You are here: Home Вести Вести от света Испанският премиер Мариано Рахой уволни каталунското правителство начело с Пучдемон, разпусна местният парламент и насрочи нови местни избори

Испанският премиер Мариано Рахой уволни каталунското правителство начело с Пучдемон, разпусна местният парламент и насрочи нови местни избори

Оценка на читателите: / 2
Слаба статияОтлична статия 

След краят на заседанието на испанското правителство премиерът на Кралство Испания Мариано Рахой обяви рестриктивните мерки спрямо саомобявилата се днес за самостоятелна държава област Каталуния: Уволнение на местното правителство начело с Карлес Пучдемон, освобождаване на директора на  каталунската полиция, разпускане на местния парламент в Каталуния и насрочване  на нови местни избори на 21 декемвриСлед краят на заседанието на испанското правителство премиерът на Кралство Испания Мариано Рахой обяви рестриктивните мерки спрямо саомобявилата се днес за самостоятелна държава област Каталуния: Уволнение на местното правителство начело с Карлес Пучдемон, освобождаване на директора на каталунската полиция, разпускане на местния парламент в Каталуния и насрочване на нови местни избори на 21 декември

Испанският  премиер Мариано Рахой свали от поста му каталунското правителство начело с неговият преммиер Карлес Пучедемон, като пълномощията му ще бъда поети временно от правителството в Мадрид, предаде Ройтерс.

След заседанието на своя кабинета Рахой каза още, че разпуска каталунския парламент и че началникът на каталунската полиция ще бъде отстранен.

Премиерът на Испания добави, че ще инициира процедура по признаването за незаконна на приетата днес от каталунския парламент декларация за независимост на испанската автономна област Каталуния  и насрочи предсрочни избори в областа на 21 декември 2017 година.

Това стана възможно, след като депутатите от горната камара на испанският парламент Сенатът гласуваха днес испанското правителство да   активира чл. 155 от Конституцията на Испания позволяващ   отнемането на автономията на Каталуния и поставянето и под контрола на централната власт в Мадрид.

По- рано днес местният каталунски парламент гласува отделянето на автономната област Каталуния от Кралство Испания  и нейното трансформиране в самостоятелна държава с републиканска форма на управление под името Каталунска република.

Рахой гарантира в обръщение към нацията, излъчено по Euronews, че изборите на 21 декември щели да  бъдат "свободни и демократични". "Испанците преживяха тежък ден - демокрацията в Каталуния беше разрушена. Каталунската власт иска да открадне една от нашите провинции, но трябва да вярваме на Испания", каза още испанският премиер.

Той припомни, че каталунският премиер Карлес Пучдемон е имал възможност да насрочи предсрочни избори, "каквото са искали повечето каталунци", но не го е направил.

"Всички сме тъжни, защото случващото се в Каталуния е базирано на лъжи. Не искахме да стигаме до този момент и не става въпрос за това да свалим каталунското правителство, а да възстановим закона", уточни Рахой.


 

Печат PDF

Back to top

Copyright © Вселена нюз 2021

joomla templates by Free Joomla Templates & Projektowanie stron Szczecin.