You are here: Home Вести

Актуални вести от България и света

Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 

Новият български президент генерал Румен Радев: Снимка  АрхивНовият български президент генерал Румен Радев: Снимка АрхивИздигнатите  от Инициативен комитет подкрепян  от БСП за български президент генерал-майор от резерва Румен Радев и за вицепрезидент Илияна Йотова  печелят вторият тур на изборите за нов  български държавен глава те ще бъдат новите, пети по ред президент и вицепрезидент на Република България през следващите 5 години, стана ясно след обявяването на резултатите от вторият тур на президентските избори провел се на 13 ноември 2016 година, неделя.

По данни на социологическата агенция"Алфа рисърч" за подкрепеният от БСП кандидат генерал Румен Радев  в двойка с Илияна Йотова са гласували 59.37% от  българските граждани у нас и в чужбина. Кандидатите за президент и вицепрезидент на ГЕРБ Цецка Цачева и вицеадмирал Пламен Манушев вземат 36.2%. от гласовете.

По информация на dir.bg позовавайки се на  "Алфа рисърч" за кандидат президентската двойка Радев-Йотова са гласували , 91 на сто от привържениците на Пламен Орешарски, 60 процента от привържениците на патриотите и 35 на сто от гласувалите на първи тур за Трайчо Трайков.

Резултатите на друга социологическа агенция "Галъп" показват пак според dir.bg, че при 100 процента от паралелното преброяване  ген. Радев получава 59,1 процента от гласовете на избирателите срещу 36,4 на сто за Цачева.

С опцията "Не подкрепям никого", според двете агенции, са гласували между 4,5 и 4,7 на сто от гласоподавателите в страната и чужбина.

Припомняме, че на първият тур на президентските избори провели се на 6 - ти ноември 2016 г. за двойката Радев- Йотова гласуваха 25,44%, а за Цачева-Манушев 21,96% от българските граждани намиращи се в страната и зад граница.

Финалните прогнозни резултати на агенция "Маркет линкс" показват, че генерал Румен Радев и Илияна Йотова , издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от БСП, получават 58,15 на сто от гласовете на втория тур на президентските избори. За Цецка Цачева и вицеадмирал Пламен Манушев - кандидатите  на ГЕРБ, гласовете са 35,27 на сто. С "Не подкрепям никого" са гласували 6,53 на сто от участвалите във втория тур на изборите.

Според социолозите на вторият тур на изборите за нов български държавена глава на 13 ноември 2016 г. малко над 2 милиона българи са подкрепили ген. Румен Радев и Илиана Йотова. Около 1 100 000 - 1 200 000 от избирателите са дали гласовете до момента за кандидат-президентската двойка Цецка Цачева-Пламен Манушев.

Новоизбраните 5-ти по ред президент и вицепрезидент на Република България генерал Румен Радев и Илияна Йотова ще встъпят официално в длъжност на 22 януари 2017 година.

Продължение...

 

Аверс-лице и реверс гръб на новата сребърна монета с частично позлатяване с номинал 10 лева посветена на Свети Климент Охридски, която БНБ пуска в обръщение от 14 ноември. Автори на художествения проект са Елена Тодорова и Тодор Тодоров.Аверс-лице и реверс гръб на новата сребърна монета с частично позлатяване с номинал 10 лева посветена на Свети Климент Охридски, която БНБ пуска в обръщение от 14 ноември. Автори на художествения проект са Елена Тодорова и Тодор Тодоров.

От 14 ноември Българската народна банка пуска в обращение сребърна възпоменателна монета с нанесено частично позлатяване на тема „Св. Климент Охридски”.

Номиналната стойност на отсечената в „Монетен двор“ пара е 10 лева, а нумизмати и ценители ще могат да си я купят на касите на БНБ за 66 лева.

Монетата е изработена от сребро с проба 925/1000 с нанесено частично позлатяване. Качеството е мат-гланц, висше.

Теглото й е 23,33 г. Диаметърът е 38, 61 мм, гурт - гладък.

Монетата с лика на светеца е в тираж 3000 броя.

На лицевата ? страна, в горната част в позлатен участък, има стилизирано изображение на църква, под нея е изписана годината на емисията „2016“ и номиналната стойност „10 ЛЕВА“, околовръст е надписът „БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА”.

Отдолу, върху лентата, е емблемата на БНБ с годината „1879“.

На обратната страна на монетата има канонично изображение на Св. Климент Охридски и надпис „Св. Климент Охридски“.

Автори на художествения проект са Елена Тодорова и Тодор Тодоров.

Продължение...

На 13-ти ноември, петък кандидата за президент на България издигнат от ГЕРБ Цецка Цачева  направи изненадващо емоционално обръщение към българите в навечерието на балотажа за избор на президент в неделя. Снимка: АрихвНа 13-ти ноември, петък кандидата за президент на България издигнат от ГЕРБ Цецка Цачева направи изненадващо емоционално обръщение към българите в навечерието на балотажа за избор на президент в неделя. Снимка: Арихв

Кандидатът издигнат от  ГЕРБ за президент на България Цецка Цачева направи на 11-ти ноември, петък в навечерието на балотажа за избор на нов български държавен глава, който ще се състои на 13 ноември, неделя  разтърсващо обръщение към нацията.

