You are here: Home Вести

Актуални вести от България и света

Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 

 

5-ти ноември събота е денят за размисъл преди провеждането на изборите за президент и вицепрезидент, на национален референдум и на частични местни избори на 6-ти ноември 2016 година,неделя.

В Деня за размисъл е забранена предизборната агитация. Недопустимо е разпространяването на нови агитационни материали, както и унищожаването на материали, поставени в съответствие със законовите изисквания на местата, определени от кмета на съответната община.

Съществува забрана и за използването на общинския и държавния транспорт за агитация както в течение на цялата 30-дневна информационна кампания, така и в съботата, определена за размисъл.

Не се разрешава  разпространяването на агитационни материали на разстояние по-малко от 50 метра от изборните секции, а поставените в близост до секциите трябва да бъдат премахнати от общинската администрация или от районните избирателни комисии.

Въвеждането на забрана за продажбата на алкохол в деня на размисъл се прави по преценка със заповед на кмета на съответната община. В София продажбата на алкохол e забранена само около секциите.

Продължение...

Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 

Президентските избори от 2016 година са избори за президент и вицепрезидент на Република България. Тези избори за български държавен глава са пети по ред от 1990 година насам и ще се проведат на 6 ноември 2016 година.като Евентуалният втори тур се предвижда да бъде на 13 ноември 2016 г.

Заедно с президентските избори на 6 ноември ще се проведат и частични избори за кметове, както и национален референдум за промяна на политическата система в България, по идея на Инициативен комитет с председател Слави Трифонов.

На този референдум гражданите трябва да отговорят с „Да“ или „Не“ на всеки от следните 3 въпроса:

„1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

2. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?

3. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

За първи път в новата българска история депутатите от 43-то Народно събрание гласуваха промяна в Изборният кодекс, според която избора на президент и вицепрезидент на Република България на 6 ноември 2016 година трябва да стане „граждански дълг“, тоест да бъде задължително.

Освен когато избирателят не може да гласува заради "уважителни причини" - отсъствие от страната по време на изборите, заболяване, учебна/служебна заетост и други непредвидени обстоятелства. Задължението не важи за възрастни хора над 70 години и лица с увреждания.

ЦИК възложи на ГРАО да изготви списъците с гласувалите на вота граждани. Базата данни е нужна, защото за първи път вотът е задължителен и избирателите, които не са гласували на два последователни избора от един и същ вид, ще бъдат заличени от избирателните списъци.

Първият казус на заличаване от изборните списъци за избор на президент и вицепрезидент практически ще възникне през 2026 г. Но и това лесно може да бъде избегнато, доколкото се оказва, че задължителното гласуване, така както е уредено, е по-скоро по желание.

В същото време всеки гражданин, който е пропуснал да гласува в някой от вече задължителните избори, може да удостовери с какъвто и да е "документ" някоя от "уважителните причини" да не гласува. Документът се представя в съответната община, а проверка на истинността на тези документи няма да се прави, защото няма такъв ред в закона.

Според решението на ЦИК при балотаж, ако избирател е гласувал само на единия тур, ще се брои, че е упражнил правото си на глас.

Другата промяна в Изборният кодекс гласувана от народните избраници беше въвеждане в интегралната бюлетина наред с имената на кандидат-президентските двойки и опцията „Не подкрепям никого“.Тази опция е напълно действителен глас и участва заедно с действителните гласове. Не се отразява на вота на останалите кандидати, но се отразява при изчисляването на избирателната активност.

Продължение...

Оценка на читателите: / 2
Слаба статияОтлична статия 

Петък 13-ти, наричан още "черен петък", от незапомнени времена и до днес продължава да предизвиква у много хора неясното усещане на първичен страх.

Изследователи все още търсят корените на суеверията за този ден. Психолози са установили, че хората, които се считат за нещастни, е по-вероятно да вярват в суеверия, свързани с лошият късмет.

На тази дата мнозина са така парализирани от страх, че дори не стават от леглото. Други отказват да летят със самолет, да пътуват въобще, трети отлагат покупката на жилище. Ресторанти и увеселителни заведения остават полупразни в САЩ.

През 2016 година „черният петък „ е на 13 -ти май.

Продължение...

Оценка на читателите: / 2
Слаба статияОтлична статия 

Със 184 гласа „за”, 34 -”против” и 8 - „въздържали се” от общо гласували 226 днес депутатите от 43 –то Народно събрание приеха на 9 декември 2015 година на второ четене  промените в Конституцията на България PHOTO BTVСъс 184 гласа „за”, 34 -”против” и 8 - „въздържали се” от общо гласували 226 днес депутатите от 43 –то Народно събрание приеха на 9 декември 2015 година на второ четене промените в Конституцията на България PHOTO BTV

Със 184 гласа - „за”, 34 -”против” и 8 - „въздържали се” от общо гласували 226 депутатите от 43 –то Народно събрание приеха на 9 декември 2015 година на второ четене  промените в Конституцията на България, съобщи btvnovinite.bg.

