You are here: Home Вести Вести от България На Архангелова задушница почитаме паметта на българските войни паднали на бойното поле в защита на отечеството и на представилите се пред Бога наши близки

На Архангелова задушница почитаме паметта на българските войни паднали на бойното поле в защита на отечеството и на представилите се пред Бога наши близки

Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 

Всяка година в съботата предшестваща големия християнски празник, посветен на водача на небесното войнство св. архангел Михаил празнуван още, като Архангеловден, Българската православна  църква отдава почитта си към нашите покойници чрез една от трите най-големи задушници за годината - Архангелова задушница.

По този повод във всички епархии на Българската православна църква се правят помени за отишлите си от този свят наши близки.

Арханегеловата задушница е  "Велика задушница". напомняща за грижите на божиите ангели за покойниците и е специално посветена и на загиналите воини, затова  се нарича още  и "мъжка задушница".

По традиция върху гроба на починалите наши близки на този ден палим свещ, която е символ на нашата вяра, а пламъкът напомня за безсмъртието на душите. Тамянът пък символизира чистата молитва, цветята - добродетелите на починалия.

За разлика от Рождество Христово и други християнски празници, като тези , на които се почита паметта на светците на фиксирани дати Архангеловата задушница спада към така наречените подвижни християнски празници, които всяка година се празнуват на различни дати макар и в един и същи месец ноември. През 2017 почитаме паметта на мъртвите на Архангелова задушница на 4 ноември.

На Архангеловата задушница българският държавен глава и върховен главнокомандващ на въоръжените сили на Република България  Румен Радев ще почете паметта на  падналите на бойното поле в защита на родината български войни пред Военния мавзолей-костница на Централните софийски гробища, където ще бъда отслужена панахида в тяхна памет.

На церемонията  ще присъстват  и министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, командирите на Сухопътните войски и Военновъздушните сили генерал-майор Михаил Попов и генерал-майор Цанко Стойков, представители на ръководството на Министерството на отбраната, висши офицери, членове на военнопатриотичните съюзи.

По-късно същия ден министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще участва във военния ритуал в памет на загиналите герои от Първи и Шести софийски пехотен полк на Първа Софийска желязна дивизия. Той ще се проведе от 14.00 ч. пред реставрираната скулптурна фигура на лъва от Мемориала на загиналите войници от Първи и Шести софийски пехотен полк в градината пред Националния дворец на културата в София.

Ритуалът в памет на загиналите български воини на Архангелова задушница се провежда от 1924 година. Прекъснат е през 1946 година. През 1992 година, Министерството на отбраната и Съюзът на военноинвалидите и пострадалите от войните възстановяват ритуала.

Върху гроба на починалите на Архангелова задушница палим свещ, която е символ на нашата вяра, а пламъкът напомня за безсмъртието на душите. Тамянът пък символизира чистата молитва, цветята - добродетелите на починалия.

На Архангелова задушница, така както при другите задушници, се правят общи трапези. Наричаната още Голяма задушница, тя е последната за годината, затова на общата трапеза на гробищния парк се поставят седем различни ястия (между които любими на починалия), за да „чуят“ благослова на мъртвите в настъпващите коледни пости.

Първата хапка се слага на земята, а първата глътка вино се излива, не се пие и споменаваме починалите с думите "Бог да прости". Старите хора казват, че видиш ли мушица или пеперудка да жужи около тебе на този ден, значи душата на покойника е дошла.

Иван Мърквичка. Задушница, 1890Иван Мърквичка. Задушница, 1890

Правят се помени или, наричани още - раздавки, подавки. Раздават се на близки, комшии, роднини, дошли на гроба на починалия, а също и на другите хора около съседните гробове, дори на непознати.

В раздавката за Архангелова задушница традиционно присъства вино, варено жито, питки (или хляб), пилешко, агнешко или въобще месо, дребни сладки, бонбони, ябълки и други плодове, кекс, но всъщност можете да подадете, каквото пожелаете.

Житото символизира възкресението, хляба и виното - за спомен на Христовата жертва за нас. Поменът, който се прави, е и възпоменание на живите за починалия, че не е забравен.

Във всеки православен храм се извършва литургия за упокой и обща панихида, която се отбелязва като Задушница. Камбаната бие траурно, с отмерен удар. (Във всяко съботно богослужение има специални песнопения и канон за мъртвите.)

Архангеловата задушница е израз на християнската вяра в безсмъртието на душата и възкресението на мъртвите.

Нека Бог да прости падналите по бранните полета в защита на свободата и независимостта на България български войни, както и да прости волните и неволни грехове на представилите се пред Господа наши сродници и близки и да даде вечен покой на душите на всички!

 

 

 

 

Печат PDF

Back to top

Copyright © Вселена нюз 2021

joomla templates by Free Joomla Templates & Projektowanie stron Szczecin.