You are here: Home Вести

Актуални вести от България и света

Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 

 

Свети Николай Мирликий ски -православна икона Свети Николай Мирликий ски -православна икона

На 6 декември всяка година Българската православна църква почита паметтта на един от най- великите християнски .светци Николай архиепископ Мирликийски по волята на Бога Чудотворец почитан, както от православни християни, така и от католици.  Свети Николай Мирликийски се представил пред Бога на 6 декември 342 г.

Деня на кончината на Свети Николай Мирликийски е празнуван също като нареден празник известен под името  Никулден. Той е последният голям християнски празник преди Рождество Христово.

Паметта на Свети Николай честваме два пъти през годината :. На 6 декември, когато светителят се представил на Господа, и на 9 май / 22 май - денят на пренасяне светите му мощ от град Мир (Древна Лигия) в Бари (Италия)

Всеки четвъртък през годината е също посветен на неговата памет, като в православните молитвеници  от дните на седмицата в четвъртък има молитва отравяна към Свети Николай.

В православната вяра на българите светецът Николай, чието име означава "Побеждаващ", се почита и като патрон на рибарите. В народните вярвания той плава на златен кораб, който винаги пристига там, където имат нужда от чудотворната му десница. На него Бог е отредил силата.

Според народдно-християнския мит за подялбата на света, на Свети Николай се паднали моретата, реките, езерата. Той е господар на целия подводен свят -. рибите И водните демони На този ден се украсяват коледните елхи, а на трапезата се поднася риба, чието тяло е покрито с люспи (най-често това е пълнен шаран).

В католическите страни на този ден вечерта на децата се правят малки подаръци, които се скриват в обувки или чорапи, за да ги намерят на сутринта. Този обичай води началото си от славата на светеца като дарител на бедните.

Свети Николай се почита, като избавител на пленниците и покровител на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите.

На 6 декември  имен ден празнуват: Никола, Николай, Николина, Николета, Ненка, Нина, Нино, Кольо

Продължение...

Оценка на читателите: / 3
Слаба статияОтлична статия 

Фидел Кастро. Ще остане в историята като човекът, преживял 638 покушения. Влиза в Книгата на Гинес с най-дългата реч, произнасяна в историята на ООН. Наричаха го Ел Команданте, "железният Фидел" и El Caballo ("Жребец"), ненавиждан от едни и обожаван от други Снимка: АрхивФидел Кастро. Ще остане в историята като човекът, преживял 638 покушения. Влиза в Книгата на Гинес с най-дългата реч, произнасяна в историята на ООН. Наричаха го Ел Команданте, "железният Фидел" и El Caballo ("Жребец"), ненавиждан от едни и обожаван от други Снимка: Архив

Емблематичният вожд на кубинската революция, държавен глава на Куба в продължение на 49 години /заемайки последователно от 1959 до до 1975г. постовете министър-председател на Република Куба  а след това до  2008г. Председател на Държавния съвет на Куба/президент/,Върховен главнокомандващ на кубинските въоръжени сили/, първи секретар на Кубинската комунистическа партия /1961-2011г./, Фидел Алехандро Кастро Рус почина на 25 ноември 2016 година, петък в 22:29 кубинско време в дома си в столицата Хавана на 90 годишна възраст, предадоха световните новинарски агенции.

"Командирът на кубинската революция почина в 22:29 тази вечер"/3.29 ч. по Гринуич в събота/ , заяви в ефира на Кубинската национална телевизия президентът на Куба, Върховен главнокомандващ на въоръжените й сили и първи секретар на Кубинската комунистическа партия брат на Фидел Кастро Раул Кастро.

Кубинският президент завърши краткото си изявление с възгласа: "До победата, винаги!" ("Аста ла виктория, сиемпре!"), с който се асоциираше с Ел Команданте.

"Според волята, изразена от команданте Фидел, тленните му останки ще бъдат кремирани през първите часове на съботния ден", обяви по Кубинската национална телевизия  Раул Кастро.

В Куба е обявен 9-дневен траур. Създаден е  организационен комитет по погребението на Фидел Кастро. Националните знамена ще бъдат свалени наполовина, планирани по-рано масови събития ще бъдат отложени, радиата и телевизиите ще излъчват "информационни, патриотични и исторически предавания". Празненствата са отменени, забранена е продажбата на алкохол, вестниците се печатат само в черен цвят. Огромни митинги са планирани на Площада на революцията в Хавана. В Хаванския университет, където е учил Кастро, студенти развяваха кубински знамена и скандираха „Да живее Фидел и да живее Раул“.