Голямата изненада обаче дойде от "Атака", които по традиция изиграха ролята на "златния пръст" и дадоха цели 9 гласа за реформата. Явор Нотев от "Атака" коментира след гласуването, че парламентарната група е гласувала "за", за да спести време и да може да се гледат промените по кратката процедура. Той отрече да има сделка между неговата партия и управляващите.

При изказванията в пленарната зала по-рано днес, повечето политически партии се обявиха за конституционните промени.

Единствената партия, която твърдо се изказа против е БСП. АБВ отново направиха уговорки, че не са съгласни с някои от постановките, но въпреки това ще дадат един глас на своя председател на парламентарна група, за да демонстрират своята воля за промени.

Законопроектът беше внесен от председателя на Народното събрание Цецка Цачева и група народни представители.

След краят на гласуването Цачева обяви, че текстовете са подкрепени при гласуването в пленарна зала от над 180 народни представители и с това законопроектът е приет на второ четене?

Промените свързани с петата поправка на Конституцията на Република България, касаещи съдебната власт гласувани на днешното заседание на Народното събрание  - обобщение публикувани в dir.bg:

-Професионалните квоти ще имат превес в двете колегии на  Висшият съдебен съвет /ВСС/
Депутатите подложиха на гласуване и приеха предвиденото функционално разделение на ВСС на две колегии – съдийска и прокурорска.
Съдийската колегия ще се състои от 14 членове. Тя ще включва председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд, 6-ма членове се избират пряко от съдиите и 6-ма членове се избират от парламента.

Прокурорската колегия на ВСС ще се състои от 11 членове. В нейния състав влизат главният прокурор, 4-ма членове, избрани пряко от прокурорите, 1 член, избран пряко от следователите и 5-ма членове, избрани от Народното събрание.

Депутатите приеха и предложението общо 11-те членове на ВСС, които се излъчват от парламентарната квота на НС, да бъдат избирани с квалифицирано мнозинство от 2/3. Пленумът на ВСС ще урежда управлението на недвижимите имоти на съдебната власт.

-Висшият съдебен съвет няма да гласува тайно

Парламентът прие на второ четене да отпадне текстът от Конституцията, според който решенията на ВСС за съдии, прокурори и следователи се взимат с таен вот.

Предложението тайното гласуване да бъде заменено с явно беше отхвърлено. Така явното гласуване няма да се запише в Конституцията, но може да се регламентира със съдебния закон.

-Инспекторатът ще проверява лично магистратите

Според промените Инспекторатът към ВСС освен че ще проверява дейността на органите на съдебната власт, ще извършва и проверки за почтеност и конфликт на интереси на съдии, прокурори и следователи, на имуществените им декларации, както и за установяване на действия, които накърняват престижа на съдебната власт, и такива, свързани с нарушаване на независимостта на съдиите, прокурорите и следователите.

-Висшият адвокатски съвет ще сезира Конституционният съд

С приетите промени се даде възможност на Висшия адвокатски съвет да сезира Конституционния съд с искане за установяване на противоконституционност на закон, с който се нарушават права и свободи на гражданите.

- Преходни и заключителни разпоредби

Според одобрените преходни и заключителни разпоредби на законопроекта изборните членове на ВСС към датата на влизането в сила на този закон ще довършват мандата си.

Продължение...

140 човека бяха убити при серия от терористични нападения в Париж  на фаталният Петк 13 -ти ноември 2015 година 140 човека бяха убити при серия от терористични нападения в Париж на фаталният Петк 13 -ти ноември 2015 година

Две терористични атаки в Париж на фаталният Петък 13-ти ноември 2015 година,загинаха над 140 човека

Първата терористична атака започна със стрелба  в 11-ти район на Париж близо до стадион „Стад де Франс“, където се играеше приятелският мач между отборите на Франция и Германия. На стадиона присъстваше френският президент Франсоа Оланд.

dir.bg позовавйки се на телевизия „Франс 24“ съобщава, че  президентът Франсоа Оланд, който  е бил на "Стад дьо Франс" и е бил изведен от района.

Властите не изключват  версията един от взривовете да е предизвикан от атентатор самоубиец, тъй като край стадиона френските полицаи са намерили части  от  човешко тяло близо до мястото където е избухнала едната от бомбите.

Отново dir.bg позозовавйки се на репортер на  Би Би Си съобщава за  нови 10 души загинали или тежко ранени пред ресторант "Малката Камбоджа" (Petit Cambodge)  отново в 11 район на Париж.

Общият брой на жертвите на терорстичното нападение загинали от куршумите и взривените бомби надхвърля при първото нападение възлиза на 40 човека, поне 50 са ранените.

Едва два часа след първото терористично нападение в нощта на Петък 13-ти френската столица стана обект на повторни атаки. При тях  след стрелба започнала в търговския център Les Halles, както и в Националния център за култура и изкуство от нападатели въоръжени с автомати  и от два избухнали взрива са загинали минимум нови  30 човека, отново има десетки ранени.

Едната бомба  най- вероятно е била взривена от атентатор- камикадзе според френските власти заради намерените от полицаите части от човешко тяло до мястото където е била взривена, по първоначална информация  в Националният център за изукство и култура в Париж.

