You are here: Home Вести Вести от България Потоп заля Бургаско и остави под вода селища, земеделски земи пътища, има и човешки жертви

Потоп заля Бургаско и остави под вода селища, земеделски земи пътища, има и човешки жертви

Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 

След проливните дъждове в Бургаско, на 25 октомври  приливна   вълна висока над 2 метра  тръгнала от язовир "Трояново" в Бургаска област потопи редица селища воколноста и отне живота на 4 човекаСлед проливните дъждове в Бургаско, на 25 октомври приливна вълна висока над 2 метра тръгнала от язовир "Трояново" в Бургаска област потопи редица селища воколноста и отне живота на 4 човекаНай -малко 3 са жертвите на потопа в Бургаско на 25 октомври, сряда след проливният дъжд излял се за денонощие над областта.

Стихията доведе до скъсване на язовирни стени, след което се образуваха високи приливни вълни над 2 метра заляли в Бургаска област селища, пътища, земеделски земи, рибарници. Високите  вълни от авариралите язовири доведоха и до покачването на водите на местните малки реки в района с над 2 метра.

Седем са скъсаните язовирни стени в региона- четири са на територията на община Бургас, две в Камено и една в Айтос, съобщи на извънреден брифинг Милуш Кунчев, главен директор на Държавната агенция за контрол на язовирите.

Пострадали от водната стихия  са  селата Трояново, Желязово, Русокастро, Тръстиково и Константиново.

Бедствено положение беше обявено в община Камено, а частично бедствено положение има в самия Бургас, където наводнения има в отделни квартали.

В общината на града най-сериозно е засегнато село Равнец. Толяма част от селата в общините Камено, Айтос и Средец остават без ток. Затворени са пътища от третокласната пътна мрежа.

Пътят Бургас – Средец остава затворен. Блокирано е и движението в района на река Велека по основната отсечка Бургас – Царево.

Към краят на деня информацията е за 3 човешки жертви на водната стихия в Бургаско. от селата Полски извор, Черни връх и Ливада. Те са  били възрастни и трудноподвижн. Това са и местата, в които щетите, причинени от приливните вълни, са най-големи.

Първо бил открит трупът на 70-годишния Димитър от каменското село Полски извор, съобщи "Флагман". На ужасяващата находка се натъкнали рано сутринта синовете на възрастния мъж, които го заварили мъртъв в наводнената фамилна къща. Потопът убил и 87-годишната Иванка в с. Ливада. Опитала се да излезе от дома си, но не успяла. Много тежко бе положението и в с. Равнец. Там стихията погуби 80-годишната Донка. Тялото на жената е открито от съседи в двора на къщата й.

На телефон 112 на 25 октомври са постъпили общо 77 сигнала за бедстващи хора от засегнатите от наводнението селища  поискали евакуация.

Управителят на Бургаска област Вълчо Чолаков даде в деня на потопа  пресконференция за журналисти съвместно с  областното ръководство на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" за да ги информира за щетите от него в неговата област

На брифинга присъства и директора на  Дирекцията главен  комисар Николай Николов, който уточни че е дошъл по  разпореждане на премиера Бойко Борисов за да окажа съдействие на кметовете на общини и на управителя на Бургаска област .

Борисов изпрати в Бургаска област същият ден и министрите  на вътрешните работи Валентин Радев, на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и на околната среда и водите Нено Димов в засегнатите от наводненията места в Бургаска област. Те трябва да предложат и допълнителни мерки за овладяване на последиците от бедствието.

Проблеми с язовир "Трояново" са причината за водната стихия, която потопи днес Бургаска област. Водоемът или е прелял, или има отворена стена, която е предизвикала огромна приливна вълна, смята кметът на Бургас Димитър Николов, цитиран от Флагман.бг.

Според бургаският градоначалник, за да стане потоп са допринесли и 60 л/кв. м дъжд, които се излели за много кратко време над Бургас и областта.

