You are here: Home Вести

Актуални вести от България и света

Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 

Вход Господен в Йерусалим, мозайка от Капела Палатина в Палермо Вход Господен в Йерусалим, мозайка от Капела Палатина в Палермо

Цветница е подвижен християнски, религиозен и народен празник, който се празнува както в православната, така и в католическата и протестантската църква една седмица преди Великден, в неделята след Лазаровден християнски празник, който носи името на Свети Лазар. Лазар е бил приятел на Иисус Христос. Когато умира, четири дни след неговата смърт той е възкресен. Бог казва „Лазаре, излез вън!“, и съживява Лазар, който излиза от гробницата си.

На този ден християнската църква празнува влизането на Иисус Христос в Йерусалим в дните преди еврейската Пасха. Според новозаветните евангелия, Христос пристига в града, яздейки магаре, а вярващите го посрещат, като разстилат пред него дрехите си и маслинови клонки.

Цветница е един от най-хубавите пролетни празници. Той се нарича още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя), Куклинден или (в западните църкви) Палмова неделя. Пада се в шестата неделя на Великия пост.

На Цветница всички християни отиват на празничната църковна литургия с върбови клонки, китки от здравец и други пролетни цветя. След като свещеникът освети върбовите венчета, те се отнасят вкъщи и се поставят пред домашната икона.От църквата освен върба се взимат и цветя, които след като свещеникът е благословил, се носят у дома и се закачат пред иконата, а върбовите клонки се оформят на венец и се слага на входната врата, за да пази хората от злото.

През 2017 г. Цветница е на 9 април.

Продължение...

Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 

10 пътници загинаха а 37 бяха ранени след взривена бомба в във влак в метрото ва Санкт Петербург на 3 април 2017 година10 пътници загинаха а 37 бяха ранени след взривена бомба в във влак в метрото ва Санкт Петербург на 3 април 2017 година

Десет души загинаха, а 37 други бяха ранени при взрив във вагон на влак в метрото в руският град Санкт Петербург на 3 април 2017 година, понеделник. Експлозията е избухнала около 14.40 ч. (московско време) във вторият вагон на метровлака пътуващ от станция „Сенная площадь“ към станция "Технологичен институт", съобщиха от Националния антитерористичен комитет на Русия, цитирани от ТАСС и РИА Новости.

Според първоначалната информация публикевана в руските медии експлозията е причинена от самоделно взривно устройство, което вероятно е било допълнено с поразяващи елементи. Устройството вероятно е било оставено във влака в чанта преди той да се насочи от метростанция „Сенная площадь“ към станция „Технологический ъинститут“.

Взривът избухнал в мотрисата, която е била в тунела между станциите "Сенная площадь" и "Технологический институт". Машинистът обаче е решил да продължи до следващата станция - "Технологичен институт". Така е била оказана бързо помощ на ранените и останалите пътници са били евакуирани.

След взрива са били претърсени седем станции по същата линия на подземната железница в Санкт Петербург заради изоставени подозрителни предмети. Акцията е дала резултат, защото два часа след взрива Националният антитерористичен комитет съобщи, че на станция "Площад Восстания" е било открито и обезвредено още едно взривно устройство.

Взривното устройство, което също е било поставено в чанта, е било с мощност около 1 кг тротилов еквивалент или между 3 и 5 пъти по-мощно от бомбата, избухнала във вагона и отнела живота на 10 души, предаде "Интерфакс". И втората бомба е била пълна с поразяващи елементи.

Специалните служби продължават претърсванията в метрото и по ключови места в града.

Градският транспорт в Санк Петербург започна да работи безплатно (важи отчасти и за такситата). На летище "Пулково" е засилена охраната. В града са пуснати автобуси, които да извозват пътниците на метрото.

Facebook активира функцията "На сигурно място съм". В Туитър веднага се появиха хаштагове Моля се за Петербург - #PrayforSaintPetersburg.

Всички станции на метрото бяха затворени, но късно вечерта подземната железница частично заработи отново.

На учениците им бе препоръчано да останат в училищата и да не се прибират по домовете и да изчакат в учебните заведения.Семействата на загиналите ще получат застраховка от по 2,025 милиона рубли (малко над 31 000 евро), съобщи Националния съюз на застрахователите.

