You are here: Home Земята

Земята - нашата планета

Оценка на читателите: / 5
Слаба статияОтлична статия 

Човекът през последдите две столетия системно замърсява въздуха над своите градове и селища и по този начин унищожава постепенно природата без да си дава сметка, че освен че замърсява въздуха, който диша и уврежда своето здраве той предизвиква глобални промени в климата на земятаЧовекът през последдите две столетия системно замърсява въздуха над своите градове и селища и по този начин унищожава постепенно природата без да си дава сметка, че освен че замърсява въздуха, който диша и уврежда своето здраве той предизвиква глобални промени в климата на земята

Най-висшето разумно същество, властелинът на планетата Земя от столетия съзнателно, с всичките си знания и опит е в конфликт с живата природа. Човекът иска да я подчини на своите  нужди и цели, без да се замисля за вредата, която й причинява. Но природните закони са други. Те са безмилостни, жестоки и наказват този, който се опитва да разруши хармонията между човека и заобикалящата го естествена среда.

Земята е третата планета в Слънчевата система. Тя е най-голямата от земеподобните планети в тази система и единствената, на която според съвременните научни схващания, има живот. Този живот се нарича с общото нарицателно название - природа. Природата, в най-широкия смисъл на думата означава естествената среда, материалния свят. Латинската дума за природа е natura, която от своя страна е превод от гръцката физис (?????) и означава естествени неща, неща от естествен характер.

Самата природа се дели на жива: растенията и животните на земята и нежива, която се състои от вещества и енергия: елементарни частици, химични елементи, минерали, небесни тела и галактики. По обясними причини, човекът може да въздейства най-силно на живата природа, на растенията и животните.

Живата природа, унищожавана със столетия от човека, го наказва с превръщането на съществувалите преди неговото нашествие гори, пасища и прекрасни равнини в пустини. Индустриализацията, непрекъснатото изпускане на вредни газове в атмосферата водят до бавно унищожаване на природата. Източниците на замърсяването на природната среда са безбройни. Всички те са за удобството на човека, за един по лесен и комфортен живот. Но те не само създават, те отнемат чистия въздух, чистата вода, което от друга страна е вреда и за самия човек. Унищожават се вековни гори, красиви местности, погубват се ценни растения и животни.

Особено безкомпромисна е природата към човека, когато той се опитва да създаде  храни по методи, различни от тези, от които той е осигурявал своето съществуване през хилядолетията. Наказва го с болести, които го правят уязвим от най-леките заболявания, от които преди почти не е боледувал и с всяко едно поколение  човешкият род бавно се изражда.

Природата наказва човека и когато се опитва да се намеси във възпроизводството на себеподобни или на животни, създавайки за научни или военни цели, странни хибриди. Създадените такива продукти на човешката дейност против законите на природата са нетрайни, уязвими или вредят по един или друг начин на създателя си - човека.

Човекът разполага с методи, с които вече може да унищожи,  по-бавно или по-бързо  живата природа на планетата. Но какво ще направи когато планетата се оголи от гори, когато всички природни водоеми се замърсят, когато обработваемите земи са отровени с химикали и пестициди! Каква храна ще яде, какви течности ще пие, какъв въздух ще диша?

Човешките технологии напредват с главоломни темпове и вече има изкуствени дървета, растения, храни, течности, имитиращи природните, но тези изкуствени продукти не могат да заместят натуралните. За да стане това, трябва да изчезне сегашният разумен човек, съставен от плът и кръв, и на негово място да се появи синтетичен хуманоид.

За да не стигне до унищожаването на планетата, човекът трябва да разбере, че  природата може без него, но той не може без природата. Затова нека да се върне към древния закон за хармонията между човека и живата природа, завещан от Твореца. Според него, човекът е най-висшето разумно същество  на земята, но трябва да взема от нея толкова, колкото е необходимо за неговото съществуване. Нека  най-висшето разумно същество - господар на планета земя, стане отново приятел на живата природа. В противен случай, той - човекът, ще остане без храни и суровини, което може да доведе до изчезването на неговия род на земята. А живата природа - тя, след като остане без господар на планетата Земя, ще се възстанови и ще продължи да живее, както е живяла преди да се появи човекът.

Продължение...

Оценка на читателите: / 3
Слаба статияОтлична статия 

Земята е третата планета в нашата Слънчева система. Тя е най-голямата от земеподобните планети и е  единствената, на която има живот. Живите същества на земята са освен човекът растенията, животните, които се срещат във всяко едно кътче на Земята и във водите, намиращи се на  земната повърхност.