При втората терористична вълна във френската столица на фаталният Петък 13-ти в концертната  зала „Батаклан“ на концерта на калифорнийската група „Еаgles of Death Metal“вечерта след стрелба открита  от неизвестни до момента терористи са загинаха първоначално  15 от зрителите присъстващи в залата, повече от 20 бяха  ранени  а повече от 100 от зрителите на концерта и  организаторите  му  бяха взети за заложници.

Според френската телевизия BFM TV, стрелбата в залата е започнала един час след началото на концерта. По данни на канала един или двама нападатели са влезли в залата и са започнали да стрелят във въздуха за да сплашат посетителите.

Най-вероятно тази мярка не е дала очакваният от терористите ефект и затова те са започнали да стрелят в навалицата зрители. При повторната стрелба са загинали 15 човека, а поне още 20 са  били ранени.

По информация на dir.bg  позовавйки се на световните осведомителни агенции около 100 души са били взетите за заложници зрители. Терористите  крещели, че "отмъщават за Сирия", което навежда на мисълта, че най- вероятно терористите са част от клетки на "Ислямска държава" или "Ал Кайда".

Подразделения от антитерористичните части на френската  полиция "Бри"и "Райд" щурмуваха след 1:30  на 14 ноември зала „Батаклан“ и освободиха заложниците.

Резултатите от спасителната операция  обявена от френските медии за приключила около 2 часа сутринта  до  момента са противоречиви.

Според едни френски медии са били убити трима терористи, които обаче при щурма на френската полицейска спецчаст  са успели да взривят или да хвърлят бомби по заложниците с голяма мощност. Последното действие на терористите според информацията на същите медии е нанесло поражение на минимум 100 човека от заложниците, имало много убити и ранени.

Според други френски версии, по време на щурма в концертната зала е имало 4 терористи държащи 100 заложници въоръжени с автомати „Калашников“. Данните за тяхната съдба, на терористите  отново е противоречива. Убити били освен терористите и половината от 100-те взети за заложници.

Някои френски медии като „Агенция Франс Прес “ информираха  читателите си за по- голям брой убити и ранени при щурма на френските спецчасти на концертната зала, за   118 човека, вместо първоначалните 100, които съответстваха на броят на взетите заложници от терористите по- рано.

По последни данни броят убитите и починалите  от раните си жертви при серията терористични нападения през последните часове на фаталният Петък 13-ти в Париж и след краят на спасителната операция на френските спецчасти  освободили заложниците в концертната зала "Батаклан"надхвърля 140 човека.

Френският президент Франсоа Оланд проведе  съвещание с френския вътрешен министър Бернар Казньов във връзка със стрелбата и взривовете и големият брой жертви в нощните часове на фаталният Петък, 13-ти ноември.

Оланд  е обявил извънредно положение, наредил е френските граници да бъдат затворени. Властите на Париж са призовали хората да останат по домовете си.

Великобритания е готова да окаже помощ на Франция във връзка със стрелбата и взривовете в Париж, заяви премиерът Дейвид Камерън.

"Шокиран съм от събитията тази вечер в Париж, написа той в "Туитър". Нашите мисли и молитвите ни са с френския народ. Ще направим всичко възможно, за да помогнем", каза Камерън.

Президентът на САЩ Барак Обама направи официално съобщение по повод терористичните атаки в Париж, при които загинаха над 100 души. Пълният текст на съобещението публикувано от  ofnews.bg:

"Това е атака не само срещу Париж, това е атака не само срещу французите, но това е атака срещу цялото човечество и универсалните ценности, които споделяме. Готови сме да осигурим каквото и помощ да искат правителството и народът на Франция. Франция е най-старият ни съюзник. Французите винаги са заставали рамо до рамо със САЩ много пъти.

Искаме да сме ясни - ние стоим заедно с тях в борбата срещу тероризма и екстремизма. Париж представлява неподвластните на времето ценности на човешкия прогрес. Тези, които мислят, че могат да тероризират народа на Франция или ценностите, които те бранят, грешат. Американците черпят сила от френския народ и неговата отдаденост на живота, свободата и преследването на щастие. В това трагично време си спомняме, че свободата, братството и равенството не са ценени дълбоко само от французите, а са наша обща ценност.

Тези ценности ще издържат далеч отвъд акта на тероризъм и омраза на тези, които извършиха престъпленията си тази вечер. Ще направим каквото е нужно, за да помогнем на французите и на останалите нации по света да изправим терористите пред справедливо наказание и да преследваме терористичните мрежи, които нападат нашите жители."

Изразяваме нашето дълбоко възмущение от атентатите в Париж и сме шокирани от жестокостта и бруталното посегателство върху мирни граждани, се посочва в изявление на министъра на външните работи на България Даниел Митов, публикувано на сайта на МВнР.

Изказваме искрените си съболезнования към близките на жертвите и категорично осъждаме всяка форма на тероризъм. Солидарни сме с френския народ в този изключително тежък момент, се казва в изявлението.

 

Back to top

Copyright © Вселена нюз 2021

joomla templates by Free Joomla Templates & Projektowanie stron Szczecin.