Спешно са разпоредени допълнителни мерки за сигурност в московското метро, както и на летищата "Внуково" и "Шереметиево" на руската столица.

Засега никой не е поел отговорност за атентата.

Властите в Санкт Петербург обявиха тридневен траур заради взрива в метрото, който започва от утре 4 април. Отменят се всички тържества, а знамената ще бъдат свалени наполовина.

Продължение...

Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 

НА 28 март 2017 година ГЕРБ спечели предсрочните парламентарн избори: Снимка BTV.BGНА 28 март 2017 година ГЕРБ спечели предсрочните парламентарн избори: Снимка BTV.BG

ГЕРБ спечели предсрочните парламентарни избори за 44-то по ред Народно събрание  провели се на 26 март 2017 година.

Правото да гласуват имаха 6,8 милиона българи.

На предсрочните парламентарни избори в надпреварата за място в Народното събрание участваха 12 партии, 9 коалиции и 9 независими кандидати, сочат регистрите на ЦИК.

Общо 4680 бяха регистрираните кандидати за народни представители във всичките 31 изборни райони.

Общият брой на избирателните секции в страната беше 12 081,  а в чужбина 371 секции в 70 страни. Общият брой на избирателите по избирателни списъци  6 810 336.

Първоначалните резултати след приключването на изборният ден са 31.82 ГЕРБ ,а 28.95 е резултатът на БСП. Обединени патриоти 8.49 ,ДПС 7.72 % Воля -4.89 Реформаторски блок - 4.20%, това са партиите, които прехвърлиха 4 процентовата бариера. Данните не са окончателни,предстои броене на всички бюлетини. ГЕРБ обаче е първа политическа сила ,каква ще бъде разликата с БСП ще стане ясно по-късно.

 

 

 

Данните от екзит половете  публикувани от dir.bg

Според данните от екзит пола на Галъп: ГЕРБ получава 32.8%; БСП – 28.4%; Обединени патриоти – 8.8%; ДПС 7.8%; ВОЛЯ – 4.6%. Под бариерата от 4% към 19.00 часа са Реформаторски блок – 3.8%; Да, България – 3.6%; Нова република – 3.0%; ДОСТ – 2.8%; АБВ – Движение 21 – 2.6%; Други – 1.8%.
Според данните от екзит пола на „Алфа рисърч“: ГЕРБ получава 32.2%, БСП - 28 %, ДПС - 9.7%, Обединени патриоти - 9.5%, ВОЛЯ - 5.1%, Реформаторски блок - 4% . Ивън парламента остават: Да, България получава 2.9%, ДОСТ - 2.7%, Нова република - 2.6%, АБВ - Движение 21 – 2.4%.

 

Според данните от екзитпола на „Маркет линкс“: ГЕРБ получава 31.82%, БСП – 28.95%, Обединени патриоти – 8.49%, ДПС – 7.72%, ВОЛЯ – 4.89%, Реформаторски блок – 4.19% Извън парламента остават: Да, Българияполучава - 3,49%, а ДОСТ - 2,75%.

Според данните от екзитпола на "Екзакта" на базата на 88 процента изпълнение на извадката: за ГЕРБ са гласували 33,5 на сто, а за "БСП за България" - 27,1 на сто.

"Обединените патриоти" са трети с 9,5 на сто, следват ДПС - 7,2 процента, "ВОЛЯ" - 5,4 на сто, "РБ-Глас народен" - 3,9 на сто, "Нова Република - 3,3 на сто, "Да България" - 3 процента, ДОСТ - 2,5 на сто, "АБВ-Движение 21" - 2,4 на сто. Разликата с втората партия БСП е 4 пр. пункта, а водената от Корнелия Нинова партия взе 28.4%. Предварителните очаквания на много социолози бе за победа на социалистите, макар и с малко.

Нито една от двете партии  спечелили най- много гласове ГЕРБ и БСП няма да могат да съставят самостоятелен кабинет и ще се наложи да търсят коалиционни партньори.
Очаква се ГЕРБ да започнат разговори за съставянето на правителство през следващата седмица. От партията не посочиха официално темите и решенията на провелото се заседание на Изпълнителната комисия. Официално от ГЕРБ обясняват, че преди да започнат разговорите, трябва да са ясни и окончателните резултати от изборите.