26 октомври ще бъде ден за траур в община Камено, където до този момент в невиждания порой загинаха трима възрастни, а пенсионерка се издирва и най-вероятно също е намерила смъртта си във водния ад.

Със заповед на кмета на община Камено Желю Вардунски в деня на траура  се забранява провеждането на увеселителни мероприятия, тържества и весели ритуали за периода от 8 до 24 часа. При невъзможност за отмяната им, мероприятията да започват с едноминутно мълчание, се казва в заповедта му. На територията на общината националните и общинските знамена ще бъдат спуснати наполовина.

Собственци на рибарници край езерото Вая изтръпнаха от щетите, нанесени от водната стихия в Бургаска област. От фирма Хай Мед Тех ЕООД съобщиха:

„Ние от Хай Мед Тех ЕООД сме едни от многото потърпевши от наводнението в областта, собственици сме на имоти в близост до Бургаско езеро Вая, върху които осъществяваме рибовъдна дейност. В басейните, разположени на близо 600 дка, отглеждаме над 200 тона риба по екстензивна технология. На територията на обекта има и животновъден обект, в който отглеждаме домашни животни - овце, крави, биволи, коне, понита, кокошки, патици, пуйки и т.н. В съседство друго дружество “Планета-98” отглежда риба в басейн с размер 300 дка. Техният басейн също е прелял и достъпът е отрязан”, заявяват от фирмата.

По техни думи в 07:30 часа през обекта им преминава приливна вълна от над 2 метра от нерегламентирано изпуснатия според тях  язовир Трояново и залива всичко по пътя си. „Вследствие на така бързо придошлите води, предполагаме, че по-голямата част от рибата на стопанството е била отнесена в Бургаско езеро.

Засега не можем да се приближим и до животновъдния обект и да преброим жертвите сред домашните животни.

Смятаме, че ако от “Напоителни системи - Бургас” бяха изпускали язовира поетапно и при първите признаци за показването на водите в язовира, щетите не само за нас, а и за всички в района щяха да бъдат сведени до минимум”, пишат още от Хай Мед Тех ЕООД.

burgasinfo.com

Тезата на бургаският кмет, че причината за потопа в община Бургас се дължи на висока приливна вълна тръгнала от язовир "Трояново" се потвърждава  от фирма „Хай Мед Тех“, която  упражнява рибовъдна дейност. Потърпевшите вече  изпратиха гневно писмо до бургаските медии.

Пълният текст на писмото изпратен от фирма „Хай Мед Тех“:

Уважаеми дами и господа,

С настоящото изявление се обръщаме към Вас, с молба за разпространение на допълнителна информация относно щетите от наводнението в Бургаска област и да изпратите екип, който да заснеме нивото на водите при западния бряг на Бургаско езеро.

Ние от „Хай Мед Тех“ ЕООД сме едни от многото потърпевши от наводнението в областта, собственици сме на имоти в близост до Бургаско езеро Вая, върху които осъществяваме рибовъдна дейност. В басейните, разположени на близо 600 дка, отглеждаме над 200 тона риба по екстензивна технология. На територията на обекта има и животновъден обект, в който отглеждаме овце, крави, биволи, коне, понита, кокошки, патици, пуйки и т.н.

В съседство друго дружество “Планета-98” отглежда риба в басейн с размер 300 дка. Техният басейн също е прелял и достъпът е отрязан.

В 07:30 часа през обекта ни преминава приливна вълна от над 2 метра от нерегламентирано изпуснатия язовир Трояново и залива всичко по пътя си. Вследствие на така бързо придошлите води, предполагаме, че по-голямата част от рибата на стопанството е била отнесена в Бургаското езеро.

Засега не можем да се приближим и до животновъдния обект и да преброим жертвите сред домашните животни.

Смятаме, че ако от “Напоителни системи - Бургас” бяха изпускали язовира поетапно и при първите признаци за показването на водите в язовира, щетите не само за нас, а и за всички в района щяха да бъдат сведени до минимум."

