You are here: Home Земята Живата природа

Живата природа

Оценка на читателите: / 3
Слаба статияОтлична статия 

Земята е третата планета в нашата Слънчева система. Тя е най-голямата от земеподобните планети и е  единствената, на която има живот. Живите същества на земята са освен човекът растенията, животните, които се срещат във всяко едно кътче на Земята и във водите, намиращи се на  земната повърхност.

В подрубриката ни, озаглавена "Живата природа" - част от рубриката "Земята - нашата планета" ще се стремим да ви представим най-интересните представители от растителният и животинският свят.

Някои от представителите на животинският свят са най-големите  земни и морски животни на Земята; други са най-бързите птици, сухоземни  риби, влечуги, живеещи на планетата ни. Трети представители на животинското царство - птиците могат да се издигнат на най-голяма височина или да прелетят най-далечно разстояние. Други морски животни могат да живеят на големи дълбочини в океаните, където налягането е огромно и кислородът е разреден.

Има дори.. безсмъртни животни, като един много рядък вид медуза, способна да се самоподмладява и това я прави безсмъртна.

Не е за вярване, нали ?

В дивата природа животните се делят на две категории: хищници и плячка.

В нашата подрубрика ще разгледаме последовтелно както най-хищните и агресивни представители на животинските видове, така и най-безобидните и беззащитните животни в живата природа - потенциална плячка на първите.

В нашата подрубрика ще разгледаме последовтелно както най-хищните и агресивни представители на животинските видове, така и най-безобидните и беззащитните животни в живата природа - потенциална плячка на първитeВ нашата подрубрика ще разгледаме последовтелно както най-хищните и агресивни представители на животинските видове, така и най-безобидните и беззащитните животни в живата природа - потенциална плячка на първитe

Една част от животните - хищниците притежават здрави челюсти, мощна конструкция, бързи крака и пъргавина или всичките тези предимства, съчетани със способността да живеят на сушата и във водата/ крокодилите/, за да оцеляват. На други с по-невзрачни външен вид, като змиите, паяците , скорпионите, някои външно по-малки риби или пък мекотели като октоподи, медузи, морски звезди, Творецът им е дал допълнително оръжие - отрова, за да оцелеят в дивата природа.

Земата е наричана Синя планета заради многото вода, която се съдържа на нейната повърхност и която от космоса й придава синкав оттенък. В същото време, заради растителността, която има зелен цвят и покрива част от Земята, планетата ни е наричана  и Зелена. Няма да бъдем обективни, ако в нашата подрубрика " Живата природа " не отделим нужното внимание на растенията, които виреят върху земната повърхност.

На Земята са познати около 600 000 вида растения /диви и култивирани/, прикрепени към земята с корени, от които се хранят. Растенията притежават стъбло и листа. Произвеждат хлорофил  /зелен пигмент /чрез фотосинтеза/ - биологичен процес, при който с помощта на слънчевата светлина въглеродният диоксид – продукт, получен при дишането на живите организми  се преобразува в органични съединения от слънчевата енергия, което им придава зеления цвят, вдишват въглероден диоксид и издишват кислород.

На Земята са познати около 600 000 вида растения /диви и култивирани/, прикрепени към земята с корени, от които се хранятНа Земята са познати около 600 000 вида растения /диви и култивирани/, прикрепени към земята с корени, от които се хранят

Някои от растенията  са гигантски, други са студо или топло устойчиви, трети виреят при всякакъв климат, четвърти са отровни, а пети са дори.. месоядни. Тези странни растения от последната категория са уникални, защото съчетават външен вид на растение с характеристики, присъщи хищните животни.

Всички тези представители на живата природа: растения и животни, от праисторическите времена до наши дни  ще намерят своето място на страниците на нашия сайт vselena - news.com.

Пожелаваме ви приятно четене!

 

Оценка на читателите: / 13
Слаба статияОтлична статия 

 

Габонска пепелянка, пеперудена усойница, горска пуфтяща усойница, Габонска отровница, Габонска усойница. Касава. Това са имената, с които е наричана най - голямата от семейството на усойниците змия дълга цели 2,5 метра, с дебело тяло и голяма глава. Тази змия има и най - дългите отровни зъби в света 5/5.2см , които при ухапване отделят най - голямо количество отрова от всички отровни змии в света.

Габонската усойница се среща в Гвинея, Гана, Того, Нигерия, Камерун, Демократична република Конго, Централна Африканска република, Южен Судан, Уганда, Кения, Източна Танзания, Замбия, Малави, източната част на Зимбабве, Мозамбик, североизточните райони на провинция Квазулу-Натал в Южна Африка.

Продължение...

Back to top

Copyright © Вселена нюз 2021

joomla templates by Free Joomla Templates & Projektowanie stron Szczecin.