Продължение...

Оценка на читателите: / 2
Слаба статияОтлична статия 

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се обърна  на 18 март на  митинг в град Искишехир в рамките на кампанията за референдума на 16 април за въвеждане на президентска система на управление огромния процент турски мигранти на Старият континент с думите: "Идете да живеете в по-добри квартали. Карайте най-хубавите коли. Живейте в най-добрите къщи. Създавайте не три, а пет деца. Защото вие сте бъдещето на Европа. Това ще е най-добрият отговор на несправедливостите срещу вас".

На 20 януари турският парламент одобри пакета от конституционни реформи, с който де факто в страната се въвежда президентска република. Крайното гласуване на пакета реформи мина с 339 гласа "за" и 142 "против". Това са точно девет гласа повече от необходимото мнозинство от 3/5 от гласовете или 330 гласа.

Промените трябва да бъдат одобрени на референдум, който  ще се проведе на 16 април.

Референдумът изисква обикновено мнозинство, за да бъде успешен.

Приетите поправки позволяват на президента да запази връзките си с дадена политическа партия, докато е на власт. Той ще получи право да управлява с укази, прескачайки парламента и правителството. Турският президент ще може директно да назначава и уволнява министри. Специално за сегашния президент Реджеп Ердоган бе включена поправка, която ще му позволи да управлява до 2029 година.

Президентът и хората от неговата партия твърдят, че поправките са нужни, за да може Турция да влезе в период на политическа стабилснот.

Управляващата партия на Ердоган - Партията на справедливостта и развитието, има 316 гласа в 550-членния парламент. Промените минаха с помощта на повечето членове от крайнодясната партия на Националното движение в парламента.

Продължение...

Оценка на читателите: / 5
Слаба статияОтлична статия 

Класическата българска мартеница с фигурите на Пижо и Пенда, която българите окачват на връхните си дрехи на 1 март всяка годинаКласическата българска мартеница с фигурите на Пижо и Пенда, която българите окачват на връхните си дрехи на 1 март всяка година

На 1 март всички българи закичваме на ревера, ръката или шията си мартеница. Тя е символ на здраве, дълъг живот, плодовитост и изобилие. Изработва се от усукан памучен или вълнен конец. Основните цветове са бял и червен.

Белият цвят е символ на чистота, невинност и радост. Бели са празничните дрехи на булката, светците и ангелите също са облечени в бели дрехи. Червеното е цвят на жизненост, здраве и любовен огън. Червеното е светлината на изгряващото и залязващото слънце, на течащата кръв, на огъня.

В традиционната българска сватба булото на булката е в червен цвят. Червен конец се връзва на плодни дръвчета, на детска ръчичка, за да предпазва от зло и да носи здраве. Такава е магическата му сила в мартеницата.

От векове на хората е известно, че енергийното поле на Земята през месец март е силно, защото: природните сили се събуждат, настъпва пролетното равноденствие и същевременно започва следващият зодиакален цикъл. Хората от древността се мъчат да умилостивят природата и създават свои талисмани. Такава е и мартеницата по нашите земи. На 1-ви март българите слагат мартеници на дрехите или китките си и си пожелават здраве и щастие с думите "Честита Баба Марта ".

Обичаят за връзване на Мартеница (усукани бяла и червена вълнени нишки) е познат в България, Румъния, Молдова, Албания, Гърция, Република Македония и Сърбия. В Румъния мартеници се връзват на ръцете само на жените и малките деца, а мъжете могат да носят мартеница само на скришно място, например в обувката. В Гърция мартеници се връзват само на ръцете на децата. В България мартеници се връзват още на млади животни и дървета, също и на мъжете.

На мартениците се приписвала магическата сила да предпазва от "лошотията", най-вече от болести и уроки. Свалят се чак тогава, когато се види първият щъркел и се закачват на разцъфнало или зелено дръвче.

Продължение...

Back to top

Copyright © Вселена нюз 2021

joomla templates by Free Joomla Templates & Projektowanie stron Szczecin.