Поклонението пред тленните останки на вожда на Кубинската революция ще започне на 28 ноември, понеделник, от 9 ч. сутринта в Мемориала „Хосе Марти” в Хавана и ще продължи до 22 ч. При необходимост поклонението може да бъде удължено от 9 до 12 ч. на 29 ноември.

И през двата дни – 28 и 29 ноември – из цяла Куба ще преминават събрания и прояви в памет на  Ел Команданте .

На 29 ноември от 19 ч. е предвиден голям митинг възпоменание на Площада на революцията в Хавана.

На следващия ден, 30 ноември, ще започне превозването на праха на Фидел Кастро по обратния маршрут на неговата легендарна Колона на свободата. Става дума за онази колона от танкове и военни автомобили, водена от Фидел и другарите му от партизанската армия, която потегля от град Сантяго де Куба в източната част на острова към столицата Хавана на 2 януари 1959 г. Тогава вече се знае, че диктаторът Фулхенсио Батиста е избягал в новогодишната нощ и Кубинската революция е победила. Колоната триумфално преминава около 1000 км, спирайки във всички градове и села по пътя си, а народът приветства Фидел и „брадатите”. Тържественото влизане в Хавана е на 8 януари 1959 г.

Сега този маршрут ще бъде повторен в обратна посока от процесията с праха на Фидел, а народът така ще получи възможност да се прости със своя Команданте. Предвидено е сегашната колона да стигне в Сантяго де Куба на 3 декември. В същия ден от 19 ч. ще има голям траурен митинг на площад „Антонио Масео” в града. Погребението ще е в 7 ч. сутринта на следващата сутрин, 4 ноември, на гробището „Санта Ифихения”.

Продължение...

Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 

Депутатите от 43-то Народно събрание приеха 18 ноември, петък Бюджет 2017 на първо четене в пленарна зала. 102 депутати от  ГЕРБ, "Реформаторски блок", "Атака" и "Български демократичен център"/БДЦ/ подкрепиха бюджета, 58 народните представители от БСП, ДПС и АБВ се обявиха против а депутатите от Патриотичният фронт присъстващи в залата е се въздържаха.

Законопроекта за държавния бюджет на Република България, който беше  представен вчера в Народно събрание предвижда.

Приходите, помощите и даренията да са в размер на 21 932 005 400 лева.

От тях данъчните приходи са 19 221 600 000 лв., а неданъчните - 2 710 400 000 лева.

Разходите да са в размер на 11 092 124 100 лв. От тях за текущи разходи са предвидени 8 910 500 000 лв., за капиталови разходи - 2 076 900 000 лв., за прираст на държавния резерв /нето/ 19,2 млн. лв., за предоставени текущи и капиталови трансфери за чужбина - 14,4 млн. лв., и за резерв за непредвидени или неотложни разходи - 71,1 млн. лева.

Средствата за образование са изведени като приоритет в Бюджет 2017. Предвижда се те да са в размер на 3 350 000 000 лв., което е 3,6 на сто от БВП.

Разходите за икономически дейности и услуги се предвижда да са в размер на 5 717 800 000 лв. - 6,2 на сто от БВП.

Предвижда се разходите за жилищно строителство, благоустройство, комунално стопанство и опазване на околната среда да са в размер на 2 373 500 000 лв. - 2,6 на сто от БВП.

Предвидените разходи за отбрана и сигурност са в размер на 4 167 700 000 лв., вкл. резерв, което е 4,5 на сто от БВП.

Разходите за култура, почивно дело и религиозните дейности се предвижда да са в размер на 620,6 млн. лв. - 0,7 на сто от БВП.

Законопроектът предлага вноската в общия бюджет на Европейския съюз да е 992,6 млн. лева.

Бюджетното салдо по държавния бюджет се предлага да бъде дефицит в размер на 864,2 млн. лева.

В  бюджета за 2017 г. е планирано увеличение в размера на бюджетните взаимоотношения между общините и централния бюджет с 219,2 млн. лева.

Предвижда се през 2017 г. растежът на БВП слабо да се забави до 2,5 на сто (3.5% ръст за третото тримесечие на 2016 г. според НСИ).

Очаква се забавяне и в темпа на нарастване на заетите до 0,6 на сто.

Същевременно нивото на безработица се очаква да забави темпа си на намаление и да достигне средна стойност 7,3 на сто.

В проектобюджета е записано, че за 2017 г. се предвижда инфлация в размер 1,5 на сто.

Актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за периода 2017-2019 г. предвижда увеличаване на размера на минималната работна заплата от 1 януари 2017 г. на 460 лв. и запазване на този размер за 2018 и 2019 година.