В подрубриката ни, озаглавена "Живата природа" - част от рубриката "Земята - нашата планета" ще се стремим да ви представим най-интересните представители от растителният и животинският свят.

Някои от представителите на животинският свят са най-големите  земни и морски животни на Земята; други са най-бързите птици, сухоземни  риби, влечуги, живеещи на планетата ни. Трети представители на животинското царство - птиците могат да се издигнат на най-голяма височина или да прелетят най-далечно разстояние. Други морски животни могат да живеят на големи дълбочини в океаните, където налягането е огромно и кислородът е разреден.

Има дори.. безсмъртни животни, като един много рядък вид медуза, способна да се самоподмладява и това я прави безсмъртна.

Не е за вярване, нали ?

В дивата природа животните се делят на две категории: хищници и плячка.

В нашата подрубрика ще разгледаме последовтелно както най-хищните и агресивни представители на животинските видове, така и най-безобидните и беззащитните животни в живата природа - потенциална плячка на първите.

В нашата подрубрика ще разгледаме последовтелно както най-хищните и агресивни представители на животинските видове, така и най-безобидните и беззащитните животни в живата природа - потенциална плячка на първитeВ нашата подрубрика ще разгледаме последовтелно както най-хищните и агресивни представители на животинските видове, така и най-безобидните и беззащитните животни в живата природа - потенциална плячка на първитe

Една част от животните - хищниците притежават здрави челюсти, мощна конструкция, бързи крака и пъргавина или всичките тези предимства, съчетани със способността да живеят на сушата и във водата/ крокодилите/, за да оцеляват. На други с по-невзрачни външен вид, като змиите, паяците , скорпионите, някои външно по-малки риби или пък мекотели като октоподи, медузи, морски звезди, Творецът им е дал допълнително оръжие - отрова, за да оцелеят в дивата природа.

Земата е наричана Синя планета заради многото вода, която се съдържа на нейната повърхност и която от космоса й придава синкав оттенък. В същото време, заради растителността, която има зелен цвят и покрива част от Земята, планетата ни е наричана  и Зелена. Няма да бъдем обективни, ако в нашата подрубрика " Живата природа " не отделим нужното внимание на растенията, които виреят върху земната повърхност.

На Земята са познати около 600 000 вида растения /диви и култивирани/, прикрепени към земята с корени, от които се хранят. Растенията притежават стъбло и листа. Произвеждат хлорофил  /зелен пигмент /чрез фотосинтеза/ - биологичен процес, при който с помощта на слънчевата светлина въглеродният диоксид – продукт, получен при дишането на живите организми  се преобразува в органични съединения от слънчевата енергия, което им придава зеления цвят, вдишват въглероден диоксид и издишват кислород.

На Земята са познати около 600 000 вида растения /диви и култивирани/, прикрепени към земята с корени, от които се хранятНа Земята са познати около 600 000 вида растения /диви и култивирани/, прикрепени към земята с корени, от които се хранят

Някои от растенията  са гигантски, други са студо или топло устойчиви, трети виреят при всякакъв климат, четвърти са отровни, а пети са дори.. месоядни. Тези странни растения от последната категория са уникални, защото съчетават външен вид на растение с характеристики, присъщи хищните животни.

Всички тези представители на живата природа: растения и животни, от праисторическите времена до наши дни  ще намерят своето място на страниците на нашия сайт vselena - news.com.

Пожелаваме ви приятно четене!

 

Оценка на читателите: / 13
Слаба статияОтлична статия 

 

Габонска пепелянка, пеперудена усойница, горска пуфтяща усойница, Габонска отровница, Габонска усойница. Касава. Това са имената, с които е наричана най - голямата от семейството на усойниците змия дълга цели 2,5 метра, с дебело тяло и голяма глава. Тази змия има и най - дългите отровни зъби в света 5/5.2см , които при ухапване отделят най - голямо количество отрова от всички отровни змии в света.

Габонската усойница се среща в Гвинея, Гана, Того, Нигерия, Камерун, Демократична република Конго, Централна Африканска република, Южен Судан, Уганда, Кения, Източна Танзания, Замбия, Малави, източната част на Зимбабве, Мозамбик, североизточните райони на провинция Квазулу-Натал в Южна Африка.

Продължение...

Copyright © Вселена нюз 2021

joomla templates by Free Joomla Templates & Projektowanie stron Szczecin.