаде ТАСС. "Във времена, когато пространството в съседство с Европа е обхванат от безпорядъци и конфликти, Европа е длъжна да демонстрира единство и сила. Появата на нови граници и стени не отговаря на интересите на европейците", заяви Габриел по повод каталунската криза. Той каза, че Берлин е заинтересован от една силна, единна и стабилна Испания и допълни, че сега само преговори между Мадрид и Барселона, водени на основата на конституцията на Испания, могат да доведат до резултати. Габриел потвърди думите на говорителя на Меркел, че Берлин не признава едностранното обявяване на независимостта на Каталуния.

Министерството на външните работи на Република България подчерта в свое становище, ме нашатга страна  подкрепя териториалната цялост на Испания.

Пълният текст на становището на българското външно министерство след провъзгласяването на Независимостта на Каталуния от Кралство Испания публикуван на страницата на министерството :

"България зачита конституционния ред на Кралство Испания, върховенството на закона и принципите на правовата държава като основни ценности на Европейския съюз и на всички негови държави-членки. Подкрепяме запазването на териториалната цялост и държавния суверенитет на Испания, която  е наш стратегически партньор и съюзник.

Едностранното обявяване на независимост на Каталония не отговаря  на условията за легитимност и нарушава принципите на правовата държава, както е видно от  решенията на Конституционния съд на Кралство Испания.

Изразяваме загриженост от възможна ескалация на напрежението в Автономната област Каталония на Кралство Испания. Призоваваме всички власти в страната към конструктивен диалог, отговорност и уважение към законността - за защита на стабилността, единството и сигурността на гражданите. Вярваме в  способността на испанското правителството за справяне с тази трудна ситуация в съответствие с Конституцията на страната и със залегналите в нея принципи и основни права на гражданите. Стабилността и просперитетът на приятелска Испания са важни за България, за ЕС и за гражданите на Европа. Единството, диалогът, солидарността и сътрудничеството са  пътят за справяне със сериозните предизвикателства, пред които са  изправени Европа и светът."

Външният министър на Сърбия Ивица Дачич заяви, че страната му "има същата принципна позиция и по въпроса с Косово, и по въпроса с Каталуния".

В разпространено до медиите изявление Анкара пък посочи, че "едностранно приетото решение на парламента (каталунския - бел. авт) не е в съответствие с испанската конституция и нейните закони и не отразява волята на населението в региона" и изрази надежда, че властите в Каталуния няма да продължат да настояват за "неконституционното си решение, което може да предизвика ескалация на напрежението" и ще решат проблемите си по демократичен начин, следвайки върховенството на закона.

 

 

Печат PDF

Back to top

Copyright © Вселена нюз 2021

joomla templates by Free Joomla Templates & Projektowanie stron Szczecin.