You are here: Home Изобретенията

Човекът откривател

Оценка на читателите: / 6
Слаба статияОтлична статия 

През лятото освен наложилата се у нас, като слабоалкохолно питие бира пием и коктейли: алкохолни и безалкохолни, топли студени. Тези напитки, ни осигуряват свежест, наслада, тонизират ни и допринасят за нашият релакс и комфорт.

Коктейл в буквален превод от английски език на думата cock taill означава опашка на петел а съставките на напитката  коктейл  са съчетание  на две или повече алкохолни или безалкохолни питиета, както съществуват коктейли при които се смесват алкохолни с безалкохолни напитки.

Коктейлите се делят от една страна на алкохолни и безалкохолниа а от друга на топли и студени, които също могат да бъдат алкохолни и безалкохолни.

Алкохолните коктейли биват високоалкохолни и нискоалкохолни. Създават се на основата на известни марки вина, вермути, ромове, уиски, ликьори и дори бира. Към алкохолните коктейли, спадата и три, нискоалкохолни, топли коктейла, известни, като пунш, грог, ирландско кафе.

Безалкохолните, коктейли, са три вида: млечни , плодови и зеленчукови. Млечните, коктейли, най-често са студени, защото съдържат сладолед, или поне, кубчета лед. В кафето, фрапе, за разлика, от познатата, топла напитка, която консумираме, ежедневно, след, като бъде сварено освен, мляко, се добавя лед, или сладолед, . При, плодовите котейли, се смесват повече от един, плодове сокове, или към даден сок, се прибавят плодове, мед. При, зеленчуковите коктейли, се добавят, освен различни видове, зеленчуци, сосове, подправки.

В повечето случаи, съотношенията на продуктите в рецептата за коктейл трябва стриктно да се спазват. Ако не са дадени изрични указания, обаче, редът на смесването им е без значение. За приготвянето им се използват смесителни (барови) чаши, шейкъри и специални лъжици. На коктейлите обикновено се дават екзотични имена и се придава привлекателен вид с украшения като чадърчета, резенчета лимон, портокал или други плодове.

Продължение...

Оценка на читателите: / 7
Слаба статияОтлична статия 

РозеРозеВъв Франция, розовото вино го наричат „розе“, в Испания – „розадо“, в Америка – „блаш“, а у нас просто е познато като розово вино или „розе“. Розето представлява леко, слабо таниново вино, произведено от червени сортове, но по технологията за получаване на бяло вино. Прекрасният розов цвят на розето се получава от настойване на ципите на червено грозде само за 12 до 24 часа, каквото е времето при технологията за направа на бели вина. За това кратко време се извличат достатъчно аромати, в същото време танините са с по-ниско съдържание отколкото при червените. Обикновена практика е да се прави в метални съдове и рядко да отлежава в контакт с дъб. Ето защо тези вина са деликатни, свежи и в същото време с наситен плодов вкус, а цветът варира от т. нар. сьомга до светлоягодов.

 

 

Продължение...

Оценка на читателите: / 8
Слаба статияОтлична статия 

Хлябът заема особено място в храненето на човека. Носи в себе си всички щастливи и тъжни, минали и настоящи мигове. Без значение колко различни ястия стоят на масата, без хляб тя е празна.

Хлябът е тестено изделие приготвено минимум от две съставки - брашно и вода, приготвено посредством изпичане или обработка с пара. Брашното, което се използва за приготвянето на хляб се добива от различни зърнено-житни култури (обикновено пшенично, ечемично, овесено, царевично или ръжено).

Хлябът може да се приготвя в различни форми и с добавка на различни съставки, пълнеж и добавки. Това създава допълнително разнообразие на видовете и използваните имена в различните части на света. Въпреки това разнообразие, хлябът се произвежда предимно от втасало с хлебна мая (дрожди) тесто с добавена сол. Хлябът може да е бял, черен и да съдържа добавки като сушени плодове, зърна, масло, яйца и други. Специализираните места, където се продава хляб, се наричат хлебарници.

Продължение...

Back to top

Copyright © Вселена нюз 2021

joomla templates by Free Joomla Templates & Projektowanie stron Szczecin.