Цунамито тръгнало от язовир "Трояново" в ранните часове на 25 октомври заля околоните селища, пътища, наводни земеделски земи и отне 3 човешки животаЦунамито тръгнало от язовир "Трояново" в ранните часове на 25 октомври заля околоните селища, пътища, наводни земеделски земи и отне 3 човешки живота

Кметът на село Трояново Андон Николов също потвърди информацията за скъсана стена на местния язовир.

"Има един скъсан язовир, който е под Трояново, долу. Той не засяга Трояново, но има много вода - 170 литра вода има паднала горе-долу. Тази вода идва от гората, от горския масив, горе по склоновете. Има наводнени около 12 къщи", уточни кметът.

По преценката на управителят на Бургаска област Вълчо Чолаков най-тежка била след потопа в областта ситуацията в три села – Полски извор, Черни връх и Равнец

"Имаме три жертви, за съжаление, две в Полски извор и една в Равнец. Към настоящия момент нямаме информация за самоличността. На много места пътната настилка е повредена. Има автомобили, които са били отнесени от водната стихия, но за хората вътре получихме информация, че са спасени, евакуирани са. Всички язовири проверяваме – язовирите около Трояново – частни и други, тези, които са над Равнец, каскадния язовир…", уточни областният управител.

Според жителите на селищата разположени до язовир "Трояново" наводнението започнало  около  2.00 часа сутринта на 25 октомври. Пострадалите от потопа също смятат, че е възможно да е имало и приливна вълна, ако наистина се окаже, че има скъсана дига на Трояновския язовир. Толкова много вода досега не се е изливала така наведнъж. От 2.30 часа били на крак, без ток, в страх. Прииждала отнякъде водата по нивите а те в първият момент не можели да разберат откъде е.

В общината в Бургас от сутринта  заседава кризисен щаб, свикан заради обилния дъжд.

Наводнени домове в самият град има в кварталите Долно Езерово и Меден рудник, както и в селата Братово и Равнец. Пътищата от комплекс Меден рудник до село Черни връх, Бургас-Средец, Зидарово-Извор и Полски извор-Тръстиково са затворени, заради придошлата вода.

Подземната улица-тунел под площад "Тройката" превърнала се след последното наводнение в Бургас на 25 октомври в своеобразна подводна улица с дълбочина на водата надхвърляща метър и в този си вид непроходима за автомобили и пешеходци и подходяща в наводнената си част за плаване на кратки разстояния на джетове и дори лодки азащо не и за риболов в перспективаподходяща Подземната улица-тунел под площад "Тройката" превърнала се след последното наводнение в Бургас на 25 октомври в своеобразна подводна улица с дълбочина на водата надхвърляща метър и в този си вид непроходима за автомобили и пешеходци и подходяща в наводнената си част за плаване на кратки разстояния на джетове и дори лодки азащо не и за риболов в перспективаподходяща

Напълно непроходима за автомобили и пешеходци на 25 октомври в Бургас беше новоизградената подземна улица-тунел под площад "Тройката" в града, където след потопа залял Бургаска област, от който пострада  частично и самият Бургас дълбочината на водата във въпрсоната улица -тунел  надхвърляше метър в най- ниската  част в тунела.

Инфраструктурното съоръжение бе реализирано преди три години от фирма Мидия по европроект, заедно с цялостния ремонт на централния площад отгоре. Проектът бе под пълния контрол на тогавашния зам.- кмет по строителството Костадин Марков. Целта на това първо по рода си съоръжение в морския град бе да осигурява транзитно и безконфликтно подземно преминаване на автомобилния трафик в най-натоварената част от населеното място. Дългата 245 метра улица, промушваща се подземно  в центъра на Бургас при всеки дъжд  се наводнява и бива затваряна.

Според бургаските зевзеци в този вид улицата била подходяща след последното й наводнение за корабоплавена на кратки разстояния с джетове и дори лодки. За щастие при последното наводнение в улицата-тунел нямаше закъсали автомобили. Все-пак, за сигурността на шофьори и пешеходци тя беше затворена за движение от двете  страни на тунела.