Продължение...

Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 

Със 77 гласа "за", 37 - "против", 19 "въздържал се" депутати от 43-то Народно събрание гласуваха на първо четене на 17 ноември, четвъртък проектобюджета за Държавното обществено осигуряване /ДОО/ за 2017 година.

Проектобюджета  бе подкрепен основно от ГЕРБ и Реформаторския блок, както и от един депутат от Парламентарната група  на "БДЦ-Народен съюз".

"Атака" не участва в гласуването, против бяха БСП, ДПС, АБВ, повечето народни представители от Патриотичният фронт се въздържаха.

По информация на dir.bg проектобюджета за Държавно обществено осигуряване за 2017 година  предвижда минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст да нарасне с 2,4 на сто от 1 юли 2017 г. - от 161,38 лв. на 165,25 лв.

Сред най-важните промени е заложеното от 1 януари 2017 г. увеличение на тежестта за всяка година осигурителен стаж в пенсионната формула от 1,1 на 1,126 . По този начин пенсиите за трудова дейност не се осъвременяват от 1 юли 2017 г., а се преизчисляват с новата формула.

Размерът на обезщетението за отглеждане на дете от една до двегодишна възраст да остане 340 лева. Минималното обезщетение за безработица - 7, 20 лв. на ден. Въвежда се нов вид социална помощ за децата с трайни увреждания, която ще замести досегашните добавки. Размерът на подпомагането ще варира от 930 до 350 лева, в зависимост от степента на увреждане на детето.

Минималните осигурителни доходи се увеличават средно с 2,6%, основно заради ръста на минималната заплата с 40 лв. на 460 лв. Максималният осигурителен доход остава 2600 лв., а таванът на пенсиите - 910 лв. Разходите за пенсии ще са 8 млрд. и 935 млн. лв.

Продължение...

247 милиона лева в повече за 2017 година в сравнение спредходната са предвидени за Бюджета на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/247 милиона лева в повече за 2017 година в сравнение спредходната са предвидени за Бюджета на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/Депутатите от 43-то Народно събрание приеха на 17 ноември, четвъртък на първо четене Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса  /НЗОК/ за 2017 година.

С него се осигуряват над 247 милиона лева допълнителни средства. Общият бюджет на Касата се предвижда да бъде 3 452 816.0 хил.лв. за 2017 г.

За 2017 г. здравноосигурителните вноски са разчетени в размер на 2 279 730 000 лв. Средствата са със 158 730 000 лв. повече в сравнение със същите през 2016 г. Общо разходите и трансферите по проекта на бюджет на НЗОК за 2017 г. са в размер на 3 452 816 000 лв.

Средствата за здравноосигурителни плащания по проекта за 2017 г. са в размер на 3 032 000 500 хил. лв., или увеличение с 222 752 500 лв. спрямо Закона за бюджета на НЗОК за 2016 г.

За издръжката на административните дейности по здравното осигуряване за 2017 г. се предлага да се изразходват 11,1 млн. лв., което е с 600 000 лв. по-малко от 2016 г. За резерв, включително за непредвидени и неотложни разходи, са предвидени 341,4 млн. лв., или с 24,8 млн. лв. повече от 2016 г.

В обхвата на болничната медицинска помощ планираните средства са разчетени за осигуряване на общ брой от около 2 милиона броя хоспитализации по клинични пътеки и 1,2 млн. клинични и амбулаторни процедури. За гарантиране на тези параметри се предвижда заложените средства да бъдат увеличени в хода на 2017 г. с допълнителни средства от резерва за непредвидени и неотложни разходи.

В областта на лекарствените продукти, медицинските изделия и диетичните храни се предвижда в хода на 2017 г. средствата да бъдат увеличени с допълнителни средства от резерва за непредвидени и неотложни разходи.

Резервът е в размер на 341 млн. лв., като средствата са с 24,7 млн. лв. повече от предвидените през 2016 г.

След разгорещени дебати "за“ бюджета гласуваха 98 депутати , 51 бяха „против“, 5 се въздържаха. Бюджета за здравната за 2017 година  беше приет с гласовете на ГЕРБ, Реформаторския блок и част от депутатите на Патриотичния фронт, като другата част се въздържаха. БСП и ДПС очаквано гласуваха против, той бе отхвърлен и от депутатите на АБВ. "Атака" не участваха в гласуването.

Продължение...

Copyright © Вселена нюз 2021

joomla templates by Free Joomla Templates & Projektowanie stron Szczecin.