Предлагаме ви анонсираната най- съществена част от това обръщение на кандидата за президент на ГЕРБ Цецка Цачева публикувана на новинарският сайт: novinite.eu

"В последния ден на кампанията заставам пред вас такава, каквато ме познавате. Като президент ще работя в интерес на Бългтария от ваше име и с вашата помощ. Търся вашата подкрепа и ви уверявам, че ще бъда достоен президент на всички български граждани без значение дали живеят в България или чужбина.

Участвам в обществено политическия живот на България от 2009 година и ми е болно като българка, че при всеки избор или смяна на дадено правителство страната поема нов курс, отрича постижения на предишни кабинети, очертава нови цели и влага време и ресурс в нови дейности. Болно ми е, че се сменят националните приоритети, че се губи време и нечий труд отива на вятъра.“.

Това заяви в обръщението си към българският народ кандидата за президент на Република България издигнат от ГЕРБ Цецка Цачева в навечерието на съдбоносният за нея и за кандидата за български държавен глава издигнат от БСП генерал Румен Радев балотаж, който не само ще определи окончателно, кой ще стои начело на българската държава през следващите 5 години, но и от резултата на когото зависи съдбата на настоящият коалиционен кабинет на ГЕРБ.

Припомняме, че настоящият премиер Бойко Борисов обеща да подаде оставка ако ГЕРБ загуби на балотажа за избора на нов български държавен глава.

 

Продължение...

Малко над 12 000 гласа не достигат на референдума, за да се превърне в закон. Това стана ясно от официалното решение, с което Централната избирателна комисия обяви  на 11-ти ноември, петък резултатите от националното допитване, предаде Дарик.

Броят на действителните бюлетини е 3 400 890, а на недействителните - 85 512. Бюлетините без плик са 550, а празните пликове - 1893.

По информация на dir.bg на първия въпрос в референдума - "Да се въведе мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?", с “да” са гласували 2 509 864 граждани.

Втория въпрос - "Да се въведе ли задължително гласуване на избори и референдуми?", са подкрепили 2 158 929 българи

На третия въпрос - "Да се намали ли държавната субсидия за партиите на 1 лев за всеки получен действителен глас на парламентарни избори?", положително са отговорили 2 516 791 избиратели.

„Мога да заключа, че малко не достигна резултатите от референдума да бъдат задължителни със силата на закон за Народното събрание, но активността в тази гражданска инициатива беше изключително висока и съм убедена, че парламентът ще предприеме необходимите мерки при така изразената воля на суверена“, коментира председателят на ЦИК Ивилина Алексиева.

След като преди дни от ЦИК обявиха, че около 13 000 гласа не стигат, за да бъде валидно допитването, шоуменът инициатор на Националният референдум Слави Трифонов заяви, че се "извършва чудовищна манипулация". Той обвини Комисията, че иска да извади тези бюлетини, защото са пуснати в урните без плик, а, по думите му, законът не изисква само действителни бюлетини при отчитане на избирателната активност, а всички гласове.

Тогава говорителят на ЦИК Цветозар Томов отговори, че дори и избирателната активност да бъде отчетена според броя на подписите в избирателните списъци, той няма да мине прага от 3 500 585, тъй като подписите са по-малко от броя на намерените пликове.

Премиерът Бойко Борисов вече заяви, че ГЕРБ ще подкрепи въпросите в парламента, което означава, че най-вероятно те ще бъдат приети.

Продължение...

Българският премиер Бойко Борисов поздрави 45-ят президент на Съединенитe щати Доналд Тръмп кандидат на Републиканската партия  с изборната му победа .Българският премиер Бойко Борисов поздрави 45-ят президент на Съединенитe щати Доналд Тръмп кандидат на Републиканската партия с изборната му победа .

Министър-председателят на Република България Бойко Борисов поздрави новоизбраният 45 -ти президент на САЩ кандидат на Републиканската партия Доналд Тръмп и пожела на него и на американския народ здраве и благоденствие, съобщи на 10 ноември, четвъртък, пресслужбата на кабинета, като публикува на сайта на Министерски съвет пълният текст на поздравителният адрес отправен от българският премиер Борисов към новоизбраният американски президент Тръмп:

 

„Ценя изключително високо достигнатото ниво на приятелство и стратегическо партньорство между нашите две страни. Искрено вярвам, че при Вашата администрация България и САЩ ще продължат да надграждат постигнатото”, посочва в поздравителната си телеграма Борисов като потвърждава, че българското правителство ще продължи да полага усилия за пълното разгръщане на потенциала на двустранните отношения.


Министър-председателят  отбелязва отличното сътрудничество между България и САЩ в областта на отбраната, борбата с тероризма и организираната престъпност в драматично променената среда на сигурност в глобален мащаб. Той изразява благодарността си за полученото съдействие за модернизацията на българските въоръжени сили.


„Същевременно съм убеден, че можем да направим още много за разширяване на присъствието на американския бизнес в България. Надявам се и на напредък в диалога за премахване на визовите ограничения за САЩ, което ще разшири възможностите за преки връзки между гражданите на двете страни”, посочва премиерът Бойко Борисов.

Copyright © Вселена нюз 2021

joomla templates by Free Joomla Templates & Projektowanie stron Szczecin.