В община  Камено, чентър на която е едноименното село  е обявено бедствено положение.  Общината е едно от най-силно засегнатите от бедствието населени места в Бургаска област. Половината от жителите на 12-хилядната община са блокирани от водното бедствие. Те са на тъмно и под вода, която е толкова висока, че табелите на някои от селата не се виждат. Има и отнесени мостове.

В следствие на дъждовете са се образували високи приливни вълни, които са залели пътища и жилищни постройки в селата Полски извор, Ливада, Тръстиково, Черни връх. Пострадали са и части от кварталите на Бургас Меден Рудник, Горно Езерово и Долно Езерово

В село Трояново са отнесени цели улици, както и площадът. Спасителните екипи не могат да стигнат до селото, защото то е под вода. 8 екипа пожарникари са на терен. В спасителните действия са се включили и водолази, тежка техника, верижни машини.

Вътрешният министър Валентин Радев, който беше изпратен от премиерът Бойко Борисов в Бургаска област да прецени щетите от наводнението и да помогне според силите си на пострадалите хора от засегнатите райони координирайки действията си с местните структури на МВР, областната управа и общинската администрация   заяви след обиколка на постарадалите от водната стихия селища, че основната причина за ситуацията в Бургаска област са дъждовете.

"Видяхме какви са пораженията. Пътувайки насам, видяхме това, което се е случило. Първото впечатление, което имаме, че дъждовете са били толкова големи, че е нямало как да не се случи такова нещо, коментира Радев в село Черни връх. Той отбеляза, че прогнозата е била за количества около 20-30 л/кв. м., след това от МВР чрез Главни дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" са предупредили всички области, че ще има 40-50 л/кв. м. "Оказва се, че на места са стигнали до 200 л/кв. м. Това означава, че основната причина за това, което се е случило във всички села, са дъждовете", каза още вътрешният министър.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който също беше изпратен от министър-председателят Борисов да огледа щетите от потопа в Бургаска област след посещението си на засегнатото от наводнението село  Черни връх, успокои,  че големите язовири  "Ясна поляна" и "Паничарево" в момента се изпускат контролирано.

Ненков уточни, че от 03.00 часа на Автомагистрала "Тракия" работят аварийни екипи, като в ранния следобед са преодолени последствията от 4 големи свличания.

"Само в канавките имаме проблеми и понастоящем т.е. там не може да се оттича вода, но ще изчакаме да спрат валежите и ще изчистим и канавките", добави регионалният министър.

Създали сме максимално бърза организация за преодоляване на бедствието в Бургаско, заяви на брифинг  пред журналисти същият ден министър-председателят на България Бойко Борисов.

„Бог да прости загиналите. 150-160 куб. м. дъжд са паднали. Разговарях с Николай Николов, който е на територията на Бургас. Вследствие на обилните валежи има и свличане на земни маси. Създали сме максимално бърза организация, за да бъде преодоляно. Там са всички сили“, уточни премиерът.

„Не можем да върнем човешкия живот. Създали сме организация. Пратил съм и АПИ с верижни машини, максимално да подпомогнем и да възстановим нещата. Всяка вечер гледаме свлачища и порои по цял свят“, продължи  Борисов.  В заключение премиерът не пропусна да изрази  съжаление, не се изпълняват нещата по споразумението за климатичните промени.

Под надзора на Окръжна прокуратура Бургас, служители от  Областна дирекция на МВР са започнали три досъдебни производства, целящи да установят причините, довели до смъртта на жертвите на потопа от селата Полски извор, Ливада и Равнец.

Виновните за човешките жертви  от потопа ще бъдат подведени по член 115 от Наказателния кодекс,,който гласи: „Който умишлено умъртви другиго, се наказва за убийство с лишаване от свобода от десет до двадесет години.“

 

 

 

 

 

 

Печат PDF

Back to top

Copyright © Вселена нюз 2021

joomla templates by Free Joomla Templates & Projektowanie stron Szczecin.